Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Japán masszázs / Kineziológia / Fibromyalgia szindróma

Fibromyalgia kezelése oki kezeléssel

fibromyalgiaA fibromyalgia gyakran előforduló, igencsak fájdalmas betegség, amely főleg az izmokat és a lágy szöveteket (inak, ínhüvely, szalagok, nyáktömlők) támadja. Éppen ezért magyarra talán folyamatos kötőszöveti és izomfájdalomként lehetne fordítani. Általánosságban 29-37 éves korban kezdődik, és leggyakrabban a változó korban lévő nőket érinti.

 • Állandóan fáradtnak érzi magát?
 • Nem tud aludni sem rendesen?
 • Fáj itt, fáj ott, vagy leginkább mikor itt, mikor ott?
 • Sokszor fáj mindenütt?

Panaszainak többféle oka lehet. A legrosszabb az egészben, hogy sokszor az orvosok is csak tanácstalanul széttárják a kezüket.

 • Amelyik orvos pedig nem akar ennyire őszinte lenni, az egyszerűen csak elkezd beszélni egy Ön által teljesen érthetetlen halandzsa nyelven latin kifejezéssel dobálózva. Biztos van ebben már tapasztalata.
 • Amelyik pedig teljesen őszinte szeretne lenni, az első találkozáskor töredelmesen bevallja Önnek, hogy a tünetei alapján panaszainak többféle oka is lehet. Ezért ahhoz, hogy pontosabb diagnózist tudjon adni az Ön állapotáról további vizsgálatokra van szüksége. A panaszait megszüntető terápiáról pedig a vizsgálatok eredménye alapján tud pontosabbat mondani Önnek. Ezt a meglehetősen őszinte választ ritkán kapják meg a panaszosok, pedig vannak olyan esetek, amikor erre lenne szükség. A fibromialgiával kapcsolatos vizsgálatok is ide tartoznak, mert nagyon nehéz diagnosztizálni, és ezért az orvosok is gyakran összekeverik más betegségekkel. Többek között a fibromyalgia is egy olyan tünetegyüttes, amit a legtöbbször (felelősségteljesen pedig sosem) nem lehet egy vizsgálat során tévedhetetlenül diagnosztizálni.

Az Ön panaszaival kapcsolatban is ez a helyzet, mert lehetséges, hogy a fibromyalgia betegség áll panaszai hátterében. Ebben az esetben pedig (felmérések szerint) átlagosan három-öt évbe kerül, amíg valakinél sikerül pontosan diagnosztizálni a betegséget. Ez bizony azt jelenti, hogy átlagosan 3-5 évig szenved a panaszos az állandó fájdalomtól, a fáradékonyságtól, a különféle alvászavaroktól, lelki problémáitól, a depressziótól.

A kezelő orvos megfelelő elméleti ismereteivel, és elegendő gyakorlatával ezt az átlagosan 3-5 évet természetesen jelentősen le lehet rövidíteni. Az alapos kivizsgálást, a diagnózis pontos megállapítását, és más lehetséges betegségek szisztematikus kizárását azonban a gyakorlati tapasztalat birtokában sem spórolja meg a lelkiismeretes reumatológus.

Fibromyalgia, a fejtörést okozó láthatatlan betegség

amikor az orvos is tanácstalanA fibromyalgia az orvosoknak is sok fejtörést okozó, titokzatos betegség. Az átlagosan 3-5 éves „tudatlanság állapotát” az okozza, hogy nagyon nehéz diagnosztizálni. A praktizáló orvosok gyakorlati tapasztalatának hiányán túl legfőképpen azért, mert

 • nincs ismert oka,
 • a tünetek pedig könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel.

A diagnosztizálást segítendő vizsgálatra vonatkozóan létezik olyan vérteszt, amely a fibromyalgiára utaló elváltozásokat kimutathatja, ezt azonban sokszor nem alkalmazzák még. A vizsgálat során a legtöbbször a diagnózist a beteg elmondása alapján állítják fel. Ez a megfelelő kérdések feltétele és ezek pontos válasza nélkül nem elegendő.

Ha a gondatlanságból és tudatlanságból származó félrediagnosztizálást nem számítjuk, akkor legfőképpen az növeli meg a kezelési időt, hogy akkor mondhatjuk ki, hogy a fibromyalgia a tapasztalt tünetek okozója, ha minden más lehetséges betegséget előzetesen kizártunk. Ez bizony hosszadalmas folyamat. Vizsgálatról vizsgálatra, kezelésről kezelésre járni, sok időbe és energiába kerül. És bizony pénzbe is. Emellett még nagyon megterhelő is (lelkileg és fizikailag egyaránt), hogy orvostól orvosig jár panaszaival a beteg, egyik gyógyszert veszi be a másik után, a panaszai mégsem enyhülnek, a tünetek ugyanúgy jelentkeznek. Látszólag eredménytelen és hatástalan az egész tortúra.

Az állandó fájdalommal, alvászavarral és szorongással járó fibromyalgia emellett még más tüneteket is okozhat, pl. bőrproblémákat, emésztési zavarokat. Nem csoda ilyen helyzetben, ha a panaszosok tehetetlenségükben fordulnak fűhöz-fához. Az pedig teljesen érthető, ha ezekkel a panaszaikkal specialistákat keresnek meg. A specialisták felkeresésével azonban az a baj, hogy ők csak a saját szakterületükhöz tartozó problémát kezelik, nem az egész betegséget.

A fibromyalgia diagnosztizálásának nehézségét még tovább fokozza az, hogy

A stresszel szembeni fokozott érzékenység vagy hormonális zavarok is állhatnak a panaszok hátterében.

Melyek a fibromyalgia tünetei?

Mikor gyanakodjon?

 1. Az egész testre kiterjedő izom és ízületi fájdalmak. Az izommerevség különösen felkelés után jelentkezik. Általános az izomgyengeség, illetve az izomgörcsök, izomrángások jelentkezése. Nyomásérzékenység a test érzékeny pontjain, elsősorban a nyakon, a háton és/vagy a végtagokon, ahol az izmokban fájdalmas fibromyalgiás csomók alakulhatnak ki.
 2. Állandó kimerültség, fáradékonyság, levertség. Ezzel együtt jár a teljesítőképesség és a fájdalomtűrő képesség csökkenése.
 3. Álmatlanság, alvászavarok jelentkezése. Emiatt már felkelés után fáradtnak érzi magát.
 4. Depresszió, szorongás.
 5. Koncentrálási problémák, zavarok érzékelése a rövid és a hosszú távú memóriában.
 6. Emésztési zavarok jelentkezése: hasfájás, hasi görcsök, puffadás, hányinger, krónikus hasmenés vagy éppen székrekedés.
 7. Fejfájás.
 8. A lábak, karok, a láb és kézfejek, valamint az arc zsibbadása, bizsergése.
 9. Duzzadtság a lábakon és a kezeken (tényleges vizesedés nélkül)

Korunk népbetegsége, a stresszel szembeni fokozott érzékenység növeli a tünetek kialakulásának kockázatát, és a tünetek súlyosságát. A stresszelés rossz lelkiállapotot eredményez, ez pedig nemcsak rossz közérzetet okoz, hanem izomfájdalmakhoz is vezet.

A fibromyalgia kezelése

A kezelés nehézségét az okozza, hogy kockázat nélkül, teljes bizonyossággal akkor kezdhető el, ha a fájdalom hátterében nem áll semmilyen szervi rendellenesség.

A tünetek sokféleségén túl a diagnosztizálás legfőbb nehézségét az okozza, hogy a fibromyalgia szindróma sok egyéb betegséggel könnyen összekeverhető, és többféle betegség kísérheti (irritábilis bél szindróma, lupusz, sokízületi gyulladás – rheumatoid arthritisz -, depresszió)

Diagnosztizálásához két alapvető követelménynek kell teljesülnie:

 • Legalább három hónapja tartó, az egész testre kiterjedő fájdalom.
 • A testen különösen érzékeny, fájdalmas pontokat (myalgiás csomók) lehessen meghatározni.
  • A kutatók 18 ilyen nyomásérzékeny pontot azonosítottak a szervezetben. Pl. a könyök és a térdhajlatban, a nyaknál, a kulcscsontnál, a deréknál helyezkednek el.

Ezen két alapvető követelmény mellett fontos még az is, hogy a fájdalmat semmilyen más problémával ne lehessen megmagyarázni.

A fibromyalgia szindróma a kutatók tapasztalata szerint elsősorban a központi idegrendszer problémája. Zavarok alakulnak ki a fájdalom érzékelésében és feldolgozásában. Azonban azt nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza ezt a zavart.

A nehezen diagnosztizálható fibromyalgiát a szakemberek négy nagyobb altípusba sorolják. Ezek mindegyikének más és más kezelésre van szüksége.

 1. Extrém fájdalomérzékenység, pszichológiai tünetek nélkül.
 2. A fibromyalgiát a fájdalommal összefüggő depresszió is kíséri.
 3. Az elsődleges depresszióhoz kapcsolódnak a fibromyalgiás tünetek.
 4. Valamilyen lelki betegség váltja ki a fibromyalgia tüneteit.

A tüneteit nap mint érzékelve, panaszai alapján Ön előzetesen melyikre gyanakszik?

A szervi rendellenesség kizárása után a kezelés a fájdalom csökkentésére, az alvászavar megszüntetésére, valamint a szorongás oldására koncentrál.

A kezelésnek két iránya lehet:

 • Egyrészt a gyógyszeres kezelés, a megfelelő antidepresszánsok szedése javasolt. Ezek a készítmények javítják az agy ingerületátvivő folyamatait.
 • Másrészt a természetgyógyászati módszerek, a kineziológia, a Theta Healing ®, különféle relaxációs gyakorlatok, masszázs, és fürdők elősegíthetik a gyógyulást. Emellett még a test rendszeres átmozgatásával is javulás érhető el.

A depresszióval, a szorongással kapcsolatban még 1-1 konkrét esetben is óvatosan kell bánni, mert nem könnyű eldönteni, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Vagyis a depresszió panaszainak egyik kiváltó oka, vagy épp ellenkezőleg: az örökös fájdalmak, a fibromyalgiás panaszok okozzák depressziós tüneteit.

Izomfájdalmaknál azt gondolhatná, hogy kímélnie kell magát, pedig a tétlenség csak fokozza a panaszait. A fibromyalgia egyik legjobb orvossága a rendszeres mozgás. Ha szakember útmutatásával végzi a megfelelő fizioterápiás gyakorlatokat, akkor biztos lehet abban is, hogy hatásos lesz, és káros mellékhatások nélküli.

 • A nyújtó és lazító gyakorlatok az állapotának megfelelő testmozgással együtt remek fibromialgiát megelőző és kezelő eljárás lehet.
 • Amennyire csak lehet, kerülje az egyoldalú terhelést, és a foglalkozásából – pl. ülőmunka - adódó helytelen testtartást. Ez azért fontos, mert a helytelen testtartással vagy egyoldalú terheléssel a háta, nyakszirtje, válla, tarkója, karja környékén könnyen megtelepedhet, és továbbterjedhet a fájdalom.
 • Az egészséges táplálkozás is sokat segíthet panaszai csökkentésében.

A testi fájdalom csökkentésén túl hosszú távon mindenképpen törődni kell a pszichés tényezőkkel, és törekedni kell a lelki problémák megoldására.

Érdemes streszt csökkentő, relaxációs gyakorlatokat végezni. Ezek nemcsak hatásosan csökkentik fizikai fájdalmát, hanem még javítják stressztűrő és stresszkezelő képességét is.

Fibromyalgia kezelése természetgyógyászati módszerekkel a Harmónia Centrumban

A fibromialgia szindróma, mint a nevében is benne van, tünetegyüttes. Jelentkezésének több oka is lehet, ezért az eredményes kezelése is összetett.

Első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, hogy képet kapjunk az Ön jelenlegi állapotáról. Minden probléma ered valahonnan, és a megoldáshoz szükséges, hogy megtaláljuk azokat a gyökereket, amelyek a fibromyalgia tüneteit táplálják. A fibromialgia oka egy akár évtizedeken keresztül is Önben hurcolt probléma is lehet, ami megoldásra vár.

A problémák hátterében általában van egy olyan stressz, ami feszültséget hozott létre Önben, és nem oldódott. A stressz általában oldódik, ha megoldjuk a problémánkat, túllépünk rajta, átértékeljük, elengedjük. Önnél is ez lesz a sikeres kezelés menete.

De mi történik a testben, ha nem tud mit kezdeni stresszeivel, a mindennapok feszültségével, a napi munkahelyi és magánéleti kihívásaival, sérelmeivel, fájdalmaival, veszteségeivel, konfliktusaival, amit önmagán belül, vagy kapcsolataiban vív meg?

 • Ilyenkor bizony létrejön egy ellenállás Önben, ami miatt a feszültség sem tud oldódni. Olyan ez, mint egy elektromos rendszerben, amikor túlfeszültség keletkezik, és kicsapja a biztosítékot. Ez történik a testében is. Áram nélkül, energia nélkül marad egy terület, ami részlegesen kiesik a szervezett irányítás alól, és önálló életet kezd élni.
 • Próbálja egyedül megoldani a problémát, és különböző jelekkel felhívni magára a figyelmet.
 • Létrejöhet egy kóros sejtburjánzás, gyulladás, fájdalom, zsibbadás, feszülés az adott területen. Megdagadhat, de egyéb más „panaszokat” is okozhat. Álmatlanság, hangulat ingadozás, ingerlékenység és sorolhatnám még azokat a számtalan testi lelki tüneteket, amivel jelzi a teste, ha valami megrekedt Önben, és megoldásra vár.

Csilla közvetlen személyisége már az első találkozáskor megmutatkozik, amikor még a bizalom megteremtése a fontos.

 1. A probléma részletes megbeszélésekor Ön elmondja a konkrét panaszait, tüneteit.
  • Mióta tart?
  • Milyen gyakran jelentkezik?
  • Milyen mértékű, és milyen korlátokat jelent az Ön számára.
 2. Mivel a holisztikus módszerek a test –lélek –szellem egységét gyógyítják, ezért a kezeléskor a cél az, hogy visszaállítsuk a felborult egységet és harmóniát
  • Kineziológia teljes test - elme állapot felmérés következik, ami több részből áll, és mint a neve is mutatja, feltérképezi és begyűjti az összes lehetséges információt testből-lélekből és szellemből, ami a problémával kapcsolatos
  • A Bach- virágterápia kártyáinak segítségével megnézzük mit „üzen” az Ön lelke. Ez azért nagyon fontos, mert sokszor igazából nem is vagyunk konkrétan tisztában a bennünk zajló dolgokkal. Sokszor még beszélni sem tudunk róla, csak érezzük, hogy valami nincs rendben. Bizonyára Ön is így van ezzel. Segítenek egy kicsit más szemszögből megvilágítani a problémát és a megoldást is.
 3. izomtesztelésA kineziológiai kezelés izomtesztelést használ. Ez nagyon egyszerű, de hatékony módja annak, hogy a test-elme rendszerből a problémához kapcsolódó és a megoldást segítő információkat begyűjtsük. A kezelés során Csilla az Ön karjára enyhe nyomást gyakorol. Amikor érint egy ilyen pontot, akkor elernyed az izom, amelyiknél nincs probléma, ott erősen tart. Kineziológusként Csilla így kommunikál az Ön testével, hisz a teste mindent tud, és el is árul. A probléma is benne keletkezett, és a megoldás is benne van. Az izomteszt egy visszajelző rendszer, ami a kineziológiai munka alapja.
  • A kineziológiai kezelés során megvizsgáljuk a teljes test-elme rendszert, és megkeressük azokat a blokkokat, amik az Ön problémájának az okai lehetnek.
  • Már az első alkalommal is elkezdjük ezek oldását. Teremtünk egy alap egyensúlyt , hogy ezzel is segítsük a további kezelések hatékonyságát.
  • A kineziológiai kezelés közben Ön kényelmesen ül, és Csilla az izomteszt segítségével keresi azt az életkort, amikor Önnel valami történt, ami hatással van az Ön jelenére. Ezeknek a stresszeknek a felszabadításával az Ön testének öngyógyító folyamatai újra működésbe lépnek.
  • A kineziológiai kezelés érdekessége, hogy a kineziológus az izomteszt segítségével az Ön test-elme rendszerével szavak nélkül is tud kommunikálni. Ezért ha nem szeretne a problémájáról beszélni, akkor elég, ha átadja magát a kényelmes lazulásnak, és hagyja, hogy a teste beszéljen Ön helyett, és teste öngyógyító folyamatai és a kineziológus tegye a dolgát.
 4. A kezelés végén, ha szükséges korrekciós feladatokat kaphat, amit otthon kényelmesen tud végezni. Megbeszéljük, hogy mikor folytatjuk a kezelést a továbbiakban.
 5. Otthoni egyszerű stresszoldó gyakorlatok, mantrák ajánlása következik, amivel meg tudja erősíteni a kezelés hatékonyságát.

A fibromyalgia több tünet együttes megjelenését okozza, ezért a kezelésére is több módszer együttes kezelését javaslom. Ezért fibromyalgia szindrómájának eredményes kezelésére az Ön számára egyénileg megállapított terápiás tervet dolgozunk ki.

Eljön hozzánk panaszai enyhüléséért?

 • Gazsó Csilla kineziológus, Theta Healing terapeutaKérdése van gyógyulásának lehetőségeiről, a kezelésről, és érdeklődni szeretne munkatársunktól?
 • Panaszai enyhítését, megoldását szeretné.
 • Kineziológusunk, Theta Healing terapeutánk, Csilla előzetes bejelentkezés után első konzultációján 55 perces gyógyító figyelemmel várja Önt szeretettel.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.