Ortopédia vagy reumatológia?

A reumatológia és az ortopédia hasonlít abban, hogy mindkettő a mozgásszervi betegségek gyógyításával foglalkozik. Mit jelent ez?

Azt, hogy mindkettő az izmok és az izmokat a csontokhoz kötő inak, valamint a csontvégeket összekötő ízületek és szalagok túlterhelését, megerőltetését, gyulladását, rugalmatlanságát, fájdalmát gyógyítja.

A kettő közötti különbség a mozgásszervi panaszokat kiváltó okokban található meg.

Mi a különbség az ortopédia és a reumatológia között?

ortopédia vagy reumatológia

Fájdalma ortopédiai vagy reumatológiai kezelést igényel inkább?

Az ortopédia a vázrendszer, a csontok valamint az izmok, inak és szalagok veleszületett, valamint szerzett sérüléseinek, deformitásainak és megbetegedéseinek konzervatív, tehát nem műtéti, valamint műtéti helyreállító sebészeti kezelésével foglalkozó orvosi ág.

Ezzel szemben a reumatológia a belgyógyászat egyik ága. A mozgásszervek – gerinc és ízületek – fájdalommal vagy valamilyen működészavarral járó, nem sérülésből származó konzervatív, vagyis nem műtéti kezeléssel dolgozó orvosi ág. A reumatológus a gerinc, a csigolyák, a porckorongok, a csontok, ízületek, és az ízületeket körülvevő és mozgató szalagok, inak, izmok nem hirtelen fellépő, sérülésből származó, hanem krónikus megbetegedéseivel foglalkozik.

A reumatológiai betegségek közé sorolhatjuk még az autoimmun eredetű ízületi betegségeket és a kopásos ízületi betegségeket is. Ide sorolhatók még a gerinc elváltozásai, a derékfájás, az idegek becsípődése vagy a lumbágó is. A csontritkulásból származó panaszok kezelésével is a reumatológus foglalkozik.

A legfontosabb különbség tehát az ortopédus és a reumatológus között, hogy amíg az ortopédus a mozgásszervi betegségeket műtéti, sebészeti beavatkozással is gyógyítja, állítja helyre, addig a reumatológus csak konzervatív kezeléseket használ a gyógyításhoz, és nem műt.

Ez tehát azt jelenti, hogy a reumatológus a mozgásszervek gyógyításában a gyógyszeres kezelés mellett a fizikoterápiát, a gyógytornát, a gyógymasszázst és a különféle fürdős kezeléseket használja.

A mozgásszervi betegségek műtéti kezelésével vagyis a csontok, ízületek, szalagok, inak és porcok operálásával, a protézisek beültetésével az ortopédia foglalkozik.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Milyen tünetek észlelésekor forduljon a reumatológushoz?

Az életkor emelkedésével a reumatológiai betegségektől sokkal nagyobb arányban szenvednek az emberek, mint az ortopédiai problémáktól. A két orvosi szakágat természetesen nem lehet határozottan szétválasztani egymástól, hisz mindkettő a mozgásszervi betegségek gyógyításával foglalkozik, de azt kijelenthetjük, hogy a krónikus, hosszan elhúzódó panaszok jóval nagyobb arányban okoznak ízületi fájdalmakat, mint a különféle sérülések.

Ezért nem is véletlen, hogy az emberek kétharmada szendved valamilyen ízületi problémától. Ezek persze életkortól függetlenül bárkinél jelentkezhetnek, de kétségtelen, hogy 50 éves kor felett növekszik meg drámaian a krónikus ízületi problémákkal küzdők aránya.

A jelentkező tünetek a panaszos ízülettől függően rendkívül változatosak lehetnek. Tarthatnak rövidebb, hosszabb ideig, akár évekig, évtizedekig is.

A reumatológushoz a hosszan elhúzódó, krónikus panaszaival érdemes fordulni, és nem a hirtelen fellépő, akut, valamilyen sérülésből származó, azonnali ellátást igénylő panaszával.

Éppen ezért a legfontosabb tünet talán a hosszan elhúzódó, lassan kialakuló, de hosszadalmasan jelentkező ízületi fájdalom az, ami igazán a reumatológus kompetenciájába tartozik.

Ezek a krónikus ízületi fájdalmak jellemzően reggel jelentkeznek erőteljesen. A fájdalmas ízületeknek ez a reggeli merevsége a napi mozgással mérséklődik. A problémát okozó ízület a mozgás hatására bejáratódik, kevésbé fáj már.

Nagyobb fizikai megterheléskor azonban fokozódik az ízületi fájdalom. Ennek a fokozott terhelésre jelentkező fájdalomnak a sajátossága, hogy pihentetésre csökken az érzett fájdalom is.

A reggelente és fokozott terhelésre jelentkező fájdalom mellett az ízületek fájdalmának másik jellemző tünete a mozgásterjedelem fokozatos csökkenése, a mozgás beszűkülése. Ez különösen 50 éves kor felett általánosan jelentkező panasz ízületi fájdalmaknál. A porcok kopása, az ízületi folyadék csökkenése, valamint szalagok és inak rugalmasságának és az izmok erejének fokozatos csökkenése egyre nagyobb arányban hozza felszínre a mozgásterjedelem beszűkülését. Az életkor előrehaladásával egyre nagyobb problémát jelent az ízületek mozgásának korlátozódása.

Az ízületek túlerőltetésekor az ilyen intenzitású mozgáshoz nem szokott izmok, inak és szalagok begyulladnak. A gyulladás hatására az ízületekben is felszaporodik a gyulladást okozó ízületi folyadék, és ez nemcsak jelentős fájdalommal jár, hanem az érintett ízület szemmel is látható duzzanatát, akár kipirosodását is okozhatja. Ezek a szemmel is láthatón megduzzadt ízületek nyomásra is érzékenyek.

Tudja már, hogy fájdalmas ízületeivel ortopédushoz vagy reumatológushoz forduljon inkább?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük