Lábfájás térdtől lefelé

A lábfájdalom térdtől lefelé és felfelé is gyakran emlegetett fájdalmas panasz az ortopédiai szakrendelőkben.

Lábainkon hozzuk-visszük a teljes testsúlyunkat. Éppen ezért alaposan igénybe vesszük testünk fuvarszervezésének lebonyolításához. Ezért aztán nincs abban semmi meglepő, ha időnként kisebb nagyobb mértékben megfájdul a lábunk. Ezeknél az eseteknél a fájdalom erőssége és megjelenésének a gyakorisága fogalmazhat meg kérdéseket bennünk.

A lábán jelentkező fájdalmak többsége szerencsére ártalmatlan. Ezek a lábfájdalmak a legtöbb esetben olyan váratlanul tűnnek el az életünkből, mint ahogy megjelennek. Nem hagynak nyomot maguk után, mert a fájdalom elmúltakor hamar elfelejtjük. Ezt azonban nem tudhatja biztosan.

Mikor jelentkezhet a lábfájdalom térdtől lefelé?

lábfájás oka

Hol fáj a lába? Mióta fáj? Mindkét lába vagy csak az egyik? Van valamilyen ismert betegsége? Érte valamilyen sérülés? Mire figyeljen még? Mi az oka lába fájdalmának? Derítse ki a Lábfájás okai kérdőív kitöltésével. Kattintson a képre lába fájdalmának okát kiderítő kérdőívéért!

Megfogalmazhatjuk azonban lábfájós kérdésünket úgy is, hogy mi okozhatja a láb térdtől lefelé érzékelt fájdalmát? A kisebb-nagyobb időközönként jelentkező lábfájdalmának mi az oka? Derítse ki a linkre kattintva, és szabaduljon meg a fájdalomtól.

Miért olyan fontos kideríteni lábfájdalma okát? Azért, mert a lábfájás okának megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni fájdalmától.

  1. Válaszolja meg lábfájása okát feltáró kérdéseinket!
  2. Derítse ki lábfájása okát a kérdőív gondos kitöltésével.
  3. A kiváltó ok ismeretében pedig szüntesse meg lábfájása okát! Ezzel megszabadulhat lába fájdalmától. Szeretné lábfájdalom nélkül élni az életét?

Lábfájása lehetséges okára keressük a választ ebben a cikkben. Olvassa el, ha tudni szeretné lába időnként jelentkező fájdalmának leggyakoribb lehetséges okait!

És szeretné elkerülni a lehetséges fájdalmas következményeket.

Gyakori oka lehet a fájdalomnak a láb túlzott megerőltetése

Ilyenkor a láb túlerőltetése gyulladást, fájdalmat okoz a megerőltetéstől begyulladt ízületekben.

Lábfájdalom térdhajlatban

Lábfájdalom sokszor jelentkezik a térdhajlatban. Kattintson a képre, és ismerje meg fájdalma megszüntetésének lehetőségeit

Ez a kellemetlen fájdalom jelentkezik gyakran azoknál, akik hobbiszinten rendszeresen sportolnak.

  • Ha Ön is rendszeresen mozog, és egy időre abbahagyja az edzéseket, akkor az átmeneti szünet után, általában az edzések újrakezdésekor a pihenőidő alatt a rendszeres mozgástól elszokott ízületek túlzottan nagy terhelése okozhatja a panaszait.
  • Ilyenkor bizony gyakran jelentkezik az izomlázból származó lábfájás.

Ugyanakkor a bemelegítés elmaradása miatti, vagy a mozgás közben jelentkező kisebb sérülések, és a fáradásból származó sérülések is okozhatnak fájdalmas lábpanaszokat.

vádli izom kezelése lökéshullámmal

Meghúzódott vádli izom kezelése lökéshullámmal

Rendszeres mozgásnál gyakran előfordul a lábon futó izmok és ízületek húzódása, zúzódása, ami bizony kellemetlen fájdalommal jár együtt.

  • Ezek az izom és ízületi fájdalmak a legtöbbször szerencsére olyan gyorsan el is tűnnek, mint amilyen gyorsan megjelennek.
  • Ha viszont nem múlik el, vagy enyhül jelentősen 1-2 nap alatt a fájdalom, akkor érdemes meggyorsítani a meghúzódott izom gyógyulását.

Ugyanezt tapasztalja azonban akkor, ha kenyérkereső foglalkozásával vagy például gyakran művelt hobbijával kapcsolatban terhelődik túl valamelyik lábízülete a rendszeresen visszatérő, monoton végzett egyforma mozdulatoktól. Ilyen lehet például állómunkáknál a gyártószalagok mellett dolgozók, vagy például a kiskereskedelemben vagy a vendéglátóiparban dolgozók lábának túlzott megerőltetése.

Az ülőmunka sem használ a lábának. Talán furának tűnik, azonban az íróasztal melletti állandó ülés, és a láb rendszeres időközönkénti megmozgatásának elmaradása is okozhat lábon jelentkező panaszokat. Előbb-utóbb meg fognak jelenni a fájdalom jelei.

Idegbecsípődés okozta lábfájdalom

A deréktájon az ágyéki gerinccsigolyák között a gerincvelőből kilépő ülőideg szokott gyakran becsípődni, és az ideg becsípődése okozta fájdalom vált ki a lábba lesugárzó zsibbadást.

ülőideg gyulladás

A porckorong elmozdulása miatt nyomódik, becsípődik az ülőideg. A fájdalom, a zsibbadás bárhol jelentkezhet az ülőideg lefutása mentén. Kattintson a képre, és ismerje meg, hogyan kezelheti zsibbadását

Ilyenkor a gerinccsigolyák között található porckorongok valamelyike az egyoldalú terhelés hatására kitüremkedik. Ez a kitüremkedő kocsonyás állomány nyomja a gerincvelőből kilépő ideggyököt. Az ágyéki gerinccsigolyák közül kilépő ülőideg nyomódik.

A fájdalom a deréktól lefelé, az ülőideg lefutása mentén bárhol jelentkezhet a bal vagy a jobb lábon is, egészen a lábujjakig.

Visszér tágulat is okozhatja a láb panaszát

Álló testhelyzetben az alsó végtagban futó vénák falára a bokában már 80-100 cm magas véroszlop nyomása is nehezedhet. A láb rendszeres mozgásának elmaradása, a vénák falának izommunka általi megtámogatása elmaradásakor előbb-utóbb bizony komoly veszélyt jelent a kitágult vénákban pangó véráram. A visszerek tágulata miatt a vénában pangó vér nem jut vissza a szívbe, és a salakanyagok pedig a salaktalanítást végző szervekbe, a májba, és az epébe a lábban felgyülemlett salakanyagokkal együtt. Ilyenkor bizony különösen este vagy éjszaka jelentkezik a láb fájdalma, a lábikra görcs.

A 30-as évektől kezdődően jelentkezik nagyob arányban, és az álló és ülőmunkát végzőkön kívül nagy arányban jelentkezik még a terhesség idején is a visszerek tágulata.

Érszűkület is okozhat lábfájdalmat

Érszűkület esetén a verőerek szűkülete, a verőerek falának elmeszesedése okozza a bajt. A verőerek falára lerakódó vérlemezkék miatt a véráram útja beszűkül. Ezért ezeken a beszűkült csatornákon nem fog elegendő mennyiségű vér átáramolni ahhoz a sejtek anyagcseréjéhez.

A csökkent vérárammal csökken a sejtekhez szállítandó tápanyag és oxigén mennyisége is. Ezért nem jut elegendő tápanyag a vádli, a talpi fascia, és egyéb ízületek sejtjeihez, szöveteihez. A sejtek nem kapnak elegendő oxigént sem az anyagcsere működéséhez. Az oxigén és tápanyaghiánytól szenvedő sejtek és szövetek pedig bizony fájdalommal jelzik a központi idegrendszernek a működésükhöz szükséges tápanyag és oxigén elégtelen mennyiségét.

leszokás a dohányzásról

Milyen milyen hosszan szeretne élni?

