Csípőfájdalom lábzsibbadás

A csípőfájdalom lábzsibbadással együtt gyakori panasz akkor, ha a farizmok alatti piriformis izom gyulladása miatt nyomódik az ülőideg. A piriformis izom gyulladása már a csípőben is fájdalmat okoz. A feszülő piriformis izom alatt futó ülőideg nyomódásával pedig az ülőideg lefutásának mentén az ingerülettovábbítás romlik. Ez pedig azt jelenti, hogy az ülőideg lefutásának mentén a láb zsibbad és fáj.

piriformis szindróma

Piriformis izom gyulladása miatt nyomódik az alatta futó ülőideg. Ez pedig a láb zsibbadását okozza az ülőideg lefutásának mentén

A farizmok alatti piriformis izom a láb mozgatásában vesz részt. Megerőltetése miatt az izom begyullad, feszül, és emiatt az alatta futó ülőideg mentén a zsibbadás és a fájdalom a combon át a lábszáron és a lábfejen át a lábujjakig érezhető lehet.

A piriformis izom gyulladása miatt a testünkben futó leghosszabb és legvastagabb ideg, az ülőideg kerül nyomás alá a piriformis izmok alatt. A piriformis izom a csípőben mindkét oldalon, a farizmok alatt a keresztcsonttól a combcsont tomporához vezet. A láb kifelé forgatását végzi.

csípőfájdalom lábzsibbadás

Csípőfájdalom a láb zsibbadásával

Pontosabban megfogalmazva a piriformis izom a farizmok alatt a csípő forgatásában és a lábak mozgatásában vesz részt.

  • Stabilizálja a csípőízületet. Forgatja és kifelé rotálja a csípőt. Ha a lábfejét kifelé forgatja, akkor máris el tudja képzelni, hogy miről is van itt szó. A csípőízület hajlított helyzetében pedig kissé eltávolítja a középvonaltól. Vagyis, amikor oldalra emeli a lábát.
  • A piriformis izom a járás stabilitását is segít megőrizni. Segít egyensúlyunk megőrzésében, amikor járás közben egyik lábunkról a másikra lépünk.
piriformis alagút szindróma

Piriformis alagút szindróma a csípő ábrázolásával

Azonban, ha túlerőltetés miatt begyullad és megfeszül a piriformis izom, akkor nyomja az alatta futó ülőideget, ami a kismedencéből halad a comb felé.

Ez a nyomódás az ideg lefutása mentén az ideg érzékelésének zavarát, érzéskiesést, fájdalmat és zsibbadást okoz a nyomódás mértékétől függően. A zsibbadás megszüntetéséhez az ideg nyomódását kell megszüntetni.

Piriformis izom feszülésének, az ülőideg nyomódásának többféle oka is lehet

  • A túlzott igénybevétel miatti gyulladás. Ez lehet például az állandó íróasztal előtt ülésből származó feszülés. Lehet azonban egy szokatlanul hosszadalmas futás miatt is.
  • A helytelen tartás is okozhatja a piriformis izom gyulladását, például a széken való helytelen ülés.
  • A csípőízület vizesedése is okozhatja az izom feszülését, az ideg nyomódását.
  • Valamilyen sérülés, húzódás, rándulás vagy szakadás is okozhatja a panaszokat.

Szabaduljon meg lába zsibbadásától!

comb zsibbadás oka

Mióta zsibbad a combja? A bal vagy a jobb? Milyen erős a zsibbadás? Mikor jelentkezik? Mire figyeljen még? Comb zsibbadásának oka mi lehet? Kattintson a képre a zsibbadás okát kiderítő kérdőívéért!

Mi lehet a combja zsibbadását okozó piriformis izom fájdalmas feszülésének oka? Kattintson a linkre, és derítse ki a zsibbadás és fájdalom okát!

  1. Töltse ki figyelmesen a piriformis izom feszülésének okát feltáró kérdőívét.
  2. Derítse ki a zsibbadás okát válaszai kiértékelésével. Ebben tud segíteni alagút szindrómák kezelésére szakosodott specialistánk konzultáción akkor, ha elküldi kitöltött kérdőívét.

Az izom zsibbadását kiváltó oknak az ismeretében pedig kezeltesse, és szüntesse meg a piriformis izom gyulladásból származó feszülését.

Piriformis izom gyulladás tünetei összekeverhetők az isiásszal vagy a gerincsérvvel

A tünetek, a csípőbe és az alsó végtagba lesugárzó fájdalom és zsibbadás ugyanazok ezeknél a panaszoknál. A panaszokat kiváltó ok, az ülőideg nyomódásának helye és mikéntje más.

Porckorongsérvnél a porckorong kocsonyás belső magjának a kitüremkedése nyomja a gerincvelőből kilépő ülőideg gyökét.

ülőideg gyulladás

A gerinccsigolya elmozdulása miatt nyomódik, becsípődik az ülőideg. A fájdalom, a zsibbadás bárhol jelentkezhet az ülőideg lefutásának mentén

Isiásznál viszont a gerinccsigolya kimozdulása okozza az ülőideg nyomódását, ami akadályozza az ingerülettovábbítást.

Piriformis szindrómánál viszont az ülőideg lefutásának későbbi szakaszán, a farizmok alatt futó piriformis izom feszülése nyomja az alatta haladó ülőideget, és ez okozza az ingerülettovábbítás zavarát.

A háromféle panasznál tehát az ülőideg nyomódása után érezhető panaszok ugyanazok. Érzéskiesés, fájdalom és zsibbadás. Az ülőideg azonban máshol és másképp nyomódik. Ezért a fájdalom megszüntetésének is eltérő módja van ezeknél a panaszoknál.

Fájdalom és lábzsibbadás megszüntetése

Porckorongsérvnél

pihentető hátonfekvés emelt lábakkal

Pihentető háton fekvés emelt lábakkal

Kezdődő panaszoknál még nem kell tartani a műtéttől, mert nincs szükség rá. A porckorong kocsonyás magjának a kitüremkedése még nem jelentős. Ezért a gerinccsigolyákat összekötő ízületek, izmok és szalagok megerősítésével, rendszeres tornáztatásával meg tudja erősíteni a gerincét alkotó kisízületeket, szalagokat annyira, hogy vissza tudja terelni a porckorongok kocsonyás magját. A kitüremkedés megszüntetésével pedig megszűnik az ideg nyomódása is.

Márpedig ha nem nyomódik a gerincvelőből kilépő ideggyök, akkor nem sugárzik ki a fájdalom és a zsibbadás a csípőbe és az alsó végtagba.

Isiásznál

gerinc nyújtása

Gerinc nyújtása, a csigolyák melletti izmok kilazítása

A kimozdult gerinccsigolyát a gerincet alkotó ízületek ellazítása után a tapasztalt gyógymasszőr vissza tudja terelni az eredeti helyére. A masszázs során az ízületek kilazítása után szakavatott mozdulatokkal kerül vissza a kimozdult csigolya az eredeti helyére. Ezzel pedig megszűnik az ülőideg nyomódása. Megszűnik a kellemetlen fájdalom, a lábba lesugárzó zsibbadás, érzéstelenség. Nem nyomja már a kimozdult csigolya az ideg gerincből kilépő nyúlványát.

törzs erősítése

Gerinc erősítése lapocka zárással, láb hajlítással. Nemcsak a törzsizmokat erősíti ezekkel a gyakorlatokkal, hanem tartását is javítja

Természetesen a masszázs után meg kell erősíteni az izmokat és szalagokat annyira, hogy stabilan tartsák majd a csigolyát a későbbiekben is. Ezt a gerinc rendszeres tornájával érheti el. Sőt megerősítheti úgy a gerincét tartó kisízületeket és szalagokat, hogy nem kell tartania a csigolyák későbbi kimozdulásától sem. Ehhez azonban rendszeres gerinctornára van szüksége.

Piriformis izom gyulladásánál

A piriformis izom gyulladása nyomja az ülőideget, ezért az izom gyulladását kell megszüntetni az ülőideg nyomódásának, a zsibbadásnak a megszüntetéséhez. Ezt pedig a begyulladt piriformis izom nyújtásával, lazításával érheti el.

Kellő bemelegítés után a körteképű izom nyújtása növeli az izom rugalmasságát, és ezzel meg tudja szüntetni az ülőidegre nehezedő nyomást. Ezeknek a nyújtó, lazító gyakorlatoknak a rendszeres végzésével nem kell tartania az ülőideg későbbi nyomódásától sem. Természetesen a piriformis izom nyújtása mellett érdemes meg is erősíteni az izmot, hogy a nagyobb terhelést is gyulladás, feszülés nélkül tudja majd elviselni, és egy esetleges gyulladás ne okozza majd később az ülőideg nyomódását.

4 gondolatok ezen: “Csípőfájdalom lábzsibbadás

  1. Polgár Géza

    81 éves férfi vagyok. Kb 1-2 hónapja balfaromon fájdalom jelentkezett, egészen a lábujjamig hatolva zsibbadás. Ez most átment a jobb oldalamra. Ülőideg gyulladást állapított meg a körzeti orvosom. Lidokainos kenőcsőt használom néha + algopirint. Fekvés is (néha borzalmas) Rám tör a fájdalom, nehézkes a felkelés is stb. Bottal járok. Annyit észrevettem a minimális mozgás kell, hogy valamit tudjak csinálni.
    A cikk alapján sem tudom eldönteni, hogy melyik nyavalyám van?
    Köszönöm,hogy meghallgattak.
    Üdv id.
    Polgár Géza
    Budapest.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Polgár Géza!
      Ez a lábujjig hatoló zsibbadás és far részen lévő fájdalom általában derék problémát jelent vagy ülőideg gyulladás problémát, ahogy Ön is írta. Erre a gyógymasszázs nagyon jó, de a McKenzie féle gyógytorna még jobb, ami segít a porckorong helyére mozdításában, így az idege megnyugvásában is.
      Keressen minket időpontért bizalommal. Centrumunkban 2 gyógytornász is végzi a tornát ezzel a módszerrel.
      Mielőbbi panaszmentességet kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Bátori István

    Leülést követően alig pár percre elkezd zsibbadni a jobb lábam, forgótól, egész a láb fejig, majd az ujjaim is elkezdenek fázni. Fájás van a forgóban és a combom külső részén, majd mikor felállok veszem észre a melegséget, ahogy halad le a lábujjaim felé. Este lefekvéskor többnyire a láb fejen és a talpamon sütő érzés jelentkezik, ami szinte kibírhatatlan. Ez kb. két honapja jelentkezett, és nem tudom merre induljak a gyógyulás reményében. Köszönöm, ha el olvassa!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bátori István!
      Valószínűleg ezek a jobb lábon lefutó érzetek a derékból kilépő idegekből adódó probléma, mivel a derék hajlításánál/ ülésnél jött elő. Ortopédus vagy reumatológus ki tudja vizsgálni valóban ez-e a probléma.
      Ha igen, a gyógytornászaink tudnak Önnek segíteni a McKenzie típusú gyógytornával, amivel szépen rendbe lehet hozni a porckorong elmozdulást/ sérvet.
      Hozzánk jöhet egyből a gyógytornászhoz is, hívjon minket időpontért bátran.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük