Részleges bokaszalag szakadás gyógyulásának meggyorsítása lökéshullámmal

Rándult már meg, vagy ficamodott már ki a bokája? Volt már részleges bokaszalag szakadása?

Nekem sajnos igen, mégpedig nem is a legenyhébb fajtájából. Ennek a szalagszakadásnak az eredményes gyógyításáról fogok részletesen beszámolni ebben a cikkben. Sokat érhet ez Önnek is, ha megrándul vagy kificamodik a bokája. És akkor is, ha elszakad a bokaszalagja, és szeretné minél hamarabb maga mögött hagyni boka fájdalmát.

Egyetlen rossz lépés ellen sajnos senkinek nincs megfelelő védelme. Ha rosszul lép le az útpadkáról, a bokája máris bajba kerülhet. Ha az őrangyala nem fogja a kezét, a bokája megissza a levét, mert egyetlen lépéstől már ki is fordult a bokája.

  • bokaszalag szakadás

    Bokaszalag szakadás vérömlennyel

    Ha szerencsés, akkor nincs nagyobb baj. Rossz lépése után még savanyít 2-3 napot, de hamar rendbe jön. Megszűnik a fájdalom, és egy hét múlva már nem is emlékszik az egészre.
  • Ha viszont elhagyta a szerencséje, akkor megrándul, kificamodik a bokája, meghúzódnak, szakadnak a bokaszalagok. Rosszabbnál rosszabb kilátások. Attól függően, hogy mennyire van éppen haragban az őrangyalával, és mennyire fordított Önnek hátat égi védelmezője.

Ha pedig rendszeresen mozog, fut vagy valami más miatt nem fér meg nyugton a bőrébe, akkor csak megerősített bokaszalagjai stabilitásában és a jószerencséjében bízhat. Ezért fontos kérdés:

  • boka erősítése

    Boka erősítése a boka és a lábszár tornáztatásával

    Bízhat bokaszalagjai stabilitásában, mert megerősítette a szalagokat?
  • Bízhat a jószerencséjében? Bízhat abban, hogy az őrangyala mindig Önön tartja a szemét?
  • Ha a kettő közül valamelyikkel hadilábon áll, akkor bármikor könnyen bajba kerülhet. Tisztában van ezzel?
  • Mert én már igen. Pedig azt hittem, hogy nem érhet baj. De tévedtem.

De mi van akkor, ha az őrangyala nem ér rá, mert más bokájára figyel éppen? Akkor bizony baj van, és máris ugrik az égi bokavédelem. Egészségügyben dolgozó gyógytornászként mondom Önnek, hogy őrangyalnak lenni nagy felelősséggel jár ám. Akár egy pillanatnyi figyelmetlenség elég ahhoz, hogy történjen valami gubanc.

Ha volt már valamilyen balesete, akkor megerősítheti Ön is, hogy baleset sajnos mindenkivel történhet. Ez alól miért éppen én lennék a kivétel. Nem is vagyok, és erre 2019 elején fájdalmasan rá is jöttem. De mi is történt velem ezen a hideg téli napon?

2019 januárjában egy lépcsőházban lépkedtem lefelé, majd hirtelen lekapcsolódott a lámpa, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott elvétettem a lépést, aminek meg is lett a következménye. Kiment a bokám, részlegesen szakadtak a bokaszalagjaim. Az első gondolatom az volt, ami talán a legtöbb ember agyán átfut ilyenkor: miért pont velem történik ez?

  • Jött a kellemetlen fájdalom, a duzzanat, a járás nehezítettsége.
  • Minden tipikus tünet, pontosan úgy, ahogy annak jönnie kell. Csak kicsit fura, amikor az ember saját magán tapasztalja mindazokat a tüneteket, amit már álmából felkeltve is sorolni tud.
kineziológiai tapasz felragasztása bokára

Kineziológiai tapasz felragasztása segíti a fájdalmas külboka stabilitásának növelését

Természetesen egy gyors kinesio tape felhelyezésén kívül nem volt időm másra, mert már jöttek a kismamák az esti tornára.

  • Ebből is látszik azért, hogy bár részlegesen elszakadt bokám, amiről akkor még csak azt tudtam, hogy kellemetlenül megdagadt, és írtóra fáj, azért alkalmas volt arra, hogy végigcsináljam a kismama tornát.
  • Arról most talán ne beszéljünk, hogy ez milyen fájdalommal járt.
  • Természetesen elmeséltem a kismamáknak, hogy mi történt velem a lépcsőn lefelé jövet, így azt is megértették, hogy néhány gyakorlatot nem tudok velük csinálni.
  • A következő hetekben bokarögzítőben tartottam az órákat, amiken ugyanolyan lelkes csoport vett részt, mint előtte..
bokarögzítő

Külső bokarögzítő viselése a megsérült boka rögzítéséhez

Másnap Dr. Hargitai Gergely, az ortopédusunk megvizsgált, majd megnyugtatott, hogy törés nincs, csak részleges bokaszalag szakadás. Így felírt egy merev bokarögzítőt, és 6 hétre kivont a sportolás forgalmából.

  • Ez alatt a 6 hét alatt nem is a fájdalom, hanem a „semmittevés” fájt a legjobban. Jó ezt nem szó szerint, csak képletesen kell érteni, de az biztos, hogy bokaszinten „szuperkímélő üzemmódban” működtem másfél hónapig. Jó, azért nem olyan sokáig, mert amennyire csak lehetett gyorsítottam és rövidítettem a gyógyulásom folyamatát.

Mint minden páciens én is kaptam egy csinos bokarögzítőt, és azt a “jótanácsot”, hogy kíméljem, jegeljem.. Leírhatatlanul nehéz volt, hiszen minden nap mozgok. Bizonyos pácienseimet passzívan mozgatom, így valójában nem tudtam eleget tenni az orvosi utasításnak.

  • Bizony, rossz ügyfél voltam én is, mert nem tartottam be maradéktalanul az utasításokat. Pedig gyógytornászként tudtam, hogy bokámnak ez nem tesz jót. Bizony én a pácienseimért szegtem meg azokat az utasításokat, amelyeket a hozzám segítségért fordulók a gyerekükért, nagymamájukért, nagypapájukért vagy más családtagjaikért szegnek meg. Azonnal más szemmel tudtam nézni azokat, akik valamiért nem tudják betartani a gyógyulásuk érdekében javasolt tanácsaim. Az élet sokkal hatalmasabb forgatókönyvíró, mint egy gyógytornász utasítás. És ez sokszor rendben is van így. Még akkor is, ha ennek sokszor a sérült ízület látja kárát.
részleges bokaszalag szakadás kezelése lökéshullámmal

Kificamodott bokám részleges bokaszalag szakadásának lökéshullám kezelése. A lökéshullám a vérkeringés felgyorsításával felgyorsította a beszakadt bokaszalag öngyógyulását, és a gyulladás salakanyagai is gyorsabban szállítódtak el a vénás vérárammal a szövetek közötti térből. Kattintson a képre, és ismerje meg a bokaszalag szakadás lökéshullám kezelését!

Terhelni azonban, amennyire csak lehetett, nem terheltem a megsérült bokámat. Ezt körülbelül 4 hétig bírtam, majd elkezdtem óvatosan terhelni.

  • Ezzel párhuzamosan megkezdtük a lökéshullám terápiát, valamint a kolléganőim több alkalommal kinesio tapet is felragasztottak a bokámra. A tapasz felragasztása is megerősítette ingatag bokám stabilitását.

Tudja hogy van, a suszter meg a cipője. Sajnos nekem sem volt sok időm magammal foglalkozni, hiszen mint a „jó” egészségügyisnek, így nekem is fontosabbak a vendégeim, mint jómagam.

Az elhanyagolt gyógytorna ellenére szépen múltak a panaszaim. Egyre többet bírt a bokám. És egyre jobban viseltem a lökéshullámot is a kezelőfej másik oldalán.

A fő motivációm a tavaszi futószezon, és a befizetett 2 félmaraton volt, amik mindig nagyon lelkesítően hatnak rám.

Viszonylag gyorsan vissza tudtam állni edzeni. Természetesen eleinte kínkeservesek voltak a lefutott kilométerek és az önvédelmi edzések, amivel a futást kiegészítem. De hétről hétre egyre jobban bírtam. Elértem a kitűzött célt:

  • áprilisban két egymást követő hétvégén lefutottam egy-egy félmaratont. Mindkét futást jól bírta a bokám, sőt az egy évvel korábbi szintidőmön is tudtam javítani.
lábfej és boka torna

Lábfej és a boka tornáztatása

Sajnos azért elért a böjtje az elhanyagolt gyógytornának, ugyanis az utóbbi egy hónapban terhelés hatására elkezdtem érezni a bokámat, sőt a legutóbb lefutott félmaratont már kifejezetten megérezték a sérült bokaszalagjaim.

Ennek a rossz, ám megérdemelt élménynek hatására elhatároztam, hogy beiratkozom gyógytornára az egyik kolléganőmhöz.

Összegezve a saját tapasztalataimat.

  • Ugyan egy bokasérülés kellemetlen, de szerencsére fiatal korban a sérült boka még remekül reagál a rehabilitációra, ami célzott gyógytornából, lökéshullám terápiából, és a bokára felragasztott kinesio tape kezelésből áll.
  • Ám mindezek alapja a páciens hozzáállása, a gyógyulni akarása. Az én példám is remekül bizonyítja, hogy a gyógytorna megkerülése tulajdonképpen lehetetlen egy ilyen sérülés esetén. Ha én sem hanyagoltam volna el a gyógytornát, akkor jó esélyem lett volna arra, hogy most, a terhelés hatására sem jönnek elő a bokapanaszaim. Én tanultam a hibámból, és beiratkoztam gyógytornára a kolléganőmhöz.
  • Ön már el sem követi az én hibámat, és azonnal beiratkozik hozzá? A bokám terhelhetőségének fokozatos javulása a bizonyíték rá, hogy ért hozzá, mivel már az első gyógytorna foglalkozás után szinte teljesen elmúlt a fájdalmam. 🙂
  • Persze, ha nem így lenne, akkor nem is bíztam volna rá a félmaratonokhoz használatos egyik legfontosabb célszerszámomat 🙂

Hálás vagyok a kolléganőimnek az eddigi munkájukért! 🙂

  • Az én egyre jobban működő bokám a bizonyíték rá, hogy az Ön sérült bokáján is segíteni fognak a célzott gyógytorna gyakorlatok.

6 gondolatok ezen: “Részleges bokaszalag szakadás gyógyulásának meggyorsítása lökéshullámmal

  1. Dr. Tanda Zsolt

    Tisztelt Harmónia Centrum!

    A helyi SZTK többszöri sikertelen próbálkozása után kerestem fel önöket lábújjsérüléssel cukorbetegként. Tapasztalataimat röviden szeretném leírni.

    Lenyűgözött a Harmónia Centrum embersége,, kedvessége, szakmai hozzáértése, és profizmusa.

    Azonban külön tisztelettel és hálával tartozom Hegedűs Mónikának. Gyakorlatilag neki köszönhetem, hogy a lábujjamat nem kellet amputálni. A kezelése tökéletes volt, emberként korrekt, megértő és ami a legfontosabb emberséges.

    Ismét köszönöm Mónikénak, hogy gatyába rázta az egészségemet!!!!!!

    A Harmónia Centrumot, illetve Mónikát a hasonló gondokkal küzdőknek különösen ajánlom.

    Köszönettel:

    Dr. Tanda Zsolt

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt!
      Köszönjük a kedves szavakat, és hogy időt szánt a pozitív visszajelzés adására.
      Szándékunk, hogy a jövőben is minél több, Önéhez hasonlóan sebes láb meggyógyulásához, és reményfosztott emberek felépüléséhez járulhatunk hozzá tevékenységünkkel.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  2. Aszódi Emese

    Jó napot,

    Szeretnék érdeklődni, hogy részleges szalagszakadás történt nálam is és most szerdán megyek vissza az SZTK-ba vizitre és un. soft cast felhelyezésre. Ez milyen, illetve mit lehet benne csinalni? pl. Kerékpározni, kocogni, vezetni? hisz én jogositványt csinalnék pont és elég rosszkor jött ez a sérülés. Hetekre kiesni megint rossz lenne. Annyit tudok, hogy 5 hétig lesz rajta. Esetleg kérjek másik alternativát a dokinál holnap telefonon, ha lehet?

    Köszönöm a választ.

    üdv.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Aszódi Emese!
      Köszönöm kérdését. A soft cast a komolyabb részleges szakadások rögzítésére szolgál, szóval a mozdulatok lefojtására szolgál, hogy a duzzanat könnyebben apadjon a lábon, vagy hogy a részleges szakadás könnyebben tudjon gyógyulni/összeforrni. Egyszóval, a kocogás és erőltetés nem ajánlott ebben az időszakban. Alternatívaként szokott felmerülni a nagyon jól működő és regenerálódást segítő bokarögzítő, vagy a kineziotape. A bokarögzítő választásában, vagy a kineziotape felhelyezésben tudnak segíteni gyógytornász kollégáink.
      A kineziotape-ről nyugodtan kérdezze meg kezelőorvosát, hogy lehet-e soft cast helyett használni, mivel kineziotape használatával lehet vezetni, valamint kerékpározni, nem úgy mint a soft cast-ban általában. Nyilván, mindez fájdalom kérdése is. Óvatos hűtés és kenegetést mindenképpen alkalmazzon a sérült területen. A rögzítés pár hetének leletével mindenképpen javasolnék Önnek centrumunkban személyre szabott gyógytornát a 100%-os felépüléshez.
      Kineziológiai tapasz felhelyezése lábra
      Láb és boka gyógytorna, bokatorna Budapest központjában
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  3. Bacso Viktoria

    Tisztelt Harmónia Centrum
    Sérült bokaszalagom másfél év után kezdett el járáskor fájni, amely nem is múlik. Lökéshullám terápiával szeretném gyógyítani.
    Hogyan működik a terápia?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bacso Viktoria!
      Köszönjük megkeresését. Mindenképpen jó, hogy gondolt a lökéshullámra bokaszalag kezelésére, mivel nagyon hatékony módszer a szalagok/inak gyógyítására. Az ilyen sérülések vissza-vissza tudnak térni, ha esetleg a korai szakaszban nem sikerül teljesen megszüntetni őket és visszaerősíteni az ízületet. 5 alkalmas terápia sorozat tud segíteni, heti 1 kezeléssel, és az emberek 80%-ánál megszünteti a fájdalmat. Első alkalommal 40 percet vesz igénybe az időpont, ahol gyógytornász kollégánkkal találkozik, aki a konzultációt követően meg is kezeli a bokaszalagot lökéshullámmal. A többi alkalom 15-20 perc, ahol megbeszélik az addig történteket/változásokat, valamint minden alkalommal megkapja a lökéshullám terápiát.
      Árainkról itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/araink
      Ezt a linket követve olvashat a lökéshullám terápia kezelésről boka esetében:
      https://www.harmonia-centrum.hu/boka-fajdalom-kezelese
      Mielőbbi panaszmentes járást kívánunk Önnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük