Melyek a talpfájás okai? Szeretné megismerni?

Fáj a talpa? Mit érez, amikor a fájdalma jelentkezik? Tudja, hogy mi okozza a fájdalmat? Ismeri a talpfájás okait? Ha nem, akkor nézze meg a lehetséges okokat? Ezek közül az Ön fájdalmát melyik okozhatja?

Reggeltől estig minden lépését a talpán teszi meg. Minél jobban használja, annál jobban igénybe veszi, és használja a lábfejében lévő 120 féle izmot és szalagot. Ha sok járkálást igénylő a munkája vagy álló munkát végez, akkor még inkább igénybe veszi a talpát. Ha fáj a talpa, akkor milyen okok állhatnak talpfájása hátterében?

talpfájdalom lehetséges okai

Ha fáj a talpa, akkor fájdalmának többféle oka lehet.

Járás közben testének minden mozdulata a lábfején keresztül érintkezik a talajjal. Minden lépése egy kisebb-nagyobb ütődés, amelyet a talpa csillapít.

Ha nem megfelelő erejűek és rugalmasságúak a lábfejében futó izmok és szalagok, vagy túl nagy súlyt kell elviselni a talpának, akkor a talpi fascia, a talpi ín gyulladása miatt könnyen megfájdulhat. Ez a talpfájás különösen erős a reggeli órákban. Ugyanilyen fájdalmas egy hosszabb pihenés után az első lépéseknek a megtétele. Kattintson a linkre, ha szeretné megszüntetni talpa kínzó fájdalmát!

Itt pedig most nézzük meg részletesebben talpfájása lehetséges okait.

Melyek lehetnek a talpfájás okai?

 1. Nem újdonság, hogy a bemelegített izmok sokkal jobban, és kockázatmentesebben terhelhetők. Bemelegítés nélkül azonban óvatosabban kell bánni az izmokkal, így a talpa 120 különböző izmával és szalagjával is. Ha bemelegítés nélkül túlterheli a lábfejét, akkor a lábfejben futó izmok fájdalommal reagálhatnak a megfelelő előkészítés nélküli terhelésre.
 2. A nem megfelelő cipő is okozhat talpfájást. A magas sarkú cipők túlzott viselete mellett az egyenes talpú, sarok nélküli cipők sem védik meg a lábfejét, és nem támasztják alá megfelelően, nem követik a talp természetes ívét. Idővel a nem megfelelő cipőviselet a lábfej túlzott terhelésével párosítva bokasüllyedést, lúdtalpat okozhat.
 3. Gyakori ok a lúdtalp, amikor a hosszanti boltozat lesüllyedése okozza talpa fájdalmát. A talpi fascia köti össze lábujjait és a sarokcsont talpi részét. Ez a talpi szalag járás közben egyfajta lengéscsillapítóként segíti a mozgását, és lépéskor rugalmasan elnyeli testsúlyát. Futás közben még nagyobb terhelés éri, mert ekkor a testsúlya körülbelül két és félszerese nehezedik rá. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a szalag begyullad és megvastagszik. A talpi fascia gyulladásakor a fájdalom kisugárzik a talp más részeibe, és különösen felkelés után, a reggeli órákban okoz fájdalmas pillanatokat.
 4. Lába harántboltozatának a süllyedése is fájdalmat okozhat talpában. Talpa az évek, évtizedek alatti folyamatos terheléstől fokozatosan kiszélesedik, ellaposodik. Hosszanti boltozata mellett a lábujjpárnák feletti harántboltozata is lesüllyedhet, és a megfelelő lengéscsillapításhoz, a talpára nehezedő testsúly rugalmas csillapításához szükséges íves szerkezet lesüllyedése is okozhatja talpi fájdalmait. Különösen előfordulhat a harántboltozat süllyedése állómunkát végzőknél, például az építőiparban, a vendéglátóiparban vagy az egészségügyben dolgozóknál.
 5. Jól ismert magyaros nevén a metatarsalgia talpa elülső részének a fájdalma a talppárnák alatti részen. Ezen a zsírpárnáktól védett területen találhatók a lábközépcsontok. Ha a zsírpárnák megfogyatkoznak, akkor az ezeknél a csontoknál lévő nyáktömlők begyulladnak, és ez a gyulladás komoly fájdalommal jár. Ez a gyulladásos fájdalom is gyógyítható. Megnézi ezt a 80%-os eredményességet ígérő, mellékhatások nélküli kezelését?
 6. A helytelen testtartás, és
 7. a túlsúly is lehet talpfájása okozója. A helytelen testtartás egyenetlenül terheli a talpat, a túlsúly pedig elsősorban a hosszanti boltozatra ható túlzott terhelésével okoz problémákat, amely sokszor a korábban már említett talpi fascia gyulladásához vezethet.

Ha fáj a talpa, akkor kellemetlen lehet a reggeli ébredése. A fájdalom ugyanis leggyakrabban reggel, felkelés után érezhető a legjobban. A mozgás hatására hamar csökkennek a panaszok, a nap végére azonban újra megjelenhet a fájdalom. Sőt egy-egy kiadós talpalás után sem kell külön kérvényt benyújtani a megjelenéséhez.

Kérjen információt talpa gyógyulásához: (+36-1) 269-2946

Mit érez? Melyek a talpfájdalom tünetei?

 1. A fájdalom talpa belső oldalán a sarok felőli részen jelentkezik. Ilyenkor a lábujjai és a sarka között húzódó erős kötőszövet, a talpi fascia szalag gyullad be.
 2. Fájdalma különösen kellemetlen lehet a reggeli felkeléskor, mert az éjszakai alvás közben a begyulladt szalag pihen, gyógyulni kezd és lemerevedik. Szerencsére a fájdalom elmúlik napközben, vagy legalábbis mérséklődik.
 3. A talp napközbeni túlzott használatánál, például egy kiadós séta közben azonban újra megjelenik illetve fokozódik a fájdalom. A felkelés utáni mozgástól tehát szűnik a fájdalma, túlzott terhelésre azonban erősödik.

Ezek alapján a talpfájás többféle oka közül az Ön fájdalmában melyik lehet a ludas?

 • Ha szeretné megtudni, hogy milyen lehetőségei vannak talpfájdalma megszüntetésére, akkor munkatársaink a (+36-1)269-2946-os számon segítenek Önnek.

86 gondolatok ezen: “Melyek a talpfájás okai? Szeretné megismerni?

  1. Nikolett

   Üdvözlöm!
   Én végigolvastam a cikket, és tulajdonképpen már nagyon sok cikket a netenezel kapcsolatban, de sehol nem találom a rám jellemző tüneteket.
   Három-négy hete kezdődött, először csak picit éreztem a bal sarkamnál a talp belső részén enyhe szúró fájdalmat, mikor előrehajoltam. De csak akkor. Később egyre több előrehajlásnál, mára pedig szinte minden előrehajlásnál érzem. Belémhasít, majd alábbhagy. Nem mondom, hogy nem lehet elviselni, de azért tud fájni, főleg akkor, mikor nem számítok rá. Guggolásnál nem érzem, csak mikor feszül a vádlim. Viszont tornagyakorlatoknál kevésbé érzem, gyalogláskor is ritkán jön elő. Edzés után, ha nyújtom a vádlim, akkor sem jellemző. Az aggaszt, hogy egyre erősebb a fájdalom, és fogalmam sincs, mi ez…. orvosnál még nem voltam, mert fogalmam sincs, hova tartozik, max a körzetinél tudnék kezdeni.
   Esetleg van ötletük, mi lehet ez???
   Válaszukat köszönöm!
   Nikolett

   1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

    Kedves Nikolett!
    Valóban nem tipikus tünetekkel rendelkezik alsóvégtagi fájdalma terén. Figyelemre méltó módon észleli szervezete jelzéseit, ez jól kamatoztatható egy orvosi konzultáción. Egyeztettünk a Harmónia Centrumban dolgozó ortopéd orvossal, aki szerint ez az eltérő tünetektől függetlenül még lehet talpi sarkantyú, de ennek pontos megállapításához további vizsgálatokra lehet szükség. Várjuk szeretettel bejelentkezését, hogy segíthessünk az előrehajlások fájdalmának enyhítésében.
    Üdvözlettel:
    Harmónia Centrum csapata

   2. Edina

    Kedves Niki !
    Napok óta keresgélem a megoldást ugyanerre a problémára ,ugyanez a problémám és szintén csaj hajolásnál.Önnek mi használt?

  2. Simon Tibirné

   Nekem a talpam is és a lábfej is hasogat és lüktet és az ujjaim felé ott ahol nagyon fáj,meg is van dagadva! Mi lehet ez?!

   1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

    Kedves Simon Tiborné!
    A láb egészére kiterjedő fájdalom és duzzanat valószínűleg a túl terhelt lába segélykiáltása. Amennyiben a talpizmai, inai, szalagjai kívánnak segítséget, úgy mozgás szervi terapeutához, gyógytornászhoz, masszőrhöz, fizikoterápiához fordulhat. Ők megvizsgalják a lábát, és javasolni fognak Önnek megfelelő terápiát.
    Természetesen vannak jelei annak is, ha a láb duzzanata és fájdalma érbetegség eredetű. Az egyik leggyakoribb érbetegség a visszérbetegség. Erről bővebben olvashat az alábbi linken. https://www.harmonia-centrum.hu/visszer-kezelese. Amennyiben Önre igaz az érbetegségek rizikófaktoraiból egy vagy több, úgy forduljon háziorvosához és kérjen érvizsgálatot.

  3. Mika katalin

   Most vègigolvastam .Fütàskōzbe fàjdultmeg a jôbb talpam nemtudom mitegyek hogy làbratugyakrendesen àllni masziroztam krèmeztem vizesruhàztam.mitegyek segithetne.

   1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

    Kedves Katalin!
    Amiket eddig tett a talpa gyógyulásáért az mind tökéletes.
    Azt nem említette, mikor kezdődött a panasza. Ha már régebben alakult ki, több, mint egy hete, és a napi szintű masszírozás sem mulasztja el, akkor szükség lehet erősebb fájdalom és gyulladás csillapító technikára is. Ilyen például a mellékhatások nélkül gyógyító Swiss DolorClast lökéshullám terápia.
    Mindenképp szüneteltetnie kell a futást a panaszok rendeződéséig, és ahogy említettem feljebb is, ha magától nem kezd el enyhülni a kialakulástól számított 2-3 hét alatt, akkor keressen fel személyesen szakmai segítséget nyújtó intézményt.
    Szeretettel várjuk Markó utcai magánrendelőnkbe.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Németh Tibor!
   Amennyiben Önre a talpfájdalmak 2. pontban leírt tünetek jellemzőek, éjszaka is fáj, az azt jelenti, hogy gyulladása már előrehaladt. Haladéktalanul keressen fel minket, hogy a lökéshullám terápiás kezelési sorozattal és kiegészítő kezelésekkel közös erővel megkezdhessük a kezelést. A gyulladás eloszlatása, és a teljes szöveti regeneráció lassú, ütemes gyógyulási időszakot igényel.
   Amíg eljut hozzánk, próbálja hűsíteni a sarka talp felőli részét, gyulladáscsökkentő krémet alkalmazzon helyileg, és figyeljen oda a kényelmes cipőviselésre.
   További kérdése esetén hívjon minket telefonon, illetve várjuk a Centrumban.

 1. Varga Zoltánné

  A 2. pontban leírt fájdalom jelen van egész nap nálam, ha leülök, alig tudok felálláskor rálépni a lábamra. Már estével sugárzik a boka, lábszárba is a fájdalom.
  Mit tegyek, hogy újra tudjak normálisan járni?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Varga Zoltánné!
   Ahogyan azt a blogbejegyzésben is olvashatja, a lábfájdalmát számtalan tényező váltja, válthatja ki. Ezek elkerülésével máris tesz panaszainak enyhítéséért! Viseljen tehát kényelmes cipőt, akár puhító sarok ékkel, boltozatot megtámasztó talpbetéttel, vagy haránt-emelő párnával kiegészítve. Nagy segítséget nyújthatnak a túlsúly leadása érdekében tett erőfeszítések, illetve a tartáskorrekciós tornagyakorlatok rendszeres végzése. A gyulladást magát is enyhíteni kell, nem csak a kiváltó okokat. Ebben lehet az Ön segítségére a Lökéshullám terápiás eszköz, mely lassú, és alapos munkával megszünteti a mély-szövetekben kialakult gyulladásos gócot. Heti egyszer kell negyed órát rászánnia, és cserébe pár órára azonnali fájdalomenyhülést kaphat, amennyiben idegvégződései jól reagálnak. A hét további részében a viselhetetlen fájdalom csillapítása érdekében jegelje sarkát, masszírozza talpát, használjon fekete nadálytő tartalmú gyulladáscsökkentő krémet.
   Várjuk hívását!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szombati Regina!
   Amennyiben Önnél mind a három tünet jellemző, ne halogassa a kezelés megkezdését. Látogasson el hozzánk mihamarabb, hogy a lökéshullám eszköz segítségével megindíthassuk a gyulladt talpi és sarki területek gyógyulását. Amennyiben nyitott az otthoni kezelési tanácsainkra is, a hétköznapjait gyorsabban teheti panaszmentessé. A gyulladás csökkentése ugyanis lassú, heteken át tartó folyamat, és szükséges hozzá a láb megpihentetése. Ahogyan a lázas betegnek is szüksége van az alvásra. Azonban a sikeres kezelést panaszmentes évek, évtizedek követhetik. Ennek érdekében azt is segítünk Önnek kideríteni, mi okozta a panaszokat, hogy ezt a kiváltó faktort a későbbiekben elkerülhesse.
   Várjuk telefonos bejelentkezését!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Lentvorszkiné Zsóka!
     Örülünk, hogy Ön is keresi a megoldást a járásra jelentkező gyulladásos talpfájdalmára. Talpi bőnyéje, izmos-inas szövetei támogatásra, ápolásra tartanak igényt, és ezt jelezték Ön felé fájdalommal. Ön ezt észlelte, és reméljük, időt és energiát is fordít rá, hogy tegyen egészségéért. Az által, hogy honlapunkon tájékozódott, megtette az első lépést a jobb életminőség elérése felé. Fogadja meg a fent olvasott tanácsainkat, gyakorolja az otthonra javasolt feladatokat, és ha teheti, vegye igénybe centrumunkban elérhető szolgáltatásainkat a mielőbbi és minél teljesebb gyógyulás érdekében. Amennyiben van esetleg célzott kérdése szakembereink felé, vagy szeretne időpontot kérni, bizalmát megköszönjük, várjuk hívását!

 2. Zsákainé Tanka Erika

  Nekem a talp sarok része fáj, főleg estére, pihenés utàn reggel nem annyira. Ez húzódik a lábszárra is. Nagyon fájdalmas ráállni. Főleg a jobb lábam talp sarok része.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsákainé Tanka Erika!

   Az estére kialakuló talp és lábszári fájdalom eredhet abból, hogy lábizmai megfáradnak a napi mozgás során, különösen az erősebben terhelt domináns oldalon (mely az esetek nagy százalékában a jobb oldal). Ezen a fáradtságon segíthet a talpboltozat megtámasztása, például egy célzottan az Ön talplenyomatára készített betét viselése a cipőben. Jelentkezzen be hozzánk a Harmónia Centrumba, és két héten belül cipőjében tudhatja saját jó minőségű talpbetétét.

   Javasoljuk továbbá, hogy masszírozza át egy teniszlabdával esténként a talpizmait, ellazításként. Illetve segíthet a lábizmok teherbírását növelő talptorna elsajátítása, és annak rendszeres otthoni gyakorlása, melyben szeretettel állunk a segítségére. Amennyiben a torna, a megtámasztás, és talp masszírozás önmagában enyhíti a problémáját, akkor nincs gyulladás a sarkában. Ha azonban nem oldódik a panasz, akkor lökéshullám kezelésre, és kiegészítő gyulladáscsökkentő kezelésekre lesz szüksége. A talpbetét, talptorna és talpmasszázs ekkor sem elhagyható tevékenység, hiszen a túlterheltségéből alakult ki a gyulladás. Gyógytornászainkhoz bármely hétköznapra bejelentkezhet akár torna, akár lökéshullám kezelés szükséges.

   Említette a lábszárra húzódó fájdalmat. Fontos azt is leellenőrizni, hogy nem áll-e fenn keringési rendellenesség a jobb alsó végtagon. A vénák és artériák betegsége okozhat feszülő szöveti érzetet az egész lábszárban, és járásra fokozódik. Erre azonban akkor van nagy esély, ha a talpi rálépés okozta fájdalom nem jelentősebb, mint a lábszárban érzett feszülés. Ebben háziorvosa segítségét kérje.

 3. Nagy Gizella

  Szeretném megkérdezni hogy nekem sokk izületi gyulladàsom van .Reumàs atirsz ,amiket itt olvasok azok a fàjdalmak mind jelen vannak.Az ortopédus betétett irt ki meg gyógy cipöt. De a munkàm se könnyu szövönö vagyok .Elviselhetettlenül fàj mind a kétt talpam szinte jàràs képtelenségig .Teljesen tehetettlen vagyok .bedagad a bokàm a làbb ujaim semmit nem tudok tenni .hol lehet ezt kezelni ,mert a reumatologiàn se tudnak mit tenni Mindig azt mondja a doki hogy ne terheljem ,mivel le vagyok szàzalàkolva csak kell dolgozni.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Nagy Gizella!

   A sokízületi gyulladásban szenvedő vendégeinknek számos szelíd gyógymóddal próbálunk enyhíteni fájdalmain:

   • Lökéshullám terápia,
   • speciális Dorn-Breuss gerincmasszázs,
   • csontkovácsolás,
   • egyéni és csoportos gyógytorna,
   • gerincnyújtó pados kezelések,
   • az alternatív gyógymódokat alkalmazó természetgyógyászati kezelések.

   Ezek közül egy a lökéshullám terápia, mely ízületi gyulladások megszüntetésében sikeres célzott kezelés. Általános ízületi betegségeknél a legpanaszosabb területeken alkalmazzuk, egy-egy fájdalmas ízületen 2000 impulzust eloszlatva. Egy kezelésen akár több területet is megkezelünk, tehát például az Ön fájó talpainak kezelését is párhuzamosan megkezelhetjük, nem kell attól tartania, hogy kezelés után nem tud majd hazamenni.

   Miért jobb Önnek a lökéshullám kezelés, mint a többi? Mert amennyiben valóban a láb panasza a legjelentősebb, akkor a lökéshullám kezelés tud a legcélzottabban enyhíteni a fájdalmain.

   Miért érdemes mégis rendszeresen tornát vagy masszázst is igénybe vennie nálunk? Mert a sokízületi gyulladás idővel más ízületekben is ki tud alakítani bosszantó, erős fájdalmakat, amelyeket ezen kezelések megelőzhetnének, vagy késleltethetnének. Ne csak a tűzoltással kelljen foglalkoznia, vegye elejét a fájdalmaknak!

   Ráadásul említi a boka és lábujjak bedagadását, mely egyértelműen arra utal, hogy visszerei és nyirokerei hálásak lennének egy kis segítségért, amelyet az elsajátított és otthon rendszeresen gyakorolt gyógytorna mozdulatokkal esetleg kompressziós harisnya viselésével nyújthatna számukra. Ebben is segítségére tudunk lenni, ha eljön szakembereinkhez.

 4. Eötvösné Zányi Erzsébet

  Nekem jobb oldalon (csak a jobb labamon) hónapok óta faj vegig az ujjtól a bokaig. A fajdalom miatt gondolom rossz tartást veszek fel, mert a bokam is fáj. Gyakran felevredek ejjel a fájdalonra.
  Par napja ecetes dunsztos borogatást teszek rá éjjel, az mintha enyhítené. Elkepzelhető, hogy segít, vagy csak pszichésen erzem?
  Az öcsém 3 eve halt meg rákban, a lábcsontjai teljesen szétporladtak. Félek, nekem us az van, de időpontot a reumatológiara csak aug.28-ra kaptam.
  Tavaly az ujjaim alatti izületek fajtak, azt röntgensugárzással meg tudták gyógyítani.
  Nem vagyok túlsúlyos, 3 cm-es a cipőm, benne mindig hasznalok gélsarkat vagy egész betétet.
  Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel Eötvösné

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Eötvösné Zányi Erzsébet!

   Az Ön problémája, és kérdése igen összetett.
   Egyeztetve reumatológus orvosunkkal, azt javasolnánk, jöjjön el alaposabb kivizsgálásra bárminemű tanácsadás, vagy kezelés megkezdése előtt. Segítség lenne, ha három hónapon belül készített labor eredményt magával elhozna.

   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 5. Rita

  Nekem a talpam sarokrésze fáj napközben. Reggel, ébredés után, vagy hosszabb pihentetés után különsen erős és éles a fájdalom, mintha nem is lenne ott kipárnázott rész, hanem a csontomon járnék. nagyjából két hete tart ez az állapot és egyre elviselhetetlenebb. reggel amikor először próbálnék ráállni és járni rajta, képtelen vagy, csak nagy fájdalmak közepette, erős bicegéssel. Ez később a nap folyamán sokat enyhül ahogy használom, de teljesen nem szűnik meg.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Rita!

   A leírt jelenség tipikusan a sarokgyulladás tünete. Ahogy Ön is érzékelte, a bemozgatás segít a fájdalom enyhítésén. Ezt javasoljuk, végezze minden elindulás előtt kb fél percig. Amennyiben nincs ötlete, milyen mozdulatokkal tudná hatékonyan és gyorsan bemozgatni lábát, kérje gyógytornászaink segítségét, egy harminc perces tornakonzultáció keretén belül.

   Szerencsére még csak két hete tart ez a kínzó fájdalom. Ne halogassa a kezelést, mert minél tovább marad kezeletlenül annál tovább tart majd a szöveti regeneráció is!

   Várjuk szeretettel a Harmónia Centrum gyógytornászaihoz lökéshullám kezelésre, és akár gyógytornára.

 6. Szalai Balázs

  Hónapok óta küzdök talpfájással, a nagy lábujjam mögötti talppárna környéke, a talpközépcsont és alapperc ízületénél terhelés (futás) követően 1-2 napig rendkívül érzékeny, mintha az ízületi részen ütés érte volna. Illetve ezen ízületi rész lábfej környékét masszírozva nyilalló érzés fut végig a lábujjamig, mintha vmilyen ideget nyomnék. Deformitást, új, szokatlan bőrkeményedést nem vélek felfedezni a lábamon.

  Próbáltam pihentetni, de csak időleges megoldást jelentett, terhelés hatására a fájdalom visszatért. (heti 60-80 km-t futok, sajnos főleg aszfalton, viszont éppen emiatt kényesen ügyelek a megfelelő futócipő használatára, időbeni cseréjére).
  Haránt boltozat süllyedés gyanúja miatt próbálkoztam egyedi talpbetéttel is, de nem hozott különösebb változást.

  Internetes keresés alapján “Sesamoidiitis” nevezetű problémával tudtam azonosítani, de nem vagyok biztos abban, hogy valóban az és hogy hogyan tovább. Ebben kérnék segítséget.

  Köszönöm!
  Balázs

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szalai Balázs!
   A leírtak alapján azt gondolom, valóban alaposan körüljárta a témát. Amennyiben valóban sesamoiditisről, tehát a nagylábujj alatti kis csontocskák gyulladásáról van szó, úgy a lökéshullám és egyéb gyulladáscsökkentő terápiák hatékonyak lehetnek a panasz oldásában.
   Azt tanácsolnám – mivel nem egy gyakori probléma gyanúja áll fenn – hogy a biztos diagnózis és célzott terápia érdekében, a kezelés azonnali megkezdése előtt azért kérjen időpontot ortopéd szakorvosunkhoz is.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tanner Erika!
   Győrben is van az általunk használt és forgalmazott Swiss DolorClast készülékből, Végh Barnabás rendelőjében. A két cég egymástól független, így időpontért és árakért Őket kell hívnia, melyet az alábbi telefonszámon tehet meg: +36 20 667 7199
   Sikeres gyógyulást kívánunk Önnek!
   Üdvözlettel: Harmónia Centrum

 7. Biró Antal

  Tisztelt Harmónia Centrum! Debrecenben van-e esetleg lehetőség kezelésre? Édesanyámnak a talpa fáj, szinte nem tud rálépni a fájdalomtól. A talpának az elülső része fáj, illetve a láb fej teteje. Vizes ruhával borogatjuk, de egyenlőre az nem használ neki. Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Antal

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Biró Antal!
   Önhöz legközelebb eső kezelő, aki tudjuk, hogy minőségi EMS Swiss Dolorclast eszközzel, megbízhatóan végzi a lökéshullám kezelést: Hajdúnánáson Pók Marianna, gyógytornász. (telefonszám: 06-30-9953527, E-mail: mail.pok.marianna@gmail.com)
   Keresse őt bizalommal!

 8. Lakatos Mark

  Nekem a jobb talpamban erős szúrás volt érezhető. Ekkor rá sem tudtam állni, sem a sarkamra, sem lábujjhegyre. Bár ennyire még csak most,legutóbb fájt, a korábbi pár esetben tudtam járni.Semmi különöset nem tettem a fájdalom megjelenése előtt. Az érzés arra hasonlít, mint amikor az egyik ujjunk megfeszül a kezünkön, és elpattan egy ér, és szúr. Ott lehet is látni egy kis vérömlenyt. A talpamon semmi nem látszik.A talp hosszanti irányában középen kb 5-6 cm hosszan úgy érzem, mintha ott is egy ér, vagy valami hosszúkás lenne, és az feszül.Másnapra szinte teljesen elmúlt. Épphogy éreztem valamit, járni tökéletesen tudtam, majd teljesen elmúlt. Pár nappal később, most megint érzem enyhén, járni tudok jelenleg. Évek óta rendszeresen futok, de most pár hónapja megálltam, csak ritkán futok, és lett enyhe túlsúlyom is. Összefügghet túlsúllyal, magasabb húgysav, vagy koleszterin szinttel?
  Köszönöm, Mark

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Lakatos Mark!
   A fájdalom különböző alakokban képes megjelenni, melyet szervezete pont azért generál, hogy meggátolja Önt a fájó terület használatában, terhelésében. Azért, mert valamilyen gyulladás, sérülés, instabilitás, vagy más rendellenes helyzet gyengíti éppen a szöveteket. Ennek ha nincs látványos jele, akkor nem vesszük észre kívülről.
   Remélhetőleg talpában és sarkában azok az erek, melyek kitapinthatóak, sértetlenek, és feszülés mentesek. A belilulás eredhet a miniatűr hajszálerek, szövetek bevérzéséből.
   Akkor mi kitapintható? Gyakran a talp szalagjai és izmainak inai feszülnek húrszerűen egy-egy helyzetben, vagy akár nyugalmi állapotban.
   Ezt generálhatja az Ön esetében a súlyváltozás, a testmozgási szokásainak megváltozása, hiszen a futás csökkentésével valószínűleg a talpának tornáztatása és nyújtása is csökkent. – Ugye rendszeresen és megfelelően nyújtotta talpát is?
   A súly gyarapodás és izom gyengülés egyaránt felelősek lehetnek például a talpboltozat csökkenéséért. Ha romlik a láb statikája, akkor több dolga van a talpi lágy részeknek egyszerű “semmi különöset” nem jelentő állás közben is. Ezen talptornával, masszírozással, és egyéni kényelmi vagy ortopéd talpbetéttel lehet segíteni. Mindet igénybe veheti nálunk is, diplomás gyógytornászaink, és masszőreink szívesen segítségére lesznek.
   Sajnos azt, hogy laborértékeinek változása állhat-e kapcsolatban a talpfájdalmával nem tudom megmondani, de szakorvosainknál egy konzultáció keretén belül bizonyára erre is választ kapna.
   Remélem, tudtam valamelyest több támaszt adni a gyógyulásához.
   Várjuk esetleges bejelentkezését.

 9. Kriszta

  Csak a bal talpamon középtájt érzek lüktető, erős fájdalmat, mintha ki akarna szakadni a talpam egy része, és ugyanakkor a koponyám felső részében is érzek hasonló enyhe lüktetést. Összekapcsolódhat a két fájdalom? Mi lehet az oka? Ha mozgásban vagyok, a fájdalom szinte teljesen megszünik.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kriszta!
   A talp közepi lüktető fájdalma is megszűnik amikor mozog? Ha igen, nyugalomban mely napszakban fáj leginkább? És állás közben hogyan viselkedik a fájdalom?
   Előfordulhat, hogy talpi ín gyulladása van a bal lábában.
   Talp mozgásszervi betegsége ritkán ad fájdalmas tünetet a koponyára. A fejfájása is szűnik járásra?
   Ha nem, akkor lehet nincs köztük kapcsolat, esetleg a kapcsolatot csak a frontok jelentik. Vannak például vérnyomás problémái?
   A talp fájdalmai nem csak mozgás szervi okokból eredhetnek. Sok szerv reflexológiás pontja található meg ott, így a talpa jelezheti különböző szervei terheltségét, betegségeit is akár.
   Amikor két ilyen távoli testrész hasonlóan viselkedik fájdalom tekintetében, érdemes az őket összekapcsoló keringési és idegrendszert is rutin vizsgálat alá vetni. Noha kicsi az esélye, hogy itt bújik meg a baj.
   Az Ön által leírtak alapján tehát nem jelenthető ki egyértelműen, hogy van vagy nincs kapcsolat a két terület közt. Előfordulhat, hogy már a talptorna megtanulása, alkalmazása, és egy talpbetét viselése enyhítené talp fájdalmait, azonban feje lüktetéséhez más kezelésre lenne szükség.
   Alapos orvosi vizsgálattal és további kikérdezéssel lehetne megerősíteni vagy kizárni a kapcsolatot a két fő tünet között, és megtalálni a keresett kezelési módot.
   Reméljük, tudtunk segíteni

 10. Incze Csabáné

  Néhány napja jobb lábammal ha lépek, álláskor nem , olyan érzés mintha lenne a talpam, sarkam alatt valami és ez fájdalmat okoz. Gyakran fáj a jobb vállam is, ujjaim izeinél lis dudorok vannak és néha érzéketlenek föleg a reggeli órákban. Érdekelne a véleményük a tünetekröl.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Incze Csabáné!
   Az Ön által leírt tünetek a lábán eredhetnek talpi ín gyulladásból, sarokhártya gyulladásból, melynek a hátterében akár sarkantyú is állhat.
   A váll szintén lehet valamilyen túlterheltségből adódó gyulladás.
   Ezek a mozgásszervi tünetek gyógytorna és lökéshullám kombinációjával megfelelően kezelhető és elmulasztható.
   Azonban összességében nézve a tüneteit, ennyi ízület egyidejű fájdalma erősen utal reumás szisztémás gyulladásra. Reumatológus orvosunk ebben meg tudná erősíteni Önt.
   A reumatoid artritisz egyik fő tünete például az ujjpercek duzzanata, pirossága, fájdalma, melegsége, és idővel eldeformálódása, és gyengülése.
   A reumás betegség hosszabb távú, gyógyszereléssel támogatott kezelést igényel, természetesen az alternatív kezelési kiegészítésekre itt is szükség van.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 11. László

  Néhány napja elkezdett fájni a bokám alatti talpi rész. Mikor lépek nagyon fájdalmas és nem enyhül. Aztán észrevettem, hogy a bokám alatt rész be is van dagadva ami egészen a sarkamig terjed. Mikor megfeszítem a lábfejemet megnövekszik a fájdalom. Reggelre kicsit enyhül de aztán újra elkezd fájni. Lúdtalpam van ezért hordok lúdtalpbetétet is és napi 8 órát állok. Érdemes lenne felkeresnem egy ortopéd orvost? Kérem írják le a véleményüket.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László!
   A talpi párna fájdalma leggyakrabban a haránt boltozat problémájának ad hangot. Leggyakrabban ezen a problémán – az akut fájdalomcsillapító eljárásokon túl – a talpbetét segít. Ön ezzel rendelkezik. Előfordulhat esetleg, hogy a talpbetéte nem egy-két éven belül készült, s emiatt nem ad megfelelő tartást lába számára? Az állómunka mindenképp nehézséget jelent a talp számára, ezert a megfelelő munkacipőre is érdemes gondolni.
   Említett továbbá egy saroktáji-bokatáji panaszt is. A pontosabb ok-behatoláshoz fontos lenne tudni, hogy a fájdalom milyen irányú láb feszítésre fokozódik, van-e enyhülést jelentő helyzet, vagy csak az alvás során piheni ki magát? Az is fontos információ, hogy a duzzanat követ-e valamilyen napi ritmust, köthető-e mozgáshoz?
   Állhat ugyanis a duzzanat hátterében a talpi ízületi gyulladás kiterjedése, vagy a gyenge talp szerkezetből adódó ízületi vagy íngyulladás, de akár érprobléma is. Ennek elkülönítéséhez illetve az Ön problémájára megoldást jelentő kezelés kiválasztásához, igen, ajánlanám Önnek az egészségügyi szakemberrel való konzultációt.

 12. Molnár Zoltán

  Tisztelt Cím!
  Abban szeretném kérni a segítségüket, hogy mi okozza a talpam külsô lábélének erôs fájdalmát?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Molnár Zoltán!
   Külső talpéle fájdalmát különböző mozgásszervi okok, például lábtartás hiba, lábizom egyensúlyának felborulása, rossz lábbeli viselése okozhatja.
   A fájdalom elmulasztása érdekében lehet hogy egyéni talpbetétre, talptornára, vagy talpmasszázsra lenne szüksége.
   A fájdalom okának pontos meghatározásáért és a megfelelő terápiás módok kiválasztásáért személyes konzultációt ajánlunk egy gyógytornászunkkal.

 13. Rubner Mária

  Tegnap este,egyszercsak a semmiből,járás közben hirtelen erős fájdalmat éreztem a talpamban,az ujjak feletti párnát részen,és utána már rá sem tudtam állni,mert egy nagy kitüremkedő csomó lett ott pillanatok alatt. Ami nagyon fáj és lila. Nem léptem rá semmire. Ma már nem annyira dagadt,de még mindig fáj és lett egy nagy lila folt a talpamon,úgymond véraláfutás. Ami esetleg érdekes lehet,hogy a kezemen elég sűrűn előfordul,hogy megpattan egy ér és belilul. Ehhez hasonlító fájdalmat éreztem a talpamban tegnap és gyanítom,hogy megpattant benne egy ér. Létezik ilyen? Lehet ebből baj? Eddig csak az ujjaimon fordult elő ilyesmi (kezemen). Előre is köszönöm válaszát.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mária!
   Az Ön által leírt tünetek a hirtelen belilulások arra utalnak, hogy az erei gyengék, és megpattannak. Természetesen előfordulhat az is, hogy más szövete (inai, csonthártyája) gyenge és sérülékeny, vagy valamilyen ásványi anyag hiánya van, de előbb mindenképpen az erek vizsgálatával kellene kezdeni. Háziorvosa véleményem szerint tudna Önnek adni beutalót a megfelelő szakorvoshoz. Aki tájékoztatná az okról és a szükséges terápiás lépésekről is.

 14. K. Szelli

  Kedves Harmónia Centrum!

  Mostanában elég sűrűn fáj a talpam, általában a sarkam belső felétől kezdődve egészen talp középig. Kereskedelemben dolgozok és napi 11 órában talpalok, sajnos lapos talpú cipőben. Néha annyira fáj a talpam, hogy egész nap csak ülnék, illetve olykor inkább lábujjhegyen sétálok, este megszoktam masszírozni, hátha segít valamit, de azon kívül, hogy jól esik, nem változik semmi, az éjszakai pihenés után, reggel nagyon rossz talpra állni. Gondoltam, hogy veszek egy magasabb talpú cipőt, de a cipőim legjavát a belső oldalon teljesen kitaposom, míg a külső oldala ép. Mit javasolnak? Érdemesebb lenne egy talpbetétet készíteni? Válaszukat, előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  K. Szelli

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves K. Szelli!
   Az Ön által leírt tünetek tipikusan a talpi-saroktáji túlterhelés okozta gyulladás jellemzői. Jól érzi, hogy a lábbeli módosítása az egyik kulcsa a gyógyulásának. Egy kissé emeltebb cipő, és egy megfelelő, egyénre szabott talpbetét nagy segítséget nyújtana talpa számára, különösen, mivel a kímélést a munkája nem teszi lehetővé. Azt is jól sejti, hogy a talp masszírozása jótékony hatású. Önmagában azonban valóban nem elegendő. A gyulladást magát is kezelésbe kell venni, melyre a leghatékonyabb és hosszútávon is tartós hatást jelentő noninvazív kezelés a lökéshullám terápia.
   Tekintve, hogy munkahelye elvárja a 11 órás talpalást Öntől, a lába tulajdonképpen munkaeszköze is egyben. Tegyen lába egészségért, ne sajnálja tőle a figyelmet, mert még sokáig keserítheti meg az életét, ha így tesz.

 15. Mariann

  T. CÍM!

  Valószínűleg nekem is túlterhelés okozta sarokgyulladásom lehet, mint az előtttem író kereskedő hölgynek. Lapos talpú csizmát hordtam, ami par hétig egész nap a lábamon volt. Csak a bal talpam belső sarok részét és a talp boltozat alatti részét érinti a fájdalom és nem egyenletesen. Ha magasabb sarkú cipőt hordok, javul, de pl. sportcipő használata, vagy hosszabb gyaloglás után ismét rosszabbodik. A fájdalom már hosszú hónapok óta tart, és felkelés, hosszabb ülés utáni felállás után a legerősebb. Amenyiben nálam javasolt, szeretném kérdezni, hogy Veszprém megyében van-e elérhető kezelés?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mariann!
   Örülünk, hogy Ön is olvassa blogunkat, és hogy segíthettünk Önnek abban, hogy rátaláljon hasonló problémával küzdő társakra. Valóban a talpi gyulladásra van nagy esély az Ön tünetleírása alapján, melyet a lökéshullám terápia és kiegészítő otthoni házi feladatai segítenének megszüntetni.
   Mi, a Budapest V. kerületi Harmónia Centrum önálló intézmény vagyunk, nincsenek Veszprémi rendelőink. Azt azonban tudjuk, hogy a megbízható minőségű Swiss DolorClast készülékből több is található az országban. Önhöz legközelebb Dr. Mohácsi János rendelkezik vele Székesfehérváron, akit felkereshet az alábbi telefonszámokon: 06-22-300-131, 06-30-958-4359 . További információk a vidéki lökéshullámról a https://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-videken linken található.

 16. Orosz Zsolt

  Néhány napja nagyon elkezdett fájni a bal talpam bal oldala, annyira hogy nehezen tudok ráállni, jóformán csak a sarkamon tudok közlekedni, régebben is éreztem fájdalmat, de leginkább csak akkor amikor a lábujjaimat “szét nyitottam” és akkor csak bele-bele nyílalt, de most a fájdalom erősebb, nyugalmi állapotban nem fáj, de nem kell ahhoz ráállnom, hogy elkezdjen fájni, elég ha elkezdem mozgatni a lábujjaimat , feszíteni, nyitni-zárni , olykor már a lábfejemben is érzem, nehéz számomra behatárolni, vagy csak az erős bele nyilalás miatt érzem már hogy a lábfejem is fáj. Lábfejem enyhén duzzadt ,más külső elváltozás nincs.
  Köszönöm szépen előre a segítséget.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Orosz Zsolt!
   Köszönjük, hogy hozzánk fordult.
   Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét pár kérdésre, melyeket ha végiggondol, közelebb juthat fájdalma enyhítéséhez.
   1. Előzte meg bármilyen zúzódás a lábujjak terpesztésére kialakuló fájdalmát? – Ha igen, a jegelés, fáslizás és vízszintesben történő pihentetés lenne a legfontosabb pár hétig.
   2. Váltott akkortájt cipőt? Ha nem, nézze át van-e a lábbelijei közt kopott talpú, féloldalas, vagy 1 centiméternél alacsonyabb sarkú? – A fájdalmat előidézni képes cipőt le kell selejteznie, vagy ha arra a cipő alkalmas, kényelmesebbé kell tenni talpbetéttel.
   Ne sajnálja a “kidobott pénzt”, mert ha nem teszi meg, sokkal többet fog költeni utólag a gyógyulásra.
   3. Jellemző Önre a bokasüllyedés? Volt gyerekkorában „lúdtalpa”? A munkája nagyrészt álldogálást, sétálást igényel? – Ez esetben talpa megérdemelne rendszeres tornát és masszírozást. Kezdetben napi, majd a fajdalom enyhülésével heti rendszerességgel.
   4. Esetleg van a családjában kialakult bütyökkel rendelkező rokon? – Akkor valószínűleg Önnek is van hajlama haránt boltozat süllyedésre. A folyamat meggátolása és visszafordítása kisebb energiát igényel, mint a kialakult deformitás kezelése.
   A fentebb felsoroltak a leggyakoribb láb problémák, azonban ha a fájdalma nem enyhül pár héten belül a felsorolt tanácsok betartása ellenére sem, vagy nem talált benne lehetséges okot, érdemes személyesen is felkeresnie egy ortopéd orvost.

 17. Malnasi Zsuzsi

  Kedves Illetekes! Februarban volt egy labkozepcsont toresem, amit muteni kellett, az V.sugar tort el, mini lemezes oszteoszintezist vegeztek. Sajnos a labam nem javul, iszonyatos fajdalmaim vannak a talp parnazott reszen, illetve a a sarok belso reszen, a kulso bokam allandoan duzzadt es faj. A traumatologusokat nem erdekli az allapotom, csak az, hogy a rontgen rendben van,. a labamra a mutet ota ra sem neztek., hiaba probaltam elmondani a panaszaim. Fajdalomcsillapitokon elek, hogy jarni tudjak,meg mindig nem tudok egy cipombe sem bele bujni, ugy meg van dagadva a labam. Lenne valami javaslatuk? Elore is koszonom

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Malnasi Zsuzsi!
   Egy műtét mindig fájdalmakkal és több héten át tartó gyógyulással jár, de a februári műtét regenerációja Önnél már indokolatlanul elhúzódik. Érdemes lenne konzultálnia egy másik sebészorvossal. Átbeszélhetnék, biztosan megkapott-e minden tájékoztatást, betartott-e minden műtét utáni javaslatot, és megkapott-e minden elérhető segítséget. Általánosságban a jegelés, felpolcolás, kímélet, és környező ízületek mozgatása az alap protokoll. A mi ortopéd orvosunk garantáltan szánna az Ön panaszára 25 percet, és javasolna olyan alternatív fájdalomcsillapító technikákat, melyekhez eddig nem volt hozzáférhetősége. Miután orvosunk megtekintette, gyógytornászaink a leletek birtokában javasolhatnánk rehabilitációs tornagyakorlatokat, melyek a duzzanat enyhítésére, ideális gyógyulás elősegítésére irányulnának. Előfordulhat, hogy a kineziotape vagy egy talpbetét is segítségére lehetne, de ezt előre nem tudom biztosan megmondani.

 18. Szabó Anna

  Végigolvastam a hozzászólásokat, de nem találtam olyan tünetet, ami mostanában kialakult a jobb lábújjaim alatt. Hirtelen nagyon erős, harapás érzés szerű fájdalom nyilal be a lábujjaim alatti részben. Olyan érzés, mintha egy hatalmas darázs harapna meg. Ezt kétszer ülés küzben, egyszer járás közben éreztem. Semmilyen külső nyoma nincs utána, csak kb 2 órán keresztül nagyon forrónak érzem azt a részt a fájdalom keletkezése után. Tudna segíteni, hogy ez mi lehet?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szabó Anna!
   Az Ön által leírt tünetek valóban szokatlanok. Nem tudnám biztosan állítani, hogy ez lehet-e a nagyon gyakori harántsüllyedésből eredő tünet, vagy valami másban kell-e gondolkodni. Egy orvosi konzultáción történő alapos anamnézisfelvétellel, sokkal több kérdéssel, esetlegesen egy képalkotó vizsgálattal (rtg vagy talplenyomat készítéssel) előbbre juthatna a kérdés eldöntésében. Szakembereink a fájdalom elmulasztásában is hasznos tanácsokkal szolgálhatnak Ön számára.
   Addig is érdemes a honlapunkon utána olvasnia a harántsüllyedés kezelési módjainak, a talpbetétnek, a talptornának a talpi ESWT lökéshullámnak, és a kineziotape technikának.

 19. Hangli Györgyné

  Tisztelt Harmónia Centrum !

  Hónapok óta csomócskákat érzek a lábujjaim alatt . Nem kitapinthatók , és a második harmadik ujjam mintha összeakadna vagy valamelyik nem mozogna rendesen . Nagyon kellemetlen érzés . Most már kezdem a másik lábamon is érezni .Mi lehet a baj . Tisztelettel Zsuzsimama

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hangli Györgyné!
   A csomócskáknak érzett nyomáspontok lehetnek a talpat alkotó lábcsontocskák és környező izmainak gyengüléses vagy gyulladásos jelei. A lesüllyedt talpboltozat ugyanis gyakran áll ilyen panaszok hátterében. Mivel Ön a második és harmadik ujja alatt érzi legerősebben, valószínűleg a haránt-boltozat süllyedéséről van szó. Egy talpbetét és a talptorna sokat segíthet Önnek, amely mellett fekete-nadálytő kenőccsel javaslom kenni a fájó területet. Amennyiben mégsem elegendő, a gyulladás mérséklésére ajánlani tudunk erősebb, intenzívebb kezeléseket.

 20. Szvoboda Lászlóné

  Niki vagyok és a segítségét szeretném kérni. Kb. 5 napja vettem észre, először csak éjszaka, majd nappal is egyre többször a jobb sarkam belső felén, hogy álló helyzetben vagy ha nem mozog illetve pihen éles-bele nyilalló fájdalom jelentkezik. Pár másodpercig tart, de ez idő alatt le tudnám szakítani a lábamat a helyéről, le ver a víz, olyan éles a fájdalom. Szeretném kérni a segítségüket mi lehet ez.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szvoboda Lászlóné, Niki!
   Az éjszaka, és pihenést követően megjelenő fájdalom hátterében szinte mindig gyulladás áll. Mivel a fájdalom a sarka belső feléből sugárzik, feltehetően ott, a sarokcsont belső részén a legerősebb a gyulladás. Most, de a szöveteken idővel át tud terjedni, és ha kezeletlenül hagyja, diffúzan az egész sarka, talpa, bokája képes lesz fájdalomba borulni.
   Jelenleg a gyulladása akut fázisban van, nagyon érzékeny. Idővel ez az erő csökken, de egyre inkább állandósul. Ha meg is szokja, és már nem lesz ennyire tűrhetetlen, akkor is ott marad a mélyben a kezeletlen probléma, és a legváratlanabb helyzetekben fog előbukkanni, akár éveken keresztül.
   Épp ezért mielőbb kellene kezelni a panaszt.
   Mi a lökéshullám kezelést találjuk erre leghatékonyabb módszernek, de természetesen az otthoni praktikák is enyhítik a gyulladást: jegelés, gyógykrémek.
   Hosszútávon a talp boltozatának helyretétele lesz a megoldás, melyet egyéni talpbetét viselésével és talptorna elsajátításán keresztül fog elérni. Ebben is szívesen vagyunk segítségére!
   Hívjon minket bizalommal, amint elszánta magát arra, hogy időt és energiát szán egészsége visszaszerzésére.

 21. Gabriella

  Néhány hónapja, hogy a jobb lábamon a talp külső éle nagyon fáj, most már ott tartok,hogy
  éjszaka alvás közben is felébredek a fájdalomra, nem csak járás közben.Voltam reumatológusnál, és nem tudott hozzászólni, masszázst ajánlott.
  Kórházban is jártam egyébb reumatológiai kezelés miatt, ott kaptam rekeszes galvános kezelést, de attól sem javult.
  Gerincferdülésem van, és a jobb lábam rövidebb 2 centivel.Eleinte azt gondoltam valamelyik cipőm okozhatja, de nem fedeztem fel összefüggést. Maszírozás hatására kicsit enyhül a fájdalom, de utána visszatér.
  Tanácstalan vagyok merre induljak tovább, hogy a fájdalmam megszűnjön.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gabriella!
   A talpán a túlterhelés okozta gyulladás jelei vannak jelen. A lökéshullám terápia a masszázzsal kombinálva meg tudja szüntetni a gyulladásos fájdalmat. Azonban amennyiben való igaz, hogy jobb végtagja 2 centivel rövidebb, akkor a probléma vissza fog térni mindaddig, amíg ez nincs korrigálva. Mindenképp érdemes lenne konzultálnia egy ortopéd cipőkészítővel is. A gerincferdülése várhatóan a végtaghossz korrekcióval enyhülne, de ha már csak az fog Önnek gondot okozni, akkor gyógytornával kezelhetőek a gerinc menti izmok fájdalmai, gyengeségei. Cégünk lökéshullámban, masszázsban, és gyógytornában tud az Ön segítségére lenni.
   Köszönjük, hogy bizalmával hozzánk fordult, reméljük tudtunk Önnek irányt mutatni a gyógyulása felé.

 22. Krámli Ildikó

  Két hónapja nyaraláskor a lábujkozi papucs hordasa utan lettem figyelmes a labuj alattii fajdalomra ami végett a menés nehézkessé vált .Kìmélem ahogy tudom nem lépek rá…menéskor..de ez ìgy nem állapot Reggeli keléskor neha erossebb a fájdalom.Sokszor dudor is felfedezek ahogy sik talajon probalgatom a járást..esetleg kialakuló bőrkeményedés okozhatja?Köszönöm válaszuk!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Krámli Ildikó!
   A papucsok nem adnak kifejezett támaszt a talp harántboltozatának. Ha már látott a drogériákban haránt emelő cseppeket, melyeket a cipőbe lehet ragasztani, akkor nagyjából el tudja képzelni, melyik része a lábnak a harántboltozat. A csontos ív süllyedése fájdalmas, gyulladással és izomfeszességgel jár, és nem utolsó sorban esztétikai problémát is okoz, bőrkeményedés jelenik meg. A reggeli fájdalom egyértelműen annak a jele, hogy az Ön lába gyulladt. Erre a problémára nem csak a pihentetéssel tud felelni. Ha Ön fájdalmatlan járását szeretné visszakapni, centrumunk több segítséget is tud ajánlani.
   Talpbetét, lökéshullám kezelés, talptorna lehetnek fegyverei a fájdalom elleni harcban.
   Jöjjön el hozzánk, és mi felvértezzük a küzdelemre, hogy jövő nyáron újra élvezhesse a lábujjpapucs viselését.

 23. Palánk Józsefné

  Kb. fél éve a bal talpamon a sarok alatti részen zsibbadást éreztem, 2 héttel ezelőttig. Azóta éles, szúró fájdalom lép fel minden egyes lépésnél. Sőt, a napokban már nyugalmi állapotban is. Mi lehet ez? Hogyan kezeljem, hova forduljak? 3 hónapja volt egy térdprotézis műtétem, befolyásolhatja? Köszönöm a válaszukat!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Palánk Józsefné!
   A sarokfájdalmát térdprotézis műtéte bizony befolyásolhatta! Ön már fél évvel ezelőtt érezte, hogy nincs rendben valami a talpával. Talán kezelte is valamivel, talán csak remélte, hogy elmúlik. Akkor ott már lappangott valami panasz. Zsibbadásnak írja le, sok minden lehetett a hátterében, nehéz lenne visszamenőleg kikövetkeztetni, mi lehetett az. Az nagyon valószínű, hogy a most meglévő nyugalmi fájdalomban is jelentkező szúró fájdalom az intenzív gyulladás jele. Természetesen fizikális vizsgálat kell a diagnózis megerősítéséhez.
   A térd protézis műtét felteszem együtt járt rövidebb-hosszabb idejű ágyban fekvéssel. Ez idő alatt az Ön talpában alakuló gyulladás talán enyhülni kezdett, de sajnos nem volt elég ismerete, hogyan használhatná ki ezt a fekvő időszakot a hatékony saroktáji gyógyulásra. Ráadásul, ha az embernek térdműtéte van, hajlamos is megfeledkezni egy olyan apróságról, mint a sarok tompa fájdalma. Azonban a fekvés ideje alatt valószínűleg az Ön sarkával kapcsolatban álló szövetei, a talpizmai elgyengültek, a vádli izma és inai pedig megrövidültek. S amikor eljött a rehabilitációban a felkelés időszaka, és ráállhatott a lábára, újult erővel csapott le a gyulladás a sarka környéki szövetekre.
   Számos technikát tudunk javasolni a sarok és talpgyulladás kezelésére, otthoni praktikákat, torna és masszázs alkalmakat, és lökéshullám terápiát. Ehhez azonban az első kezelést megelőző konzultáción az is kell, hogy műtőorvosa együttműködéssel segítse munkánkat. Tudnunk kell, mennyire terhelhető már a térde-sarka, lábszárizmai, hogy milyen fázisban van a protézis csontosodása.
   Amíg nem tud hozzánk elfáradni, mindenképp olvassa el honlapunk cikkeit is a talp és sarokfájdalmaival, azoknak otthoni fájdalom csillapítási praktikáival kapcsolatban.
   Várjuk hívását, hogy mielőbb megkezdhessük közös munkánkat gyógyulása érdekében!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Major Marianna!
   Közvetlen emailcímünk az info@harmonia-centrum.hu, melyen szívesen válaszolunk kérdésére. Továbbá telefonos elérhetőségeink is vannak:
   +36 1 346 0325
   +36 70 340 4810
   Várjuk megkeresését!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kovács Ferenc!
   Köszönjük, hogy csatlakozott a többi hozzászólóhoz, és Ön is megosztotta Velünk fájdalmait. Mint láthatta, sokan keresnek megoldást hasonló panaszukra. “Lentvorszkiné Zsóka.zsoka” nevű olvasónk például 2017-06-22-én szintén az egyes és hármas pontok érzékenységét hangsúlyozta. Neki is, és többi olvasónknak is jó szívvel javasoljuk az otthoni életmódtanácsaink betartását. S ha egyedül nem bánik el a problémával, akkor szakembereink várják Önt alaposabb kivizsgálásra, beszélgetésre, és hatékonyabb eszközös kezelésre. A minél teljesebb gyógyulás érdekében ne hagyja a fájdalmat elburjánzani.
   Az által, hogy honlapunkon tájékozódott, megtette az első lépést a jobb életminőség elérése felé.
   Bizalmát köszönjük, várjuk további visszajelzéseit!

 24. Halász edina

  Üdb nekrm az a kérdésem,hogy a sarkam felé a talptól felfele van egy pont a jobb lábamban.plyan ez a fájdalom mint amikor valamivel jól meg szurkálnák devez akkor jeletkezik amikor lehajolok.ezt a tünetet mivel lehet indokolni.köszönöm válaszát üdv.edina

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Halász Edina!
   Természetesen sok oka lehet talptáji fájdalmának. Elmondása szerint lehajoláskor erősödik, mellyel kapcsolatban több gondolatunk van, melyet egy személyes vizsgálat erősíthet meg. Előrehajláskor a test tömeg középpontja előre helyeződik, ami két dolgot eredményez: nagyobb terhelés kerül az előlábára, és megnyúlik Achillese. Mindkettő felerősítheti talpi gyulladása fájdalmát. A gyógyulási folyamatnak része ezen szövetek lazítása, melyről részletes tájékoztatást kaphat gyógytornászainktól. Természetesen a fájdalom maximális szüntetéséhez az esetek nagy százalékában szükség van fizioterápiás gyulladáscsökkentő kezelésre.
   Remélem, üzenetemmel sikerült az Önben felmerült kérdést megválaszolnom.

 25. Hagyo-Kovats Laszlo

  A bal lábam 3 középső újjának töve és attól befelé kb 3 cm-es terület ma reggelre erősen megfájdult. Szinte rá sem tudok állni. A talp felé kissé meg is dagadt, nyomásra fájdalmas. Előző nap alig mozogtam, egyébkét is 2-3 naponként úszni, szaunázni szoktam.
  Jegeltem, Arkánum és Voltaren krémmel bedörzsöltem, TENS készülékkel 10 percig 1 Hz-es rezgéssel kezeltem.
  Helyesen jártam el? Gyulladás lehet? Számíthatok gyógyulásra rövid időn belül? Kérem szíves válaszukat.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hagyo-Kovats Laszlo!
   A bal lába 3 középső ujjának töve és onnan befelé terjedő területe korábban teljesen panaszmentes volt, és sosem tapasztalt ott fájdalmat? Sem az elmúlt napokban, hetekben, se nyáron, tavaly? Tehát a tünete teljesen új keletű? Feltételezem, hogy ha reggelre fájdult meg, akkor nem érte trauma éjszaka folyamán, és írta, hogy előző nap sem terhelte különösebben a lábát. Nem viselt frissen vásárolt vagy ritkán hordott lábbelit?
   Nagyon jól tette, hogy alkalmazott számtalan gyulladáskezelő technikát. Ezek hosszú távú alkalmazása szépen csökkenteni fogja fájdalmait. Sajnos 1-2 nap alatt még nem mutatkozik meg jótékony hatásuk, de kenegesse és jegelje kitartóan napi többször. A jegelés rövid ideig, 5-10 percig tartson. A TENS kezelés is különösebb jó számára. Úgy vélem, ilyen gondos kezelés mellett tünetei 10-14 nap alatt enyhülni fognak, ha tudja tovább kímélni a lábait.
   A hosszútávú gyógyuláshoz azonban meg kellene keresni a kiváltó okot is. Egy talpvizsgálatot ajánlanék, mert erős a gyanú, hogy haránt boltozata süllyedése váltotta ki az agresszív gyulladást. Amennyiben valóban csak ez az egyébként nagyon gyakori probléma áll fenn az Ön esetében is, akkor az könnyen kezelhető: talptornával, talpmasszázzsal és talpbetét viselésével hatékony és hosszútávú megoldást kaphat panaszára.
   Szeretne örökre búcsút mondani panaszának? Akkor folytassa tovább otthoni kezelését és kérjen szakszerű segítséget.
   Várjuk az esetleges találkozást!

 26. Cserna Ferenc

  Üdv. Nekem az a problémám, hogy a lábujjak tövénél a talppárnák annyira fájnak, hogy reggelente szinte menni sem tudok. Picit be is van dagadva. Kérnék szépen tanácsot. Köszönöm.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Cserna Ferenc!
   Elmondott panaszai alapján talpi haránt ív süllyedésre, illetve adott terület ízületi gyulladására gyanakodom. Ennek megerősítésére egy számítógépes talpvizsgálat szükséges. Amennyiben a gyanú beigazolódik, javaslatunk egyéni ortopédiai talpbetét viselése lesz, valamint annak megkezdése előtt gyulladása és fájdalmai csökkentésére fizioterápiás kezelés. Egyik leghatékonyabb fizioterápiás kezelési mód a lökéshullám terápia, melyet nálunk a Harmónia Centrumban igénybe vehet, kezelése akár már a héten megkezdhető.
   Addig is, amíg felkeres minket, vagy más szakembereket, igyekezzen átmozgatni, és jegelni a lábujj tövi párnácskáit.
   Reménykedünk eljövendő sikeres közös munkánkban, és gyógyulásában.

 27. Nagyné Marika

  Pár napja a bal talp párna alatti részen , középen , egy fájdalmas kis csomó lett .Olyan érzés mintha pattanás lenne , de nézegettem és nem az .Nagyon kellemetlen és fáj is .Szeretném tudni , hogy mi lehet az oka ? Kérem szíves válaszát ! Köszönöm szépen .

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Nagyné Marika!
   Köszönjük, hogy megtiszteli blogunkat bizalmával!
   Elsőre a leírt tünet inkább tyúkszemre, mint mozgásszervi problémára hasonlít, ezért bőrgyógyászati rendelésre irányítanám Önt! Ott meg fogják tudni mondani, valóban tyúkszem-e, vagy sem. Amennyiben nem az, még mindig állhat a csomó kialakulásának hátterében több minden. Ön gyakran visel, vagy korábban gyakran viselt hegyes orrú, magassarkú cipőt? Ez előidézhet a lábon strukturális elváltozásokat, melyek évekkel később mutatnak tünetet. Ha korábban is fájt már talp párnája, és a lába egyre fájdalmasabbá válik, kérjük keressen fel minket! Szakértő kollégáink megvizsgálják a talpát számítógépes vizsgálóeszközzel, mert előfordulhat, hogy mozgásszervi problémája, például haránt boltozati ív süllyedése van.
   Mihamarabbi gyógyulást kívánunk Önnek!

 28. Ildikó

  Egy pár hete vettem észre , hogy bal sarkam külső hátsó részén bizsergo olykor lüktető érzést tapasztalok, nem jár fájdalommal de csizma levetele után erzem.Mintha tompa luktetes lenne ….minden labbeliben viselek gerinc kímélő sarok betétet, lehet ez az oka? Nem vagyok túlsúlyos sőt vékony vagyok, nem terhelem túl a lábam. Sarkam nyomásra nem érzékeny.Nincs lúdtalpam viszont pedikűros szakember említette hogy kis haránt boltozat süllyedést lát.Mit tehetnek hogy ne legyen komoly gond? Köszönöm

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ildikó!
   Pár hetes fájdalom már nem szokott magától elmúlni, ezért jól tette, hogy segítséget kért. Nagyszerű, hogy sarokbetéttel védi egészségét. Úgy tűnik azonban, valami komisz panasz mégis befurakodott a lábába. Sarokfájdalma eredhet talpi izmainak, inainak terheltségéből. Amennyiben pedikűrösének igaza van, és a talpi boltozata meg van süllyedve a haránt oldalon, az eredményezhet például aránytalan szöveti terhelést. Amennyiben részt vesz egy számítógépes talpvizsgálaton, ez a gyanú bizonyságot nyerhet. Boltozati korrekcióját haránt emelő csepp vagy betét viselése segítheti elő, fájdalmainak oldásában pedig a lökéshullám terápia vagy otthoni konzervatív kezelési módok lehetnek segítségére.
   Szeretnénk személyesen is segíteni Önnek lüktető fájdalma enyhítésében.
   Reméljük, megtisztel minket bizalmával, és bejelentkezik hozzánk számítógépes talpvizsgálatra.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Szőke Bianka!
   A vizes közegben tapasztalt csípő érzés elsőre számomra talpi seb gyanúját veti fel. Javaslom, hogy nézesse meg családtaggal, pedikűrössel a talpát, van-e rajta vékony hámsérülés.
   Reméljük, semmi komoly betegsége nincs, és pár napon belül gyógyult és tünetmentes lesz.

 29. Renáta

  Üdvözlöm Önöket!

  Elég érdekes problémáim vannak, bár lehet egy hozzáértőnek nem az. Nos.. a bal lábammal van baj. A combom oldalsó részén egészen a térdemig , és elég sok helyen ( de ott kritikus ) van izomcsomóm, ami futásnál megfeszül, és nem tudom normálisan használni az azoldali farizmom, igazából az egész lábamat, mondhatni. Dagad a térdkalácsom alatti rész, ortopéd orvos nem talált porcot, sem kopást. Talpam szintén a bal oldalon reggel, felkelés után feszes, ha rálépek fáj kicsit, nyilal, majd később elmúlik. Ha pihentetem érzem azért kicsit. Azt tudom, hogy van egy enyhe gerincferdülésem, a medencém kicsit el van billenve, (bokasüllyedésem is van, ami gyógytornász szerint egyáltalán nem gáz, de szerintem futásnál azért nem feltétlen tesz jót) ,szóval gondolom a bal lábamat akaratlanul is jobban terhelem. Uhh..elég sok dolog van, a manuálterápia valamennyire segít, de úgy gondolom a csomók és megfeszült, megrövidült izmaim miatt jó lenne a lökéshullám terápia, illetve kellene egy jó talpbetét is futócipőbe és utcaiba. Önök mit gondolnak? Segíthet ez a terápia? A futást semmiképpen sem fogom abbahagyni!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Renáta!
   Jó hír, hogy ortopéd orvosi vizsgálat nem mutatott ki semmilyen kóros szalag vagy porcfelszíni sérülést a térdében. Talpának vizsgálatára utaló mondatfoszlányt nem fedeztem fel beszámolójában. Van tippünk a combjának és talpizmainak problémájára, melyet egy alapos gyógytornász konzultáción lehetne tovább vizsgálni, és ezzel pontosítani. A combizmok, lábszárizmok és kötőszövetek feszessége valóban képes fájdalmat generálni a térdben és a talpban egyaránt. Ilyenkor a nyújtást ellenőrizzük, kiegészítjük manuálterápiával, akár lökéshullám terápiával amennyiben szükséges. A talpon gyanúsan kialakulát már egy gyulladás is, melyre szükséges lenne a lökéshullám kezelés. A talpbetét szükségességét is vizsgálattal fogjuk Önnek megállapítani.
   Amennyiben bizalmát megerősítettem, várjuk személyes bejelentkezését vizsgálattal egybekötött kezeléseinkre!

 30. Magyar Tünde

  Üdvözlöm! Állómunkát végzek, kereskedelemben dolgozom. Heti 4×10 órában. Pár hete a talppárnák alatti részben fájdalmas, égő érzés van jelen. Puha szivacsbetéttel is pár óra után ugyanez a tünet. Éjjel nem regenerálódik. Sőt. Reggel még nehezebb talpra állni és fekve szinte zsibbadt érzés van a talppárnáktól az ujjakig. Illetve zárt cipőben is előjön ez az égő talp és ujjzsibbadás. Mi lehet ez?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tünde!
   Nem csak állómunkát végzőknél, másoknál is előfordul a talp gyulladása. Ennek oka lehet az eleve gyenge boltozat megterhelése, például egyszerre több órán át tartó sétálással, ám nem megfelelő lábbeli viselésekor akár rövidebb idő alatt is kialakulhat.
   A gyulladásnak egyik tipikus jele, amit Ön is tapasztal, hogy logikátlan módon nemhogy nem piheni ki magát este a test, de még jobban fáj reggel. Kifejezetten a bejáratódás tesz jót a szöveteknek, annak hatására enyhül csak a fájdalom. Jó lenne újra vidáman ébredni? Természetesen ilyenkor a kezelés ajánlás és megkezdés előtt érdemes alaposan körbejárni minden tünetet és előzményt, hogy pontosabb diagnózist kapjunk. Ezért a Harmónia Centrumban mindenkit legalább egy gyógytornásszal folytatott konzultációra hívunk először. Amennyiben szükséges, Ő tovább fogja Önt ajánlani talpfájdalmával orvoshoz.
   Ha Önnél nincs semmi komolyabb ok a háttérben, szerencsére már a konzultáció után azonnal megkezdhetik a komplex kezelést a fájdalom mielőbbi elűzésének érdekében. Hogy ebben milyen kezelési módok lehetnek a segítségére, azt kolléganőnk fogja itt Önnek elmondani, melyek közül az árak ismeretében dönthet majd, egyet vagy többet is igénybe venne-e?!
   Ön mennyi időt, energiát és anyagi ráfordítást áldozna azért, hogy újra tünetmentes lehessen?
   Szeretné felhőtlenül élvezni a munkáját és szabadidejét?
   Kérjen segítséget és személyre szóló időpontot!

 31. Monika

  Sajnos nekem minda két talpam fáj már évek óta.sarkamtúl a lábfejig reggelente és pihenés után és nem végzek aló munkát mitül lehet ?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mónika!
   Nem csak állómunka válthatja ki a gyulladásos fájdalmakat. Kiválthatja például nem megfelelő lábbeli viselése, a lábfej mozgásainak, nyújtásának elhanyagolása is, vagy akár egy egyszeri túlterhelés, egy szokatlanul hosszú sétával teli nap is. A már bekövetkezett állapotromlások maguktól ritkán javulnak, rakódnak egymásra, hónapról hónapra egyre erősebb fájdalmat generálva.
   Egy részletes konzultációs beszélgetéssel közelebb tudna jutni a kialakulásért felelős dolgokhoz. A konzultáción ilyesfajta kérdésekre számíthat:
   https://www.harmonia-centrum.hu/sarokfajdalom-okai-kerdoiv
   Olvassa végig és töprengjen a kérdőív kérdésein. Keressen gyanusítottakat a sarokfájdalmában!
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük