Mi használ kéz zsibbadás ellen?

A kéz zsibbadás gyakori oka lehet a csukló tenyéri oldalán futó csatornában a középideg, a nervus medianus nyomódása, leszorítása. Ezt ismert nevén kéztőalagút szindrómának nevezzük.

A kar, a kézfej és az ujjak zsibbadása azonban több betegség tünete is lehet. A szívvel kapcsolatos problémák és vérkeringés zavara elsősorban a bal karon és a kézfejen okozhatnak zsibbadást. Zsibbadást érezhet a karján és a kézfején a nyakcsigolyák meszesedésekor vagy nyaki porckorongsérv esetén is. Különösen a bal kezén érzett zsibbadást vegye komolyan, mert ez gyakran szív és érrendszeri problémák tünete lehet.

Ártalmatlan zsibbadást okozhat azonban az is, ha elfekszi a karját, vagy hosszabb ideig mozdulatlanul tartja, és elgémberedik. Ilyenkor az elfeküdt testrészbe, nem jut elegendő vér, ami miatt bizseregni kezd, vagy egyszerűen elgémberedik a karja. Karja és kézfeje megrázásával, átmozgatásával hamar beindítja a vérkeringést, aminek hatására a bizsergő érzés elmúlik, és nem is tér vissza.

Ha viszont visszatérően érzi több alkalommal is karjain a zsibbadást, és karja megmozgatásával sem múlik a bizsergés, akkor vegye komolyan a tapasztalt jeleket. Ilyenkor a zsibbadás okának feltárásával érdemes kezelnie a tüneteit. Egy szakorvosi vizsgálaton a tünetek részletes feltárásával a reumatológus vagy az ortopédus kideríti panasza tényleges okát. Ennek alapján a zsibbadás okának megfelelő terápiát javasol Önnek, illetve ha nem ő a megfelelő szakorvos, akkor a panasza okának megfelelő szakorvoshoz, például érsebészhez vagy neurológushoz irányítja át.

Melyek a kéztőalagút szindróma legfőbb jelei?

kéz zsibbadás ellen

Keze zsibbadását tenyere hüvelykujj felőli részén érzi a kéztőalagút szindrómánál

Kéztőalagút szindrómánál a legfontosabb tünet a képen is láthatóan, a zsibbadás a tenyér hüvelykujj felőli részén a gyűrűsujj, a középső, a mutató és a hüvelykujj vonalában tapasztalható. A zsibbadással együtt keze szorítása is gyengül, és az ujjai is ügyetlenné válnak.

A kézfej és az ujjak megerőltetés okozta fájdalmát gyakran okozza az ujjakat mozgató inak ínhüvelygyulladása is. Ekkor azonban a gyulladás okozta fájdalom az összes ujjnál jelentkezik, míg kéztőalagút szindrómánál a kisujj soha nem érintett, mert az alagútban futó középideg a kéz kisujj felőli részét nem érinti.

Kéztőalagút szindrómánál nem meglepő módon a gyakrabban használt kezén jelentkezik a zsibbadás elsősorban, és általában éjszaka. Később azonban már nappal is érezheti a zsibbadást, elsősorban akkor, amikor hosszabb időn át felemelve tartja a karját. Ilyen fordulhat elő például egy több órás autóút során vezetés közben.

Gyakran előfordul nehéz fizikai munkát végzőknél, például azoknál a gépkezelőknél, akik légkalapáccsal dolgoznak. Kiválthatja azonban a zsibbadást a túlzott számítógépezés, zongorázás vagy gitározás is.

Felmérések szerint háromszor, négyszer olyan gyakran fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál. Ennek talán az lehet az oka, hogy a női kéz anatómiailag is kisebb, és ezért szűkebb a carpalis alagút is, amelyben a középideg fut. A szűkebb csatornában az ízületei kisebb mértékű megterhelésének hatására is megduzzadnak az inak. A szűk csatornában nyomódik a középideg, aminek hatására az ideg érzékelése romlik, zsibbad a kézfej valamint a gyűrűs, középső, mutató és hüvelykujj.

A fájdalom kezdetben könnyen elmúlik a zsibbadó kéz pihentetésével, nyugalomba helyezésével is, később azonban már nem lesz ilyen könnyű a tünetek elmulasztása.

Mit tehet a kéz zsibbadás ellen?

Fontos tudnia, hogy a kéztőalagút szindrómát a kézfej mutatóujj felőli részének a zsibbadását a kéz túlterhelésén kívül különféle betegségek is kiválthatják. Például a pajzsmirigy alulműködése, a cukorbetegség vagy a reumás ízületi gyulladás is. Ilyenkor természetesen ezeket a betegségeket kell kezelni a panaszok megszüntetéséhez.

Kérjen időpontot zsibbadása megszüntetéséért: (+36-1) 269-2946

Ha viszont keze túlerőltetése, a kézfejben futó izmok monoton mozdulatokkal kiváltott túlterhelése okozza a panaszait, akkor többféle lehetősége is van fájdalma megszüntetésére:

 • A legkézenfekvőbb megoldás a fájdalmas terület pihentetése, tehermentesítése.
 • Kineziológiai tapasz felragasztásával is csökkenteni tudja a gyulladást.
 • Rögzítő sín felhelyezésével is biztosítani tudja a fájdalmas kézfej nyugalomba helyezését, ugyanis a sín felhelyezésével biztosítja kézfeje egyenes tartását, ami a csuklóban futó kéztőalagút legnagyobb átmérőjét biztosítja. Így kevésbé nyomódik a benne futó középideg.
 • Szteroidmentes gyulladást csökkentő krémekkel és gyógyszerekkel is csökkentheti a fájdalmas ízület gyulladását.
 • Személyre szabott gyógytornával is fel tudja szabadítani a középideget a nyomás alól. A szűk carpalis alagútban ugyanis a kézfej hüvelykujj felőli részét mozgató inak futnak, és a túlerőltetés hatására ezek begyulladnak, és a megvastagodásuk miatt nyomódik mellettük a szűk csatornában a középideg. Ha megfelelő gyakorlatokkal a csatornában futó inakhoz tartozó ízületeket kíméletesen és rendszeresen nyújtja, akkor megszűnik a gyulladás miatti megvastagodásuk, és ezért több hely marad benne a középideg nyomódás nélküli, akadálytalan érzékelésének. Nézze meg, hogy mit tehet a zsibbadó kezében nyomódó ideg felszabadításáért! Vagy tudja mit? Ne is kattintson, mert még megszabadulna keze zsibbadásától, és milyen lenne az már:).

Ezek közül a gyógyító módszerek közül melyiket fogja választani kéz zsibbadása ellen?

16 gondolatok ezen: “Mi használ kéz zsibbadás ellen?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mónika!
   Kérdésére, melyben aziránt érdeklődik, mit tegyen, hogy ne zsibbadjon a lába és a keze, szűkebb feleletet, mint a blog tartalma maga, nem lenne értelme adnom. Hiszen az oldal részletes tájékoztatást nyújtott Önnek a lehetséges okokról és a leghasznosabb tennivalókról, amik felé elindulhat kézzsibbadásának megállítása érdekében.
   Kérdésére a blog tartalmánál pontosabb, személyre szabottabb választ pedig csak egy szakember tudna adni, miután személyesen is megvizsgálta Önt, és összevetette a meglévő tüneteket esetleg képalkotó vizsgálatok eredményeivel, és szakmai tapasztalatával megjelölt egy valószínű okot, és egy hozzá tartozó nagy eséllyel sikeres kezelési irányt.
   Javaslom, hogy amennyiben a kímélet, és a rögzítősín sem hozott enyhülést panaszára, akkor keressen fel egy megfelelő szakembert a gyógytorna, kinezio-tape, vagy injekciós kezelés megkezdéséhez.
   Szívesen látjuk centrumunkban!
   Mielőbbi sikeres gyógyulást kívánunk Önnek!

 1. Kiss Kàroly

  Gyakran zsibbad a jobb kezem reggel és este is van mikor atra kellek reggel hogy zsibbad .Mi vàlthatja ki.Étteremben dolgozok

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Kiss Károly!
   Az éttermi munkakör feltételezem sok szorító-markoló tevékenységet igényel Öntől, visszafeszített csuklóval teher cipelést, finom manuális mozdulatokat. Ezek mind mind az Ön alkari izmainak terheléséért felelősek.
   Ideális esetben az intenzív igénybevétel mellett Önnek olyan mértékű nyújtásra és alkari relaxációra lenne szüksége minden munkanap után, mint másoknak egy egy súlyzós edzés végén. Feltételezem, nem tartozik napi rutinjába az alkari masszázs és stretching. Izmai és inai a hosszú évek eredményeképpen megrövidültek, feszessé váltak, és egyre nehezebben alkalmazkodnak a nagy igénybevételhez.
   Az hogy zsibbad arra utal, hogy az idegek is érintetté váltak. Lehet ennek hátterében egy alagút szindróma, melyet a terhelt szövetek feszessége irritál, vagy egy gyulladás. Ennek kivizsgálása után sokkal biztosabbat lehetne mondani mind a pontos kiváltó betegségről, mint az Önnek legmegfelelőbb kezelési módszerről.
   Addig is, amit mindenképpen javasolnék Önnek, hogy esténként viseljen csuklórögzítőt, vagy feszes fáslizást, mely az alkarja utolsó egyharmadától a tenyere közepéig ér. Munka közben többször mozgassa át csuklóját, ujjait könnyedén. És végezze minél többször az alábbi nyújtógyakorlatot amennyiben nem okoz nagy fájdalmat Önnek
   https://www.harmonia-centrum.hu/inhuvelygyulladas-kezelese-gyogytornaval
   Sikeres gyógyulást kívánunk! Reméljük, továbbra is segítségére tudunk lenni.

 2. Oszkár

  Tisztel HC.
  Két nappal ezelōtt elhatároztam hogy elkezdek ismét nyújtani 31 évesen. Még aznap este nekiálltam egy órás közép terpeszre koncentráló dinamikus illetve statikus nyújtásnak természetesen pár perces bemelegítés után. Másnap délután kezdtem érezni zsibbadást a jobb lábamban leginkább vádlim és a combom hátsó részében illetve a jobb alkarom és kézfej újjak területén. Tanácsos orvoshoz fordulnom a problémával vagy esetleg csak pihentetnem kell most a nyújtást amíg el nem múlik a zsibbadás?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Oszkár!
   Igen intenzíven vágott bele a nyújtásba, ez hiba volt az Ön részéről, bármennyire is a jó szándék vezérelte. A zsibbadás hátterében mindig az idegek érintettsége áll. Előfordulhat, hogy túlnyújotta idegszálat, vagy a kitartott helyzetekben befeszült, becsípődött egy egy izma, amely a közte futó idegszálat megnyomja. A pihentetés mindenképpen jót fog tenni, azonban ha nem múlik 2-3 napon belül a panasz, érdemes lesz egy orvos vagy gyógytornász személyes kivizsgálását kérnie. Előfordulhat, hogy gyógytornára, masszázsra lesz szükség az okozott problémák orvosolása érdekében.
   Sürgős vizsgálatra csak akkor lenne szükség, ha a tünetek súlyosbodását észleli.
   Várjuk visszajelzését arra vonatkozóan, hogyan alakulnak a tünetei jövő hét elejére

 3. Buriàn Orsolya

  Tisztelt HC,
  6 hònapja kezdődött a nyaki fàjdalmam ès kb 3 hònapja zsibbad napi szinten többször is mindkèt kèzfejem. A röntgen nem mutat semmi elvàltozàst az MRI vizsgàlat szerint viszont kiegyenesedett nyaki lordosis ès kezdődő discophatia.
  Külföldön èlek az MRI vizsgàlatot viszont Magyarorszàgon csinàltattam meg. Az angliai orvosok azt mondjàk a kèzzsibbadàs nem a nyaktòl van. Azt is mondjàk hogy mivel egyèrtelmű hogy gyöki compressio nincs a nyaknal nem attòl van a zsibbadàs. De azt h mitől azt nem tudjàk, ìgy nem kapok semmilyen gyògyszert vagy kezelèst. Lehet esetleg hogy alagùt szindròmam van? (Vendèglàtàsban dolgozom sokszor kell nehezet emelni)
  Üdvözlettel: Orsi

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Orsolya!
   Köszönettel vesszük megkeresését, és bizalmát. Sokszor gerinc érintettség nélkül is zsibbad a kéz. A nyaktól a kézig fut az ideg, melynek bármely négyzetcentiméteren történő elnyomódása válthat ki Önben zsibbadásos idegi tünetet, mert csontos vagy izmos vagy szalagos szövetek összenyomhatják. Ezt nevezik alagút szindrómának. Lévén, hogy ez a szakasz egy méter körüli távolság, a nyakától az ujjaiig, számtalan fel nem fedezett pontban lehet a probléma góca. A Harmónia Centrum orvosai és gyógytornászai általában a mozgásterápiát ajánlják erre a problémára. Masszázzsal kiegészített torna kezelés sorozatát folyamatosan a tünetek alakulásához igazítanánk. Nem tudom, külföldön milyen hasonló szolgáltatás igénybevételére lenne esélye magán ellátás vagy támogatott formában.
   Amennyiben lehetősége van rá, reméljük felkeresi szakembereinket, hogy elsajátíthassa azokat a gyakorlatokat, amelyek az Ön gyógyulását, gyötrő fájdalmainak enyhülését szolgálnák.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hajni!
   Sajnos igen, a fagyi adagolás is okozhat fájdalmat. Bármennyire is kellemes ez az étel, az adagolás tartós szorítást és csuklómozgást igényel az Ön részéről.
   Ahogy azt a cikkben is olvasta, az alkaron könyöktől ujjakig futó izmok és inai, valamint az őket ellátó idegek érintetté válhatnak, és erre fájdalommal, zsibbadásérzettel reagálnak.
   Mielőbb elkezdi kezelni alkarját, annál gyorsabban megszabadul fájdalmától. Feltételezem, hogy Önnek a fagyi adagolás a foglalkozása része, ezért érdemes lenne mielőbb védettséget szereznie a fájdalom visszatérésével szemben is. Ebben a tudatos gyógytorna feladatok, és nyújtógyakorlatok lehetnek az Ön segítségére.
   Engedje, hogy segítsünk Önnek tudatosan és gyógyszermellékhatások nélkül gyógyuló személlyé válni, jelentkezzen be hozzánk!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zoltán!
   Köszönjük, hogy olvassa blogunkat.
   Vajon elmagyarázta-e Önnek orvosa, mit is jelent a TOS típusú probléma? Honlapunkon igyekszünk alapos tájékoztatást nyújtani az érdeklődőknek. Például a TOS-ról az alábbi, alagút szindrómákról szóló oldalon talál egy bővebb bekezdést: https://www.harmonia-centrum.hu/alagut-szindroma
   Amennyiben ennél is bővebb tájékoztatásra vágyik, személyes konzultáció keretén belül minden kérdését felteheti reumatológus orvosunknak, vagy gyógytornász kollégáinknak.
   Ám ha nem csak jártasságra vágyik a TOS témában, és nem csak érteni akarja fájdalma okát, hanem meg is akar szabadulni tőle, akkor mindenképp a személyes találkozót javasoljuk. Engedje meg, hogy rátereljük a gyógyulás útjára! Kérje szakértő kollégáink segítségét emailban, vagy telefonon.

 4. Gombos Tünde

  Üdvözlet!
  Kb 3 hete kezdett a jobb karom éjjelente zsibbadni, a válltól egészen a hüvelykujjat is beleértve. Éjjelente jelentkezik és nem egyszerű zsibbadás hanem nagyon fájdalmas is. Sajnos 2 napja néha érzem napközben is és az éjjel a bal kezemem is tapasztaltam. A fájdalom elég erős mert felébredek bele. Gyulladáscsökkentő géllel próbáltam enyhíteni rajta de sajnos nem segít.
  A tünetek 3 nappal azután jelentkeztek hogy nekikezdtem idősgondozásba. 33 éves vagyok és pajzsmirigy alulműködésben szenvedek, amit Euthyroxal kordában tartok.
  Hogyan tudnék a zsibbadastól/fájdalomtól megszabadulni?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gombos Tünde!
   Nem látok egyenes összefüggést a pajzsmirigy probléma és a kéz fájdalom között. Sokkal inkább az emeléssel járó új fizikai tevékenysége okozhatja alagút szindróma jellegű tüneteit.
   Ha meg akar szabadulni tőle, jöjjön el Dr. Szeles Flórián reumatológusunkhoz, aki pontosan meg fogja vizsgálni és előír önnek célzott kezelést, mely fájdalom csillapítást is tartalmazni fog. Azzal párhuzamosan pedig megkezdik a fizioterápiát, mely a tartós gyógyulásért, a kiújulás ellen lesz hasznos.
   Nagyon szép az új szakmája. Szeretnénk segíteni benne, hogy ne kelljen elhagynia azt a fájdalmai miatt. Keressen minket a weboldalunkon található elérhetőségek egyikén.
   https://www.harmonia-centrum.hu/elerhetoseg

 5. Amanda

  Szèp estet! 1 napja nagyon zsibbad a bal kezem könyögtöl le velel kb 2 percenkent jön bele a pizsegö zsibadas fel percig tart azatn el mul es 2 perc mulva megint de olyan szinten hogy nem tudok rà semit csinalni. Esetlek azert mert a kis lanaom mindig a karom belseit szorikasa es ez miatt nagyon sokat fol van emelve a kezem ??

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Amanda!
   Zsibbadása hátterében több minden állhat. Nehéz ezt megbecsülni látatlanban. A tartós emelgetés a kézzel lehet például egy ok. Próbálja meg ezt a tevékenységet szüneteltetni. Kérjen a családtagoktól barátoktól segítséget, hogy egy héten át ne kelljen emelnie. Ha a zsibbadás ez idő alatt ritkul, az megerősíti, hogy jó irányban keres.
   Ha nem javul a keze pihentetés mellett sem, akkor forduljon háziorvosához, vagy reumatológus szakorvoshoz. Ő alaposan meg fogja vizsgálni, talán elküldi további szűrésekre, és végül kapni fog kezelési tervet is.
   Reméljük, közelebb segítjük válaszunkkal a panaszmentesebb hétköznapokhoz.
   Kérjük, ha teheti, jelezzen vissza milyen hatassal volt a pihentetés a zsibbadására. Amennyiben szakorvosi vizsgálat vagy terapeuta kivalasztásában kíván segítséget kérni, szívből ajánljuk kollégáinkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük