Miért magas a vérnyomása?

Ha magas a vérnyomása, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a fejlett világ valamelyik országában él, és túl sok stressz éri. Magyarországi lakóhelye ebből a szempontból tökéletesen megfelel az előző mondat mindkét feltételének. Ha pedig a környező országok magyarok által lakott területeiről olvassa ezt a bejegyzést, akkor is ugyanez lehet a helyzet.

Ha pedig ez így van, akkor minél idősebb, annál nagyobb a veszélye annak, hogy előbb utóbb, az évek számának növekedésével magas lesz a vérnyomása.

miért magas a vérnyomásom

Miért magas a vérnyomásom? Feltette már ezt a kérdést magában?

A vérnyomás növekedése azonban nem feltétlenül az évek számának növekedésével jár együtt.

  • Ugyanis a fejlődő országokban, és különösen Afrika országaiban, ahol az emberek nagy többsége még ma is rendszeresen fizikai munkát végez, és emellett még a túlzott étkezésre sem telik, a vérnyomás még idős korban is meglehetősen alacsony.

Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy a vérnyomás emelkedése nem elsősorban az életkorunkkal van összefüggésben, hanem sokkal inkább az évek, évtizedek alatt követett életmódunkkal.

Vagyis nem azért emelkedik meg ötvenes, hatvanas éveinkre a vérnyomásunk, mert öregszünk, hanem azért, mert az előtte eltöltött évtizedekben bizony keveset mozgunk, ülőmunkát végzünk, és túl sokat, a szükségesnél jóval többet eszünk. Nemcsak többet fogyasztunk, hanem emellett még nagyon egészségtelen is az elfogyasztott táplálékok összetétele. Mit is értünk ezen?

  • Az egyik legfontosabb ok, hogy túl zsírosan étkezünk, és túl sok húst. Különösen a vöröshúsok túlzott fogyasztása egészségtelen. Emellett pedig kevés zöldség és gyümölcs kerül az étrendünkbe, és az elfogyasztott kenyérfélékből is túlzott mértékben fogyasztjuk az egészségtelen fehér kenyeret a teljes kiőrlésű pékáruk helyett.
  • Nem kedvez a vérnyomásunknak túlzott fűszerezés sem, és különösen nem ételeink túlzásba vitt sózása. Egyes felmérések szerint a nők háromszor a férfiak pedig négyszer olyan sósan esznek nálunk, mint ami még egészséges lenne.

A fejlett világ országaiban 55 éves kor alatt a férfiaknál nagyobb arányban fordul elő a magas vérnyomás, mint a nőknél.

55 éves kor felett azonban a nők nagyon hamar utolérik, sőt még akár le is hagyják a magas vérnyomás veszélyeztetettségében a férfiakat. A szakemberek ezt leginkább a fogamzásgátló tabletták hosszú éveken keresztüli szedésének tulajdonítják.

Ezért aztán még az sem nyújt biztonságot a fogamzásgátló tabletták szedésekor, ha éveken keresztül nem emelkedik meg tőle a vérnyomása. Ugyanis könnyen lehet, hogy hosszú évek múlva fog majd jelentkezni a tabletták szedésének nem kívánt hatása.

Persze sok esetben ha egy fogamzásgátló tabletta hatására magas lesz a vérnyomás, akkor a nógyógyász vagy a tabletta adagolásán változtat, vagy pedig egy másik tablettát ír fel. A legjobb ilyenkor azonban a tablettáról egy másfajta fogamzásgátlási módszerre áttérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük