Melyek a keringési zavar tünetei?

A vérkeringés zavara esetén a vér korlátozottan áramlik az erekben. Ennek pedig az a legsúlyosabb következménye, hogy a sejtek nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges éltető oxigénhez és tápanyagokhoz. Ezt ugyanis a vér szállítja a sejtekhez akkor, ha rendben működik a vérkeringés.

A vérkeringésben kialakuló zavar nemcsak a sejtek és szövetek tápanyag és oxigénellátását zavarja, hanem a sejtekben elhasználódott salakanyagokkal és szén-dioxiddal telített vért sem szállítja vissza a szívbe a sejtektől. Mind a kettő komoly problémákat okoz a sejtek és szövetek működésében. A rossz vérellátású szervek működése romlik, és súlyos esetben még akár el is halhatnak az érintett sejtek.

A keringési zavar lehet akut, hirtelen fellépő, és krónikus, tehát hosszabb idő alatt kialakuló. Testünk különböző részein alakulhat ki átmeneti vagy tartós zavar a vérkeringésben. Különösen veszélyes az agyban és a szívben kialakuló zavar, de a végtagokat is érheti keringési zavar.

A keringési zavar okai mik lehetnek?

A vérkeringés zavaránál az erek a lerakódás miatt beszűkülnek, vagy súlyosabb esetben akár még el is záródhatnak.

A keringési zavarok leggyakoribb oka az erek falának elmeszesedése. A verőerek falán rakódnak le különféle anyagok. Ezek a lerakódások szűkítik az artériák átmérőjét, és minél több rakódik le az erek falára, annál szűkebbé válnak az erek.

Az erek azonban nemcsak szűkülhetnek, hanem el is záródhatnak. Az érelzáródást, az embóliát az érrendszer egy másik pontjáról leszakadt vérrög, pakk véráramba került darabja okozza, amely megreked, és elzárja a vér áramlásának az útját. Különösen veszélyes a jól ismert tüdőembólia, amelynek során a tüdő artériája záródik el.

Trombózisnak a helyben képződött vérrög által okozott érelzáródást nevezzük. A trombózis elsősorban a vénákban alakul ki a pangó, elhasználódott vér miatt. Ezért is elsősorban az alsó végtagban, és sokkal ritkábban a karban.

Az érelmeszesedésnek, érelzáródásnak és trombózisnak azonban vannak komoly kiváltó tényezői, rizikófaktorai is. Melyek ezek?

 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség (diabétesz mellitusz)
 • magas vérzsírszint, a magas koleszterin
  túlsúly
 • mozgáshiány
 • egészségtelen táplálkozás
 • dohányzás.

Önt melyik kockázati tényező veszélyezteti ezek közül?

Mik lehetnek a rossz vérkeringés tünetei?

Lábdagadás

keringési zavar a lábban

A láb dagadása vagy zsibbadása keringési zavart is jelezhet

A lábak dagadása többféle problémát jelezhet. Ha túl sokat áll vagy ül egy helyben, akkor is megdagadhat a lába. Ha viszont rendre visszatérő probléma ez, akkor ez már a keringés zavarára utalhat. A romló vérkeringés miatt ugyanis a vénákból nem áramlik vissza a szívbe az elhasznált vér, és a vérből a vese nem tudja kiválasztani a felesleges folyadékot, és a folyadék felgyűlik a sejtek között.

Végtagok zsibbadása

Gyakori tünet ez is. A kéz vagy lábak zsibbadását természetesen a keringési zavaron kívül más is, például a pajzsmirigy problémái is okozhatják, de bizony az is zsibbadást okoz, ha a keringés zavara miatt az elhasználódott vér nem szállítódik el, és az érzékelést végző idegek nem jutnak elegendő oxigén és tápanyagdús friss vérhez.

Hideg végtagok

Szintén tipikus tünet, ugyanis a vérkeringés felelős a test megfelelő hőmérsékletének a tartásáért is. Ha a vérkeringésben zavar van, akkor a végtagokhoz nem áramlik megfelelően a friss vér, és a végtagok kihűlnek. Persze a pajzsmirigy nem megfelelő működése is okozhatja a kezek és a lábak hőmérsékletének csökkenését.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Fáradékonyság, gyengeség

Fáradékonyságot, általános gyengeséget sok minden okozhat. A stressz, az alváshiány, az egészségtelen étkezés mindegyike okozhatja, hogy fáradékonyabb a kelleténél. Ugyanakkor a vérkeringés zavara is oka lehet annak, hogy nem jut elegendő oxigén és tápanyagdús, friss vér az izmokhoz, és ezért az izmok anyagcsere folyamatai nem működnek megfelelően, és jóval hamarabb elfárad a kelleténél.

10 gondolatok ezen: “Melyek a keringési zavar tünetei?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Andrew!
   Szabad érdeklődöm milyen életkorban van? Dohányzik, esetleg rabja a zsírosabb ételeknek? Végez testmozgást legalább heti kétszer? Rendelkezik túlsúllyal? Ellenőriztette már vénái egészségét, vérnyomását? Ezek mind rizikófaktorai lehetnek a keringési tüneteinek.
   A végtagok végeinek, kezeinek – lábainak fázása ugyanis egyértelműek keringési tünet. A kezei lábai, és ujjai vannak a legtávolabb keringés-központjától, a szívétől. Ezért oda jut el a legkésőbb a melegítő vér. Út közben vére pár tized fokot hűl is, a hideg őszi időben akár fokokat is. Ráadásul a hideg őszi időkben a szervezetünk védekezik is, elvonja a vérkeringést a perifériáról annak érdekében, hogy ne hűljön ki túlságosan az a vértömeg, mert a vér utána végigáramlik újra a teste mélyébe, és nem szeretné, hogy kihűljenek szervei.
   Ha tehát Ön sokat tartózkodik hidegben megfelelő öltözet nélkül, vagy a keringési rendszere nem teljesen ép, hamarabb és nagyobb mértékben fog fázni, mint mások esetleg a környezetében.
   Vegye számba a rizikófaktorokat, és kérjen segítséget, ha valamelyben segítségre, alaposabb kivizsgálásra van szüksége!
   Sikeres útkeresést kívánok egészségéhez, és kollégáimmal állunk rendelkezésére további kérdései esetén, életminőségének javításában.

   1. Dócs Endre

    Üdvözlöm! Én 37 éves ferfi vagyok. A lábamon azt vettem észre hogy a sarok rész olyan mint ha el lenne erzestelenítve. Csak zsibogó tompa nyomást erzek. Az oka lehet a cipőben elhelyezett betét is de már nem hordom. Javulni viszont nem javul. Gyakran a combban erős melegséget érzek aminek az okát nem igazán sejtem. Szedem már ismét kb 2 naponta az aspirinprot remélem jol írom vérhigító. Viszont ma a térdhajlattól lefelé egy az orbánchoz hasonló izületi fájdalom párosult. Estére mire haza ertem megvizesedett a sípcsontom és helyenként 5ft nagyságú piros foltok keletkeztek. Mi lehet a probléma idegi alapú? Vagy vérkeringési? Válaszát előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Dócs Endre!
     Bár érsebészeti szaktudással nem rendelkezem, de a betegség, amire leírása alapján gyanakodok, a thrombózis. Amennyiben nincs igazam, akkor is az Ön által leírt tünetek igen súlyos és összetett keringési betegségre utalnak: nem gyógyuló sebek, melegség érzet, vizesedő lábszár. Az elégtelen vérellátottság következményeként már akár idegi tünetei is alakulhattak: zsibbadó sarok. Mielőbbi érsebészeti vizsgálatot javaslok Önnek, valamint gyűjtse össze Ön és felmenői körében a cukorbetegség és érbetegségek megjelenését. Amennyiben nincsen bevált orvosa, és nem tudja kihez forduljon, ajánlom szíves figyelmébe Dr. Herr György érsebészt, aki nálunk az V. kerületi Harmónia Centrumban rendel csütörtökönként.
     Mielőbbi sikeres kivizsgálást, és kezelést kívánunk Önnek!

 1. Nagy Imre

  Üdvözlöm.5 napja zsibbad mindkét kezem,mindkét lábam,vérnyomásom 110,per 70 körül van,max,cukor érték 5,7 között,gyenge erötlen vagyok,Mütöttek pajzs miriggyel, de már 6 éve.Most voltam kardiológián 2 hónapja,minden rendben van,viszont hozzá kell tennem vállás att stresszben élek,Brintellix-et,és rivotrilt szedek több hónapja,de eddig nem volt ilyen tünetem. nem tudom mitül van ,és hogy hol kezdjem,milyen szakorvosnál?Köszönöm ha válaszol,Tisztelettel….Imre.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Nagy Imre!
   Az Ön által tapasztalt tünetek alapján én is a kardiológiai és háziorvosi kivizsgálást javasoltam volna elsőként. Esetleg a vényköteles gyógyszereket felíró orvossal már egyeztetett? A nyugtatók mellékhatása, vagy kölcsönhatás lehet-e ez az erőtlenség? Amennyiben semmilyen orvosi ellentmondást és kórképet nem fedeznek fel kezelőorvosai, a következő lehetséges lépés az alap problémának a kezelése. A válása okozta hangulatromlás és stressz oldása nem csak azért lenne jótékony, mert tüneteit enyhítené, hanem a szükséges gyógyszer bevitelt is csökkenthetné. Erre természetgyógyászaink lennének a legmegfelelőbbek az Ön számára.
   Remélem segíthettem Önnek irány mutatással.
   Abban a reményben, hogy esetleg személyesen is tehetünk gyógyulása érdekében, üdvözlettel

 2. Nagy imre

  Hogyan lehet önökkel felvenni a kapcsolatot? persze azt nem is írta M hogy van 3 nyakigerinc sérvem,plussz egy háti,és egy már műtötték lumbális.Nem tudom de talán ezek is okozhatják a zsibbadás T,és szédülést.

 3. Molnár Réka-Viola

  Jó napot,23 éves lány vagyok,de olyan dolog történik velem,testemmel ami eddig még nem történt és nagyon aggódom.2 és fél hónapja kezdődött az egész,pánik roham lehetett,gyors szív dobogás,remegés,fuldoklás..stb.Ez volt hogy megszűnt,volt,hogy újból rám tört egy pánik roham.Ezek után pedig,alvászavar,ellenállhatatlan halálfélelem,nyugtalanság,szorongás,hasmenés,hidegrázás.Megjelentek a fájdalmak a koromban(mindkettőben) van hogy egyszer jobban fáj a bal karom,aztán pedig a jobb,mellkasi fájdalmaim,mintha késsel szurkálnának a mellem köré,alá,fölé,nehezen szuszogok és egyfolytában szédülök és zúg a fülem,na meg zsibbadnak a kezeim,fáradtnak érzem magam,erőtlennek,és a kezeimen,leginkább bal fel dagadnak a vénáim és nagyon fájnak.Vajon mi lehet az oka? Nagyon aggódom és nem tudom milyen orvoshoz forduljak.A választ előre is köszönöm! Tisztelettel,Réka.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Réka!
   Bizonyára meg van ijedve, amiért ilyen fiatalon ilyen komplex tüneteket él meg.
   Mindenképpen szerezzen gyorsan beutalót haziorvosától kardiológiai kivizsgálásra l. Alapos vizsgálat után ki fogják tudni mutatni a szív és érrendszere állapotát. Ha ott mindent rendben találnak, akkor tovabb lehet kutatni a hormonháztartás vagy idegrendszer területén. Fontos megtudni mi okozza ezt az összetett szervezet irányítási zavart. A kezelést, legyen az a későbbiekben bármi, amire szüksége van, csak a pontos diagnózis ismeretében érdemes és lehetséges elkezdeni.
   Előfordulhat esetleg, hogy fontos vizsgaidőszakban van, vagy más erős érzelmi hatás alá került? Az ilyen intenzív lelki megterhelések képesek rosszullét tüneteit előidézni. Mindazonáltal a melkasi szorító érzet, hidegrázás, pánikroham nem olyan jelenségek, amelyeket hagyhatna, és hátradőlve várhatná, hogy magától elmúljanak.

 4. Molnár Réka-Viola

  Ismét jó napot kívánok,az érrendszeri problémát mi által végzik el? EKG szükséges ehhez? És az baj,hogy eddig nem volt alkalmam elmenni orvoshoz,netán rosszabbodhat vagy akár nagy bajom is lehet? 6 hónapja messze vagyok családomtól lehet ez is kiváltja mindezt,de nem lenne ennyire durva mindez.Köszönöm szépen előre is válaszát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük