Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
1055 Budapest, Markó utca 11
H-P: 8.00-19.00
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Egészséges életmód / Immunrendszer erősítése / Immunerősítő vitaminok / C-vitamin

C-vitamin immunrendszere megerősítéséért

A C-vitamin szervezete egészséges működésében az egyik legfontosabb vitamin, ezért nem tudja nélkülözni immunrendszere erősségének biztosításához. Aszkorbinsav néven is ismerheti.

egészséges élelmiszerekSzervezete nem tudja előállítani ezért kívülről kell pótolni egészséges élelmiszerek fogyasztásával vagy pedig táplélékkiegészítőkkel. A vérkeringéssel jut el a sejtekhez. Vízben oldódó vitaminként a szervezet nem tudja raktározni, ezért a felesleges mennyiség a vizelettel ürül ki a szervezetéből.

C-vitamin hatása immunrendszerére

1. Véd a fertőzésekkel szemben

Immunrendszere megerősítésével a vírus és baktériumfertőzések megelőzésében alapvető fontosságú az aszkorbinsav. Ha pedig mégis elkap valamilyen fertőzést, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban kilábalhat például a náthából, megfázásból, influenzából.

2. Lassítja a sejtek öregedését

Emellett pedig megakadályozza rákos elfajulásukat. Azzal, hogy lassítja a sejtek anyagcseréjekor zajló oxidációs folyamatokat.

Semlegesíti a sejtek energiatermelése során felszabadult káros szabadgyököket. Mégpedig azzal, hogy erőteljes antioxidánsként reakcióba lép velük, és megköti ezeket a szervezete számára káros, oxigéntartalmú molekulákat.

Amikor legyengül az immunrendszere, például betegség során, műtét után vagy a túlzott stressz miatt, akkor ezek a káros szabadgyökök felszaporodnak a szervezetében, ezzel pedig felgyorsítják a sejtek öregedését. Ezt előzik meg azok az antioxidánsok, amelyek megkötik ezeket a káros oxigéntartalmú molekulákat, mert ezzel közömbösítik kártékony hatásukat.

Másik hatásaként az aszkorbinsav a rákkeltő anyagok szabad gyökeit megkötve közömbösíti azokat, mert hamarabb reakcióba lép velük. Még azelőtt, hogy visszafordíthatlan elváltozást hoznának létre a szervezetben. Ezzel csökkenti a rák kockázatát. Nagymértékben csökkenti a gyomor-, gége és a nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét.

Fontos szerepe van az E-vitamin újraképződésében is. Ezzel megújítja szervezete E-vitamin tartalékait. Ez a két vitamin nagyon jól kiegészíti egymást a sejtek öregedése elleni harcában.

3. Meggyorsítja a sérülések gyógyulását

Meggyorsítja a sebek gyógyulását, az eltört csontok forradását. Elősegíti a meghúzódott és megrándult izmok és inak regenerálódását.

Meggátolja a fogíny vérzését is.

4. Tisztítja és erősíti az erek falát

magas vérnyomás következményeiEzzel pedig biztosítja a szív és érrendszeri betegségek megelőzését is.

  • Rendszeresen bevitt elegendő mennyisége segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, és bizonyított hatása a vérnyomás csökkentésében is.
  • A vér koleszterinszintjét is csökkenti. Ezzel pedig a szívkoszorúér betegségek és a szívinfarktus kockázatát csökkenti.

5. Javítja a vas felszívódását

Mégpedig a növényi tápanyagokból származó vas felszívódását. Ezzel pedig megnöveli a teljesítőképességet, csökkenti a fáradtságérzetet.

6. Megőrzi bőre egészségét

Mégpedig a bőr kollagénjének képződésében betöltött fontos szerepével.

A C-vitamint vízben oldódó vitaminként a szervezet nem tudja raktározni. Csak néhány óráig, legfeljebb egy napig marad meg a véráramban. A felesleges mennyiséget a vese kiválasztja, és a vizelettel kiürül. Ezért fontos mindennapi rendszeres pótlása. Ezt a C-vitamin pótlást, hacsak lehet, akkor friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával biztosítsa vitaminkészítmények helyett. Két dolog miatt:

  • Egyrészt azért, mert az élelmiszerekben elfogyasztott C vitamint egyszerűen nem tudja túladagolni. Ezzel szemben a vitaminkészítményekben elfogyasztott túlzott mennyiségű vitamin rövid távon hasmenést, hosszabb távon pedig akár vesekövet vagy köszvényt is okozhat, mert kikristályosodik a vesében illetve az ízületeiben Emellett a túlzott mennyiségű C-vitamin a B12 vitamin felszívódását is rontja.
  • Másrészt azért, mert a gazdag C-vitamin tartalmú zöldségekben és gyümölcsökben a C-vitamin mellett olyan értékes bioflavonoidok, ásványi anyagok és növényi rostok is vannak, amelyek elősegítik a C-vitamin jobb hasznosulását, Ezzel pedig immunrendszerének még jobb megerősítését biztosítja.

Mit okoz a C-vitamin hiánya?

Szervezete nem tudja előállítani az aszkorbinsavat, ezért a táplálékkal kell bevinni. Az egyoldalú, egészségtelen táplálkozásnál nem jut elegendő C vitaminhoz, ezért hiánytünetek jelentkezhetnek.

Melyek lehetnek ezek a C-vitamin hiányára utaló tünetek?

  • A fertőzésekkel szembeni gyenge ellenállóképesség.
  • Gyulladások kialakulása.
  • Vérzékenység, lassú sebgyógyulás.
  • Érzékeny izmok, inak és csontok.
  • Fáradékonyság, ingerlékenység.
  • Fogíny vérzékenysége, sorvadása.
  • Bőr szárazsága, repedezése, bevérzések a köröm alatt.

Mennyi a napi C-vitamin szükséglet?

A C-vitamin szükséglet naponta 90 milligram egy felnőtt embernél. Ezt egészséges táplálkozással, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával minden nehézség nélkül biztosítani tudja.

Ennél azonban jóval nagyobb napi mennyiséget, a 90 mg többszörösét érdemes bevinni:

  • Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, illetve erőteljes fizikai igénybevételnél.
  • Valamilyen sérülés vagy műtét után.
  • Megbetegedés, megfázás, influenza esetén.
  • Terhesség, szoptatás idején.
  • Idős korban, amikor már kisebb hatékonysággal hasznosul az elfogyasztott C-vitamin is.

Milyen a C-vitamin felszívódása?

Ez több tényezőtől is függ. Függ

  • az emésztőrendszer, a belek és a gyomor egészségétől, az emésztés hatékonyságától,
  • a testsúlytól,
  • a mozgás, a fizikai aktivitás mennyiségétől,
  • az életkortól.

Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy kb. 200 milligrammig nagyjából 80%-os hatékonysággal szívódik fel a C-vitamin. 200 mg fölött azonban a felszívódás hatékonysága fokozatosan romlik, és a felesleg a vizelettel eltávozik.

Az aszkorbinsav természetes tápanyagként való elfogyasztása mellett egy hathatós érv az is, hogy az élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben vannak olyan egyéb vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek is, amelyek segítik a C-vitamin felszívódását. Emellett pedig egyébként is hasznosak a szervezetnek, mert egyéb előnyös tulajdonságaik is vannak.

Természetesen vannak olyan étrendkiegészítő C vitaminok is, amelyek tartalmaznak bioflavonoidokat és ásványi anyagokat.

Túlzásba lehet esni a C-vitamin fogyasztásával?

A C-vitamin vízben oldódó vitaminként nem halmozódik fel a zsírszövetekben, hanem a vizelettel együtt eltávozik a felesleges mennyiség a szervezetből. Az élelmiszerekben elfogyasztott C vitaminnal gyakorlatilag nem tudja túladagolni a C-vitamin fogyasztását.

Táplálékkiegészítő vitamin tablettaként fogyasztva azonban túlzott mennyiségű fogyasztása mégsem ajánlatos. Azért, mert felesleges mennyisége oxaláttá alakulva ürül ki a vizelettel.

  • Márpedig a vesekövek háromnegyede kalcium-oxalát. Ezért a C-vitamin mértéktelen, napi 2 grammot, 2.000 milligramot meghaladó fogyasztása semmiképpen sem ajánlatos.
  • Nemcsak a vesekőképződés miatt, hanem azért sem, mert fejfájást, felfúvódást és hasmenést is okozhat a túlzott fogyasztás.

C-vitamin miben van?

C-vitaminban gazdag gyümölcsökA C-vitamin elsősorban friss zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségben. Szinte az összes zöldségben és gyümölcsben található valamennyi belőle.

  • Különösen nagy mennyiségben található meg a citrusfélékben, a narancsban, citromban és a grapefruitban.
  • A kivinek is magas a C-vitamin tartalma.
  • Sok C vitamint tartalmaz a csipkebogyó. A piros színű csipkebogyóból készült tea nagyon jó megfázás ellen.
  • paprikaSok C-vitamin van a paprikában és a paradicsomban.
  • Magas a C-vitamin tartalma a petrezselyemnek és a brokkolinak is.
  • Sok C-vitamin van a savanyú káposztában.

Főzés, párolás során azonban a C-vitamin tartalom nagy része lebomlik. Vagyis a húslevesbe főzött petrezselyem pikáns ízt ad a vasárnapi ebédnek, azonban a friss petrezselyem magas vitamintartalmának nagy része, akár fele is egyszerűen lebomlik a főzéskor.

Ugyanígy fagyasztással is jelentősen csökken a gyümölcsök, zöldségek C-vitamin tartalma.

A még éretlen, zöld gyümölcsöknek is jóval kisebb a vitamintartalma az érett gyümölcsökhöz képest.

egészséges zöldségekÉrdemes a mindennapi C-vitamin szükségletét egészséges táplálkozással, friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, és nem táplálékkiegészítőkkel biztosítani. Több okból is:

  • Egyrészt a változatos és egészséges táplálkozást egyáltalán nem helyettesítheti az étrendkiegészítők fogyasztása. Ezek legfeljebb csak kiegészítők lehetnek. A nevük is ezt mondja Önnek.
  • Másrészt pedig az élelmiszerekben elfogyasztott C-vitamin jobban is hasznosul, mert számos egyéb olyan bioflavonoidokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket és növényi rostokat is tartalmaznak, amelyek segítik a C-vitamin felszívódását is.
  • Ráadásul 200 mg felett már romlik a C-vitamin felszívódásának hatékonysága, 2000 mg felett pedig már ártalmas is lehet hasmenés, fejfájás és hosszabb távon pedig akár még vesekőképződés formájában.
  • Ezért érdemes napi C-vitamin szükségletét a sokkal nehezebben túladagolható és egyébként is jobban hasznosuló egészséges táplálkozással kielégíteni a táplálékkiegészítők helyett.

Ha pedig mindenképp C-vitamin pótlásra van szüksége, akkor a táplálékkiegészítők közül is olyan komplex C-vitamint érdemes választania, amely flavonoidokat, rutint és heszperidint is tartalmaz.

  • Azért fontos ez, mert ezek segítik felszívódni és jobban hasznosulni a C vitamint.

C-vitamin szerepe a vírusfertőzés megelőzésében és kezelésében

Immunrendszerének a megerősítésével ellenállóbb lesz a vírusokkal szemben is.

A vízben oldódó C-vitamin mindennapos pótlásával ellenállóbb lesz a vírusfertőzésekkel szemben.

Miért jó Önnek a C-vitamin pótlása?

  1. Azért, mert kisebb a veszélye annak, hogy elkapja a vírust.
  2. Ha pedig mégis elkapja, akkor erősebb immunrendszerrel bízhat abban, hogy enyhébbek lesznek a tünetei, és hamarabb kilábal a fertőzésből.
  3. Abban is bízhat, hogy kisebb a veszélye a szövődmények jelentkezésének.

Immunrendszere megerősítéséért mit egyen?

  1. egészséges gyümölcstálFogyasszon C vitaminban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket. Lehetőleg nyersen, mert így sokkal nagyobb a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma. Vírusjárvány idején még inkább figyeljen oda az étkezésére. Vírusbiztos, változatos étrendjét még nagyobb figyelemmel állítsa össze, mint máskor.
  2. Ha pedig mégis elkapott egy fertőzést, akkor erősítse meg immunrendszere védettségét immunerősítő vitamin készítményekkel is. Figyeljen oda azonban arra, hogy ezeknek a vitaminkészítményeknek a fogyasztását se vigye túlzásba. Ilyenkor immunrendszerének vitaminpótlással való erősítése a kezelésének csak az egyik része. Észlelt tüneteitől függően egyéb orvosi kezelésre is szüksége lehet.

Vigyázzon magára C-vitaminban gazdag friss zöldségek és gyümölcsök mindennapos fogyasztásával is.

Megerősítené immunrendszerét C-vitamin pótlásával Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyásszal?

  • Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászKonzultációjára előzetes bejelentkezés alapján várja Klaudia.
  • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
  • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és munkatársunk visszahívja Önt.
  • Mit szeretne elérni immunrendszere megerősítésével? Konzultációján Klaudiával megbeszélik a céljait, és a C-vitamin pótlásának természetes lehetőségeit. Megbeszélik immunrendszere megerősítésének lehetőségeit.
  • Eljön Klaudiához immunrendszere megerősítéséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 2 munkanapon belül visszahívjuk.

         
Harmónia Centrum a médiában: