Kiütést kap kedvenc ételétől?
Allergiás valamilyen élelmiszerre?
Az ételallergia az immunrendszer téves reakciója, túlérzékenysége valamilyen elfogyasztott élelmiszerre. Túlreagálása miatt az immunrendszer veszélyesként azonosít az elfogyasztott élelmiszerben valamilyen összetevőt - legtöbbször valamilyen fehérjét -, és emiatt védekezési reakciót indít be ellene.
Az ételallergia tüneteit akkor tapasztaljuk meg, amikor az immunrendszer utasítására termelt védekező ellenanyag felveszi a harcot a veszélyesnek tartott élelmiszer összetevővel szemben. Ezek a tünetek lehetnek enyhe, csak kis kellemetlenséget okozó tünetek, azonban lehetnek veszélyesek, akár életveszélyt okozók is.
Az immunrendszer érzékenysége modern korunk kellemetlen következménye. A motorizáció és a vegyszerhasználat áldásos előnyeinek hátulütője a gyomrát fekszi meg. Az élelmiszerek előállításánál használt tartósítási eljárások, a termesztésnél használt növényvédő szerek, műtrágyák és a növekvő környezetszennyezés kedvezőtlen hatását közvetlenül is tapasztalja a gyomrában. A növényi élelmiszerek a növényvédő szerek és műtrágyák, az állati eredetű élelmiszerek pedig az állatok tenyésztésénél használt antibiotikumok és tápszerek miatt egyre egészségtelenebbek. Emiatt pedig az immunrendszert egyre jobban összezavarják. Ezért mondhatjuk azt, hogy a táplélékallergia modern korunk vívmányainak egyik igencsak kellemetlen mellékhatása.
Elsősorban a gyerekek betegsége az ételallergia. Leggyakrabban gyerekkorban jelentkezik. Különösen gyakori 3 éves korig. Az életkor előrehaladtával az emésztőrendszer egyre inkább megerősödik, és kisebb a veszélye az allergia jelentkezésének. Ezért jó esély van arra, hogy a gyerekkorban megjelenő tej, tojás és búzaliszt allergiájukat kinövik.
Ha azonban mogyoró, dió vagy halételekkel kapcsolatos allergiája van a kisgyereknek, akkor ez valószínűleg egész életén át megmarad.
Az ételallergia azonban nemcsak gyerekeknél alakulhat ki, hanem felnőve is bármikor jelentkezhet. Akkor is, ha előtte semmi panaszt nem okozott az adott élelmiszer fogyasztása.
A gyerekek körülbelül 5-8%-a ételallergiás, míg a felnőttek közül minden ötvenedik-századik küszködik valamilyen táplálékallergiával. Az ételallergiától szenvedők arányában ez hatalmas, négyszeres növekedés néhány évtized alatt.
Az ételallergia kialakulásának legfőbb oka az immunrendszer gyengesége, táplálkozási vagy valamilyen pszichés ok áll a tünetek hátterében. Immunrendszerünk túlműködését jelzi a táplálékallergia.
Kialakulásában örökletes tényzők is szerepet játszhatnak. Ha gyakoriak az allergiás megbetegedések a hozzátartozóinál, akkor Önnél is nagyobb a valószínűsége az ételallergia kialakulásának. Felmérések szerint ha az egyik szülő allergiás valamire, akkor a gyerekénél 50% a valószínűsége annak, hogy ő is allergiás lesz. Ha viszont mindkét szülő allergiás, akkor már 70% az allergia kialakulásának valószínűsége a gyereknél.
Az ételallergia emésztőrendszeri tünete lehet:
Légzőszervi tünete lehet az allergiának:
A bőrön is jelentkezhet az ételallergia:
Szédülés vagy akár ájulás is bekövetkezhet az ételallergiától.
Az ételallergia legsúlyosabb formája az anafilaxiás sokk. Ez életveszélyes tünetekkel jár és azonnali orvosi, sürgősségi ellátást igényel.
Az anafilaxia tünetei ezek:
A táplálékallergia milyen tüneteket okoz Önnél?
A túlzott érzékenység szinte bármilyen étellel, illetve élelmiszer összetevővel szemben kialakulhat, ha az immunrendszere túlműködéssel reagál az adott élelmiszer elfogyasztására.
A gyerekeknél elsősorban az ételekben lévő fehérjék okozzák a panaszokat.
Később felnőtt korban pedig a feldolgozott élelmiszerekben, a félkész és készételekben, felvágottakban, tésztafélékban, édességekben, süteményekben, pékárukban lévő tartósítószerek, ízfokozók, színezőanyagok és túlfinomított élelmiszerek bármelyike okozhat gondot. A legfőbb probléma az, hogy nemcsak az elfogyasztott étel legfőbb alkotórészére lehet allergiás, hanem bármelyik apró kis összetevőjére is.
Az étel elkészítéséhez használt fűszerek, tartósítószerek, adalékanyagok bármelyike allergén lehet egyéni érzékenységtől függően, és kisebb, nagyobb tüneteket okozhat. És mert az élelmiszer gyárakban előállított félkész- és késztermékek az ízesítésért és a romlandóság elkerüléséért sokféle adalékanyagot tartalmaznak, ezért ételallergia szempontjából, az emésztőrendszeri panaszok kialakulása szempontjából kockázati tényezőt jelentenek.
Ezek a leggyakoribb élelmiszerallergiák. Azonban szinte bármilyen élelmiszerre, illetve élelmiszerösszetevőre kialakulhat az allergia az immunrendszer túlzott érzékenysége miatt.
Kialakulásában
Mindenképp figyelje önmagát: milyen ételt evett, mikor a kellemetlen tünetek jelentkeztek. Az orvossal való konzultáció során az Ön megfigyelései nagyon jelentős szerepet játszanak. Még az is lehet, hogy egy hosszadalmas kivizsgálási tortúrától szabadul meg, ha egy kis időt szán önmaga vagy gyermeke megfigyelésére. Saját magát ugyanis Ön ismeri a legjobban, ezért saját magát Ön tudja a legjobban megfigyelni.
Az ételallergia kezelése mindig a tüneteket kiváltó és panaszt okozó étel elhagyásából áll. Nem ismert olyan kezelés, ami a panaszt kiváltó élelmiszer tünetek nélküli további fogyasztását biztosítaná.
Ezért fontos az ételallergia kezelésénél a tüneteket kiváltó allergén pontos kivizsgálása. Az ételallergia kezelését jelentő elhagyás csak azt az ételt érintheti, ami valóban tüneteket okoz. Azért, mert az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb követelménye a változatos étrend. Ezért étrendjéből csak azt szabad kihagyni, amire allergiás.
Az emésztési problémák oka sokszor valamilyen ételintolerancia. Az étel intolerancia az emésztőrendszer zavara, az ételallergiáért pedig az immunrendszerünk a felelős.
Eljön hozzánk tünetmentességéért?
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.