A C-vitamin szervezete egészséges működésében az egyik legfontosabb vitamin, ezért nem tudja nélkülözni immunrendszere erősségének biztosításához. Aszkorbinsav néven is ismerheti.
Szervezete nem tudja előállítani ezért kívülről kell pótolni egészséges élelmiszerek fogyasztásával vagy pedig táplélékkiegészítőkkel. A vérkeringéssel jut el a sejtekhez. Vízben oldódó vitaminként a szervezet nem tudja raktározni, ezért a felesleges mennyiség a vizelettel ürül ki a szervezetéből.
Immunrendszere megerősítésével a vírus és baktériumfertőzések megelőzésében alapvető fontosságú az aszkorbinsav. Ha pedig mégis elkap valamilyen fertőzést, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban kilábalhat például a náthából, megfázásból, influenzából.
Emellett pedig megakadályozza rákos elfajulásukat. Azzal, hogy lassítja a sejtek anyagcseréjekor zajló oxidációs folyamatokat.
Semlegesíti a sejtek energiatermelése során felszabadult káros szabadgyököket. Mégpedig azzal, hogy erőteljes antioxidánsként reakcióba lép velük, és megköti ezeket a szervezete számára káros, oxigéntartalmú molekulákat.
Amikor legyengül az immunrendszere, például betegség során, műtét után vagy a túlzott stressz miatt, akkor ezek a káros szabadgyökök felszaporodnak a szervezetében, ezzel pedig felgyorsítják a sejtek öregedését. Ezt előzik meg azok az antioxidánsok, amelyek megkötik ezeket a káros oxigéntartalmú molekulákat, mert ezzel közömbösítik kártékony hatásukat.
Másik hatásaként az aszkorbinsav a rákkeltő anyagok szabad gyökeit megkötve közömbösíti azokat, mert hamarabb reakcióba lép velük. Még azelőtt, hogy visszafordíthatlan elváltozást hoznának létre a szervezetben. Ezzel csökkenti a rák kockázatát. Nagymértékben csökkenti a gyomor-, gége és a nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét.
Fontos szerepe van az E-vitamin újraképződésében is. Ezzel megújítja szervezete E-vitamin tartalékait. Ez a két vitamin nagyon jól kiegészíti egymást a sejtek öregedése elleni harcában.
Meggyorsítja a sebek gyógyulását, az eltört csontok forradását. Elősegíti a meghúzódott és megrándult izmok és inak regenerálódását.
Meggátolja a fogíny vérzését is.
Ezzel pedig biztosítja a szív és érrendszeri betegségek megelőzését is.
Mégpedig a növényi tápanyagokból származó vas felszívódását. Ezzel pedig megnöveli a teljesítőképességet, csökkenti a fáradtságérzetet.
Mégpedig a bőr kollagénjének képződésében betöltött fontos szerepével.
A C-vitamint vízben oldódó vitaminként a szervezet nem tudja raktározni. Csak néhány óráig, legfeljebb egy napig marad meg a véráramban. A felesleges mennyiséget a vese kiválasztja, és a vizelettel kiürül. Ezért fontos mindennapi rendszeres pótlása. Ezt a C-vitamin pótlást, hacsak lehet, akkor friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával biztosítsa vitaminkészítmények helyett. Két dolog miatt:
Szervezete nem tudja előállítani az aszkorbinsavat, ezért a táplálékkal kell bevinni. Az egyoldalú, egészségtelen táplálkozásnál nem jut elegendő C vitaminhoz, ezért hiánytünetek jelentkezhetnek.
Melyek lehetnek ezek a C-vitamin hiányára utaló tünetek?
A C-vitamin szükséglet naponta 90 milligram egy felnőtt embernél. Ezt egészséges táplálkozással, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával minden nehézség nélkül biztosítani tudja.
Ennél azonban jóval nagyobb napi mennyiséget, a 90 mg többszörösét érdemes bevinni:
Ez több tényezőtől is függ. Függ
Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy kb. 200 milligrammig nagyjából 80%-os hatékonysággal szívódik fel a C-vitamin. 200 mg fölött azonban a felszívódás hatékonysága fokozatosan romlik, és a felesleg a vizelettel eltávozik.
Az aszkorbinsav természetes tápanyagként való elfogyasztása mellett egy hathatós érv az is, hogy az élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben vannak olyan egyéb vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek is, amelyek segítik a C-vitamin felszívódását. Emellett pedig egyébként is hasznosak a szervezetnek, mert egyéb előnyös tulajdonságaik is vannak.
Természetesen vannak olyan étrendkiegészítő C vitaminok is, amelyek tartalmaznak bioflavonoidokat és ásványi anyagokat.
A C-vitamin vízben oldódó vitaminként nem halmozódik fel a zsírszövetekben, hanem a vizelettel együtt eltávozik a felesleges mennyiség a szervezetből. Az élelmiszerekben elfogyasztott C vitaminnal gyakorlatilag nem tudja túladagolni a C-vitamin fogyasztását.
Táplálékkiegészítő vitamin tablettaként fogyasztva azonban túlzott mennyiségű fogyasztása mégsem ajánlatos. Azért, mert felesleges mennyisége oxaláttá alakulva ürül ki a vizelettel.
A C-vitamin elsősorban friss zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségben. Szinte az összes zöldségben és gyümölcsben található valamennyi belőle.
Főzés, párolás során azonban a C-vitamin tartalom nagy része lebomlik. Vagyis a húslevesbe főzött petrezselyem pikáns ízt ad a vasárnapi ebédnek, azonban a friss petrezselyem magas vitamintartalmának nagy része, akár fele is egyszerűen lebomlik a főzéskor.
Ugyanígy fagyasztással is jelentősen csökken a gyümölcsök, zöldségek C-vitamin tartalma.
A még éretlen, zöld gyümölcsöknek is jóval kisebb a vitamintartalma az érett gyümölcsökhöz képest.
Érdemes a mindennapi C-vitamin szükségletét egészséges táplálkozással, friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, és nem táplálékkiegészítőkkel biztosítani. Több okból is:
Ha pedig mindenképp C-vitamin pótlásra van szüksége, akkor a táplálékkiegészítők közül is olyan komplex C-vitamint érdemes választania, amely flavonoidokat, rutint és heszperidint is tartalmaz.
Immunrendszerének a megerősítésével ellenállóbb lesz a vírusokkal szemben is.
A vízben oldódó C-vitamin mindennapos pótlásával ellenállóbb lesz a vírusfertőzésekkel szemben.
Vigyázzon magára C-vitaminban gazdag friss zöldségek és gyümölcsök mindennapos fogyasztásával is.
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.