Természetes hashajtók a széklet lazítására

Székrekedéskor a természetes hashajtók mellékhatások nélkül serkentik a belek mozgását a széklet lágyításával és a tömegének a növelésével. Ez a felgyorsult bélmozgás megkönnyíti a tápanyagok felszívódását, a salakanyagok mozgását és kiürülését. Ezek a természetes hashajtók sokkal jobb megoldások a székrekedés oldására, mert nincsenek utólagos nem kívánt mellékhatásaik.

rostban gazdag étrend

Ezeknek a rostban gazdag ételeknek a rendszeres fogyasztásával megelőzheti a székrekedést

A széklet lazítására minden olyan étel jó megoldás, amelyiknek az elfogyasztásával javul a belek mozgása és hígabbá válik a széklet. A legjobb természetes hashajtók azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek sok növényi rostot tartalmaznak. Olyan növényi rostokat, amelyek emészthetetlenek, azonban vizet megkötő képességük miatt képesek megkötni a folyadékot, és ezzel is lazítják a székletet.

Az emészthetetlen rostanyagok pedig tömegük révén is javítják a belek mozgását, mert már önmagában a belekben való ottlétükkel nagyobb mozgásra késztetik a beleket. Ha pedig ezek a növényi rostok hozzájutnak ahhoz a folyadékmennyiséghez, amit meg tudnak kötni, akkor a széklet hígulásával megkönnyítik a széklet gyorsabb áramlását a belekben.

Lenmag a talán legjobb természetes hashajtó

A talán legjobb természetes hashajtó a kimagasló rosttartalommal rendelkező lenmag. Magas rosttartalmának köszönhetően bőséges folyadékfogyasztással együtt rengeteg vizet képes megkötni, és ezzel pedig a híg széklet révén a vékonybélben gyorsabban szívódnak fel a tápanyagok. Az elfogyasztott élelem is gyorsabban végigmegy a bélcsatornán.

székrekedés megszüntetése

Székrekedés megszüntetése

A lenmagot reggelire és vacsorára is bátran fogyaszthatja, akár egészben is vagy örülve is. Bele tudja keverni a tejszínhabba vagy joghurtba, és így elfogyasztva olyan rostdús táplálékhoz jut, ami megkönnyíti a székrekedés oldását.

Alma fogyasztása

Az alma nemcsak sok növényi rostot tartalmaz, hanem vitaminokat és ásványi anyagokat is. Vízben oldódó pektin tartalmával javítja az emésztést, és megkönnyíti a széklet kiürülését.

Szilvalekvár

szilvalekvár

Szilvalekvár a reggelihez

A szilva az egyik legjobb székletlazító gyümölcs. Már nagymamáink is jól ismerték székrekedés elleni hatását. A szilva gyümölcsként és lekvárként is kiváló székrekedés ellen természetes élelmiszer. Az emésztőrendszer működését javító hatását a szilva szorbitol tartalmának köszönheti. Ez enyhén hashajtó hatású, ami javítja az emésztést, és serkenti a belek működését.

A lekvár különösen jó hashajtó reggel, éhgyomorra elfogyasztva.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva a szilva minden előnyös tulajdonságával rendelkezik. Ráadásul aszalt formájában még több rostanyagot tartalmaz. Kellő mennyiségű folyadék elfogyasztásával kiváló székletlazító és természetes hashajtó.

Az aszalt szilvához hasonló emésztést segítő hatása van az aszalt fügének is. Itt is arra vigyázzon, hogy igyon mellé még bőségesen vizet is ahhoz, hogy székletlazító hatása érvényesülni tudjon.

A nyersen elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök sok növényi rostot tartalmaznak, ezek pedig segítenek a székrekedés oldásában. Ezek az emészthetetlen rostanyagok vizet kötnek meg, és ezzel megduzzadva olyan tömeget jelentenek a székletben, ami önmagában is nagyobb bélmozgásra készteti az emésztőrendszert. Az általuk megkötött vízzel pedig hígabbá teszik a székletet. Ezért a hígabb székletből gyorsabban szívódnak fel a tápanyagok a vékonybélben, és gyorsabban is végighaladnak a felgyorsult mozgású bélcsatornában.

A sok rostot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett ehhez természetesen bőséges folyadékfogyasztásra is szükség van. Nem véletlenül hallotta már biztosan másoktól is azt, hogy igyon meg naponta legalább 2 liter vizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük