Egészséges ételek olcsón

Ha egészséges szeretne lenni, akkor egyen egészséges ételeket. Ebben semmi meglepő nincs. Minél olcsóbban kerülhetnek ezek az egészséges ételek az asztalra, annál több család tud egészségesen enni.

Egészséges élelmiszerek közül melyek olcsók is?

zöldségek és gyümölcsök

Zöldségek és gyümölcsök egészséges étrendjében

A zöldségek és gyümölcsök nemcsak vitaminokban, hanem ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagok. Az olajos halak és olajos magvak pedig telítetlen omega-3 zsírsavakban bővelkednek, ami az agy és szív működésének kifejezetten hasznos. Ha rostban gazdag ételeket fogyaszt, akkor ezek segítik az emésztését.

Ezek fogyasztása hosszú távon jót fog tenni az egészségének. Ezek közül az egészséges élelmiszerek közül melyek azok, amelyek még olcsók is?

Teljes kiőrlésű gabonafélék

barna kenyér

A barna kenyér magasabb rosttartalma miatt egészségesebb

A barna kenyér, a barnaliszt a benne lévő korpával olyan emésztést segítő rostanyagokat tartalmaz, amelyek emésztésének, bélrendszere egészséges működésének és ezzel együtt pedig immunrendszere erősségének a megőrzéséhez is hasznosak.

A sűrűn emlegetett zabpehely reggelire való fogyasztása pedig nemcsak divatos, hanem egészséges reggeli is. Bőséges rosttartalma segíti az emésztést, és a koleszterinszintet is csökkenti. A szív és érrendszeri betegségek megelőzéséhez pedig magas antioxidáns tartalma járul hozzá.

Tojás

Fehérjeforrásként sokkal egészségesebb a vöröshúsoknál. Emellett antioxidánsokat is tartalmaz. Ezzel pedig a káros szabadgyökök megkötésével a szív és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek megelőzéséhez is nagy segítséget jelent.

Káposzta, kelkáposzta

Ha hajlamos a puffadásra, akkor ezeket óvatosabban kell fogyasztania. Ha viszont nem kell ettől tartania, akkor érdemes ezeket is rendszeresen beilleszteni az étrendjébe. Magas tápanyagtartalmuk mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Sok vitamin és ásványi anyag van bennük. Magas C-vitamin tartalmuk erősíti az immunrendszerét.

Zöldleveles zöldségekként rengeteg antioxidáns is van benne, ezért a daganatos betegségek megelőzésében is segít. Emellett pedig több olyan nyomelemet is tartalmaz, aminek rákellenes hatása közismert.

Sok aminósav is van a káposztában. Ezek az aminósavak pedig gyulladást csökkentő hatásúak. Ez pedig az ízületi gyulladások ellen is hatásos védelmet jelent.

Krumpli

Nem tartalmaz zsírt, fehérjét is csak keveset. Azonban sok szénhidrátot tartalmaz, mégpedig keményítő formájában. Ez azért jó, mert így lassabban szívódik fel.

Értékes tápanyag tartalma mellett azonban C-vitamin, kálium, lizin és aminósavak is vannak benne. Ezek nemcsak táplálják, hanem immunrendszerét is erősítik, és a gyulladásokkal szemben is ellenállóbbá teszik. Rostanyaga pedig az emésztést is segíti.

Alma

Az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb gyümölcsünk. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszerét erősíti.

Pektin tartalma csökkenti a vér koleszterinszintjét, és a vastagbéldaganat megelőzésében is segít. Csakúgy, mint a quercetin, amely egy jótékony bioflavonoid, és az almában sok van belőle. Magas rosttartalma pedig az emésztését segíti.

Nemcsak olcsó és könnyen elérhető, hanem még az is mellette szól, hogy egész évben fogyaszthatja. Magas vitamintartalmát augusztus, szeptembertől áprilisig, májusig megőrzi. Ezért érdemes egész évben fogyasztani.

Hüvelyesek

hüvelyes növények

Hüvelyes növények

Száraz állapotában a sárgaborsó és a bab egész évben rendelkezésre álló gazdag fehérjeforrás.

Emésztést segítő rosttartalma is magas. Emellett pedig a vér koleszterintartalmát is csökkentik. Sok B-, C és E-vitamin van bennük. Az ásványi anyagok közül pedig magnéziumot, káliumot és vasat is tartalmaz.

Olajos halak

Az olajos halak, mint például a tonhal és hering omega-3 zsírtartalma szintén segít megőrizni az egészségét. A vitaminok közül elsősorban B-vitaminok vannak benne. Az ásványi anyagok közül a magnézium, kalcium és vastartalma jelentős.

Cékla

A cékla élénk lilás színe magas antioxidáns tartalmat jelent. Ez pedig a sejtek öregedését lassítja azzal, hogy megköti az anyagcsere során keletkező szabadgyököket. Sok vasat és B-9 vitamint, vagyis folsavat is tartalmaz. Védi a szervezetet a szív és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek ellen is.

Nemcsak salátaként vagy köretként fogyaszthatja szárnyas húsok vagy olajos halak mellé, hanem például a céklalé is ugyanazokat az egészséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, mint a cékla.

Mire figyeljen még ételei elkészítésekor?

Főzzön otthon az éttermi étkezés helyett

Nemcsak azért, mert így sokkal olcsóbban ki fog jönni az ételeinek elkészítéséhez szükséges élelmiszerek ára, hanem azért is, mert pontosan tudja, hogy mit fog enni.

Az éttermekben az összetevők ismeretlensége mellett még általában túl sok fűszert is raknak az ételekbe és erősen megsózzák, hogy ízletesebbnek hasson. Ezzel azonban azt is elérik, hogy a sósabb és fűszeresebb étel bizony egészségtelenebb is. Ezt pedig hosszútávon biztos nem szeretné, ha ezt az egészséges ételekről szóló cikket olvassa.

Az otthoni főzésnek és étkezésnek nagy előnye a pazarlásmentesség is. Nincs túl nagy adag étel, amiből a felesleg kimarad. Mégpedig azért, mert annyit szed ki a fazékból, amennyit jóízűen elfogyaszt. Utána pedig olyan adagokban rakja be a hűtőbe, amilyen adagokban meg fogja enni az elkövetkező napokban. Ezzel nemcsak a megfőzött ételek pazarlását kerüli el, hanem a következő napi főzési időt is megspórolja. Több napra is főzhet egyszerre.

A munkahelyére is csomagolhat magának otthon saját maga által elkészített ételt. Pontosan tudni fogja, hogy mit eszik, és abban is biztos lehet, hogy nem fog annyiba kerülni, mintha valamelyik étteremben enne valamit.

Vásároljon nagyobb mennyiséget, kimérőset

Ha egyszerre nagyobb mennyiséget vásárol, akkor sok egészséges ételhez olcsóbban jut hozzá.

  • Gondoljon csak arra, hogy olcsóbb megvenni a krumplit 30 kg-os zsákban, mint 2-3 kilónként külön-külön.
  • A 3 vagy 5 literes omega-3 telítetlen zsírsavban gazdag repce vagy olívaolaj is olcsóbb, mint félliteres vagy egyliteres kiszerelésben.
  • A dióbél is rendkívül gazdag omega-3 telítetlen zsírsavban. Érdemesebb nagyobb mennyiségben, kimérősen megvásárolni a piacon. Vagy pedig a nagyobb üzletek pultjainál kiméretni.

Ha az ömlesztett sárgaborsóból vagy babból vásárol kimérősen vásárol, akkor is olcsóbban jut hozzá, mintha előre csomagoltan, márkázottan vásárolná meg ezeket a hüvelyeseket.

Ne vásároljon félkész és készételeket!

Ezeket ugyanis gyorsan meg tudja melegíteni, és már eheti is, de nem fognak jót tenni az egészségének. Egyszer-egyszer eheti ugyan ezeket, azonban rendszeresen semmiképpen se fogyassza. Ugyanis nem véletlenül állnak el ezek az ételkészítmények évekig is. Azért állnak el, mert rengeteg tartósítószert tartalmaznak. Emellett pedig sok adalékanyagot és élelmiszerszínezéket, hogy még jobban nézzenek ki. Nem az egészségességük, hanem a kívánatosságuk az elsődleges szempont a gyártásukkor.

A gyorséttermi hamburgerek és sültkrumplik is pontosan ebbe a felettébb egészségtelen kategóriába tartoznak.

Ne nassoljon, ha egészségesen szeretne étkezni!

Egyszer-egyszer elmegy egy kis chips, keksz vagy sütemény egy-egy üveg cukrozott üdítővel vagy gyümölcslével, esetleg egy energiaitallal. Hosszabb távon azonban jobban jár, ha ezeket mellőzi az étrendjéből.

Ugyanígy jól teszi, ha a csoki is ritka vendég az étlapján.

Vöröshúsok helyett szárnyasok, halak vagy növényi fehérjék

A disznóhús helyett egészségesebb a pulyka és a csirkehús. A halak is sokkal egészségesebbek, mint a disznó vagy a marhahús.

Ha pedig fehérjére van szüksége, akkor a húsok helyett ehet tojást is vagy növényi fehérjéket is. Például sok fehérje van a borsóban, babban és a szójában is.

Friss zöldségek és gyümölcsök akár fagyasztva is

Legegészségesebben akkor étkezik, ha a magas vitamin és ásványianyag tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket nyersen fogyasztja el. Ezt azonban meg tudja tenni például az almával vagy a körtével, nem tudja azonban megtenni például a meggyel, a cseresznyével és a málnával.

Ha azonban lefagyasztja ezeket, akkor a fagyasztással ugyan ezek a gyümölcsök veszítenek vitamintartalmukból, de még mindig jobban jár, mintha nem enne vitaminokat télen. Ha pedig például levest főz a meggyből vagy a cseresznyéből télen, akkor ugyanolyan jó lesz a fagyasztóból kivett meggy is, mintha a piacon vásárolna valamilyen permetezőszerrel érlelt, vagy távoli országból szállított gyümölcsöt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük