Talpfájás a lábujjak alatt

A lábujjak alatti talpfájdalom a harántboltozat lesüllyedése miatt alakul ki. A harántsüllyedés szüleinktől öröklött is lehet, amikor a süllyedés nem érinti a láb hosszboltozatát. Ez azonban a ritkább.

Gyakrabban előfordul az, hogy a harántboltozat süllyedése a talp egyéb deformitásával is párosul. A leggyakoribb a lúdtalp, amikor a hosszboltozat is lesüllyed, és gyakori panasz még a boka befelé dőlése is.

Talpfájdalom a lábujjak alatt

A terhelésre gyakran jelentkező talpfájdalom mellett a harántsüllyedést leginkább a szétnyílt lábujjak jelzik. Nagyon jól mutatja azonban a talp lenyomata is, mert egészséges hossz és harántboltozatnál a testsúly a sarkon, valamint az első és ötödik lábujj alatti párnákra helyeződik. Lesüllyedt harántboltozatnál azonban a többi lábujj alatti párna is érinti a talajt, és hordozza a test súlyát.

talpfájás lábujjak alatt

Talpfájdalom a lábujjak alatti párnás részen. Hol érzi talpa fájdalmát?

A harántboltozat elsüllyedésénél a lábfej lábujjpárnák alatti része szélesebb lesz, és a lábfejben futó lábközépcsontok eltávolodnak egymástól. A lábujjak alatti talpfájás gyakran párosul a metatarsalgia, a lábközéptáj fájdalmával.

  • A talp egyenetlen súlyeloszlásából származó túlzott terhelés miatt a lábközépcsontok fejénél lévő nyáktömlők is begyulladhatnak.

A lábujjak alatti talpfájás gyakrabban jelentkezik a nőknél, mint a férfiaknál. Ennek gyakori oka a magassarkú cipők túlzott viselete. Magassarkú cipőben ugyanis a testsúly nem oszlik el egyenletesen a sarok és a lábujjpárnák között, hanem a megemelt sarok miatt a testsúly jelentős része a lábujjpárnák alatti területet és a lábközépcsontok elülső részét terheli. Ez a túlzott terhelés pedig huzamosabb időn át fennálló terhelésnél, a magassarkú cipők túlzott viselésénél a harántboltozat lesüllyedéséhez vezethet.

bütyök kezelése házilag

Fájdalmas bütykét kezelheti bütyök tornával, kineziológiai tapasz visszahúzó hatásával és talpbetét viselésével. A leghatásosabb ezek együttes használata bütyök fájdalma megszüntetésére

A harántboltozat lesüllyedése mellett sokszor a hosszboltozat is megsüllyed, és emellett pedig a magassarkú cipők szűk orra miatt a boltozat süllyedése mellett a szűk cipő orrában összeszorított lábujjak is deformálódnak, egymásra szorulnak.

Ez pedig a nagylábujj befelé fordulása miatt a nagylábujj alappercénél bütykösödést, a többi lábujjon pedig kalapácsujj kialakulását okozhatja.

Nem lennénk igazságosak azonban a magassarkú cipőket viselőkkel szemben, ha csak ezt az egy okot említenénk meg a harántboltozat lesüllyedésének okaként.

  • Gyakran okozza a lábujjak alatti harántboltozat lesüllyedését a jelentős túlsúly is. Ez ugyanis nemcsak a lábujjpárnák alatti részt, hanem az egész talpnak okoz olyan túlzott mértékű terhelést, ami nemcsak a haránt, hanem a hosszboltozat lesüllyedését is okozza.
  • Idősebb korban gyakori még a talp bőre és a lábközépcsontok közötti zsírszövet hiánya miatti harántboltozat süllyedés. A sovány testalkatú idősebbeknél ugyanis nincs elég zsírszövet a talpon ahhoz, hogy ezek párnaként körbefogják a lábujjpárnák alatti részt.

Megfigyelte a két ok közötti különbséget?

  • Sokszor okozza a talp fájdalmát a talpra nehezedő jelentős túlsúly.
  • Azoknál az idősebb sovány embereknél is jelentkezhet azonban a lábujjak alatti fájdalom, akiknél nincs elég zsírszövet ahhoz a talpon, hogy párnaként védjék a lábujjpárnák alatti részt. Vagyis egyik szélsőség sem jó. A túlsúly és a túlzott soványság sem jelent előnyt.
talpfájás okai

Talpa mióta fáj? Mikor fáj? Hol fáj pontosan? Mikor erősödik és mikor enyhül a fájdalom? Görcsöl is? Zsibbad? Mire figyeljen még? Mi okozza talpa fájdalmát? Derítse ki a kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre fájdalma okát kiderítő kérdőívéért

Mi okozhatja talpa fájdalmát? Találja meg fájdalma okát! Miért fontos ez? Azért mert a talpfájás okának megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni fájdalmától. Akár egész életére. És gondolja csak végig, hogy talpfájdalomtól szenvedés óráit mivel fogja tölteni a jövőben?

  1. Töltse ki a kérdőívet talpfájása alapos megfigyelésével!
  2. Derítse ki talpfájdalma okát a kérdések pontos megválaszolásával!
  3. Utána pedig fájdalma kiváltó okának megszüntetésével szabaduljon meg talpa fájdalmától! Szeretne újra talpfájdalom nélkül lépni?

Fájdalma okának ismeretében már könnyebb lesz megszabadulni fájdalmától.

Mit tehet a lábujjak alatti talpfájás kezelésére?

egyedi talpbetét

Milyen talpbetétre van szüksége talpa fájdalommentességéhez? Hol támassza alá talpát a talpbetét ahhoz, hogy elmúljon talpa fájdalma?

A harántboltozat lesüllyedése miatti fájdalmat a talpára szabott talpbetét készíttetésével és viselésével tudja megszüntetni.

  • A hosszú hónapok, akár évek alatt lesüllyed talpboltozata miatti fájdalmát hamar meg tudja szüntetni a megfelelő talpbetét rendszeres viselésével. Nézze meg hogyan!

Az elkészített talpbetét rendszeres használata mellett sokat tud segíteni még talpa fájdalmának csökkentésében lábfeje és talpa rendszeres tornáztatása is. Ez ugyan felnőttkorban nem tudja már visszafordítani a lesüllyedt talp deformitását, azonban a talpi ín és izmok megerősítésével és nyújtásával, rugalmasságuknak a növelésével erősebbé és fájdalommal szemben ellenállóbbá teheti a talpát.

Sokat tud még segíteni a talpára és a lábujjpárnákra eső terület fájdalmának mérséklésében az is, ha lemond a keskeny orrú, magassarkú cipők viseléséről. Az is segít, ha lead néhány plusz kilót, és ezt sem kell majd minden egyes lépéskor a talpának cipelni.

32 gondolatok ezen: “Talpfájás a lábujjak alatt

  1. Tóth József Károly

    Jónapot kívánok.Érdekldnék: 74 éves férfi, nem tújsúlyos vagyok.2 hete egy hirtelen rossz lépés után begyulladt a térd izületem.Voltaren és vizes borogatássai, pihentetéssel kezelve javuló félben van. De azóta.. ugyanazon lában talpa fáj, a lábujjak alatti részen.Nagyon kényelmetlen, fájdalmas a járás.Van kapcsolat a kettő között.Kérhetnék erre vonatkozó tanácsot.Előre is megköszönném.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Károly!
      Köszönjük bizalmát, s hogy érdeklődésével hozzánk fordult.
      A térd és talpfájdalom között akkor látok esélyt kapcsolatra, ha Ön a fájdalmas térdével sántítva közlekedett az elmúlt időszakban. A sántítás, megváltozott lábtartás vezethetett esetleg ahhoz, hogy talpa izmai, inai kicsit máshogy terhelődtek, kissé túlterhelődtek.
      Jó esetben a térdfájdalom és sántítás múlásával majd a talpfájdalma is oldódni kezd. Javaslom, hogy a Voltarent esetleg oda is alkalmazza, illetve igyekezzen masszírozni talpát.
      Amennyiben akár térde, akár talpa fájdalmai nem enyhülnek pár héten belül, javaslom, hogy keressen fel minket személyesen. Gyógytornászunk vagy ortopéd orvosunk utána jár, mi állhat panaszai hátterében, s meghatározná mivel kellene azt kezelni.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  2. Somogyi György

    Tisztelt Harmónia Centrum,
    73 éves férfi vagyok. A problémámat, amellyel Önökhöz fordulok, az idén Újév napján reggeli felkeléskor érzékeltem. A padlóra lépéskor úgy éreztem, hogy mindkét lábam összes lábujja és a padló között valami idegen van. Fájdalmam nem volt. Jelenleg sincs, csak továbbra is fennáll az emlitett furcsa érzés, ha valami az ujjakhoz ér, pl. ágytakaró, zokni vagy lábbeli vagy ha mezitláb járok. Mivel ritkán hagyjuk el a lakásunkat, hosszú ideig egy lapos filcpapucsot használtam, amelyet néhány nappal később lecseréltem egy másik papucsra, amelynek jobb lábtartása van. Ha a normál utcai cipőt felveszem, a fent emlitett furcsa érzés sokkal intenzívebb lesz, de rövid idő elteltével újra enyhül. A vércukormérővel alkalmanként mért értékek a normál határon belül vannak. Alkoholt egyáltalán nem fogyasztok. Évek óta lettrox tablettát szedek pajzsmirigy alulműködés miatt. Legutóbbi TSH teszt múlt év augusztusában volt. Számítógéppel ülő munkát végzek, amely nem rendszeres. A bal lábamon a 4. ujj enyhén befordult a 3. alá. Hideg-meleg, nyomás, szúrás érzékelésemet jónak találtam. Évekkel ezelőtt volt egy viszérműtétem a bal lábamon.
    Tanácsukat előre is nagyon köszönöm.
    Tisztelettel Somogyi György

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Tisztelt Somogyi György!
      Nem egy jó évkezdés, elismerem. Alapos önvizsgálatot végzett lábán, ez nagyszerű, sok lehetséges érzészavart okozó tényezőt már kizárt, vagy épp felfedett. Érzékelési zavarának hátterében elsődlegesen így én a helytelen talpboltozati szerkezetet jelölném meg. Sok felsorolt tényező mutat efelé. Amit javasolnék, hogy ennek felfedésére egy egyéni számítógépes talpvizsgálatra fáradjon el hozzánk. Ha budapesti Centrumunk Önnek nem megoldható, akkor más intézményt keressen fel ez ügyben. Amennyiben talpboltozata valóban korrekciót igényel, talpbetét viselése és gyógytornász által betanított, otthon napi rendszerességgel végzett talptorna pár hét alatt változást kell hozzon a tüneteiben. Amennyiben nem így történik, tovább kell keresgélni az érzészavar okát.
      Bízom benne, hogy személyesen is segítségére lehetünk!
      Mielőbbi jobbulást kívánunk:
      A Harmónia Centrum csapata

  3. Tóth Nikolett

    Kedves Harmónia Centrum!

    30 éves vagyok. Kb. egy hete fáj a lábujjaim alatti terület a bal lábamon, illetve be van duzzadva a lábfej teteje is. Időszakos a fájdalom, néha nem érzem. Viszont akadályoz a járásban, mert ha fáj
    akkor alig tudok rálépni. Nemrég cseréltem sportcipőt, illetve aktívan járkálok a munkahelyemen acélbetétes munkavédelmi cipőbe. Az acélbetétest évek óta hordom, nem volt bajom vele soha. Régebben volt talpbetétem, de mostanában nem használok. Lehetséges, hogy lúdtalp miatt, talpbetét hiánya miatt fáj, esetleg más oka lenne? Szokott görcsölni a talpam és a vádlim, de az a magnéziumhiány miatt.

    Egy új talpbetét használata megoldaná a problémámat?

    Előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tóth Nikolett!
      Szerintem jó úton jár az oki fájdalom megfejtésében. Az alábbi kérdőív végiggondolásával még további részletek derülhetnek ki. https://www.harmonia-centrum.hu/talpfajdalom-okai-kerdoiv. Egy orvos vagy gyógytornász ezekből a válaszokból, és a fizikális vizsgálatból már pontosabb következtetést fog tudni levonni, a diagnózissal pedig közelebb jutunk a terápiához. Az előlábi fájdalom általában a harántboltozat süllyedésével kapcsolható össze.
      Kezelésként és megelőzésként valószínűleg hasonló tanácsokat fog kapni: Talpbetétéhez térjen vissza, vagy készíttessen újat. Amikor nem kötelező az acélbetétest viselnie, igyekezzen puha, kényelmes cipőviseléssel segíteni a lábát. Talptorna és talpmasszázs is szükséges lehet a megfáradt talpi szövetek oldására. Amennyiben a fájdalom nem enyhül, előfordulhat, hogy már metatarsalgiája, előlábi ízületi gyulladása alakult, erre kenőcsök és hűs borogatás mellett fizikoterápia is szükséges lehet.
      https://www.harmonia-centrum.hu/metatarsalgia-labkozeptaji-fajdalom
      Honlapunkon a belinkelt oldalakon felül még sok információt talál a problémával kapcsolatban. Amennyiben elszánta magát, hogy tesz a gyógyulásáért és ehhez személyesen is segítséget kér, várjuk bejelentkezését a Markó utcába!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  4. Pécsi Lászlóné

    Üdvözlöm. 63 éves nő vagyok. Kb. 1 hete elkezdett fájni a bal lábamon a lábujjak alatti párnás rész, de úgy, hogy alig tudok rálépni. Zúrós fájdlmat érzek. Kerekorrú sportcipőben járok évek óta amiben szét tud terülni a lábam. Tehát nem szoros. Nem tudom, hogy mitől fájhat a lábam. Köszönöm válaszát.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pécsi Lászlóné!
      A lábboltozat hajlamos évek alatt egyre inkább ellaposodni, és ennek nem feltétlenül lehet oka az, hogy a cipőjében volt hely a terüléshez vagy sem. Sokkal fontosabb szempont, hogy a cipő hogyan fogja a sarkát, mennyire támasztja meg a talpboltozatát. Az is fontos, mennyire aktívak a boka körüli és talpizmai.
      Egy személyes számítógépes talpvizsgálat keretén belül meg tudja Önnek állapítani gyógytornászunk, hogy mennyire süllyedt a lábszerkezete. Valamint néhány alapvető kérdéssel fel tudja mérni állhat-e lábfájdalma hátterében valami gyulladásos panasz, amelyet fizikoterápiával, vagy otthoni praktikákkal kezelni kellene. Ehhez kezelési terv összeállítását, kezelés megkezdését is igényelheti nálunk.

  5. Lólé Istvanne

    Kb. 2 hete nagyon fàj a jobb lábam,a lábujjak alatti pàrnàs rész közép részén, alig bírok járni. Aránylag lapos sarkú cipőket hordok. Mi a teendő? 64 éves leszek.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Lólé Istvánné!
      Először is engedje meg, hogy gratuláljak, amiért ilyen tudatos, és 2 hét után nem tűri tovább a fájdalmat. Ez a megfelelő eljárás. Ha egy két hét alatt nem múlik pihentetéssel, cipőcserével, akkor utána kell járni alaposabban a dolgoknak.
      Rövid a kérdése, és nagyon általános, így a legjobb, amit tudok tanácsolni, hogy olvassa el rendkívül tartalmas, információkban gazdag oldalunkat, ahol kifejezetten az előbbi fájdalom okairól, kezelési lehetőségeiről írunk: https://www.harmonia-centrum.hu/metatarsalgia-labkozeptaji-fajdalom
      Amennyiben ezt elolvasva úgy látja, hogy szüksége van nálunk igénybe vehető szolgáltatásra, úgy várjuk hívását recepciónkon.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  6. Samu Norbert

    Jó napot kívánok!
    33 éves férfi vagyok. Enyhén túlsúlyos.
    Egyik napról a másikra be dagadt a jobb lábam, lábfejem, 2 lábujjam.
    Semmi trauma nem érte, orvostól orvosra járok, eddig eredménytelenül.
    Tudnának esetleg tanácsot adni?
    Köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Samu Norbert!
      A hirtelen jött lábdagadással én is szakorvosi vizsgálatokra irányítottam volna rögtön, jól tette, hogy így cselekedett. Ha trauma nem érte, akkor általában az érrendszer állapotát, szív állapotát szükséges ellenőrizni; valamint a test gyulladásos szintjét általános laborvizsgálattal. Helyi duzzanatcsökkentő terápiákat is megpróbálhat, amennyiben az orvosok kizárták, hogy súlyosabb testi elváltozása lenne. Például a felpolcolás, borogatás, hűsítés, kenegetés, kineziotape, óvatos masszírozás a területen…
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  7. Hamow Ingrid

    Kérdésem lenne Önökhöz, nem pedig hozzászólnék.Január végén volt egy szilánkos síp-és lábszárkapocscsont-törésem a jobb lábon. Azóta kb 3 hete járok gyógytornára. Amíg nem tudom jól gördíteni a lábam, úgy, hogy lábujjhegyre/ talppárnákra terhelhessek, addig a megváltozott járás miatt, ahogy az lenni szokott, a másik lábamban szúró, ízületi fájdalom van jelen a térdi- ill. csípőízületben. Mit tegyek, hogy ismét jobban rá tudjak terhelni a spiccre? Mert ugyan egyre jobban terhelni kell a törött lábat és sokat gyakorolni, de a töretlen lábamat sem szeretném tönkretenni. Nyilván megbeszélem majd a gyógytornásszal is, de addig is vagy mellesleg, józan paraszti ésszel, hogyan tudom növelni a tűrőképességet? van-e esély rá, hogy visszatér a törés előtti normális állapot? Interneten pont erre az egy kérdésre nem találok választ,minden másra persze hogy…

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ingrid!
      Jól értem, hogy arra keresi a megoldást, hogyan kímélhetné az egészséges csontozatú testfelét, anélkül, hogy indokolatlanul gyorsan próbálná a törött alsóvégtagját terhelni?
      Nos, a járásképét korrigálhatja azzal, ha lassabban jár, rövidebbeket lép. Úgy kevésbé érzi majd hiányát a gördítésfázisnak. Vagy ha átmenetileg mankót, járóbotot ragad, hogy részterhelést vegyen le a fájó csípőjéről.
      Levele óta eltelt pár nap, bizonyára egyeztetett már saját gyógytornászával is, aki pontosabban ismeri az állapotát, és körülményeit. Ha esetleg kapott valami olyan tanácsot, amit szívesen megosztana másokkal, akik szintén erre keresik az interneten a választ, kérem, ossza meg itt is.
      Remélem, az én tanácsaim is hasznosnak találta.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  8. Tamás Andrea

    Tisztelt Harmónia Centrum!
    4 éves kislányom miatt szeretnék tanácsot kérni. Eleinte csak éjszaka sírt fel, hogy fáj a talpa, majd mindennapossá váltak a talpfájdalmai ami csak esténként, és éjszaka jelentkezett.Többször voltunk ortopédián, ott megállapították, hogy nagyfokú lúdtalpa van(24 kg). Készítettünk neki az orvos javaslatára ortopéd szandált, de csak rosszabbodtak a tünetek. Eleinte a lábujjak alatti párnás részt fájlalta, majd a sarkát, most a lábujjait fájlalja. A gyulladáscsökkentő kenőcsök nem csökkentik a fájdalmát, a szandált nem tudja hosszabb ideig viselni, mert utána jobban fáj a talpa, tornáztatjuk a lábát, de már nem tudjuk, hogy mit csináljunk vele.
    Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Andrea!
      Igazán különleges panasszal keresnek segítséget, nekünk gyermek ortopéd híján szakorvosi javaslatunk nincsen, ráadásul úgy tűnik, az összes hasznosnak tűnő megoldással már próbálkoznak: gyógycipő, masszázs, torna, kenőcsök. Természetgyógyászainkat tudom esetleg megkérdezni, például gyermek kineziológusunkat. Engedelmével továbbítom neki megkeresését, hátha tud javaslatot tenni. Valamint mivel éjszaka fáj, esetleg a gyulladás kivizsgálása mellett neurológiai vizsgálat irányában lehetne még vizsgálódni.
      Amint természetgyógyászaink visszaírnak valami tanácsot, továbbítom Önnek!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  9. Holba Máté

    Tisztelt Harmónia Centrum!

    30 éves sportos, vékony testalkatú férfi vagyok. Egyik napról a másikra fájdult meg a lábujjaim alatti párnának a közepe. A fájdalom olyan, mintha egy rajszögbe léptem volna ott és azóta is ott lenne: ha nem használom nem fáj, de minden lépésnél mikor oda koncentrálódik a súly, akkor igen fájdalmas.. Azóta 2 hét telt el, és sajnos nem múlik a fájdalom. Nem tudok szabályosan járni sem és a versenyszerű sportolásban is akadályt jelent. Sosem volt semmilyen problémám a talpammal, ezért meglehetősen váratlanul ért.
    Tudnának tanácsolni valamit a mielőbbi gyógyulás elérése érdekében?
    Köszönettel,

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Holba Máté!
      Mivel a panasza igen hirtelen alakult ki, sem sérülés, sem enyhébb fájdalom nem előzte meg, ezért nem annyira a boltozat süllyedésével, gyulladással számolnék, hanem valamiféle idegi-lágyrész eredetű akut panaszra gondolnék. Természetesen egy személyes konzultáció és állapotfelmérés után lehetne pontosabb irányt kijelölni. A kezelési útvonalat a fájdalom oka jelöli ki.
      Első körben a talp masszírozásával, tornáztatásával, esetleg fájdalomcsillapító fizikoterápiákkal indulnék.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  10. Horváth Lajosné

    T. Cím! 65 éves múltam, és mindkét talpam, de inkább a bal talpam az ujjak alatti párnák fájnak. Néha alig tudok menni. Bal talpam mintha meg is lenne picit dagadva a párnák alatt..2 hete lett kész a talpbetét, fél -fél órákat tudom hordani, de inkább rosszabb. Mindent kipróbáltam, jegelés éjjelente, borogatás, különböző kenőcsök, masszírozás, fájdalom csillapító, de semmi. Menjek vissza megint az ortopédushoz, hogy valami röntgen, ultrahangos vizsgálat? Szíves válaszukat nagyon köszönöm.
    Horváth Lajosné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horváth Lajosné!
      Ez egy nagyon gyakori gyulladásos eredetű fájdalom, amire nagyon hatékonyan tudunk megoldást nyújtani Önnek a nálunk található lökéshullám terápiával. A talpbetétet ilyenkor irritálni tudja a lábujjak alatti párnákat, úgyhogy azt ajánlanám Önnek, hogy csak akkor kezdje el hordani a talpbetétet ha már a fájdalom alábbhagyott. A hűtés 5-10 percre, valamint gyulladáscsökkentő krém használata a fájdalmas területen esténként picit csillapíthatja fájdalmát. Megoldásként vagy visszamehet az ortopédushoz, aki felír egy kezelési formát, bár valószínűleg várnia kell majd a kezelésre.
      A Harmónia Centrumban általában nagyon hamar kaphat időpontot (legtöbbször másnapra), és pár hét alatt 80% sikerességgel tudjuk csökkenteni a lábujjpárnák mögötti fájdalmát. Ha van még kérdése olvasson utána a kérdések a lökéshullám terápiáról című oldalunkon:
      https://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-kezeles-kerdesek
      Gyógytornász kollégáink várják Önt:
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogytornaszok
      Ha pedig a gyógyulások sikerességére kíváncsi, olvassa el „Gyógyulások” menüpontban található valós véleményeket:
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogyulasok-lokeshullam-kezelessel
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  11. Ordó Mihályné

    Tisztelt Harmónia Centrum!
    Kérdezni szeretnék. 66 éves nő vagyok, kissé túlsúlyos és cukor beteg. A cukor szintem diétával, gyógyszerrel aránylag renben van. Egy ideje van egy furcsa érzésem a bal lábujjaim alatt. Olyan, mintha pl zokni gyűrődött volna be az ujjak alá. Időnként kicsit fáj is, de inkább nagyon kellemetlen érzés. Háziorvosnál ill Diabetológián nem tudnak mit mondani, de még azt sem, hova fordulhatnék a panaszommal.
    Válaszukat köszönöm. Üdv: Ordó Mihályné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ordó Mihályné!
      Köszönjük kérdését. Nagyon pozitív, hogy szépen rendben tudja tartani a cukor szintjét ahogy írta. A bal lábujj furcsa érzete/ kellemetlensége lehet akár lábboltozati süllyedés miatt, például a haránt boltozat ami a nagy- és a kis lábujjak között található. Ebből adódóan lehet, hogy esetleg a talpán nem egyenlően terheli a lábának részeit, ezért például a bal lábujjak alatti rész túlterhelődik, ez zsibbadást és más furcsa érzeteket kelthet. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a cukor szint miatt van furcsa érzete a lábujjak alatt, főleg ha a háziorvos illetve diabetológus nem látott vészjósló jeleket/ tüneteket ennek kapcsán.
      Hozzánk bátran fordulhat panaszával, gyógytornász kollégáink szívesen várják egy talpfelmérésre és konzultációra, ahol valószínűleg kiderül mi okozhatja ezt az érzetet a lábán:
      Gyógytornászok
      Akár egy egyszerű személyre szabott Nálunk készülő talpbetét segíthet a problémáján:
      Talpvizsgálat, talpbetét készítés kérdések
      Problémájáról bővebben olvashat itt:
      Metatarsalgia kezelése lökéshullám terápiával
      Várjuk hívását szeretettel:
      Harmónia Centrum

  12. Albecker Dávid

    Tisztelt Harmónia Centrum!

    Olyan kérdésem lenne, hogy a nagylábujjammal belerúgtam az ajtófélfába utána megdagadt és szép színes volt 2-3 hét alatt ezek a tünetek elmúltak (nem tudom hogy tört-e röntgenre nem mentem vele, mondván úgysem lehet vele mit kezdeni ha tört is..) ezért próbáltam az életem úgy élni mintha nem történt volna semmi, dolgoztam (fizikai munka, súlyok cipelése), jártam rajta ugyanúgy, de kb 1-2 hete fokozatosan kezdett a talp felső része fájni(kb 2-3 cmre a nagy lábujjtól lefelé a talp közepe felé) kicsit mintha meg is lenne dagadva és elég nehézkes a járás rajta. Kérdés hogy lehet esetleg a rossz lábtartás miatt vmi gyulladás(mert próbáltam azért úgy járni hogy ha esetleg tört a lábujj ne görbítsem be járás közben) vagy más probléma lehet? Ha tört és rosszul fort össze valami ideget nyomhat vagy ez nagy hülyeség?
    Vagy csak valami gyulladás ödéma lett ott? Olvastam még a talpibőnyét..

    Köszönöm válaszuk előre is!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Albecker Dávid!
      Köszönöm részletes leírását. Sajnos egy ilyen sérülés után rosszul kezdi terhelni az ember az érintett lábat a fájdalom miatt. Valamint ha esetleg törés volt, a csontok is elmozdulhattak a nagy lábujjban, ami tovább bonyolíthatja a terhelési problémákat. Röntgen felvételt mindenképpen megéri készíteni, mivel más a kezelése egy olyan lábnak ahol törés volt, és ahol nem. Ráadásul az időtartam, ahogy múlt a színesség a lábán, az nagyon hosszú egy sima húzódáshoz/ zúzódáshoz képest, úgyhogy lehet hogy más is sérülhetett (izom, ínak, csont). Ennek tetejére a túl korai terhelés ronthatott az állapotán, ezért szoktam ajánlani, hogyha történik sérülés, keressen szakszerű segítséget. Akár gyógymasszőr, gyógytornász személyében, ha orvoshoz nem szeretne menni. Ha a nagylábujj nem regenerálódott rendesen/ túl hamar terhelte, más struktúrák is sérülhettek, például a 2-3 cm-re található láb rész a nagylábujj mögött a talpi részen.
      Kérdésére válaszolva igen, lehet hogy a rossz járás miatt alakulhatott ki nagylábujj ínának vagy talpi bőnyének a gyulladása, de rossz csont regenerálódás/ idegen való nyomás miatt is kialakulhatott ez. Képalkotó / személyes vizsgálat nélkül sajnos nagyon nehéz ezt megállapítani. Azt ajánlanám, hogy minél előbb keressen fel orvost vagy szakembert a lábfejével.
      Akár Dr. Hargitai Gergely szakorvosunk is tud segíteni egy konzultáció és vizsgálat alkalmával.
      Ha inkább gyógytornászhoz szeretne jönni, alsó-végtag specialista gyógytornászunk – Pakulár Nóra – várja Önt:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pakular-nora-gyogytornasz
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  13. Gergely Màrta

    Tisztelt Harmónia Központ
    Szúró, nyilalló, égető és feszítő 4 és 5-ös lábujjak alatti fájdalmam van.
    De nem a teljes párnázott részén van, amit metatarsalgiának hívnak, hanem csak e két lábujjam alatti gyulladásnak érzem. E két ponton gyulladt, dagadt és vörös elszíneződéses a talpam egy-gy levél formájú pici területen.
    A fájdalom kifejezetten erős. Mi lehet ez?
    Voltam ortopédusnál. Pihenést, jegelést javallott. Nem használ. De járnom állandóan kell, és olyan mintha egy éles kavicsos kellene járnom, ami a lábam közé ragadt. Köszönöm a segítségüket!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gergely Márta!
      Köszönöm kérdését. Ajánlanám Önnek, hogy jöjjön el hozzánk gyógytornászaink egyikéhez egy konzultáció és állapotfelmérésre, valamint egy számítógépes talpvizsgálatra, és ott többet tudunk mondani Önnek. Ez a fájdalom/ szúró érzet lehet az ujjak alján levő, vagy a talppárnák gyulladásától, de lehet például köszvény miatt is, de akár harántboltozat is okozhatja. A probléma fontos okát sajnos nem tudom a leírása alapján behatárolni, és csak ha megvan a probléma oka, akkor tudunk megoldásra jutni.
      Jöjjön el egy találkozóra Havasi-Hollanda Karina gyógytornászunkhoz, aki alapos konzultáció és állapotfelmérést követően tud Önnek segíteni a fájdalom megszűntetésében.
      https://www.harmonia-centrum.hu/havasi-hollanda-karina-gyogytornasz-fizioterapeuta
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  14. Sörös-B Judit

    Tisztelt Harmónia Centrum!
    Üdvözlöm!
    34 éves vékony, sportos nő vagyok. Kb 1 hete elkezdett a bal lábamnál lépésnél, ha megnyomódik a talppárnánál egy pont, az is kissé fáj, de a második lábujj végében viszont erős fájdalom jelentkezik. Csak egy bizonyos pontnál vannak ezek a tünetek. Mióta jó idő van, sokat vagyok mezítláb, kint és bent is. Semmilyen problémám nem volt eddig szerencsére a lábamnak. Esetleg így elmondás alapján tudnának valami tanáccsal segíteni, hogy mitől lehet ez?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sörös-B Judit!
      Köszönöm leírását. Több okból is keletkezhet ez a fájdalmas pont. Az egyik lehet, hogy például rossz cipőtől megfájdult az a rész/pont a lábon. Esetleg megerőltetés hatására (nagyobb séta vagy túra is lehet) pici gyulladás is keletkezhet a talppárnán vagy a lábujjak mögötti pontokon. Másik okozó lehet a haránt boltozat süllyedése, ami akár fájdalmat és zsibbadást is tud okozni az előláb területén bárhol, de főleg a talppárnán és lábujjak alatt szokott jelentkezni. Papucsot mindenképpen hordjon otthon, amíg fájós a leírt terület, mert ez picit megvédi. Esetleg óvatos talp masszírozással segíthet a befeszült talpizmokon is.
      Személyre szabott talpbetéttel tudunk segíteni Önnek, és mivel gyógytornász kolléga végzi a kezeléseket, így át tudják beszélni a problémát. Legtöbb esetben a talpbetét segít az Önéhez hasonló problémák megoldásában. Számítógépes talpfelmérésünkről és Jantó-féle talpbetétünkről itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpvizsgalat
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  15. Barbara Tokes

    Tisztelt Harmónia Centrum!

    Tegnapi napon történt, hogy ráléptem az éjszakai lámpa kis dugójára, amit a konnektorba dugunk. Nem szúrta át a lábam ugyan, de belilult, kissé megdagadt, és bekeményedett. Na most már nem bírok lábra állni a fájdalomtól. Hova kéne ezzel fordulnom? Sürgősségire ezzel nem mehetek. Háziorvos nem tudna vele mit kezdeni. Ortopédus? Vagy itthon tudom kezelni valamivel? Alap fájdalom nincs. Csak ha rálépek. De akkor a fájdalom továbbhatol az egész testemen, még a fejemben is érzem. Köszönöm előre válaszát. ( ma lenne anyaszabim, de hát így el se tudok menni itthonról, szóval súlyos😅)

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Barbara Tokes!
      Köszönöm kérdését, sajnálattal hallom fájdalmát. Mindenképpen próbálja meg óvatosan hűteni az adott területet 5-10 percre napi 2-3-szor. Valamint kenegesse gyulladáscsökkentő krémmel, amit óvatos mozdulatokkal érdemes bemasszírozni a talp izmoknál vagy a fájdalmas részen pl. fekete nadálytő krém. Érdemes még óvatosan többször nyújtani vagy masszírozni a talpizmokat és vádli részt. Ha ez sem segít, próbálja meg háziorvosától megkérdezni mi lehet a szövetekkel. Esetleg be tudja-e utalni egy ultrahang felvételre, ahol látszani fog, hogy esetleg sérült-e bármi lágy szövet a talpon.
      Ha segítségre van szüksége a nyújtásokkal vagy masszírozással kapcsolatban, akkor keresse Pakulár Nóra alsó-végtag specialista gyógytornászunkat, aki tud segíteni:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pakular-nora-gyogytornasz
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk

  16. Német Lolita

    Jó napot! Vettem egy csizmát. Egy hónapig se hordtam kb. 3 hét. Aztán csak annyit vettem észre, hogy csak az egyik lábamon a kis lábujjam alatt a csontom fáj, de szörnyűen. Ahogy mozgatom, annál jobban fáj. Köszönöm mielőbbi válaszát.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Német Lolita!
      Nagyon gyakori a probléma, amit leír. Sokszor egy rossz cipőtől kialakulhatnak mindenféle gyulladások a láb területén, például a kislábujj melletti részeken. Mindenképpen próbálja óvatosan hűteni a területet – esténként 5-10 percre, valamint gyulladáscsökkentő kenőccsel kenegetni.
      Személyre szabott talpbetétet ajánlanék, centrumunkban van a Jantó-féle egyéni talpbetét, mert lehet a harántboltozat süllyedés miatti szétterült lábfej miatt is ez a fájdalom.
      Érdemes az interneten rákeresnie a szabó-bütyök kifejezésre, ami miatt sokszor kialakul ez a fájdalom. Ha felismeri a saját lábán ezt az elváltozást, tudunk segíteni bütyök csomagunkkal, amit gyógytornászaink végeznek. Ebbe a csomagba bele tartozik egy konzultáció, számítógépes talp felmérés, talp torna megtanítása, valamint kineziológiai tapasz felhelyezése bütyökre.
      Várjuk hívását szeretettel!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük