Melyek a lábfájás lelki okai?

A lábaira nehezedik a teste, és viszik előre az életben. Amikor a lábaival vannak gondjai, akkor az előrehaladásában lehetnek problémái. Meg kell állnia, és fel kell tennie magának néhány kérdést. Megtudhatja a cikkből, hogy melyek lehetnek a lábfájás lelki okai.

Örül a jövőben bekövetkező változásoknak, vagy inkább tart az új dolgoktól? Ha tart a jövőjétől, akkor melyek azok a jövőbeni várható helyzetek, amelyek félelmeket keltenek Önben?

A jövőjével kapcsolatban igazából két dolgot tehet.

 • Ellenáll a változásoknak, és úgy érzi, hogy „le vagyok bénulva”, és annyira meg van ijedve, hogy legszívesebben a „nyakamba venném a lábaimat”, és elfutna? Azonban valóban ez lenne a megoldás?
  • Ha ilyen gondolatok kavarognak az agyában, akkor érdemes megnéznie, hogy kivel vannak olyan konfliktusai, amelyek feszültséget jelentenek Önnek?
 • Másrészt pedig bátran szembenéz a változásokkal, és még inkább elébe megy azoknak.

A lábára vonatkoztatva ezek azt jelentik, hogy napról napra előrébb halad, és fejlődik.

lábfájás lelki okai

Lábfájása mit jelezhet?

A lábával kapcsolatos problémái, lába fájdalma azt jelzik, hogy életében éppen olyan akadállyal áll szemben, amelyet el kell távolítania, le kell küzdenie azért, hogy folytathassa az útját. Kívánatos jövője felé haladva, ha bízik önmagában, akkor le kell küzdenie nemcsak az eléje kerülő külső akadályokat, hanem a változásokkal szembeni belső ellenállását is.

A lábain lépkedve halad előre. A talpa egész testének a leképezése, egész teste rajta van a talpa felületén. A reflexológia ezen tanítása szerint minden lábához kapcsolódó problémája lehetővé teszi annak kiderítését, hogy melyik testrésze lehet problémás.

Egy lábával kapcsolatos probléma azt jelzi, hogy konfliktus van az Ön által választott irány és a mozgása között. Ebből pedig azt a tanulságot tudja leszűrni, hogy talán nagyobb biztonságra lenne szüksége, mert a jövőjével kapcsolatos várakozásai vagy inkább aggodalmai félelemmel töltik el.

Ha fáj a lába vagy a lábfeje, akkor mit tesz? Mit tesz lába, lábfeje fájdalmakor? Ha úgy viselkedik ilyen helyzetben mint mások, akkor kímélni kezdi a lábát. Ez a fájdalomreakció természetes és magától érthető. Értelemszerűen kímélnie kell fájdalmas testrészét, és lassítania kell a haladásán. Fájdalmának olyan lelki oka is lehet, hogy az Ön előtt lévő teendők elvégzésével szemben komoly fenntartásai vannak, vagy pedig akár egyenesen lehetetlennek is tartja.

Ennek az ellenkezője is lehet azonban, hisz lehet, hogy olyan gyorsan megy előre, hogy – akár testi épségének a megőrzése érdekében is – lassítania kell.

A jobb vagy a bal lába fájdalma, görcsbe rándulása azt fejezi ki, hogy milyen mértékű lehet a változás elutasítása, és a fájdalom jelezheti azt is, hogy lelke mélyén melyik irányba fél elindulni.

Ha lapos, egyenes talpa van, akkor ez merev gerincoszlopra utal. Ez azt fejezheti ki, hogy nincs Önben meg a kellő rugalmasság. Ha lapos a talpa, akkor nincs hézag a lába és a föld, amin jár között. Ez azt is kifejezheti, hogy talán túlságosan óvatosan húzta meg a határait, és lehetne akár ambiciózusabb is. Talán sebezhetőnek érzi magát, és megelégszik a dolgok felszínességével is, ahelyett, hogy mélyebb kapcsolatokat alakítania ki, nagyobb elköteleződéseket választana, és nagyobb lenne a kezdeményezőképessége. Ezzel szemben, ha a lábboltozata magas, akkor emiatt nehézkesebb lehet a mozgása, és terheltebb a gerince.

Ha hidegek a lábai, akkor könnyen lehet, hogy az anyjával kapcsolatos viszonyát kellene megnéznie, és felülvizsgálni, mert ez azt fejezi ki, hogy a vele való viszonya is meglehetősen fagyos és távolságtartó.

Foglaljon időpontot lába gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Senkinek sem fontos annyira lába egészsége, mint Önnek.

 • Mit hajlandó megtenni azért, hogy lába panaszmentes legyen?

Megszabadulna lábfájdalmától? Kérdése van még lábfájása kezeléséről?

 • A stressz forrásának megtalálásával és oldásával megszabadulhat lábfájásától. Szeretné oldani a stresszt, amely nagy valószínűséggel lábfájásának is okozója lehet?
 • Munkatársaink munkaidőben várják hívását a (+36-1) 269-2946-os számon.

14 gondolatok ezen: “Melyek a lábfájás lelki okai?

 1. B.Hajnalka

  Ingyenes a válaszadás vagy ez egy reklám? Évek óta Sarkantyúm van, nem használnak vagy csak részben a kezelések.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves B. Hajnalka!
   Igen, a válaszadás a Harmónia Centrum blogszolgáltatásának része. Igyekszünk mindenki kérdésére a lehetőségeinkhez mérten kielégítő választ adni. Természetesen a távdiagnózis nem lehetséges semmilyen betegség esetén, de igyekszünk tanácsot adni azoknak, akik egymaguk küzdenek fájdalmaik ellen.
   Önnek milyen konkrét kérdése lenne?
   Amint azt blogunk és honlapunk cikkeiben is olvashatja, a sarkantyú kezelésében számos jó tanáccsal és eszközzel tudunk segíteni Önnek, hogy mihamarabb leküzdhesse sarkantyúját, sarokgyulladását.
   Nem jelölte meg, ezidáig milyen kezelésekkel próbálkozott fájdalmai enyhítésére. Amennyiben még nem próbálta végig az összes, általunk javasolt kezelési módot, addig nem szabad feladnia a reményt!
   Ha elveszettnek érzi magát azzal kapcsolatban, hogy mi lenne Önnek a legjobb, bízzon kollégáinkban, és számoljon be személyesen a sarkantyú ellen vívott harca részleteiről.
   Várjuk visszajelzését, hívását, felkeresését, hogy segítségére lehessünk!

 2. Margit

  Tisztelt doktor !
  Problémám az hogy amint megpihenni a lábam elkezd fájni, Társult hozzá az éjszaka I vizelés 3 szőr. A lábamra ilyenkor rá kell állni. Nem zsibad, görcsöl, fáj.Lefekvès után 1 órával és hajnali 1 kor, 3 kor vizelés.. Nagyon várom válaszát.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Margit!
   Fontos tisztázni, hogy mire vár megoldást intézményünktől, szakembereinktől. Azt szeretné megtudni, miért fáj a lába megpihenés után? Azt szeretné tudni mi rá a megoldás? Szeretné igénybe venni a gyógymódot és végre megszabadulni a görcsölő fájdalomtól a lábában? Vagy az éjszakai rendszeres vizelés rontja életminőségét és ehhez keresi a segítséget?
   Mozgásszervi problémákkal foglalkozunk elsősorban, ezért az utóbbihoz kis- az előbbi kettőhöz nagy hozzáértéssel rendelkezünk. Amennyiben a pihenési lábfájdalma nincs kapcsolatban más egészségügyi problémájával, Önnél az oly gyakori sarokgyulladás vagy talpi ín gyulladásról lehet szó. Azonban minden társbetegség befolyással lehet a megfelelő kezelési mód kiválasztásában. Ezért fontos egy teljeskörű vizsgálat. A lökéshullám kezelés és kiegészítő otthoni feladatai együttesen kiemelkedő hatékonysággal, hosszú évekre megszabadítanák a talpfájdalomtól, amennyiben Ön alkalmas a kezelésre, és valóban erre a kezelésre van szüksége.
   Engedje meg, hogy segítsünk megtalálni a megfelelő enyhítést hozó terápiát, jelentkezzen be hozzánk vizsgálatra!

 3. Balázs János Pálné

  A jobb lábfejen kualakult egy fájdalmas púp ami néha nagyon fájdalmas alig bíròk lèpni!mi lehet az oka? Mi a teendõ?Mivel kezelhetem a fájdalom csökkenését?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs János Pálné!
   Szeretnénk Önnek segíteni, hogy megszabadulhasson a fájdalmas púptól a lábfején, amitől néha alig bír lépni. Szakértő gyógytornász kollégáink a hétköznapok bármelyikén meg tudják vizsgálni ezt a púpot, és amennyiben nem tudnak rá rögtön megoldással szolgálni Önnek, akkor is fognak tudni tájékoztatást adni arról, mi lehet a probléma oka. Ez esetben abban fognak segíteni, milyen orvoshoz, milyen képalkotó vizsgálatra jelentkezzen.
   Reméljük, személyesen is megtisztel minket bizalmával, és bejelentkezik recepciónkon gyógytornász konzultációra.

 4. Erzsébet

  Szép jó napot kívánok!

  Utoljára ezen a héten szerdán voltam munkába, kb 13 óra körül elkezdett lüktetni a jobb bokám. Azóta lüktet és fáj, jeget tettem rá, viszont az csak rövid időre enyhíti. Éjszaka jól viselkedik, viszont reggel az első két három lépés után elkezd lüktetni. Eddig is éreztem, hogy van bokám(az előző 1-2 hétben enyhe bizsergést észleltem), viszont szerda óta jujj. Megemlitenem, hogy egy nagy lerakatban dolgozom, ahol napi 8, de akár 10-13 km-t is megteszek.

  Mit tehetek , hogy enyhüljön/megszünjön a fájdalom? És mi lehet az oka?

  Köszönöm.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Erzsébet!
   Ön hétvégén a lábfájás lelki okai blogunkat olvasva írt Nekünk meglehetősen erős fájdalmakról. Talált esetleg olyan tippet, amely lelki ok állhat az Ön panaszai mögött? Hogyan változtak azóta tünetei? Sokszor ha fizikai terhelés váltja ki a fájdalmat, a pihentetés, felpolcolás, és az elsőre hatástalannak tűnő jegelés 3-4 nap alatt el tudja mulasztani a panaszokat. Türelmet igényel a szervezet. Amikor hossz napokon át igénybe vesszük valamely ízületünket, izomcsoportunkat, például napi több kilométeres sétákkal a munkahelyen, és aztán még gondollom otthon is van teendő; a szervezet elfárad, és később a szervezet is hosszú időre kér regenerációs időt.
   Amennyiben az egy héttel ezelőtti boka lüktetést nem előzte meg rossz mozdulat, kiforduló boka, akkor kis esélye van anna, hogy valami traumás sérüléstől kellene tartania. Inkább túlterheltségre gyanakodnék. Mégis ha egy hét kímélet mellett sem enyhült a fájdalma, menjen el egy ortopéd vagy reumatológus szakorvoshoz, aki be tudja utalni képalkotó vizsgálatra is amennyiben Ő szükségesnek ítéli azt.
   Életkorától és családjában előforduló szívérrendszeri megbetegedésektől függően akár egy általános kardiológiai szűrővizsgálatra is érdemes elmennie, a boka löktető érzését néha perifériás érproblémák is képesek kialakítani.
   Mindazonáltal reméljük, hogy a hosszú ünnepi hétvége alatt tünetei normalizálódtak, és hogy nem fognak visszatérni amikor újra munkába áll. Ez esetben Önnek – az igény szerint elvégeztetett rutinszűréseken kívül – semmilyen sürgős orvosi teendője nincs. Esetleg azt a tanácsot fogadja meg, hogy a munkába kényelmes lábbelit viseljen, napközben többször pihenjen meg vízszintesbe felpihentetett lábakkal, és este mozgassa – masszírozza át lábfejét, bokáját, vádliját. Talán ezzel elejét tudja venni a terhelési fájdalom kialakulásának.
   Amennyiben ideje engedi, kérjük, jelezzen Nekünk vissza arról, hogyan alakultak eddig, és hogyan alakulnak ezután tünetei. Sikeres volt-e a tanács, amit adni tudtunk így távolról?
   Köszönjük!
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

   1. Erzsébet

    Először is köszönöm válaszát.

    Kielemezve a boka fájás, gyulladás lelki okát, a gyulladás nagy mértékben enyhült. Viszont a bizsergés, a boka külső oldalán még mindig érzékelhető. (Ezt régebbről érzem, kb 2-3 hete). Esetleg heti 2szeri talp v láb masszázs segítene? Amit még észrevettem az az, hogy amikor egy helyben állok, a súly a sarkaimra nehezedik…ezt ma vettem észre. Talán ez is közre játszik.

    Köszönöm szépen.

    1. Erzsébet

     És még egy dolgot elfelejtettem az előbb . A láb felpockolás, a jegelés és pihentetés , amiket itt az oldalon olvastam, napi szinten végeztem és azóta is végzem, nagyon sokat segített. És boka szorító zoknit is használok pár napja. Köszönöm a segítséget.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Erika!
   Sajnos nekem úgy tűnik, Önnek nem lelki okon alapuló lábfájdalma van, hanem egyik alsóvégtagi idege került kompresszió alá. Ez az isiádikusz nevű ideg, mely a derékból kilépő idegekből fésülődik össze, és fut le a fenéken át a comb hátsó felén át a lábszárig, majd a lábujjakig. Ezen a szakaszon bárhol nyomás alá kerülhet, ami zsibbadást, fájdalmat, izomgyengeséget produkál. Általában a derék, medencecsont, fenék tájon vn a tünetek gyökere. Lehet az oka a csigolyáinak nem megfelelő helyzete, vagy a deréktáji izmainak kötöttsége.
   Bármelyik is az ok, a pihentetés hanyattfekve feltett lábakkal, vagy a hasonfekvés has alatt kispárnával csökkentheti a tüneteket átmenetileg. Próbálja ki valamelyiket pár percre, és nézze meg javult-e.
   Ugyanakkor hosszú távon csak rendszeres mozgásterápia fogja megszabadítani a bajtól. Ahhoz azonban, hogy egy masszőr vagy egy gyógytornász kezelésbe vegye Önt, szüksége lesz egy orvosi diagnózisra, ugyanis a deréktájon ki kell deríteni, milyen a csigolyái állapota. Ez nagyban befolyásolja a kezelés erősségét, ütemét.
   Amennyiben nem tudj, kihez fordulhatna, szeretettel ajánlom figyelmébe Dr. Szeles Flórián Reumatológusunkat. Ő alaposan meg fogja vizsgálni, segít abban Önnek, hogy legyen egy képalkotó vizsgálati lelete, és ajánlani fog Önnek megfelelő gyógytornászt és gyógymasszőrt is a Harmónia Centrumban.
   Jelentkezzen be mielőbb, ha már elege van ebből az egész lábát behálózó fájdalomból.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 5. Lilla

  Kedves Harmonia Centrum!
  3. Trimeszteres kismama vagyok. Főleg a bal bokám kb. 3 hónapja be szokott dagadni, egyre nehezebben tudtam használni. Estére mindig felpockoltam és hidegvizes borogatást tettem rá. 1 hónappal ezelőtt trombózisom volt ugyanebben a lábamban,mellyel 3 hétre kórházba kerültem. Miután felszívódott,kiengedtek. Jelenleg a bal bokámat nem tudom terhelni, nem tudok ráállni. A trombózis miatt lehet ilyen problémám? Mit javasol? Kihez fordulhatnék? Illetve min kellene változtatnom,hogy jobb legyen?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Lilla!
   Érbetegségre vonatkozóan nem adhatok hivatalos választ, lévén nem vagyok rá képesített. Azonban szintén harmadik trimeszteres kismamaként én is utána jártam a terhesség okozta trombózisnak és veszélyeinek.
   Ha már volt trombózisa, ugye ajánlották a kompressziós harisnya viselését? És ugye viseli minden nap?! Tudom, nyáron rettenetes dolog még ilyennel is tovább melegíteni a testet, de a vérrög képződés nem babra megy!
   http://www.salusgyogypont.hu/hu/shop-egeszsegvedo-megelozo-harisnya-c75
   A salusnál bőséges kínálat van harisnyákból, térdharisnyákból. Mi a Harmónia Centrumban elsősorban a keringési elégtelenség okozta fekélyes lábak kezelése miatt tartunk készletet kompressziós térdharisnyákból (kép csatolva). A kollégáim nekem is ezt a terméket javasolták volna, ha vizesedni, dagadni kezd a lábam, mert szuper erős és jó minőségű. Egy lábra 4500 Ft.
   Akinek már egyszer képződött trombózis az érfalán, annak mindig fokozott rizikója van a kiújulásra, ezért sajnos azt kell mondjam, esélyes, hogy újra alakulóban van. Kérem, egyeztessen nőgyógyászával, illetve azzal a szakorvossal, aki az egy hónappal ezelőtti trombózisát kezelte.
   Amennyiben még nincs trombózisa, legjobb tudomásom szerint a lábszárizmok aktivitásával tehet ellene. Sok lábujjra emelkedés, és hanyattfekve plafon felé bokapumpáló mozdulatok napi szintá végzésével. Csoportos vezetett kismama tornánkona Harmónia Centrumban ezekre szoktunk is feladatokat diktálni.
   Azonban ne kezdjen bele a tornába meggondolatlanul! Ugyanis ha már alakulóban van a vérrög, ezek a mozgások pont a leszakítását kockáztatják, ami slyos következményekhez vezetne. Ezért lenne fontos a mielőbbi kontroll vizsgálat az orvosával. Ő fogja tudni, hogy a nyugalomba helyezés kell, vagy a mozgás, és segíteni tud Önnek a megfelelő méretű és kompressziós erősségű harinya kiválasztásában is.
   Remélem, tudtam Önnek iránymutatást adni.
   Üdvözlettel:
   Heizler-Himes Eszter gyógytornász
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük