Négy kérdés a természetgyógyászatról

A természetgyógyászat olyan terület, amely nagyon meg tudja osztani a közvéleményt. Vajon tényleg segíthet bizonyos egészségügyi problémák gyógyításában? Vagy csak valami kuruzslás? Önnek határozott véleménye van erről? Vagy bizonytalan a kérdés megválaszolásában?

magas vérnyomás csökkentése

Magas vérnyomás csökkentése talpreflexológiás kezeléssel és életmód váltással

Vannak, akik feltétel nélkül hisznek benne, és vannak, akik szkeptikusak. Sokan vannak azok is, akik nem biztosak a válaszban, de nyitottak az új módszerekre, és szerintük megér egy próbát az orvosi kezelés mellett, vagy ha nem súlyos a probléma, és van idő, akkor az orvosi kezelés előtt. A természetgyógyászat eredményessége változó. Függ magától a betegségtől, illetve annak súlyosságától is.

Mi az igazság, mi a helyzet a természetgyógyászattal? Nos, az már bizonyított tény, hogy a természetgyógyászat hatékony tud lenni bizonyos betegségek, panaszok kezelésekor, de természetesen nem mindegyiknél eredményes. Igazság szerint nem is korrekt elvárni, hogy akármit lehessen gyógyítani ezekkel a módszerekkel: az orvosi, gyógyszeres kezelések sem hatásosak minden esetben, és azon belül is vannak különböző szakágak, akárcsak a természetgyógyászatnál. Ha panaszára a megfelelő kezelést kapja, és betartja a kezeléshez kapott tanácsokat, akkor jó esélye van arra, hogy hamar javulni fog az állapota.

Türelmetlennek azonban nem érdemes lennie, mert a természetgyógyászok azt mondják, hogy ami évek alatt elromlott a szervezetében, azt nem lehet gyorsan helyreállítani. Sokszor megállapított tapasztalat, hogy legalább annyi hónapra van szükség a panaszok csökkentéséhez illetve megszüntetéséhez, amennyi év alatt kialakultak a problémái.

Mindezek mellett még nagyon sok kérdés van, ami fel szokott merülni a természetgyógyászattal kapcsolatosan. Ezek közül próbáltuk a leggyakoribbakat összeszedni, és megadni rájuk a választ. Melyik kérdésre adott válasz érdekli a leginkább?

Mindenki egyforma hatást tapasztal a természetes módszereknél?

a természetgyógyászat négy kérdése

Az első után megismeri a másik hármat is? Mi a természetgyógyászat négy fontos kérdése?

Hadd feleljünk a kérdésre kérdéssel: ha két ember beveszi ugyanazt a gyógyszert, egyformán hatásos lesz mindkettőjüknél? A válasz, hogy nem biztos. Persze nem lehetetlen, de az is lehet, hogy az egyiknek hatni fog, a másiknak nem, vagy az egyiknek csak enyhíti a panaszait, míg a másiknak teljesen megszünteti. Ugyanezt lehet elmondani a természetgyógyászatról. Mivel nem vagyunk egyformák, nem lesz mindenkinél egyformán hatásos ugyanaz a terápia.

Minden szervezet másképp reagálhat az egyes kezelésekre, és a problémák súlyossága is eltérő lehet. Az Ön állapotától függően változó lehet, hogy milyen kezeléssel és a kezelés eredményességét fokozó és biztosító életmód változtatással tudja sikeresen kezelni és megszüntetni a panaszait. A fájdalma csökkentéséhez használt kezelésnek Önre is szüksége van.

A természetgyógyászat kizárja az orvosi kezelést?

Természetesen nem, miért zárná ki. Sokszor előfordul azonban, hogy sokan orvos helyett mennek a természetgyógyászhoz. Nem titkoltan az a céljuk ezzel, hogy hátha sikerül komolyabb gyógyszeres kezelés, vagy más beavatkozás nélkül is megoldani a problémát. Ez legtöbbször akkor jellemző, amikor még nem érzékel a páciens túlságosan súlyos problémát, és úgy érzi, ha lehet, szeretné gyógyszerek nélkül, szelíd módszerekkel megoldani a problémáját. Ez teljesen természetes gondolkodás. Aki szkeptikus, vagy nem szeretné a gyógyulás lehetősége mellé adott medicina csomagban megkapni a gyógyszerek lehetséges mellékhatásait is, az leginkább fut egy kört az orvos előtt. Hátha nem lesz szükség a gyógyszerekre.

Mindemellett a természetgyógyászat és a modern orvostudomány tökéletes kiegészítői is lehetnek egymásnak. Attól még, hogy orvosi kezelés alatt áll, nyugodtan próbálkozhat kiegészítésként természetes módszerekkel is. Csak annyi fontos ilyenkor, hogy az orvos mindig tudjon a természetgyógyászati kezelésről. És fordítva is igaz ez természetesen: a természetgyógyásznak is tudnia kell az orvosi kezelésről. Sajnos nem minden orvos nyitott a természetgyógyászati módszerekre, ezért ha párhuzamosan szeretné a két módszert alkalmazni, megfelelő orvost is kell találni hozzá.

Tényleg nincs mellékhatása?

fülakupunktúra

Fülakupunktúra a sóvárgás, a szenvedélybetegségek leküzdésének megkönnyítésére

A természetgyógyászati módszereknek nincs, és épp ez az, ami miatt egyre több ember érdeklődik a természetgyógyászat iránt. Ha bármilyen gyógyszert kivált a patikában, a betegtájékoztató egészen biztosan hosszan sorolja a lehetséges mellékhatásokat. Ezek lehetnek enyhék, de szinte mindig vannak kifejezetten súlyosak is, amelyek teljesen érthető módon ijesztőek. Nem csoda, ha egyre többen döntenek úgy, hogy ebből nem kérnek, és próbálnak olyan megoldást keresni, ami nem tehet még betegebbé amellett, hogy az eredeti problémát talán megoldja. A természetgyógyászat pedig pontosan ezt kínálja. Talán Ön is éppen a lehetséges mellékhatások hiánya miatt fordult az alternatív gyógymódok felé?

Helyrejöhet mellékhatásként más problémája is?

Ez a második legjobb dolog a természetgyógyászatban. Nem is olyan ritka, hogy egy adott probléma kezelése során helyrejön valami olyan problémája is, ami még nem okozott állandó panaszokat, vagy nem számottevőeket. Ennek az az oka, hogy számos kezelés alapját képezi, hogy nem csak helyileg hat a terápia, hanem szervezete öngyógyító folyamatait stimulálja. Ennélfogva, ha például gyulladással küzd, és sikerül az öngyógyító folyamatokat beindítani, akkor nem biztos, hogy csak az érintett területen múlik el a gyulladás. Az öngyógyító folyamatoknak hála egy teljesen máshol lévő gyulladás is megszűnhet így.

3 gondolatok ezen: “Négy kérdés a természetgyógyászatról

  1. Mária

    Korrekt kis felvilágosító írás. Nyilván fontos hogy ismerjük valaminek a mibenlétét és mit várhatunk tőle. Szerencsére erősödik a köztudatban az egészségtudatos szemlélet és az „új utak” keresése. Minden olyan dolgot ki kell próbálni amitől várható valamilyen pozitív eredmény és kizárható a káros volta.

  2. Szabina

    Jónapot kívánok! Szeretném még kérdezni mitől fáj a talpam belső része nagyon rossz alig tudok vele menni is hova forduljak vele

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabina!
      Köszönöm kérdését. Több októl fájhat a talp rész. Mindenképp vizsgálja meg cipőjét, próbálja óvatos kenegetéssel és masszírozással enyhíteni a talpizmok feszességét. Gondolja át volt-e mostanában megerőltetve a talp vagy a láb, ami gyulladást okozhatott a talpon?
      Emellett töltse ki a talpfájdalom okai kérdőívünket, ami rávezetheti a probléma okára:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpfajdalom-okai-kerdoiv
      Tudunk személyre szabott talpbetéttel, lökéshullámmal segíteni, valamint ha esetleg lelki ok vagy érzelmi trauma okozhatta a problémát, akkor tudunk természetgyógyászattal vagy kinezológiával segíteni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük