Melyek a hátfájás lelki okai?

A gerincoszlop tartást biztosító stabilitása révén vagyunk képesek felegyenesedve járni. A gerinc támaszt ad a testünknek. Ezekből is következik az, hogy a hátfájás az egyenességünkkel és a belső támasszal, lelki állapotunkkal függhet össze. A gerinc környékén jelentkező fájdalmak éppen ezért lelki állapotunkkal, túlterheltségünkkel kapcsolatosak általában.

hátfájás lelki okai

Melyek lehetnek kínzó hátfájása lelki okai?

A hát nemcsak testi, hanem szellemi erőnk, tartásunk forrása is. Ha nincs elegendő önbizalmunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy magunk alatt vagyunk, és ez a hitehagyottságunk származhat a magunkra hagyatottság, a támogatás hiánya miatt is. Ennek nem kell feltétlenül valósnak lenni.

Bőven elég az, ha Ön úgy érzi, hogy nem kap elég érzelmi támogatást a környezetében lévő ismerőseitől, barátaitól. A túlterheltség és a magára hagyatottság, a támogatottság hiánya okozhat a fizikai túlterhelésen túl szellemi kimerülést is, ami jelentkezhet frusztrációban, túlzott aggodalmaskodásban, a bűntudat elhatalmasodásában, vagy pedig éppen a félelmek felerősödésében is. A lényeg az, hogy a vélt vagy valós külső támogatottság hiányában saját magában is elkezd kételkedni, és ezek a lelki aggodalmakat kifejező helyzetek testi fájdalmakban, jelen esetben a hát fájdalmában jelentkezhetnek.

A krónikus hátfájdalom konkrét testi ok nélkül gyakran ezeknek a lelki terheknek a hatására jelentkezik.

  • A férfiaknál jellemzően a munkájukkal kapcsolatos terhek váltják ki a hátfájdalom tüneteit.
  • Ezzel szemben a nőknél az érzelmi okok – pl. az aggódás, az önbecsülés csökkenése – is képesek lehetnek kiváltani a fájdalmat.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Szerencsés esetben a hátfájdalom csak bizonyos tevékenységek végzése közben jelentkezik, amihez igénybe veszi a hátát. Az aggódás elhatalmasodása esetén azonban már a cselekvés gondolatának megfogalmazódása is kiválthatja a fájdalmas tüneteket, éppen azért, hogy már a hátfájdalom jelentkezése is, visszahúzza, a cselekvés elmaradására sarkallja.

Az így jelentkező vonakodás, a lelki gát próbálja távol tartani az olyan helyzetektől, amelyek elől tudatosan vagy tudattalanul menekül. A hátfájdalmak az állandó tehernek érzett lelki frusztrációk miatt alakulnak ki.

  • Hordozza magában azt a valamit, amit nem képes elbírni.
  • Emellett azonban az Önnek lelki terhet jelentő valami megoldása mellett még megszabadulni sem képes tőle. Ez sokféle formában kifejeződhet. Lehet bűntudat valami miatt, félelem valakitől vagy valamitől, ellenszenv valakivel vagy valamivel szemben, de lehet például bánat is valami miatt, vagy megoldatlan, problémás helyzetek, amelyek folyamatos stresszben tartják. Ezek a lelki, szellemi életében megoldatlan helyzetek előbb-utóbb fizikai tüneteket kezdenek okozni, és például hátfájdalom formájában jelzik a gondot.

Melyek lehetnek a hátfájás lelki okai?

Abbahagyni se képes a munkát?

Munkamániás? Egyszerűen nem képes abbahagyni a munkát?

A céljai elérését segítő, örömmel végzett és önként vállalt munka számtalan öröm forrása. Egy idő után azonban előfordulhat, hogy egyszerűen képtelen lesz leállni, és nem tudja, hogy hol a határ. Előbb-utóbb belekerül egy állandó mókuskerékbe, amiből képtelen kiszabadulni. Ebben az állapotban már nem Ön uralja a helyzetét, hanem az Önre szakadó újabb és újabb feladatok egyre jobban elborítják, és a korábban még örömmel végzett munka egyre terhesebbnek érzett kötelezettség lesz.

Ha már túl hosszú ideje nem tud kiszakadni a mindennapok feladataiból, akkor könnyen előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb testi tünetekkel jelzi a szervezete a helyzetével kapcsolatos nemtetszését. Ilyen tünet lehet az egyre gyakrabban jelentkező hátfájás is. Ha túl sok a megoldásra váró feladat, az Ön ideje pedig véges, és kezdenek összecsapni a feje felett a hullámok, akkor a gerince környékén futó, és a hátát tartó izmok állandó stresszhelyzetben tartása, feszülése a hátfájdalom vissza-visszatérő jeleit kezdi produkálni.

A munka felfrissíti addig, amíg örömmel végzett, kellemes elfoglaltság. Fájdalmas tüneteket okozhat azonban akkor, amikor túlzásba vitt mániává kezd alakulni. Ilyenkor bizony jól teszi, ha napjában többször is feláll az íróasztala mellől, és átmozgatja az ízületeit. Időnként pedig pakoljon össze az íróasztalán, és menjen el néhány napra jó messzire a mindennapi megszokott feladatok elől.

Görcsösen ragaszkodik a véleményéhez?

Hátizmai gyakran begörcsölnek? Nyaka hátsó része szinte állandóan merev?

A begörcsölt hátizmok árulkodóak. Lehet, hogy arról akarnak beszélni, hogy túl sok kérdésben túlságosan görcsösen ragaszkodik az álláspontjához. Ez persze kifejezetten jó addig, amíg az állhatatossága minden nehézségen átsegíti Önt.

Hátrány is lehet azonban a kompromisszumkészség hiánya és a rugalmatlanság, mert talán még akkor is ragaszkodik az álláspontjához, amikor már minden jel a változtatás után kiált. Emellett még rugalmatlansága az egészségére is felettébb káros hatással lehet.

Az elernyedt, laza izmokban sokkal több életerő van, és a sejtek sokkal jobban képesek dolgozni. Az görcsölő, állandóan feszülő nyaki izmok akadályozzák a zavartalan energiaáramlást. Ez pedig előbb-utóbb – egyéni tűrőképességétől függően – hát- és fejfájáshoz vezet.

Konoksága lehet az oka hátfájdalmának? Ha úgy gondolja, hogy igen, akkor érdemes lenne egy kicsit nyitottabban viselkedni és kompromisszumkészebbnek lenni.

Önértékelési gondjai vannak?

Az állandó elégedetlenség egy bizonyos pontig egyre jobb és nagyobb teljesítményre sarkallja. Ez azonban nem azonos az önmaga értékességébe vetett hite megrendülésével, mert amikor a teljesítményével elégedetlen, akkor nem magával szemben vannak fenntartásai, hanem a kívánatosnál kisebb teljesítménye viszi előbbre. Ha viszont önmagával szemben elégedetlen, és nem bízik önmagában, akkor ez az önértékelési zavar, nemcsak a teljesítményét fogja vissza, hanem a kishitűsége okozta frusztráltságon túl, még hátfájdalmához is vezethet.

A kisebbrendűségi érzés miatt fellépő szorongás miatt is megfájdulhat a háta. Az állandó merev és feszült testtartás miatt hamar előfordulhat, hogy gyakran sajog a csuklyás izom. Ez a fájdalom azonban háta egészére is kiterjedhet.

Ha önbizalomhiánnyal küzd, akkor érdemes felkeresnie egy kineziológust, és a szakember segítségét kérve könnyebben vissza tudja nyerni megtépázott önbizalmát.

Kellően erős az értékrendje?

Ha saját, megszilárdult értékrendje szerint éli az életét, akkor „van tartása”, mert tudja, hogy a különféle helyzetekben, hogyan döntsön és hogyan viselkedjen. Ha van tartása, akkor valószínűleg egyenes háttal jár a világban. Bátran a szemébe mer nézni bárkinek.

Az is lehet azonban, hogy az egyenes tartás éppen a lelki tartás hiányának a kompenzálása. A görcsös, merev tartás azt is sugallhatja, hogy ezzel az erős tartással próbálja kompenzálni lelki tartása hiányát. Ha kellő lelki tartása van, akkor nem kényszerül majd olyan kompromisszumokra, amelyek utólag feszültséget okozhatnak majd Önnek.

Stresszel Ön?

Ha túlságosan sokat stresszel, akkor ez is okozhatja hátfájdalmait. Ha „nemszeretem” munkát végez, vagy boldogtalan párkapcsolatban él, esetleg egyedül, amikor már vágyna valaki társaságára, akkor ez is fizikai panaszokat okozhat.

Mit tehet hátfájása ellen?

Nem mindenki egyformán hajlamos a lelki eredetű hátfájásra. Vannak olyanok, akik könnyebben megbirkóznak a lelki feszültségekkel, mások viszont kevésbé tudnak úrrá lenni lelki problémáikon.

Ha konkrét fizikai oka nincs panaszainak, és ülőmunkája mellett még rendszeres mozgással is igyekszik megmozgatni alig-alig használt izmait is, akkor jó esélye van arra, hogy valamilyen lelki ok húzódik meg hátfájdalma mögött. Ilyenkor érdemes megkeresni egy kineziológust vagy pedig egy pszichológust, mert a szakember segítségével könnyebben fel tudja tárni azokat a lelki problémákat, amelyek panaszai hátterében állhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük