Hogyan lehetséges az érszűkület otthoni kezelése?

Az érszűkület a verőereknek az artériák falának a beszűkülése. Ezt a szűkületet az erek falára lerakódó koleszterinkristályok, a pakkok képződése okozza.

Mi az érszűkület kialakulásának oka és következménye?

Az érszűkület jellemzően az alsó végtagon okozza legszembetűnőbb problémát. A lábszár verőereinek falára lerakódó koleszterinkristályok fokozatosan és egyre nagyobb mértékben leszűkítik az eret, ezzel pedig az erekben futó vér áramlását nehezítik. Egy idő után a véráram romlása miatt a sejtek egyre kevesebb friss, oxigénben és tápanyagban gazdag vérhez jutnak.

Ha ez a folyamat hosszú ideig tart, akkor a sejtek nem fogják megkapni a működésükhöz szükséges tápanyagokat, és friss oxigénhez sem jutnak. Ennek pedig az lesz a következéménye, hogy előbb a működésük romlik, később pedig a sejtek elkezdenek elhalni.

Az alsó végtagon kialakuló érszűkület esetén a tünetek egyre kisebb fizikai terhelés hatására jelentkeznek. Ezen azt kell érteni, hogy érszűkületes láb esetén egy bizonyos távolság megtétele után görcsbe rándul az alsó lábszár izma, a vádli. A lábikragörcs mellett combfájdalom is megjelenhet a combban. Ilyenkor meg kell állni, pihenni kell. Néhány perc pihenés után elmúlik a görcs, megszűnik a fájdalom és folytathatja az útját. Ugyanekkora távolság megtétele után azonban újra görcsbe fog rándulni a vádli, és megjelenik a fájdalom.

Az érszűkületes fájdalomban az talán a legnagyobb probléma, hogy az érszűkület előrehaladásával egyre kisebb távolságokat lesz képes megtenni lábának begörcsölése, fájdalma nélkül. A görcsbe ránduló vádli mellett a láb hidegsége és zsibbadása is jelentkezik. A láb lilásan el is színeződhet. Idővel a fájdalom már éjszaka, és nyugalmi állapotban is megjelenik.

Az érszűkület azonban nemcsak az alsó végtagon, hanem az artériás vérrendszer más ereiben is megjelenik kisebb-nagyobb mértékben. Érintheti az agyi és a nyaki ütőereket is. Ilyenkor a tünetek között fülzúgás, szédülés, a feledékenység, a koncentrálás nehézsége, valamint a látás- vagy mozgászavar is jelentkezhet. Megjelenhet a féloldali, jellemzően bal oldali zsibbadás.
Szűkületesek lehetnek a szívben futó verőerek is. Ilyenkor könnyebben fog elfáradni, és szív körüli, szívtáji fájdalmat is érezhet.

Mit tehet az érszűkület kezelésére?

Ha ilyen tüneteket tapasztal, akkor mindenképp keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén szakorvoshoz, érsebészhez irányítja.

Ha pedig a szakorvosi ellátás még nem szükséges, akkor életmódja megváltoztatásával segíthet panasza enyhítésében.

Milyen lehetőségei vannak az érszűkület otthoni kezelésére?

érszűkület otthoni kezelése

Az érszűkület otthoni kezelésére milyen lehetőségei vannak?

Érszűkületes panaszoknál mindenképp szükség van életmódja megváltoztatására. A legfontosabb teendők a szinte mindenkor szokásosak:

  • Ha dohányzik, akkor egészsége érdekében abba kell hagynia a dohányzást. A statisztikákból ismert tény ugyanis, hogy az érszűkületes problémákkal küszködőknek a 80%-a dohányzik.
  • Változtani kell az étrendjén is, és át kell térnie egy koleszterinben szegényebb étrendre.
  • Emellett még rendszeresen mozognia is kell.

Ezekkel az életmódbeli változtatásokkal jelentősen lassítható állapotának a romlása. Ha pedig időben felfedezik a bajt, akkor pedig még meg is állítható a folyamat.

Az érszűküles problémák egyik leggyakoribb kiváltó oka az erős dohányzás. Ezért első lépésként a dohányzást kell abbahagynia. Tehát nem arról van szó, hogy csökkenteni kell az elszívott napi mennyiséget, hanem le kell tenni a cigit. Ebben nincs mese. Ha élni akar, akkor ezt meg kell tennie, mert ilyenkor a cigi nemcsak a tüdejére, hanem az ereire is életveszélyes.

Nemcsak a dohányosok között jóval magasabb az érszűkületes panaszokkal küzdők aránya, hanem cukorbetegek és a magas vérnyomásos betegek között is.

Mivel az érszűkületet a verőerek falára lerakódó koleszterinkristályok okozzák, ezért kézenfekvő az is, hogy az étrendjét is át kell alakítani. Koleszterinszegény étrendre való áttéréssel jelentős mértékben csökkenteni tudja az erek falára rakódás veszélyét.

A rendszeres mozgás pedig azzal a jótékony hatással fog járni, hogy idővel egyre nagyobb távolságokat lesz képes megtenni lába megfájdulása, görcsbe rándulása nélkül.

Milyen ételek csökkentik, lassítják az erek szűkülését?

Érszűkület esetén nemcsak a keringést javító, hanem az érfalat erősítő gyógynövényeket is érdemes fogyasztani.

Fokhagyma

A fokhagyma talán a legismertebb, jól ismert természetes értágító. Nemcsak az érszűkület, hanem a magas vérnyomás természetes kezelésére is kiváló.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása nemcsak az artériák falán kialakuló pakk képződést gátolja, hanem már a megtapadó pakkok méretét is képes csökkenteni.

A korpás kényérből készített fokhagymás pirítós nemcsak az emésztését fogja segíteni magas rosttartalmával, hanem az ereit is tisztítani fogja.

Kúraszerűen is fogyaszthatja a fokhagymát, megpedig olyan formában, ahol még a pálinka fogyasztását is egészségileg írják elő Önnek. Ennek során fél liter pálinkába kell áztatnia 10-12 gerezd fokhagymát körülbelül egy hétig. Ezután napi 3 centilitert igyon meg a fokhagymás pálinkából. Amikor elfogy a fél liter pálinka, akkor érdemes egy kéthetes szünetet tartani, és utána újra megismételni a kúrát.

Mustármag

A mustármag szintén jótékony hatással van a magas vérnyomástól és érszűkülettől szendvedőkre. A mustármag fogyasztása hisztamint szabadít fel, és ez pedig nemcsak az anyagcserét, hanem a vérkeringést is serkenti.

Galagonya

A galagonya nemcsak a vérnyomást, hanem a koleszterint is csökkenti, ezzel pedig megelőzi az erek elmeszesedését is. Jótékonyan hat a szív működésére is.

C-vitamin és flavonoidok jótékony hatása

A C-vitamin jótékony hatásáról gondolom, hogy Önt sem kell meggyőzni. Az érszűkület elleni védekezéskor azért hatásos, mert erősíti az erek falát, és a káros szabadgyököket is semlegesíti. A vérnyomás szabályozásában is részt vesz.

A C-vitamin gazgagon megtalálható a zöldségekben és a gyümölcsökben. Emellett azonban a zöldségekben, gyümölcsökben és például a vöröshagymában megtaláható flavonoidok pedig fokozzák a C-vitamin antioxidáns hatását. Ezzel pedig a szívinfarktus megelőzésében segítenek.

Ezek közül melyiket fogja fogyasztani rendszeresen?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük