Boka ízületi gyulladását mi okozhatja?

Fájdalmat érez a lábfejében, talán a bokájában? Vagy nem is tudja beazonosítani fájdalma pontos helyét sajgó lábfejében. