Miben segít a fülakupunktúra?

Az akupunktúra lényege, hogy ha tűt szúrnak bizonyos pontokba, azzal a test bármely pontja kezelhető. Valami ilyesmi a fülakupunktúra is: az akupunktúrás pontok a fülünkön találhatók, a terapeuta pedig ezekbe szúrja a tűket.

A terápia során fülben lévő pontok megszúrásával reflexhatást válthatunk ki, aminek segítségével beindul a szervezet öngyógyító munkája, és gyorsabban helyreállhat az egészsége. Mivel a fülben lévő pontokon keresztül szinte bármelyik testtáj gyógyítható, sokféle panaszra lehet megoldás a fülakupunktúra.

Egy kis történet

fülakupunktúra

A fülben lévő pontok megszúrásával beindul szervezete öngyógyító mechanizmusa

A fülakupunktúrát a kínai orvoslás már mintegy 2000 éve ismeri, jobban mondva ennyi ideje vannak tisztában az akupunktúrás meridiánok és a fül összefüggésével. Természetesen alkalmazták is ezt a tudást. Európába mindez egy kicsit később jutott el. Egy Norgier nevű francia orvos készítette el az első fültérképet, ami alapján lehet tudni, hogy melyik pont mely szervet, testrészt takarja a fülünkön. Ezeket a pontokat szokás különböző módon (elsősorban tűkkel stimulálni).

Mire jó ez a kezelés?

Ha nincs konkrét panasz, a fülakupunktúra akkor is jótékony hatással lehet az általános állapotára, mert segít csökkenteni a stresszt, illetve segít a méregtelenítésben, és támogatja az öngyógyító folyamatokat, az immunrendszer működését. Ha nincs is semmi baja, egy fülakupunktúrás kezelés garantáltan fel fogja tölteni. Úgy érzi majd, mintha megújult volna. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy rengeteg feszültségtől szabadulhat meg a kezelés hatására, valamint több energiát is érezhet magában.

Természetesen ez a terápia gyógymódként is alkalmazható, ha valamilyen konkrét probléma áll fenn. Nagyon jó eredményeket lehet elérni például allergiás panaszok esetén, de akkor is segíthet, ha az életmódján szeretne változtatni, például megszabadulna a káros szenvedélyeitől. Ebből is látható, hogy a fülakupunktúra nem feltétlenül csak fizikai értelemben hatásos: a lelki egészség megőrzése szempontjából is nagyon sokat tud segíteni, ilyen célból is érdemes igénybe venni.

De hogyan is tud ez működni?

A szervezetnek több úgynevezett mikrorendszere működik. Ilyen a talp, a fejtető, a kéz és a fül is. Ezeknek a mikrorendszereknek az a lényege, hogy a teljes szervezet, az összes szerv és testrész kivetül ezekre a területekre. Ennek köszönhetően, ha az adott területen hajt végre valamilyen kezelést, az az adott ponttal kapcsolatban lévő testrészre, szervre is hatni fog. Szervei zónáinak elhelyezkedése a fülkagylón nem véletlenszerű: úgy helyezkednek el, ahogy az anyaméhben lévő magzat, fejjel lefelé.

Lényegében bárhol ingereli a fülkagylót, az valamilyen szervére, testtájára biztosan hatással lesz. Vannak kiemelkedő jelentésű pontok is. A helyi hatáson túl azonban egy általános, egész szervezetre kiterjedő jótékony hatás is tapasztalható a fülakupunktúra kezelések után. Bár maga az akupunktúra folyamata kissé ijesztő lehet némelyek számára, nem kell tőle félni, egyáltalán nem fájdalmas, sőt, nagyon kellemes, lazító élmény is lehet, melynek során teljesen ki tud kapcsolni.

Milyen esetekben hatásos a fülakupunktúra?

Ahogy említettük, a fülakupunktúra mind fizikai, mind lelki értelemben pozitív hatással lehet a szervezetére.

Fizikai szinten főleg mozgásszervi megbetegedések esetén hívható segítségül, de szervi működési zavaroknál is jól jöhet. Segít továbbá a méregtelenítésben, tüdő-, veseproblémák esetén, valamint a migrén kezelésében és az allergia megszüntetésében. Ide sorolható talán a dohányzásról való leszoktatásban, vagy testsúlycsökkentésben betöltött szerepe is.
Lelki értelemben a stresszcsökkentő, feszültségoldó hatását érdemes megemlíteni, valamint azt, hogy pszichés betegségek esetén is hatásos lehet.

Ha tehát egy kis támogatás kell az életmódváltáshoz, fogyni szeretne, esetleg a káros szenvedélyeit elhagyni, akkor a fülakupunktúra ebben segítségére lehet. Ahogy akkor is segíthet, ha mozgásszervi panaszokkal, szervi működési zavarokkal küzd, és nem feltétlenül szeretne gyógyszeres kezelést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük