Bütyökkorrigáló papucs viselete helyett

A bütyökkorrigáló papucs nem igazán létezik. A papucs ugyanis a lábbeli könnyű felvételét, és a benne való kényelmes járást tudja biztosítani a meleg szobában otthon és a nyári hónapokban az utcán is. A papucs nem alkalmas a ferde nagylábujj kiegyenesítésére, nem alkalmas a bütyök korrigálására.

bütyökkorrigáló papucs

Bütyökkorrigáló papucs nem igazán létezik. Azért, mert a ferde nagylábujjat a papucs viselete nem képes kiegyenesíteni

Vannak olyan papucsok, amelyek azt ígérik, hogy elviselhetővé vagy komfortossá teszik a bennük való járást még bütykös nagylábujjal is. Azonban még ezek a papucsok sem ígérik a bütyök korrigálását, a ferde nagylábujj kiegyenesítését.

A ferde nagylábujj kiegyenesítésére nem alkalmasak a lábbelik. A fájdalmas bütyök, a ferde nagylábujj korrigálására, a befelé, a többi lábujj felé forduló öregujj kiegyenesítésére leginkább a lábfej rendszeres tornáztatása, a ferde nagylábujjat állandóan egyenesre húzó kineziológiai tapasz felragasztása és deformált lábra személyre szabottan elkészített egyedi talpbetét rendszeres viselete szolgál.

Bütyök panasz megszüntetése lábfej tornával, egyedi talpbetéttel és kineziológiai szalag felragasztásával

Kezdődő bütyök panaszoknál fájdalommentessége visszaszerzéséhez ez elég is lehet.

Bütyök torna lábfeje ízületeinek tornáztatására

nagylábujj torna

Bütykös nagylábujj tornája a ferde nagylábujj kiegyenesítéséért

A bütyök fájdalom megszüntetésére nemcsak a nagylábujját és a nagylábujjat mozgató ízületeket, hanem lábszárát és lábfejét is tornáztatni kell. Természetesen a legfontosabb a nagylábujjat a többi lábujj felé húzó ínak és szalagok nyújtása, lazítása. Emellett azonban a haránt és hosszboltozatot tartó talpi izmokat és ínakat is rendszeresen tornáztatni kell. Sőt a lábfejben futó ízületek mellett a boka és a lábszár ízületeit is érdemes alaposan átmozgatni a nagylábujj deformitásának megszüntetésére, az alsó végtagban felborult izomegyensúly visszaállítására.

A gyógytornász összeállítja az otthon is könnyen végezhető láb és talptorna gyakorlatokat, és segít a gyakorlatok pontos kivitelezésének megtanulásában is. Utána pedig a jól megtanult gyakorlatokat otthon, házilag is végezheti majd nagylábujja kiegyenesítéséért.

Kineziológiai szalag a nagylábujj kiegyenesítésére

A kineziológiai szalag bütyökre ragasztása 2 dolog miatt is sokkal jobb a bütyökvisszahúzó segédeszközöknél.

  • Egyrészt a milliméternél is vékonyabb tapasz éjjel-nappal a lábfején lehet. Elfér bármilyen kényelmes cipőjében.
  • Másrészt pedig a felragasztott tapasz napközben sem akadályozza lábfeje szabad mozgását, mégis állandóan húzza, egyenesíti ferde nagylábujját.

A szakszerűen felragasztott tapasz 4-5 napig, akár egy hétig is fennmarad, és dolgozik nagylábujja kiegyenesítésén.

bütyök tapasz felragasztása

Bütyök tapasz felragasztása egyenesíti a nagylábujjat a nap 24 órájában. Úgy, hogy alig foglal el helyet a tapasz a cipőben

Első alkalommal bütyök tapaszt is gyógytornász ragasztja fel megfelelő húzással, nagylábujja egyenesítéséért.

Elmagyarázza és megmutatja Önnek is a ragasztás technikáját. Második alkalom már Ön fogja felragasztani a szalagot. A gyógytornász pedig figyeli, és segít, ha korrigálásra van szükség. Ezután pedig már később saját magának is fel fogja tudni ragasztani majd akkor, ha cserélni kell a tapaszt.

Egyedi talpbetét harántboltozata megtámasztására

harántemelő beépítése papucsba

Harántemelő beépítése papucsba, cipőbe

A többi lábujj felé forduló nagylábujjnál a legtöbbször a harántboltozat is lesüllyed. Harántboltozata lelapul, szétterül, és a nagylábujja alatti lábközépcsont kintebb tolódik. Ezzel együtt viszont nagylábujja pedig befelé fordul a többi lábujja felé. A harántboltozatát megtámasztó talpbetét lábára szabottan, számítógépes mintavétel után készül el. A harántemelő talpbetétet be is lehet építeni cipőbe és papucsba is. A papucsba való beépítéssel akár bütyökkorrigáló papucs is készülhet Önnek. Ekkor is szüksége van azonban lábfeje tornáztatására és a tapasz nagylábujjára ragasztásra ferde nagylábujja kiegyenesítéséért.

Ha ezekkel képes ferde nagylábujját kiegyenesíteni, akkor a lábfej deformációmentes megőrzését képes lesz biztosítani lábfeje későbbi rendszeres tornáztatásával és kényelmes, bő lábfejű cipők viselésével.

Bő lábfejű és széles orrú cipők viselete

Olyan kényelmes cipők rendszeres hordásával, amelyek bő lábfejében kényelmesen elfér a lábfeje, és nem szorítja össze a cipő a lábfejét és a lábujjait.

Emellett még az is fontos, hogy a bő lábfejű cipő megfelelő méretű is legyen. Olyan méretű, amelyben a lábujjai kényelmesen elférnek, és ki tudja nyújtani a lábujjait a cipőben. Ezért is érdemes a kényelmes viseletet biztosító, bő lábfejű cipőkből is inkább egy számmal nagyobbat, mint kisebbet venni. Ezekben az inkább nagyobb méretű cipőkben kényelmesen ki tudja nyújtani a lábujjait, és nem fenyegeti majd a bütyök és a kalapácsujj újbóli megjelenésének veszélye.

Lábfeje egészségének megőrzéséhez persze az is kell, hogy a magassarkú és a sarok nélküli cipők hordása helyett kényelmes, bő lábfejű cipői 3-5 centis sarokkal rendelkezzenek, és a talpát rugalmasan alátámasztó talppal rendelkezzenek. Azért, mert ez a 3-5 centis sarok képes megfelelő alátámasztást adni sarkának járás közben, és vádlija és Achillese is ennél a sarokmagasságnál fogja majd a legjobban érezni magát.

talpmasszírozás teniszlabdával

Lábfeje és a talpizmok rendszeres tornáztatása, masszírozása és a kineziológiai tapasz nagylábujját visszahúzó ereje megfelelő talpbetét alátámasztásával nagy eséllyel visszaadja lábfeje és nagylábujja fájdalommentességét

A bütyökkorrigáló papucs helyett a bő lábfejű, kényelmes cipő viselete lábfeje és talpa tornáztatásával, egyedi talpbetét hordásával és kineziológiai tapasz felragasztásával sokkal nagyobb eredményességgel képes megszüntetni bütyök panaszát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük