Minden nap sokmilliárd baktériumot nyelünk le. Ön is sok milliárd baktériumot nyel le reggeli, ebéd és vacsora közben is.
A baktériumok ott vannak a nyers ételben, néhányan túlélik a főzést, lenyaljuk őket öntudatlanul az ujjunkról, lenyeljük a szájbaktériumainkat, vagy becsókoljuk mások baktériumtenyészetét.
Kis részük túléli az erős gyomorsavat, és az emésztési folyamat támadásait is, és elevenen landol a vastagbélben.
A baktériumaink nagy részét senki sem ismeri. Feltehetően ártanak nekünk, vagy éppen jót tesznek velünk, csak még nem ismertük fel. Néhányuk betegségeket okoz, de rosszat általában nem tudnak tenni nekünk, mert ahhoz túl kevesen vannak. A baktériumoknak csak kis töredékét vizsgáltuk meg alaposan, és nyilvánítottuk hivatalosan is „jónak”. Őket hívjuk probiotikumoknak.
A segítő baktériumok fontos részei életünknek, mindig körülöttünk és bennünk vannak. Elődeink ezt nem tudták, de sok mindent tudtak a rothadást okozó baktériumoktól, amikkel szemben próbáltak védekezni. Míg a hasznos baktériumokban megbíztak. Például amikor ételek tartósítására használták őket. A világ minden kultúrájában vannak olyan hagyományos fogások, amelyeket a jó mikrobák segítségével készítenek. Németországban ilyen például a savanyú káposzta, a kovászos uborka vagy a kovászos kenyér.
A tudományos világ a 20. század kezdete óta sejti, mennyire fontosak számunkra a jó baktériumok, vagyis a probiotikumok.
A probiotikumkutatásban időközben nagyjából három olyan területet figyeltünk meg, ahol a jó baktériumaink csodás képességei megmutatkoznak.
Sok probiotikus baktérium tesz jót a beleinkkel. Vannak génjeink, amelyeket kis zsírsavak termelnek, például a butirátot. Ez bebalzsamozza és ápolja a bélbolyhokat. Az ápolt bélbolyhok sokkal stabilabbak, és nagyobbak, mint az ápolatlanok. Minél nagyobbak, annál hatékonyabban veszik fel a táplálékot, az ásványi anyagokat vagy a vitaminokat. Minél stabilabbak, annál kevesebb szemetet engednek át.
Az eredmény: a testünk tápanyagot és kevesebb káros anyagot kap.
A jó baktériumok megvédik a beleinket. Végül is ez az otthonuk, és önszántukból nem engedik át a területüket a rossz baktériumoknak. Néha pont ott foglalnak helyet, ahol szívesen fertőznek meg minket a kórokozók. Ha szembejön velük egy rossz baktérium, már széles vigyorral ott ücsörögnek a kedvenc helyükön, a szomszéd ülésre teszik a táskájukat, és csak kényelmetlenül kevés szabad helyet hagynak maguk mellett a rossz baktériumoknak.
Ha ezek a jelzések nem lennének elegendőek, semmi gond: lapul még néhány trükk a biztonsági őr tarsolyában. Például kis mennyiségben antibakteriális vegyületeket és védőanyagot állítanak elő, amelyet az idegen baktériumok környezetében szórnak szét megkeserítve ezzel azoknak az életét.
Végül, de nem utolsósorban: a baktériumok a baktériumügyek legjobb szakértői. Ha összedolgoznak a beleinkkel és az immunsejtekkel, fontos információkhoz és jó tanácsokhoz juthatunk:
Az egészséges bélben sok a jó baktérium. Mindennap és minden pillanatban hasznot húz a jó baktériumok tevékenységéből. A bélflóra bebalzsamozásából és a bélbolyhok ápolásából. Az őrző, védő feladatok ellátásából a rossz baktériumokkal szemben. A jó tanácsokkal a bélflóra, az immunrendszer működésével kapcsolatban.
Előfordul azonban néhanap, hogy a baktériumközösségüket támadás éri. Ezt okozhatják antibiotikumok, rossz táplálkozás, betegségek, stressz stb.
Egy ilyen támadás után belei kevésbé jól ápoltak, kevésbé védettek és kevesebb jó tanáccsal vannak ellátva. Bizonyos esetekben jó, ha az egyes laboreredmények utat találnak maguknak a gyógyszertárba. Ott hozzájuthat eleven baktériumokhoz, a jó baktériumokhoz, a prebiotikumokhoz, és így el tudja látni magát bakteriális idénymunkásokkal a nehéz időkre.
Hasmenésre jót tesz a probiotikum. Ez a probiotikum első számú bevetési terepe. A fertőzésen vagy az antibiotikumok okozta hasmenésen segítenek a különböző gyógyszertári készítményekben levő baktériumok: enyhítik és nagyjából egy nappal lerövidítik a hasmenést. És közben, bármely más hasmenés elleni szertől eltérően, nincsenek mellékhatásaik az átlagos embernél.
Mellékhatásoktól mentességük különösen értékessé teszi őket a kisgyerekek vagy az idősebbek számára.
Ha gyakran betegeskedik, akkor jól teszi, ha többféle probiotikumot is kipróbál, főleg megfázásos időkben. Ha ez túl drága lenne, akkor ehet mindennap egy doboz joghurtot vagy kefírt. Jót tesz azonban a bélflórájának a savanyú káposzta fogyasztása is. Ennek ugyanis nemcsak a C-vitamin tartalma magas, hanem jelentős a probiotikus hatása is. Azért jók ezeknek a fogyasztása is, mert egyes hatások eléréséhez nem feltétlenül kell élőnek lenniük a baktériumoknak.
Egyes kutatások alapján idős embereknél és nagy terhelésnek kitett atlétáknál bizonyították, hogy kevésbé súlyosan vagy ritkábban fáznak meg, ha rendszeresen fogyasztanak probiotikumokat.
Ezt a jótékony hatást még nem bizonyították olyan meggyőzően, mint a hasmenés elleni védelmet. Azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekei fokozottan ki vannak téve az allergia vagy ekcéma veszélyének, a probiotikum ennek ellenére jó választás lehet. Több kutatás is kimutatta védőhatásukat. Néhányszor nem tudták bebizonyítani ez a hatást, de sokszor más baktériumokat használnak a különböző kutatások során.
A jól feltárt területek hatásain túl, amilyenek a hasmenésre, a bélbetegségekre és az immunrendszerre gyakorolt hatások, vannak olyan aktuális kutatási témák, amelyekben az utóbbi időben sokat ígérő eredményeket mutattak fel.
Ilyenek például az emésztési zavarok, az utazás során fellépő hasmenés, a laktózintolerancia, a túlsúly, a gyulladásos ízületi panaszok vagy akár a cukorbetegség.
Ha az említettek közül valamelyiknél próbát szeretne tenni probiotikummal, akkor a gyógyszerész egyetlen olyan készítményt sem fog tudni ajánlani, amely a kívánt hatást kifogástalanul kifejtené.
Az antibiotikum általában hatásos fegyver a rossz baktériumok ellen. Csakhogy a bevett antibiotikum nem precíziós célzással, hanem szőnyegbombázással dolgozik. A gyomor és bélrendszerbe jutva nem válogat a jó és a rossz baktériumok között, bőven pusztítja mindkettőt. Emiatt aztán felborul a bélflóra egyensúlya. Ez nemcsak a bélflórát teszi tönkre, hanem az immunrendszert is gyengíti.
Az antibiotikum jó baktériumokat is elpusztító hatását tudja ellensúlyozni a jó baktériumokat támogató probiotikumok antibiotikumkúra alatti szedésével. A probiotikumok megvédik és újra is telepítik a bélflórában található jó baktériumokat.
Minden probiotikumra ugyanazok a szabályok érvényesek: legalább négy héten át rendszeresen kell szedni, és a terméket a lejárati idő végéig lehet használni. Mielőtt egy probiotikus terméket beszerezne, minden esetben érdeklődje meg, hogy ismert-e bármiféle panasz vele kapcsolatban.
A baktériumoknak különböző génjeik vannak. Egyesek jobb immunrendszer-tanácsadók, mások akkor harcra készebbek, ha hasmenésről van szó. Azt a probiotikumot érdemes beszerezni, és fogyasztani, ami az Önnek fontos hatásban mutatkozik erősnek.
A probiotikumok hatását jelenleg még egy dolog korlátozza: csak bizonyos kiválogatott baktériumfajtákat tudunk kiadni a laborból. Amint az ember abbahagyja a probiotikumok napi szedését, a legtöbb esetben ismét eltűnnek a bennük levő mikrobák a beleiből.
Minden bél más. Vannak összeszokott baktérium társaságok, amelyek segítik egymást vagy küzdenek egymás ellen. Aki fentről bukfencezik be közéjük, annak nincs sok beleszólása a területfelosztásba. A probiotikumok ezért manapság inkább működnek, mint a bél ápolókúrái. Ha abbahagyja a szedését, akkor a saját bélflórájának kell folytatnia a munkát.
A hosszú távú hatás eléréséért egy ideje a csapatkeverési stratégiával kacérkodnak: egyszerre több baktérium, akik egymást segítik, hogy az ismeretlen terepen talpon tudjanak maradni. Átveszik egymástól a hulladékeltakarítás feladatát, vagy táplálékot állítanak elő a kollégáik számára.
Ennek az elvnek az alapján már most ott díszeleg néhány termék a gyógyszertárak, drogériák polcain, amelyek a jól ismert tejsavkollégák keverékét tartalmazzák. Ezek valóban hatékonyabban tudnak együtt dolgozni.
Panaszát mellékhatások nélkül megszüntető konzultációjára előzetes bejelentkezés alapján várja probiotikum szakértőnk, Klaudia.
Egészségi állapotát, immunrendszere erősségét, valamint bélrendszere és gyomor nyálkahártyája állapotát felmérő konzultációján egészsége és immunrendszere alapos állapotfelmérésére kerül sor, amely alapján megállapítható, hogy a
Állapotfelmérő konzultációjára Klaudia szeretettel várja. Eljön hozzá panasza mellékhatások nélküli megszüntetéséért?
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.