Melyik a golfkönyök 5 fő tünete, és hogyan szüntetheti meg fájdalmát?

Golfkönyök esetén az alkarja és a csuklója behajlításán dolgozó izmai vannak túlerőltetve. Ilyenkor alkarja és könyöke kisujja felőli része gyullad be és válik érzékennyé.

Melyek a golfkönyök fő tünetei?

  1. golfkönyök tünetei

    A golfkönyök legjellemzőbb tünete a begyulladt alkar belső oldalának fokozott érzékenysége és duzzanata

    A golfkönyök tipikus tünete a túlerőltetés. Ne gondolja, hogy nagy súlyokat kell emelgetnie, vagy egyéb extrém terhelésnek kitenni a könyökét az alkar hajlító izmok túlterheléséért. Ehhez elég alkarja hajlítóizmainak egyoldalú monoton mozdulatokkal való állandó terhelése is. Ilyenkor az aránytalanul egyoldalú monoton mozdulatoktól gyullad be az alkarja.

  2. A túlerőltetett, begyulladt alkar tipikus tünete az alkarja belső oldalán, a gyulladt területen megjelenő fokozott érzékenység. Már kis nyomásra is igen érzékeny begyulladt alkarja, és karja mozgatása nagy fájdalommal is járhat.
  3. A gyulladás okozta fájdalom nemcsak gyenge, hanem igen erős is lehet. Alkarja gyulladása okozta fájdalom olyan erős lehet, hogy még egyes tárgyakat sem képes megfogni, megmarkolni, megtartani, mert egyszerűen kiesik a kezéből Úgy érzi, hogy miden erő elszállt a karjából, és erőtlen a fogása is.
  4. Kezdődő gyulladásnál a fájdalom először csak terhelésre jelenik meg az alkarban. Később azonban a fájdalom annyira beleivódik a sejtekbe, hogy éjszaka, alvás közben is érzi. A fájdalom akár olyan erős is lehet, hogy egyszerűen nem tud aludni tőle.
  5. A begyulladt alkar nemcsak fájdalmas és érzékeny is, hanem még meg is duzzad.

Az alkar gyulladásának fájdalmas tünetei nemcsak sportolóknál vagy sportolás közben jelentkezhetnek, hanem bárkinél, aki túlzottan megerőlteti valamilyen hirtelen terheléssel az alkarját.

Gyakori az alkar fájdalma például a hirtelen gyorsan elvégzendő tavaszi kerti munkák idején, amikor a fizikai munkához nem szokott hétvégi ház tulajdonosok egy hosszú hétvégén akarnak elvégezni minden sürgető tavaszi munkát. Ilyenkor a terheléshez egyáltalán nem szokott izmok túlerőltetésének hatására, sokszor nemcsak az alkarja, hanem alig-alig használt szinte minden izma fáj a kertben szorgalmaskodónak. Az Ön fájdalmát mi okozta?

A fájdalmat nehezen viselő ilyenkor persze fűhöz-fához kapkod, és gyulladást csökkentő tabletták és krémek sokaságával igyekszik csökkenteni a panaszait. Ez azonban csak egy tüneteket elnyomó kezelés, amely csak az érzékelt fájdalmat enyhítheti, de nem szünteti meg a fájdalmat okozó gyulladást.

Hogyan kezelheti eredményesen golfkönyökét?

Mint az enyhébb gyulladásos panaszok többsége, alkarjának gyulladása is jól kezelhető a begyulladt alkar pihentetésével. Ilyenkor a gyulladás lassan, fokozatosan visszaszorul, és azt veszi észre egy idő után, hogy már nem is fáj az alkarja.

Ha azonban nagyon fáj az alkarja, vagy nincs elég türelme vagy ideje kivárni a pihentetéssel elérhető panaszmentességet, akkor más gyógyulás után kell néznie.

Hatásos gyulladást csökkentő eljárás lehet a lézerterápia vagy az ultrahang kezelés is. Ezeknek a kezeléseknek a hatékonysága azonban nem elég nagy. Az esetek körülbelül 50%-ában hozza el a begyulladt terület panaszmentességét ez a két kezelés.

Ezeknél az eljárásoknál jóval nagyobb eredményességgel használható a lökéshullám kezelés, amely gyulladásos panaszoknál 80-90%-os arányban képes megszüntetni a gyulladást.

Ráadásul a lökéshullám kezelésnek megvan az az előnye is, hogy nincs mellékhatása, mivel természetes gyógyító eljárás, ezért nem juttat be idegen vegyi anyagot a szervezetbe a gyulladás visszaszorítására. Sőt ezzel szemben a szervezet saját gyulladást csökkentő folyamatait a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat élénkíti.

A kezeléssel keltett hanghullámok hatására felerősödik a vérkeringés, és ez a kezelt területen heteken át tartó fokozott vérbőséget teremt. A felgyorsult vérkeringés hatására a kezelt területen a sejtek és szövetek anyagcsere folyamatai felerősödnek, mert a sejtek több friss oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, és ezzel javul az anyagcseréjük, gyorsabban regenerálódnak.

A felgyorsult vérkeringés további előnye, hogy nemcsak az életető oxigént és tápanyagokat szállítják nagyobb mennyiségben a sejtekhez, hanem a felesleges salakanyagokat is gyorsabban szállítják el onnan. Ezért a gyorsabban regenerálódó sejtek és szövetek gyulladásos tünetei fokozatosan szűnnek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük