Nyaki fájdalom fejfájással

A nyaki fájdalom okozhat fejfájást is. Ilyenkor a nyaki gerinc szakaszán valamilyen okból kialakuló fájdalom a fejbe sugároz, és fejfájást okoz. A nyaki gerinc eredetű fejfájást cervicogén fejfájásnak is nevezzük.

Mik lehetnek a nyaki fájdalom okozta fejfájás okai?

A nyaki gerinc szakaszán a túlterhelés vagy pedig az állandó stressz hatására a nyaki izmok begyulladnak, befeszülnek. A begyulladt, befeszült izom nem tud ellazulni, nem regenerálódik, ezért a tartós feszülés miatt megmerevedik.

nyaki izmok túlterhelése

Nyakfájását okozhatja a nyaki izmok túlterhelése is, aminek több oka is lehet

A fejfájással járó nyaki fájdalom kialakulhat a nyaki izmok túlterhelése, az ülőmunkával együtt járó előredőlő fej tartása miatt túlterhelődő hátsó nyaki izmok gyulladása miatt. Nem véletlenül gyakori a fejfájással járó nyaki fájdalom az íróasztal mellett, számítógépen dolgozó, ülőmunkát végzők között.

A fejbe kisugárzó nyaki fájdalom gyakran előfordul azonban a nem ülőmunkát végzőknél is. Ilyenkor is a rossz testtartás, az előregörnyedő váll, és előredőlő fej hanyag tartása okozza a nyaki gerinc szakaszán kialakuló, fejbe kisugárzó fájdalmat. A fejfájással együtt járó nyakfájás gyakran előfordul a taxisok, teherautó sofőrök, fodrászok, kozmetikusok, pénztárosok között.

Gyakori panasz lehet ez a szobafestők között is, akiknek a mennyezet festése miatt éppen nem előre görnyedten kell tartani a vállukat és a fejüket, hanem felfelé nézve sokszor túlságosan hátrahajtják a fejüket.

A túlzott terhelés vagy pedig a stressz miatti feszültség sokszor nemcsak a nyak területén okoz fájdalmat, hanem a fájdalom kisugárzik a vállba, a karba, és a fej felé is. A krónikus, hosszan tartó nyaki fájdalom a fejnél a tarkón, az arcon, a homlokon és a szemnél is okozhat fájdalmas panaszokat.

Nyakból kiinduló fejfájás oka mi lehet Önnél?

  1. fejfájás okai

    Mi okozza fejfájását? Derítse ki fejbe sugárzó fájdalma okát! Kattintson a képre fejfájása okát kiderítő kérdőívéért!

    Fejfájása okának kiderítésére töltse ki a Fejfájás okát feltáró kérdőívét! Kattintson a linkre kínzó fejfájása megszüntetésének esélyéért. Több évtizedes tapasztalattal összeállított kérdőíve kitöltésével kiderítheti, hogy mi lehet a kiváltó oka fejfájásának.
  2. Derítse ki fejfájása okát válaszai kiértékelésével. Miért annyira fontos ez? Azért, mert fejfájása pontos okának kiderítésével van a legnagyobb esélye megszabadulni kínzó fejfájásától. Fejfájása pontos okának kiderítésében tud segíteni fejfájás kezelésére szakosodott specialistánk egy konzultáción. Akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.
  3. Fejfájása okának kiderítése után pedig ne halogassa a fejfájást kiváltó ok megszüntetését! Ekkor van a legnagyobb esélye fejfájása megszüntetésének.

Cervicogén fejfájás tünetei ezek lehetnek

nyaki fájdalom fejfájással

Nyaki fájdalom fejbe sugárzó fájdalommal

A fájdalom sokszor a fej valamelyik oldalán jelenik meg. Előfordulhat azonban mindkét oldali fejfájás is a nyaki izmok túlterhelésből származó feszültsége, gyulladása miatt.

A fejfájás is lehet tompa, tenziós fejfájás jellegű, de lehet lüktető, nyilalló, migrénes fejfájás is. A fájdalom erőssége is változó az enyhe fejfájástól egészen a fájdalmas, bénító fejfájásig.

Nyaki fájdalom okozta fejfájás megelőzése

A fájdalmak kezelésének legjobb módszere a megelőzés. Éppen ezért a nyak és vállövüket túlzottan megterhelő ülőmunkát végzőknek mindenképp fontos odafigyelni a tartásukra és időnként felállni az íróasztaluk mellől, és 5-10 perc alatt átmozgatni nyak és vállizmaikat.

Figyeljen oda a tartására álló és ülőmunka közben is

ülés és monitormagasság

Íróasztalát úgy állítsa be, hogy egyenes tartásban üljön a gépe előtt. A monitor képernyőjének a felső széle szemmagasságban legyen

A nyaki gerinc egyenes tartása érdekében figyeljen oda munkája közben háta egyenes tartására és arra is, hogy feje ne dőljön állandóan előre. Éppen ezért érdemes székének, íróasztalának, billentyűzetének és monitorának a magasságát megfelelő módon beállítani.

  • Irodaszéke magasságát úgy állítsa be, hogy talpa teljes talppal leérjen a földre, és a combja a széken legyen.
  • Íróasztala és a számítógép billentyűzete magasságát úgy állítsa be, hogy könyöke ne hajoljon be 90 foknál kisebb szögben.
  • Az irodaszéken ülve hátát egyenesen tartsa, és lehetőleg derekát is támassza meg például egy kényelmes párnával.
  • Azért, hogy fejét ne döntse előre, monitora magasságát úgy állítsa be, hogy a monitor felső része szemmagasságba kerüljön. Ilyen monitorállásnál nem kényszerül arra, hogy fejét előre kelljen dönteni a monitor nézése közben. Így fejét egyenes tartásban gerince egyenes meghosszabbításaként tartja majd, és nem előredöntve terheli túl a hátsó nyaki izmokat, amelyek előredöntött fejét lennének kénytelenek állandóan feszülve tartani.

Álló munkája közben a legfontosabb talán, hogy állás közben mindig egyenes legyen a gerince, és a fejét és a vállát se hagyja előrebukni munka közben. A hát, váll és nyak egyenesen tartásával megelőzheti a gerinc és nyaki izmok egyoldalú, túlzott terhelését, és ezzel együtt a gerincét tartó izmok egyensúlyának a felborulását.

Akár álló, akár ülőmunkát végez, törekedjen arra, hogy ne merevedjen bele sokáig egyetlen pozícióba. Igyekezzen változtatni a testhelyzetét, figyeljen oda a tartására, arra, hogy egyenes háttal dolgozzon, és feje ne dőljön előre. Nagyon sokat tud segíteni az is, ha rendszeres időnként felveszi munka közben a helyes tartást, és így folytatja tovább a munkáját.

Az álló és ülőmunka közbeni egyenes tartás mellett is fontos az időnkénti 5-10 perces szünetek beiktatása, amikor át tudja mozgatni a munka közben nem használt ízületeit, és meg tudja nyújtani a túlzottan használtakat. A testtartására való odafigyelés mellett ezek a rövid átmozgató tornák fogják tudni megőrizni a gerinc környéki, a nyaki és vállöv izmainak és ízületeinek az egyensúlyát.

A nyak és vállöv ízületeinek egyensúlyát a rossz alvás is veszélyezteti. Hisz életének a harmadát alvással tölti. Ha alvás közben elfekszi a nyakát, akkor alvás közbeni rossz nyaktartása is megmerevítheti nyakizmait, és ez is felborítja a nyak és vállöv ízületeinek a dinamikus egyensúlyát. Ezért figyeljen oda arra is, hogy milyen a fekvőhelye. Itt a matrac, a párna és az alvás közbeni pozíciójára érdemes a leginkább odafigyelni.

Gerince és háta egyenesen álljon alvás közben is. Ennek megfelelő matracot válasszon az ágyába. Az a fontos, hogy ne süppedjen be a matrac, és ne görbítse a hátát alvás közben. Párnája legyen puha, és ne polcolja a fejét magas párnával. Ha oldalt fekszik, akkor a párna csak a fejét tartsa egyenes meghosszabbításaként a törzsének.

Mozgassa át a nyak és vállöv ízületeit!

Munkakörnyezetének megfelelő kialakítása mellett is fontos időnként megmozgatni azokat az ízületeket, amelyeket munkája közben alig használ, és megnyújtani, ellazítani azokat, amelyeket viszont túlzottan terhel munkavégzése során.

A túlterhelt izmok nyújtása és az alig használt ízületek megmozgatása nemcsak az íróasztal mellett számítógépükön dolgozóknak fontos, hanem mindenkinek, aki munkája során egyoldalúan terheli az ízületeit. Vagyis nemcsak a fodrászoknak, kozmetikusoknak, festőknek, sofőröknek érdemes időnként megmozgatni a nyak és vállöv ízületeit munkavégzésük szüneteiben, hanem a gépsorok, szállítószalagok mellett dolgozóknak is, és szinte mindenkinek, akinek a munkája abból áll, hogy bizonyos mozdulatokat ismétel rendszeresen, vagy pedig természetellenes testtartásban végzi a munkáját.

Nyakfájás miatti cervicogén fejfájás kezelése

Ha nem sikerült megelőzni a nyaki fájdalom okozta fejfájás megjelenését, akkor a fájdalmasan feszülő nyaki izmokba bedörzsölt izomlazító krémek használata sokat tud segíteni. Már maga a dörzsölés okozta masszázs is javítja a túlterhelt izmok vérellátását, és ezzel elősegíti a gyorsabb regenerálódásukat. A krémek gyulladást csökkentő és fájdalomcsillapító hatása pedig még tovább segíti a gyulladás és a fájdalom gyorsabb mérséklődését.

nyaki gyógytorna

Nyaki gyógytorna a merev nyakizmok kilazítására, nyújtására

A túlterhelés miatt begyulladt, begörcsölt vagy merev nyakizmok lazítására, nyújtására, a gyulladás csökkentésére a nyaki izmok gyógytornája is eredményes kezelés. Az alig használt nyaki izmok megmozgatása, valamint a túlterhelés miatt begyulladt izmok bemelegítés utáni óvatos nyújtása segíti a nyaki gerinc ízületi egyensúlyának a visszaszerzését.

A fájdalom jellegének, a fájdalmas nyaki izmoknak és a fájdalom erősségének függvényében a tapasztalt gerincspecialista gyógytornász személyre szabott gyakorlatsort állít össze Önnek. Ezeknek a gyógytorna gyakorlatoknak a rendszeres végzése segíteni fogja a gyulladás és a fájdalom mérséklődését, majd megszűnését, a nyaki gerinc elvesztett izomegyensúlyának a visszaszerzését.

2 gondolatok ezen: “Nyaki fájdalom fejfájással

  1. Fekete Istvánné

    Tisztelt Harmónia- centrum! Végső elkeserédesemben írok Önöknek. Közel egy hónapja nagyon fáj a tarkóm és jobb oldalt a fejem. Éjszaka fokozódik, nem tudok feküdni, inkább ülve alszom. A házi patikában lévő gyógyszerekkel próbálom csillapítani a fájdalmam, ami algopyrin, cataflam, apranax. Rövid ideig használnak, de sokszor már elviselhetetlen a fájdalmam. A vérnyomásom rendben van, inkább alacsony.
    Megj.: 17 éve RA beteg vagyok, 5 éve biológiai terápián. Előre is köszönöm a véleményüket!
    Tisztelettel: Fekete Istvánné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Fekete Istvánné!
      Köszönöm kérdését! Érdemes megvizsgálni hogy jó-e a párnája. Sokan ebben hibáznak, és ez okozza a nyak fájdalmát és a becsípődéseket. A rossz nyak pozíció miatt tud tarkó és fejfájás is kialakulni. A másik, ami okozhatja a problémát esetlegesen a nyakcsigolyák közti porckorongok elmozdulása, amit a McKenzie gyógytorna tud megoldani.
      Ha esetleg úgynevezett izomcsomó/trigger pont van a nyakizmok vagy csuklyás izom területén, ami szintén magyarázná az Ön tüneteit, azon is gyógytornász tud segíteni centrumunkban.
      Keressen minket ezzel kapcsolatban bátran, vagy esetleg töltse ki a nyakfájás okai kérdőívünket, hátha segít rájönni hogy mitől van a probléma:
      https://www.harmonia-centrum.hu/nyakfajas-okai-kerdoiv
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük