Alacsony vérnyomásra mit érdemes szedni?

Ha alacsony a vérnyomása, akkor hacsak lehetséges, leginkább ne szedjen semmit. Az alacsony vérnyomásra szedhető gyógyszereknek ugyanis kivétel nélkül mindegyiknek mellékhatásaik vannak.

Miért nem érdemes alacsony vérnyomásra gyógyszereket szedni?

A gyógyszerek mellékhatása, és csak a tünetet csökkentő hatásuk miatt.

Ezeket a gyógyszereket hosszú éveken át szedve egyrészt annyira hozzászokik szervezete a gyógyszerek hatóanyagához, hogy csökken a hatékonyságuk. Ez pedig azt jelentheti, hogy egyre nagyobb koncentrációban kell majd szednie ezeket a gyógyszereket. Ön szerint jó ez így?

Másrészt pedig szervezete idővel annyira hozzászokhat a szedett gyógyszerhez, hogy másikra kell átállnia, hogy érvényesüljön a vérnyomást növelő hatás. A vérnyomást emelő gyógyszernek a mellékhatása viszont lassan, de biztosan mérgezni fogja a szervezetét. Ezért hacsak lehetséges, akkor alacsony vérnyomás problémáját ne a tüneti, gyógyszeres kezeléssel próbálja megoldani. Erre két alapos oka is lehet:

  • Egyrészt szerencsére az alacsony vérnyomás a legtöbb esetben nem olyan nagy baj, hogy azonnali beavatkozást igényelne.
  • Másrészt pedig, ha mégis azonnali beavatkozásra van szükség, akkor vérnyomása emelését, normalizálását sokkal inkább alacsony vérnyomása okának a feltárásával, és ennek az oknak a megszüntetésével, vagyis életmódjának a megváltoztatásával érdemes megtennie.

A gyógyszeres tüneti kezeléssel ugyanis alacsony vérnyomása kiváltó okát például a rendszeres mozgás hiányát, vagy az Önt érő tartós stresszt nem szünteti meg, csak elnyomja a tünetet, az alacsony vérnyomást.

Ha pedig valamilyen betegség, például szívelégtelenség, a szívritmus zavara, vérszegénység, a mellékvese elégtelen működése vagy a pajzsmirigy alulműködése okozza alacsony vérnyomását, akkor ebben az esetben sem a vérnyomását kell emelni, hanem az alacsony vérnyomást okozó esetleges betegségét kell kezelni.

Vagyis alacsony vérnyomása problémáját a gyógyszerek szedésével nem oldja meg, csak megszünteti a tünetet, viszont a gyógyszerek mellékhatásával hosszú távon generálhat magának egy másik problémát is. Azzal együtt, hogy garantáltan nem szünteti meg alacsony vérnyomása kiváltó okát.

Mit tehet alacsony vérnyomása emelésére?

A tartósan alacsony vérnyomás sok esetben éppen az ellentettje a magas vérnyomásnak. Ezért számos olyan dolgot kifejezetten célszerű megtenni az alacsony vérnyomással küzdőnek, ami magas vérnyomásnál egyenesen tiltott.

alacsony vérnyomás emelése természetesen

Fogyasszon többet a képen látható ételekből, és ezzel is sokat tesz alacsony vérnyomás problémájának megoldásáért

Ilyen az ételeknek a sózása. Az ételek sózása emeli a vérnyomást, ezért alacsony vérnyomásnál ez is segíthet a panaszok csökkentésében.

Ezzel együtt azonban érdemes a korábbinál jóval többet mozogni, sportolni, mert a rendszeres mozgás nemcsak az izmokat mozgatja meg, hanem felélénkíti a vérkeringést is.

Sokszor olyankor lehet érezni az alacsony vérnyomás jeleit, amikor gyors mozdulatokat tesz, vagy pedig hirtelen pozíciót vált. Ezért alacsony vérnyomásnál ezeket érdemes kerülni. Mit is jelent ez? Például azt, hogy ha azt tapasztalja, hogy megszédül, ha hirtelen feláll, vagy akkor, amikor reggel felkel az ágyból, akkor érdemes lassabban pozíciót váltani. Például előbb üljön fel az ágyon, és üljön 1-2 percet az ágy szélén, mielőtt elindulna. Ha hajlama van az alacsony vérnyomásra, akkor kerülje a hirtelen gyors mozdulatokat.

Naponta 1-1 pohár vörösbor elfogyasztása is segíthet a tünetek elmúlasztásában. Ugyanígy, ha mértékletesen, megiszik napi 1-2 kávét, akkor ez is segíthet. A rozmaring és a borsmenta keverékéből készült tea rendszeres fogyasztása is segít az alacsony vérnyomás normalizálásában.

Sokszor már az is segít az alacsony vérnyomás emelésében, ha rendszeresebben és több folyadékot iszik.

Segíthet az is, ha az étkezési szokásain változtat. Egyen gyakrabban, de kisebb adagokat. Ezzel továbbra sem fog elhízni, hisz nem nő a napi kalóriabevitele. Viszont kiküszöböli ezzel azt, hogy a bőséges étkezések után leeshessen a vérnyomása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.