Különösen nagy kockázatot jelent a dohányzás. Azért, mert az 50 év felett tömegesen megjelenő érszűkületes betegek között jóval nagyobb arányban fordulnak elő rendszeresen dohányzók a lakosság számarányához képest.

  • Dohányzik Ön is?
  • Tudja pontosan, hogy milyen veszélyt jelent egészségére a cigarettázás?

A láb fájdalmának gyakori oka a lúdtalp

A lúdtalp, a lábfej hosszboltozatának süllyedése is okozhatja lába fájdalmát. Lesüllyedt talpú lábfeje miatt megváltozott lába statikája. Emiatt estére már nemcsak sajog, hanem fáj éget és szúr is a talpa. A hosszboltozat süllyedésének mértékétől, és attól függően egyre erősebb a fájdalom, hogy mennyire terhelte a talpát, lábfejét napközben.

Lábfájdalom megszüntetése fájdalma okának feltárásával és rendszeres mozgással

Ezeknek a fájdalmas lábpanaszoknak a megszüntetéséhez első lépésben ki kell deríteni a fájdalom kiváltó okát, és ezt a kiváltó okot megszüntetve tudja eredményesen megszüntetni a tüneteket.

lábujj feszítés pipáló bokával a levegőben

Lábujj feszítés pipáló bokával a levegőben. Önnek milyen gyakorlatok lesznek a leghatásosabbak lábfájdalma megszüntetésére?

A fájdalom megjelenésének időszakában a legtöbb esetben a rendszeres mozgás, lába bokája tornáztatása megszünteti a panaszait. Megszünteti az izmok felborult egyensúlyát lábában.

  • Márpedig a lábizmok, rendszeres nyújtásával, lazításával és megerősítésével az ízületei nemcsak kellően lazák, rugalmasak, hanem elég erősek is lesznek ahhoz, hogy megszűnjenek fájdalmas lábpanaszai.
  • Mit fog tenni azért, hogy életét lábfájdalom nélkül élje? Még hosszú-hosszú éveken át.

67 gondolatok ezen: “Lábfájás térdtől lefelé

  1. Kománovics Istvánné

    Segítslget kérek !
    Az egész lábam fáj, már egy hete, annyira mintha meg akarna bénulni, napközben kissé fájdalmas, de este lefekvés után nagyon nagyon fáj, Nyomásra krémezésre borogatásra kicsit enyhűl de nem szűnik a fájdalom. Segítséget kérek..mi okozhatja. rendszeresen jógázom, mozgok, nem vagyok túlsúlyos sem 67 éves, 160 cm magyas és 72 kg.Köszönettel Róza

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kománovics Istvánné!
      Ezeket a panaszokat érdemes mihamarabb egy orvosnak megmutatni, mert hátterében nagyon sok ok állhat! Mivel akár súlyos problémát is jelezhetnek, próbáljon bejelentkezni a háziorvosához minél előbb.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

      1. Adrienn

        Üdvözlöm!
        Pár napja mozgatásra fáj a bal térdem és a vádlim. Nincs bedagadva, elszineződve, nem elviselhetetlen a fájdalom. 1 hete hagytam abba a fogamzásgátló szedését, amit egy hónapig szedtem. Ha trombózisról lenne szó akkor más panaszaim is lennének?

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Adrienn!
          Szerencsére az Ön tünetei sokkal enyhébbek, mintsem hogy trombózisra kelljen gondolni. Ám bármikor ilyen gyanúja merül fel kérem háziorvost, trombózisközpontot hívjon telefonon, és velük igyekezzen konzultálni a tüneteiről, vagy keressen fel személyesen egészségügyi intézményt.
          A fogamzásgátló tabletta ajánlásával, ellenjavallatával kapcsolatban bizonyára egyeztetett Önnel nőgyógyásza, mielőtt felírta volna Önnek. Azoknak akik hajlamosak a trombüzisra családi halmozódás vagy egészségügyi okok miatt, azoknak nem is írják fel, így bízom benne, hogy semmilyen kapcsolat nem lehet a tünetei megjelenése és a tabletta szedése között.
          Amennyiben térde-vádlija fájdalmát szeretné mozgásszervi vizsgálat alá vetni, állunk rendelkezésére a 1055 Budapest, Markó utca 11 szám alatt. Időpontfoglalás szükséges a lentebb található telefonszámon.
          Üdvözlettel,
          Harmónia Centrum

      2. Rupa terézia

        Jó napot nekem olyan problémám van, hogy a térdem nagyon fáj térdtől lefelé. A bokám is bedagad, hozzáteszem, hogy lupusos szindrómám is van, de nem tudom. Például sétálok ötven métert, és nem tudom a lábaim megemelni, ha lépcsőn megyek fel, csak a kezem segítségével sikerül

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Rupa Terézia!
          Sajnálattal hallom fájdalmát. Ilyen esetben, mivel lupus szindróma is fennáll, mindenképpen keressen fel egy ortopéd orvost, és megállapítja mi a baj. Ilyen esetben lehet trombózis az okozó, de a boka vagy térd túlterhelése is, de akár gerincből is jöhet a fájdalom és az izmok gyengesége, ha a porckorong kimozdul, és nyomja az ideget. Tehát, mindenféleképpen menjen vele orvoshoz.
          Dr. Hargitai Gergely ortopédusunk meg tudná nézni centrumunkban Önnek ezt a fájdalmat. Róla itt olvashat bővebben:
          https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
          Mielőbbi fájdalommentességet kívánunk Önnek

  2. Vanda

    Hello! 36 eves vagyok pàr hónapja mindennap fàj a làbszàram hol az egyik hol a màsik de csak amikor nyugalmi àllapodban vannak a labaim föleg ejszaka arra ébredek mindig fel milehet az oka?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Vanda!
      Egy diagnózis felállításához elengedhetetlen a személyes találkozó, a szakember által irányított kikérdezés és a fizikális vizsgálat.
      Ortopéd szakorvosunk, dr. Hargitai Gergely (https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus) mindenképpen tud segíteni Önnek a kérdés megválaszolásában, egy személyes találkozó keretében.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

      1. Anikó

        40 éves vagyok. Dohányzom, nem mozgok rendszeresen, és egyik reggelre arra ébredtem egy táncos este után, hogy a jobb lábfejem le van zsibbadva, majd a lábszáram is. Lassan egy hete, kellemetlen gyaloglás közben. Mi okozhatja ezt?
        Előre is köszönöm válaszát

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Anikó!
          Köszönjük kérdését. A lábfej és lábszár zsibbadását több dolog is okozhatja, például a gerincben lévő porckorongok mozgása miatti ülőideg gyulladás vagy az ideg irritációja, de akár lehet érszűkület miatt is, mivel gyaloglásnál gyakori tünet a lábszár kellemetlen és zsibbadó érzete.
          Javaslom, hogy keressen fel érrendszeri vizsgálatot végző orvost, például érsebészt/angiológust, vagy a zsibbadó tüneteivel neurológust/reumatológust. Sajnos jelenleg centrumunkban nem találhatók ezekkel a szakértelemmel bíró kezelőorvosok.
          Esetleg a Lábzsibbadás okai kérdőívünk kitöltése segíthet rávilágítani tünetei okára:
          Lábzsibbadás oka mi lehet Önnél?
          Mielőbbi panaszmentességet kívánok Önnek

  3. Paska Ferencne

    Jó napot.. A lábszáram jobbá akkor fáj ha magasra megyek fel. DOMB RA AKKOR NAGYON FÁJ.. ELSZAKADT A TÉRD SZALLAGOM AZÓTA MINDIG FÁJ… PERSZE SZERINTEM A SÚLYOM IS HOZZÁ TESZ

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Paska Ferencné!
      Köszönjük sorait, és hogy olvassa blogunkat.
      A megfigyelései pontosak, ismeri a térde figyelmeztető jeleit. A térd szalagos stabilitás híján valóban érzékenyebb emelkedőn fel- vagy lefele történő közlekedéskor. És a súly felesleg ez esetben is, ahogy sok más betegségnél, csak ront a tüneteken. Sajnos a térd instabilitás következménye a térdkopás lehet hosszú távon.
      Érdemes az Ön esetében térdstabilizáló gyógytornával, nagyobb túrák esetén segédeszközzel tennie a tünetei enyhítésére, és a következményes kopások megelőzése érdekében.
      Amennyiben személyes segítségre van szüksége, keressen fel minket Budapesten, Markó utcai rendelőnkben.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  4. Kiss Mária

    Üdv! Én 4-5 napja tapasztalok égő érzést a bal bokám környékén, meg a lábszáram ban térdtől lefelé. Éjszaka nem jelentkezik, de napközben intenzíven. A belgyógyász izomlazítót+gyomorvédőt írt fel, eddig semmi hatása. Kenegetem gyógykenőccsel, nem igazán használ. Fordulhatok a háziorvoshoz? Ő tud segíteni? Ránézésre én semmi változást nem látok a lábamon. Előre is köszönöm: Tisztelettel: Kiss Mária

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kiss Mária!
      Úgy vélem, igen, érdemes lenne háziorvosával indítani. Ő elvileg ismeri az Ön kórelőzményeit, rálátással rendelkezik azokra a tényekre, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy merre kellene induljon az égő érzéssel kapcsolatos kivizsgálásra. Ez lehet neurológia, érsebészet, traumatológia, … más orvosi terület. Egyelőre nagyon sok ok állhat az egyoldali lábszár égő érzése mögött. Érbetegség, idegérintettség, mozgásszervi betegség, …
      Reméljük, háziorvossa segítségével mielőbb el tud indulni a megfelelő irányba, és diagnózist kap, hogy elkezdődhessen a célzott kezelés. Nálunk ortopédiai magánrendelésre van lehetősége, amely ritkán elsődleges irány az égő érzet tapasztaláskor, de nem kizárt, hogy egy mozgásszervi gyulladást érez égő érzetnek.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  5. Bárándi Jánosné

    Üdvözlöm!
    Nekem már elég régóta fáj a jobb lábam tértől lefelé. Mindig ráfogtam az időváltozásra, de most már szinte állandósult. Olyan mintha még a csontom is fájna belül.Most már meg nehezíti a napjaimat. Kenegetem, bemasszirozom a kenőcsöt, akkor jól esik,de javulás nincs. Mit tegyek, hová forduljak?
    Válaszát előre is köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bárándi Jánosné!
      Egyoldalon jelentkező lábszári fájdalom esetén egyrészt ortopéd vagy reumatológus orvost lehet érdemes felkeresnie, másrészt érsebészetet. Gondolja végig, családjában halmozódó betegségek alapján minek van nagyobb esélye, vagy kérje ebben háziorvosa segítségét, aki esetleg a látottak alapján el tudja dönteni, hogy inkább lábszára vérellátásában lehet a hiba, vagy térdízülete, dereka csontos-izmos betegségei sugározhatják-e le a fájdalmat a lábszárába. Esetleg, ha feljebb minden rendben találnak, a talpvizsgálaton érdemes elgondolkodni, mert talán a talpboltozata támogatása megfelelő cipővel és talpbetéttel elvezetne lábfájdalma enyhüléséhez.
      A talpbetét fontosságáról itt olvashat:
      https://www.harmonia-centrum.hu/ludtalpbetet-keszites
      Ortopéd orvosaink bemutatkozásáról pedig itt:
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-meszaros-adam-ortoped-traumatologus
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ildikó!
      Nem pontosan értem, melyik részre gondol a lábhajlat alatt, de ha a boka és lábujjak közti részen tapasztal napi szinten fájdalmat, és ez a fájdalom reggel vagy induláskor rosszabb, bejáratásra enyhül, akkor talpi vagy sarokcsonthártya gyulladásra utaló tünetei vannak.
      Érdemes honlapunkon tájékozódnia, hátha tudunk otthoni tanácsokkal, vagy akár személyesen segíteni Önnek!
      Úgy hiszem, ezt a tartalmat hasznosnak fogja tartani : https://www.harmonia-centrum.hu/talpi-bonye-gyulladas-kezelese
      Üdvözlettel :
      Harmónia Centrum

  6. Attila Koromházi

    Üdvözlöm ! Koromházi Attila vagyok és 47 éves ! Olyan problémám van hogy sajnos túlsúlyos vagyok. Az alsó lábszáram nagyon fáj ! Olyan érzésem van mintha kiakarnák tépni a csontot a lábamból ! Főleg munkavégzéskor és amikor megpihen ! Estére nagyon bedagad vizesedik ! Szeretnék tanácsot kérni 4 Előre is köszönöm !

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Koromházi Attila!
      Általánosan kér segítséget, azzal kapcsolatban, hogy kihez, hova menjen kivizsgálásokra?
      A túlsúly maga eredményez tüneteket és okoz társbetegségeket. Például a vénás keringés zavarát, terhelésre jelentkező fájdalmat. Attól függően, hogy milyen mértékű a túlsúly, és milyen társ betegségei vannak, a lábfájdalom és lábdagadás tünetét hónapokba telhet megszüntetni. A kezelés első lépése mindig a pontos megismerés. Mozgató szerv rendszerét és vérkeringési rendszerét mindenképp meg kell vizsgáltassa. Az érsebész vagy ortopéd – reumatológus orvosok felkeresésének sorrendje nagyjából mindegy, de érsebészt fog nehezebben találni.
      A vizsgálatok után jön a nehezebb rész, a kezelés, mely biztosan aktív részvételt is fog igényelni. Akár gyógytorna, akár diéta akár speciális kezelésekre eljárás lesz az Önre szabott kezelési tervben.
      Bizonyára már eddig is sokfelé keresett megoldást. Nálunk ortopéd orvosi magán rendelésre van lehetősége. Valamint meglévő leleteivel bejelentkezve magán gyógytornászaink, és természetgyógyászaink tudják Önt segíteni célja felé.
      Remélem, tanácsaimmal tudtam Önnek valami új irányt mutatni a megoldás felé.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  7. Káposztás Gergely

    Üdvözlöm! Kb 4 éve egy tengerparti utés hatására zsibbadó, égô érzés főleg a jobb fe érezhető a bal lábban is! Tetőtől talpig mr-ezve,
    Mivel semmit nem találtak a 25 éves nyaki sérveim hibáztatják!
    Tartok tőle nem! Több orvos sem tartja egyértelmünek!
    Az érzés bőr alatt intenzív, futni sem tudok azóta, gugolásból felállni nagyon nehéz!
    Tisztelettel várom válaszát!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Káposztás Gergely!
      Üzenete sajnos nem teljesen következetes, de úgy sejtem, arra vágyik, hogy valaki végre meg tudja Önnek mondani, milyen ok bújhat meg lábzsibbadása mögött. S feltételezem, a tünetek megszűntetésére is vágyik.
      Olyan esetekben, amikor több orvos vizsgálódik, mégsem jut egyetértésre, biztos lehet benne, hogy látatlanban senki nem fog tudni biztosat mondani. Önnek arra lenne szüksége, hogy egy gerinc traumatológiában és neurológiában jártas orvos vagy orvoscsoport vehesse a szárnyai alá. Ők alapos vizsgálat, és meglévő leletek átnézése, szükség esetén további vérkép/idegvizsgáló tesztek után igyekeznének megtalálni a megoldást, és a kezelési tervet.
      Megérdeklődöm a mi két gerinc ortopéd orvosunkat, hogy tudnak-e ők foglalkozni Önnel, és amennyiben pozitív visszajelzést kapok, fogok Önnek jelezni, s akkor egyeztethetünk időpontot szakorvosi magánrendelésükre.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  8. Mónika

    Sziasztok! Páromnak èjjelente tèrdtől lefelé az egyik lába rendszeresen, ahogy mondja: szúr, ha kinyújtaná elkezd neki nagyon fájni, sokszor arra èbredek hogy hallom fáj neki. Tudtok segíteni? Milyen vitamint szedjen? vagy esetleg milyen orvost keressünk fel? 28 èves. Köszönöm a segítséget.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mónika!
      Ez a fájdalom több diagnózist is rejthet. Ennek pontos kivizsgálására Dr Hargitai Gergely ortopéd szakorvosunkat ajánlanám. Természetesen más ortopéd vagy reumatológus szakorvos is tud segíteni. Amennyiben csak éjszaka fáj, napközben tünetmentes a lábszár, mozgásszervi gyulladás is lehet a háttérben, de akár az érrendszer is lehet a ludas.
      Javasolja párja számára az ortopéd szakorvosi vizsgálatot, vagy ha erre nem vállalkozik, igyekezzen megfigyelni, vannak-e olyan napok, amelyek végén jobban alszik. Függ-e attól, milyen lábbelit viselt aznap, mennyit ivott, mennyit állt-ült, mennyit mozgatta a lábát. Ezeknek a tapasztalatoknak a megfigyelésével talán már egy gyógytornász vagy egy gyógymasszőr is tud tanácsot adni számára. Kizárólag persze személyes találkozás és kivizsgálást követően. Ezek nélkül azonban még túl kevés az információ ahhoz, hogy bármit is javasolni tudjunk. Vitaminokkal kétlem hogy bármit el tudnának érni, bár izomgörcsön lehet magnéziummal segíteni. Ebben gyógyszertári dolgozók segítéségét kérheti.
      Személyes orvosi kivizsgálásra vagy gyógytornásszal történő állapotfelmérésre időpontot a recepciónk tud Neki adni.
      Árainkról itt tájékozódhat: https://www.harmonia-centrum.hu/araink

  9. Langstaller Mark

    Üdv!
    25 éves srác vagyok akinek nemrég kiderült hogy van egy joindulatu daganat a fejében, ezzel parhuzamosan, lassan 2 hete mar hogy a jobb térdem bizonyos mozdulatoknal es hajlitasoknal neha nagyon meha pedig rettentoen faj. Neha lesugaroz a jobb vadlimba is, aludni egyebkent tudok tehat ejszaka nem erzem,es valtozo is higy mikor mennyire faj, van hogy felfele a lepcson is faj, vagy ha epp kifele feszitem meg a labamat, stb. Van egy kis tulsulyom is sajnos, regen sportoltam sokat, mostanaban ez alabb is maradt. A daganatot nemsoka kimutik, a kerdesem az lenne, van okom tartani attol hogy esetleg a terdcsontomban is van daganat es amiatt erzem a fajdalmat? Vagy mi lehet ez pontosan? Lehet nem is a terdemben van a fajdalom? Esetleg izom vagy ideg?
    A mutetig mostmar nem tudok elmenni kivizsgalasra sajnos, remelem utana se lesz keso😅

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mark!
      Ön egy nagyon erős fiatalember, aki nem adja fel, és keresi a megoldást az egészségére! Ezt csak tisztelni lehet! Sajnos egyrészt sokára érkezik a válaszom a kérdésére, másrészt nem is tudok igazán szakszerű választ adni Önnek, mivel onkológus szakorvosunk nincs is az intézményünkben. Amennyiben a műtét után is aktuális lesz a térdfájdalom kivizsgálása, személyes konzultációra tudunk lehetőséget biztosítani, ortopéd-traumatológus orvosaink vannak, köztük Hargitai Gergely térdspecialista. Ők mozgásszervi szemszögből alaposan meg tudnák vizsgálni a térdét. Kezelési tervhez azonban biztos vagyok benne, hogy neki is egyeztetnie kellene az Ön onkológusával.
      Szívből ajánlom továbbá Önnek Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunkat, aki számos nyugati és keleti kezelési gyógymódot kombinálva több daganattal küzdő személynek segített már felépülni, immunrendszerét felturbózni, testi-lelki egyensúlyát beállítani. Ha esetleg ilyen jellegű támogatásra is van szüksége, bártan telefonáljon recepciónkra időpontért, további részletekért.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  10. László

    Mindkét lábamon, térdtől lefelé, a vádlim zsibbad, szúr es fázik.
    Már vádli melegitőt húzok este.
    Túl lehet élni, tudok vele mozogni, csak kellemetlen.
    Mi lehet az oka?
    Köszönöm a segítséget!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László!
      Szimmetrikus panaszok esetén gyakran valami olyan okot keresünk, ami általánosan jellemző a testére. Ilyen lehet például az ereinek rossz állapota. Ám a zsibbadás és szúró érzet neurológiai tünet is lehet. Ha még nem járt háziorvosánál ezzel a panasszal, én először őt javasolnám felkeresni, és tapasztalatával, a szemmel látható tüneteit is hozzá adva meg fogja tudni mondani, merre érdemesebb kezdeni. Neurológusnál, vagy érsebésznél-kardiológusnál. Vagy akár két szakorvoshoz is ad beutalót. Természetesen magán rendelés útján is elindulhat, ez azonban költséges.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  11. Dominika

    Üdv,
    Nekem olyan problémám lenne hogy térdtől lefelé feszít a lábam mintha be lenne dagadva illetve egy pontban egy cseppet fáj mintha izomláz lenne benne. A másik problémám pedig hogy nem bírok guggolni mert a jobb térdem nem bírja, kb. 5 másodperc alatt elzsibbad lábam és amikor állok fel a térdem elkezd fájni és pár lépésig fent is marad a fájdalom de ez csak akkor fordul elő ha guggolok máskor soha. (24 éves vagyok) Érdekelne hogy mi okból kifolyólag lehet ez?
    Köszönöm a segítséget!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dominika!
      A két tünet eredhet egymástól független okból, de akár összefüggés is lehet köztük. Nehéz megtippelni. Ülő életmódot folytat, és mellette keveset tölt sporttal? Fontos kérdés, hogy van-e a családjában olyan személy, aki mélyvénás trombózist kapott, illetve az Ön életmódja hajlamosítja-e erre.
      Térdével kapcsolatban ortopéd szakorvos felkeresését javaslom. Nálunk dr Hargitai Gergely térd specialista rendel szűk időkereten belül.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

      1. Petróczkyné Ildikó

        Jó napot kívánok! Szeretném kérdezni a térdem szokott fájni. A jobb térdem, én ezt hialuron injekcióztatom már három éve. Eddig viszont ilyen nem volt, hogy a térdem belső része fáj, és lefelé, a fölfelé, és mintha izomláz lenne. És annyira fáj, hogy alig bírok ráállni. Nem tudom mi a teendőm vele.

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Petróczkyné Ildikó!
          A hialuron injekció a kopásra jó, viszont a térde belső fele utalhat porc problémára, például porc lágyulás, porc leválás, de akár a térd belső szalagjának problémája is okozhatja a fájdalmat. Mindenképpen keresse fel háziorvosát hogy akár gyulladáscsökkentővel tudjon legalább közlekedni/járni. Valamint ortopédussal/ térd specialistával érdemes még egyszer megnézetnie a térdet, esetleg az orvosnál, aki már amúgy is kezelte, mivel ő ismeri térdének történelmét. Ha szeretné, kérjen időpontot centrumunkba Dr. Hargitai Gergely ortopéd főorvosunkhoz aki térd specialista, ő tud segíteni.
          Mielőbbi jobbulást kívánunk Önnek

  12. István

    Lassan 2 éve tart a panaszom, mindkét lábszáram első részén folyamatos, egy pillanatra sem múló égető, szúró, fájdalom érződik, és mindkét sípcsontom egy adott része nyomásra is érzékeny, a fájdalom nyugalmi állapotban erősödik és még jobban felerősödik ha valami (pl.hosszú nadrág) hozzáér, ilyenkor bőrpír is jelentkezik a nadrág levétele után.
    Látta angiológus, semmilyen érelváltozást nem találtak.
    Bőrgyógyász nem talált elváltozást.
    Ortopédus a porckorongsérvet állapított meg, de azt mondta, hogy attól nem lehet, mert ahol van a sérv, csak az egyik lábamban kellene jelentkeznie kisugárzó fájdalomnak, más kóros elváltozást nem talált. A sérvet gyógytornával kezelem.
    Neurológus azt mondta, hogy a tünetek alapján neuropátia lehet, minden vizsgálatot végigcsináltam, ami okozhat ilyen neuropátiás tünetet (cukorvizsgálat, autoimmun, góckutatás, daganat szűrő vizsgálatok, szedett gyógyszerek lecserélése…stb.), de nem találtuk meg az okot és azt mondta, hogy nincs több ötlete.
    Van esetleg bármilyen javaslatuk, hogy milyen irányba lenne még érdemes elindulni?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István!
      Gyógytornászként olvasom levelét, és valóban alaposan körbejárt már minden olyan vizsgálatot, amely az én szakmai tudásom alapján is körbejárandó volna.
      Két ötletem maradt az Ön számára. Az egyik, hogy nagyon alaposan kellene megfigyelnie a heti rutinjait. Lehet-e olyan tevékenység, amely vagy közvetlenül nyomja elölről a lábszárát, vagy tartós hideg-meleg levegővel fújja? Vagy ha nem közvetlenül a lábszárát, akkor a derék-comb-térdhajlat szakaszon valami hatás, ami az idegeit irritálhatja?
      Talán valami hétköznapi faktor az, amivel előhozza a tünetet.
      Az alapos megfigyelésen felül másik irány, amibe elindulnék az Ön esetében, az a lelki ok keresés. Amikor a nyugati orvoslás vizsgálati módszerei nem találnak semmit, akkor egy kineziológus, vagy más területen jártas természetgyógyász talán tud segíteni abban, hogy merre kellene keresni a megoldást. Talán. Nem tipikus tünet a vendégeink közt. Érdemes megkérdezni erről a természetgyógyászainkat. Amennyiben vállalna legalább 5 alkalom találkozót rendelőnkben, úgy érdemes levelét továbbítani a vállalkozó kollégáinkhoz. Ötnél kevesebb alkalom nem elegendő a lelki okok feltárására és a kezelés elindítására.
      Rendelőnk helyszíne 1055 Budapest, Markó utca 11.
      Jelezzen válasz üzenetben, ha igényt tart ilyen opcióra.
      Üdvözlettel,
      Heizler-Himes Eszter
      Harmónia Centrum

  13. Erdődi Zsolt

    Üdv! Jobb oldali csípő, s alsó lábszár fájdalommal mentem orvoshoz, még röntgen eredményre várok. Addig tornáztatást fájdalomcsillapítót ajánlott mert gerinc eredetű szerinte, gerinccsavarodást állapított meg. Majd mintha lehúzódott volna a sípcsontom elülső részére, szinte fojtonos fájdalmat érzek. Vékony alkatú vagyok, túlsúlyos épp nem. Vajon tényleg gerinc eredetű lehet minden panaszom? Általában egy idejűleg fáj a jobb forgóm, sípcsontom, bokám. Szerintem nem is egyforma a végtagjaim

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt!
      Amikor egy alsó végtagnak fájdalma van, az több okból eredhet. Eredhet ízületi kopás panaszból, de akkor leggyakrabban jobb és baloldal is terheléstől kopik. Ha sérülés érte volna, ara emlékezne. Ha reumás, gyulladásos, autoimmun típusú betegsége lenne, akkor is a jobb és baloldal nagy eséllyel együtt lenne érintett. A gerincében halad végig az a vastag idegkövet, ami végül szétágazik, és lefut a két lábába. Ez az idegköteg tudja küldeni a mozgató parancsokat az agytól a lábba, és ez az idegköteg viszi vissza a jeleket az agyba. Ha fájdalma van, ha érzékelési vagy mozgatási nehézségei akadnak egy ideg mentén, az mindig elgondolkodtatja az orvosokat. Talán ez az ideg már a gerincében megnyomódik, például egy nem ritka jelenség a porckorong betegsége. Talán ez az ideg a feneke táján nyomódik meg az izmok között, ami nem ritka jelenség állandó üléssel járó munkavégzés és hobbitevékenyég esetében. Valószínűleg ezeknek kiszűrése érdekében végzik el a röntgen vizsgálatot. Ha a gerince elhasználódása okozza a panaszait, akkor több hónap intenzív gyógytornára és gyógymasszázsra készüljön a tünetmentesség eléréséig.
      Ha „csak” izmos panasza van, akkor pár hét alatt is túl lehet a nehezén. Azt azonban nem szabad elfelejtenie, hogy minden fájdalom visszakúszik az ember életébe, ha nem változtat az életmódján. Ha az Ön fájdalma mozgásszervi eredetű és ez a legvalószínűbb – akkor a MEGFELELŐ mozgás mostantól örökre a heti rutinja részét kell képezze.
      Amennyiben a röntgen eredménye elkészült, és orvosa leletezte, bátran keresse fel rendelőnket gyógytornász konzultáció vagy kezelés céljából. Természetesen ha kap állami gyógytornát, azt is javasoljuk igénybe venni. Az a fontos, hogy megtanulja, hogyan kerülje el a fájdalmas mozgásokat, és hogyan sajátítsa el a fájdalommal nem járó hasznos gyakorlatokat.
      https://www.harmonia-centrum.hu/elerhetoseg
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  14. Boglárka

    Üdvözletem!
    Minden hétvégén kéktúrázok már évek óta, de korábban nem merült fel panaszom. 4 hete egy hosszabb túra után fájni kezdett a jobb lábfejem, külső lábélem majd bokám, végül már csak bicegni tudtam. 2 napnyi teljes pihentetést, majd 12 napnyi minimális sétálás-pihentetés és napi sportkrémmel való masszírozást követően gyógyultnak éreztem a lábamat. Egy könyebb túra vége azonban ugyanaz lett. Újabb két hét pihentetés után is ha csak a boltig megyek, már fáj a bokám, lábfejem és a bokámtól induló lábszárizmom is.
    Milyen irányban érdemes elindulni? Az ortopéd orvos csak annyit mondott, hogy pihentessem, de úgy érzem nem lesz elég. Merjek spéci lábbetétet csináltatni vagy az nem jelent megoldást?
    Tanácsát előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Boglárka!
      Amennyiben szinte tünetmentessé tudta javítani a lábát, csak a túrázás hozta vissza, akkor nem valószínű, hogy sérült, inkább túlterhelt lehet, vagy gyulladt.
      A „spéci lábbetét” nem rossz gondolat, de mielőtt megrendelné, javaslom, hogy jöjjön el hozzánk számítógépes talplenyomat vizsgálatra.
      Lehet még egyéb, gyulladás kezelő és fájdalmat csillapító technikával is próbálkozni. Ezek közül az Önnek célzottan ajánlottakról egy személyes vizsgálatot követően szívesen adnak tájékoztatást gyógytornászaink. Amennyiben veszélyre utaló jeleket tapasztalnak a vizsgálat során, feltétlenül javasolni fogják mozgásszervi szakorvos felkeresését. Természetesen orvosi vizsgálattal is indíthat, azonban arra nehezebben tudunk időpontot adni, és mivel alig pár hetesek a tünetek, és egyébként gyógyulásra hajlamot mutat a lába, talán elkerülheti ezt.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  15. Csilla Dudás

    Üdvözlöm. Nekem esténként a vádli hátsó részén jelentkezik ez nagyon fájdalmas érzés. Magát az érzést pontosan nem tudom meghatározni, hullámszerűen érkezik a térdtől, és fokozatosan erősödik a fájdalom. Ha megmozdítom vagy felállok, ez az érzés elmúlik. Észrevettem, hogy olykor egy multivitamin pezsgőtabletta megivása segít vagy egy kámforos hűsítő sportkrém, de mostanában az sem (komplex vitamint minden nap szedek). Nagyon zavaró és fájdalmas már az esti alvásomat is befolyásolja. Lehet erre valami segítség? Válaszát előre is köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dudás Csilla!
      Nem ismerjük a kórtörténetét, ezért csak általánosságban merek nyilatkozni. A vádli táji fájdalom esetén két irányba érdemes elindulni. Egyrészt, felmérni az Önre vonatkozó érbetegség rizikóját: családi halmozódás, táplálkozás. Esetleg kérni az érfalak állapotának, keringési rendszernek a kivizsgálását háziorvoson keresztül.
      A másik irány, amire elindulhat, az az izom-ideg rendszer regenerációja. Próbáljon háziorvosával egyeztetni milyen mértékben fogyaszthat magnéziumot. És kérjen gyógytornásztól segítséget abban, hogy milyen mozgásokat végezzen lábával.
      Egyéni gyógytornász állapotfelmérésre a recepciónktól kérhet időpontot, a többi területen nincsenek elérhető szakértőink.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  16. Virág Nikol

    Kedves Harmónia Blog!
    Hetek óta tartó, sajgó lábfájdalmam van, a térdemtől a lábfejemig. Furcsa, mert éjszaka erősödik a fájdalom, néha a combomig kisugárzik. Nem túl erős a fájdalom, de meglepően heves és belülről érzem. Sokszor álmomból ébredek a fájdalomra, átmozgatom, testhelyzetet váltok, akkor általában enyhül, de újra visszatér. Esetleg segítene nekem ebben? Köszönöm, Nikol

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Virág Nikol!
      Köszönjük, hogy bizalommal fordul hozzánk. Komplex esetet vázolt fel nekünk, több helyről eredhet a tünete, és még senki sem vizsgálat. Segíteni így akkor tudunk, ha jobban ismerjük a tüneteit, és ezt csak személyes találkozó keretein belül valósulhat meg. Legjobb esetben egy mozgásszervi panaszról lesz szó, melyet azonnal kezelni is tudunk gyógytornászaink vagy gyógymasszőreink által javasolt kezelési módokkal. Rosszabb esetben szakorvosra, és esetleg komolyabb gyógyszeres kezelésre lesz szüksége.
      Annak érdekében, hogy biztos megoldást találjon panaszára, hívja recepciónkat időpontért.
      https://www.harmonia-centrum.hu/elerhetoseg
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  17. Stampay Jánosné

    Kedves Doktor!

    Esti lefekvéskor nagyon fázik a lábszáram, a gyapjú takarók ellenére nehezen melegszik fel, nem állandó, hanem időszakos! Mi lehet az oka?

    Várom a segítő véleményét. 86 éves vagyok.

    Köszönettel: Stampay Jánosné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Stampay Jánosné!
      A lábszár fázó érzete több okból jelentkezhet. Például lehet ez a láb keringés vagy érrendszeri problémája is. Időszakossága lehet amiatt, hogy melyik nap mennyit terheli a lábát. De lehet akár gerinc probléma miatt is, például hogy egy kitüremkedő porckorong érinti a lábba futó ideget, ami melegség vagy hidegség érzetet kelthet a láb egyes részein, a gerinc pozíciójától függően. Reumás betegség is lehet a háttérben, például a Raynaud szindróma, ami a lábak és kezek hidegségével járhat, de lehet még más dolog is az okozója. Tehát személyes vizsgálattal kellene kivizsgáltatnia mi okozhatja a problémát.
      Jelenleg centrumunkban szünetel a reumatológiai és érrendszeri ellátás, de Molnár Fanni gyógytornász kolléganő várja Önt, hogy tudjanak konzultálni, valamint kizárni a kiboltosuló gerinc porckorongjának problémáját, ha esetleg az okozná a tüneteket:
      https://www.harmonia-centrum.hu/molnar-fanni-gyogytornasz
      Mielőbbi panaszmentességet kívánok Önnek

  18. Szőke Tiborné

    T. Harmónia Centrum!

    A férjem mindkét lába nagyon fáj térdtől lefelé.
    Nagyon vizes, vízhajtót szed rá.
    Inkább az aggaszt, hogy térdtől lefele nagyon sűrűn apró bevérzések vannak a bőrén.
    Közérzete rossz, gyenge, fullad egy kisebb sétától is.
    Súlya 132 kg. Tudom, fogynia is kéne.
    Köszönöm válaszukat.
    Angiológiára van időpontunk júliusra.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szőke Tiborné!
      Köszönöm megkeresését. Nagyon jól teszik, hogy angiológiára mennek, ott tudnak segíteni a lábon lévő bevérzések kezelésében. Az Önök helyében megnézetném a kardiológussal és a háziorvossal a vízhajtó gyógyszert és annak mennyiségét, mivel ez okozza mindkét láb vizesedését, és ha az adag nem megfelelő, a láb tovább vizesedik. A fogyás és táplálkozás segítésére javasolnék férjének dietetikus segítséget. Sajnos centrumunkban jelenleg ez nem elérhető szolgáltatás.
      Ha esetleg sebek jelennek meg férje lábán, annak kezelésében tudunk segíteni.
      Minden jót kívánok Önöknek, és mielőbbi gyógyulást a férjének

  19. Orosz András

    Nekem olyan problémám van, hogy hónapok óta zsibbad a jobb bokám. Csipőfájdalmaim vannak. Az Mri a gerincemben nem mutatott ki semmilyen problémát. De a bokafájdalom és a zsibbadás miatt csak úgy tudok aludni, ha Oxycodonhydtoclorid tablettát veszek be. De sokszor a tabletta sem segít. Általában ez az elviselhetetlen zsibbadás és fájdalom este és éjszaka jelentkezik. A bokám belső része érzékeny a tapintásra. Egy picit be is van dagadva. Remélem kapok választ a problémámra. Nagyon szépen köszönöm. Üdv: András

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Orosz András!
      Köszönöm kérdését, sajnálattal hallom fájdalmát/ zsibbadását. Sokszor okozhatja ezt a fájdalmat vagy zsibbadást például bokasüllyedés. Ezt egyedi talpbetéttel tudja korrigálni, például ami nálunk készül, a Jantó-féle talpbetét. A számítógéppel készülő egyedi talpbetét a csípő fájdalmán is tud segíteni.
      Talpvizsgálat, talpbetét készítés kérdések
      Néha láb alagút szindróma is okozhatja ezeket a fajta tüneteket, például a peroneus alagút szindróma, vagy talpi alagút szindróma.
      Peroneus alagút szindróma kezelése gyógytornával
      Gyógytornászunk Molnár Fanni tud Önnek segíteni egy személyes konzultáció keretein belül, hogy megoldjuk problémáját akár talpfelméréssel, akár személyre szabott torna gyakorlatokkal az alagút szindrómára.
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  20. Kimochi

    Tiszteletem!
    Pár napja vettem észre,hogy mindkét vádlim fáj, néha zsibbad. Főleg éjszaka, sajnos nem tudok tőle napok óta aludni. Rendszeresen jégkorongoztam, de már fél éve nem csinálom. Lehetséges, hogy az a probléma? Vagy az autóban a légkonditól lehetnek ilyen tünetek? Amióta légkondicionálót használom szinte azóta jött ez a probléma. Voltam a házi orvosnál, azt mondta biztos magnézium hiány, írt is fel nekem, 4 napja szedem, de nem tapasztalom a változást😭 Hova forduljak tovább? Előre is köszönöm a segítséget.

  21. Keresztesne Kovago Klara

    Pár éve /kb. 3/ kezdtek el fájni az alsó lábszáraim. Akkor a fűnyírásra fogtam, és pihentem. Valóban jobb is lett, és folytattam. Utána egyszer csak hirtelen térdfajdalom jelentkezett. Nem tudtam aludni tőle. A covid közepén voltunk. Orvosnál /ortopédus/ voltam, és röntgen nélkül adott hialuronsavas injekciót. Nem javult, és pár hónap múlva újra orvoshoz, de másikhoz kerültem. Ő már megröntgenezett, és szerinte térd protetizálásra javasolt. Elfogadtam. 2022 okt. 10-én műtötték a jobb térdemet, de a rehabilitáció alatt a forgóból kiinduló, majd a térdhajlatig zsibbadás jelentkezett, és ugyanúgy visszatért a lábszár és térdfájdalom, mint a műtét előtt. Annyi orvosnál voltam, és még mindig nem sikerült diagnosztizálni a valós okokat. Kérem, ha lehet, próbáljanak tippet v. tippeket adni, mi lehet az oka az erős fájdalomnak. Köszönettel: Klára

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Keresztesne Kovago Klara!
      Sajnálattal hallom fájdalmát. Sokszor van, hogy egy nagyobb térdműtét után nagyon hosszú idő a regenerálódás, és az idegeknek és izmoknak több idő kell mire újra felerősödnek, helyrejönnek. Leírásából nem derül ki mennyit foglalkozott a rehabilitációval, járt-e gyógytornára, azon belül csoportos van egyéni foglalkozásra esetleg. Ha nem tette, mindenképpen érdemes körülnézni, hogy ezeket igénybe vegye. Keresse fel Pakulár Nóra alsó-végtag specialista gyógytornászunkat, aki át tudja nézni egész lábát és segíteni a funkciók helyreállításában:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pakular-nora-gyogytornasz
      A másik eshetőség, ami előfordulhatott, hogy a műtét során váratlanul sérült izom vagy ideg, amik okozhatják ezeket a tüneteket.
      Ha esetleg másodvéleményre lenne szüksége, keresse fel Dr. Hargitai Gergely térdspecialista ortopédus orvosunkat, aki át tudja nézni orvosi szemszögből leleteit, lábának mozgását, és javasolni valamilyen Önnek megfelelő terápiát hogy ne legyenek panaszai.
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  22. Evelyn

    Jó napot! Olyan problémával fordulnék Önökhöz, hogy az utóbbi 2-3 hétben a bal lábamban leginkább térdtől lefelé, időszakosan meleg érzés fut végig. Nem állandó még, de nagyon furcsa. Állandó álló munkát végzek és túlsúlyos vagyok. Vannak hajszálvisszereim a lábamban, legalábbis, amit látok. Nincs elszíneződve vagy bedagadva(nem látok különbséget). Volt még augusztusban, hogy sokat utaztunk autóval egymást követő napokban pár ezer km-t. Akkor mikor haza értünk, le volt vizesedve, befásliztam, de el is múlt. Rá körülbelül 4 hétre kezdtem érezni ezt a melegfutást. Ausztriában élek és az időjárás is meglehetősen szeszélyes most. Reggel 8 fok délután 23.
    29 éves vagyok, utaznunk kellene haza a következő héten kedden temetésre, és kicsit aggódom 😞. A jobb lábamban is érzem néha, de ott nem olyan gyakran, mint a balban.
    169 cm és 125 kg körül. 4 műszakban dolgozom, ami az én esetemben azt jelenti, hogy csütörtökön végzem az éjszakával pénteken kezdem a délutánt, nagyjából majdnem 7 napokat dolgozunk egyben 1-1 szabadnappal.
    Üdvözlettel Evelyn

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Evelyn!
      Köszönöm kérdését. Egy érsebésszel megnézetni sosem rossz ötlet, valamint gondoljon arra is, hogy esetleg a derékból indulhatott-e a probléma. Azért, mert onnan is lefuthatnak idegek a lábba, ha esetleg sok ülés/ egy pozícióban töltött idő után jelentkezik a probléma.
      A harmadik dolog, amit mindenképpen vegyen számításba az a talpbetét. Többször előfordul, hogy süllyedt talpboltozatok miatt vannak zsibbadó/fájó érzetek a lábban, főleg ha ennyit dolgozik és sokat van talpon.
      Olvasson ezekről részletesen az alábbi linkeken:
      https://www.harmonia-centrum.hu/lab-boka-gyogytorna
      https://www.harmonia-centrum.hu/porckorongserv-gerincserv-torna
      https://www.harmonia-centrum.hu/ludtalpbetet-keszites
      Mielőbbi panaszmentes járást kívánunk Önnek

  23. Nagy Károly

    Tisztelt Doktor nő/úr! Kb 4 hónapja „kirakatnéző” lettem. Bár 79 éves vagyok, ICD-vel élek, cukorbetegségem van (II-es ) , de minden laborleletem rendben van, mert mindenre rendszeresen szedem az előírt gyógyszereket. A vérvételek nehézkesek, a vénáim valószínűleg elöregedtek, meszesek lehetnek. Detralexet szedtem, de javulást nem tapasztaltam. Szívesen járkálnék, ha nem zavarna a lábszárfájdalom. Itthon nincs rossz tünetem, csak a gyaloglásnál jön elő. Szeretném, ha megszűnne ez a kellemetlen helyzet, tehát milyen irányba induljak el? Válaszát tisztelettel köszönöm! Nagy Károly

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Károly!
      Érsebészeten, ha még nem járt érdemes konzultálnia, mivel ott tudnak esetleg gyógyszert váltani, hátha van, ami jobban segíthet, mint a Detralex.
      Másrészt segíthet az erek tornáztatása, amit akár gyógytornász kollégánkkal Rimán Ferenccel el is tud sajátítani.
      Olvassa el érszűkület kezelése oldalunkat, ami adhat támpontokat hogy mivel érdemes próbálkoznia:
      https://www.harmonia-centrum.hu/erszukulet-kezelese
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  24. Emma

    Tisztelt Doktornő/ doktor úr!
    A bal lábam nagyon gyenge. Hátra emelni nehezen tudom, elölről falnak szorítva a lábam, egyáltalán nem tudom hátra emelni a lábam. Futni egyáltalán nem, de kocogni sem sokat tudok azért, mert egy fél perc után úgy elfárad a bal lábam, hogy alig bírom emelni, bár szusszal még bőven bírnám. Térd emelés megy, de a többi gyakorlat nagyon foghíjas. Alap helyzetben fájdalmam nincs. A jobb lábammal sincs gond.
    Hosszabb séta után a jobb derék rész annyira megfájdult, hogy alig tudtam menni. Ezt csak azoknál a sétáknál éreztem, amikor nem megfelelő lábbeli volt rajtam és nagyobb tempóban haladtam. Lassabb sétánál nem durrant még be.
    Előzmény:
    Gerinc ferdülésem van.
    10 éve home officeban dolgozok, és ez idő alatt nagyon keveset mozogtam. A napi séta mennyiségem is nagyon ritkán volt meg.
    Most elkezdtem edzeni, spinningelni, láberősiteni, kocogni, ami most még fele séta fele elég lassú kocogás.
    Kérem legyen szíves véleményt írni, hogy valami komolyabb bajom lenne, vagy egyszerű izom gyengeség, ami részben a gerinc ferdülésemnek és a mozgásszegény életmódnak köszönhető. És ha izomgyengeség, akkor visszafordítható e.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Emma!
      Köszönöm leírását. Ennyi részletből sajnos nem megállapítható hogy mitől eredhet a baj, mert nagyon sok dolog okozhat láb gyengeséget, így fizikai vizsgálat és hosszú kikérdezés alapján lehet csak ezt diagnosztizálni. Lehet ennek oka például születési rendellenesség, gerincsérv, mozgáshiány/ mozgásszegény életmód, ülőideg gyulladás, rossz tartás, főleg a test egyik oldalát használó fizikai munka, és még sorolhatnám. Ha ennyire nem mennek a gyakorlatok, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie egy neurológust, aki meg tudja állapítani, hogy ez neurológiai probléma, vagy csak az izmokat használta kevésbé (bár ilyenkor sokszor szimmetrikusak a tünetek).
      Lehet, hogy még képalkotó is szükséges a diagnosztizáláshoz. Ha csak az izom gyenge, az szépen helyreállítható.
      Az viszont nagyon pozitív, hogy elkezdett mozogni főleg home office munka mellett.
      Eljöhet Molnár Fanni gyógytornászunkhoz is, aki tud segíteni lábának helyrehozásában.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  25. Farkas Beatrix

    Jó napot kívánok 5 napja minden lefekvéskor egész este zsibbad mind a két lábszáram. Sokat ülök, fáj a nyakam és a vállaim is. Mi lehet a zsibbadásom oka? Égő tűszúrás jellegű érzés. Mozgáskor, járáskor nem jelentkezik

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Farkas Beatrix!
      Sokszor a sok üléstől a gerinc csigolyák közti porckorongok a derék tájékán tudnak picit túlságosan kimozdulni a helyükről hátrafelé, így irritálva az idegeket amik a lábakba futnak. Ajánlanám a centrumunkban is megtalálható McKenzie gyógytornát, ami ezt helyre tudja hozni.
      A másik fontos tényező megvizsgálni az erek állapotát, mivel keringési probléma is okozhat ilyen tüneteket. Ebben háziorvosa tud segíteni.
      Egy vérvételt is érdemes csináltatni, hogy lássa van-e valami gyulladás a szervezetben, valamint rendben van-e a vércukor szint, mivel a mindkét lábon jelentkező zsibbadás lehet neuropátiára utaló is.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  26. Somlyai Tivadar

    Alsó végtag mélyvénás gyulladásával korházban kezeltek. Az elbocsátás után előírták milyen gyógyszereket szedjek itthon. (Perineva, Tamsolusin, Pantoprazol, D vitamin, Bisoprodol, Clexana ) Rugalmas harisnyát vettem, és lábamat pihentetve kezelem magam. A kezelések ellenére a lábam daganata nem múlik el, kb: 3 hónapja. Mit kell tennem, fájni nem fáj csak a mozgásomban zavar.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Somlyai Tivadar!
      Nagyon jó, hogy a gyógyszereket rendszeresen szedi, és használja a kompressziós harisnyát is.
      Ezen kívül vénás tornát el tud sajátítani, amit gyógytornász tud megmutatni Önnek, de nagyon könnyen, akár 1 alkalom alatt elsajátítható. Rimán Ferenc gyógytornász centrumunkban meg tudja ezt Önnek tanítani.
      A másik kérdés, hogy kell-e módosítani a gyógyszerek adagjain. Esetleg egyeztessen orvosával ezzel kapcsolatban, mert mindig időbe telik, mire beállítják a megfelelő szervezethez az optimális gyógyszer adagokat.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  27. Lakatos Niki

    Jó Napot!
    Pár napja egyik pillanatról a másikra iszonyatos fájdalom jelentkezett a térdem külső oldalán, ami edzés hatására el is múlt egy hétre. Aztán megint visszajött egy szempillantás alatt (A bevásárlás után a kocsiba már alig bírtam beülni, hajlításra fokozódik a fájdalom), ami mozgás után megint elmúlt, de két hete 1-2 naponta elő jött S mozgásra javult. Most már éjszaka nem tudok tőle aludni, ha nyújtva van a lábam annyira fáj hátul a hajlat, egy kicsit hajlítva a térdem semmi gond nincs. 2-3 napja pedig térdtől lefelé zsibbadó, feszítő érzést érzek a lábamba. 2022.novembereben volt egy ACL műtét ezen lábamban. Már van időpontom orvoshoz, de az még jó pár hét. Esetleg valami ötlet, hogy mégis mi lehet ez?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Lakatos Niki!
      Köszönöm kérdését! Lehet hogy a külső/hátsó comb feszessége okozhatja ezt a gondot. Végezzen erre óvatos nyújtásokat, masszírozza, esetleg kenegesse addig is fekete nadálytő krémmel vagy lóbalzsammal. El is jöhet gyógytornász kollégáink egyikéhez, akik szakszerűen meg tudják vizsgálni, valamint elindulni pár gyakorlattal a gyógyulás irányába. Akár a talp nyomatát is meg tudják nézni, hogy egy személyre szabott talpbetét megoldaná-e a gondot, mert sokszor például lúdtalp vagy bokasüllyedés okozhatja a térd problémákat.
      Töltse ki a térdfájdalom okai kérdőívünket, ami esetleg addig is rávezetheti Önt a probléma okára:
      https://www.harmonia-centrum.hu/terdfajdalom-okai-kerdoiv
      Mielőbbi panaszmentességet kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  28. Hanna Nagy

    Tisztelt Doktor Nő/Úr!
    Januárban egy vérnyomás kiugrással pánikroham lett úrrá rajtam, mivel ez volt az első alkalom. Azóta a pánik fennáll, melyre néhány napja gyógyszeres kezelést kapok azóta a vérnyomásom is normalizálódott. Viszont, kardiológiai vizsgálaton minden rendben volt, vérvételi leletek rendben vannak, illetve belsőszervi ultrahangokon is részt vettem, ahol szintén nincs szervi elváltozás.
    Azzal a problémával fordulnék Önökhöz, hogy kb. 1 hete bizsergő érzést érzek a 2 lábamban, érvizsgálaton szintén mindent rendben találtak. Éjszaka nem jelentkezik zavaróan, inkább napközben, viszont leginkább nyugalmi állapotban. Ülő munkám van, így sokszor éreztem az utóbbi időben, hogy nyomódik, illetve a sok előrehajoláskor, melyre szükség van a munkámban, szédülés és fejfájás jelentkezik. Nagyon pánikos vagyok, ezért sokat olvasgattam és rosszabbnál rosszabb eredményeket állítottam fel magamnak, pedig az orvosaim nyugtattak, hogy nincs nagyobb gond. Milgamma injekciót szedek jelenleg, illetve Magne B6-ot. Több testmozgás javíthat a helyzeten, vagy mit próbálhatnék még? Külföldön élek, ezért kérek innen segítséget.
    Válaszukat előre is szívből köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hanna Nagy
      Köszönöm részletes leírását! A problémára, amit leírt nagyon hatékony megoldás lehet a McKenzie gyógytorna. Azért, mert ez az a fajta gyógytorna, ami a picit kimozdult porckorongokat helyre húzza. Ettől a pici porckorong mozdulástól tud lenni ülő- és előrehajló helyzetben akár derékfájás akár zsibbadás, bizsergés vagy fájdalom a láb egyes részein. Nagyon könnyű a McKenzie tornát elsajátítani, úgyhogy ezt ajánlanám Önnek első sorban, akár gyógytornászainknál centrumunkban.
      A vérnyomás problémával, ha esetleg nyitott rá ajánlanám, a természetgyógyászatot, ezen belül is a kineziológiát, ami a magas vérnyomást és a pánik érzetet tudja helyre hozni, mivel a probléma okát próbálja megszüntetni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  29. Romhányi Henrik

    Tisztelt Doktor Nő/Úr.

    Én 47 éves férfi vagyok, nem vagyok kövér. Olyan 183 cm magas és 85 kg súlyú vagyok. Nem végzek nehéz fizikai munkát. Tehát se a gerincem, se a lábaim nincsenek le terhelve, amiért indokolt lenne ez a csontban lévő fájdalom.
    A betegség a következő:
    Már több mint 20 éve tavasztól télig futok rendszeresen. Ez a furcsa érzés a jobb lábamban eddig nem volt. Pontosabban a jobb láb száram hosszú csontjában, a csont közép területén. A problémás terület az boka felet 15 cm-re és a térd alatt 20 cm-re van,a hosszú csontban.
    Ez tavaly nem volt, idén 1 hónapja jelentkezet ez a csontban lévő fájdalom. De a futás közben alakul ki és erősödik fel, és most már utána is meg marad, csak valamennyire enyhül a fájdalom. Ez a fájdalom a csontban van, mert nem a derekamtól sugárzik ki a fájdalom. Az igaz, hogy hordok lúdtalp betétet és a futás közben is használom. Meg a gerincem is ferde, de a gerincem nem fáj sehol sem. Meg még nincs gerincsérvem sem.
    Kérem szépen a segítségét abban, hogy mondja meg mi a betegség, és ha lehet, akkor azt is mondja meg, hogy ez hogyan gyógyítható.
    Előre is köszönöm.

    Tisztelettel.
    RHenrik.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Romhányi Henrik!
      Mindenképpen menjen el röntgenre a lábával. A rendszeres futás vezethet a sípcsontban fáradásos sérüléshez/töréshez. Ez azt jelenti, hogy egy ismétlődő mozdulat hosszú időn keresztül stressz hatást és mikrosérüléseket tud okozni a sípcsontban például futásnál. Nem tud regenerálódni a csont, így sérül. Ez egy komoly probléma lehet, így minél hamarabb érdemes röntgent csináltatni, és ortopédushoz fordulni. Vagy olyan orvoshoz, akinek van tapasztalata sportolókkal főleg a futás területén legyen jártas.
      Ortopédusunkhoz tud jönni, telefonon tud bejelentkezni ha szeretne.
      Minden jót Önnek!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük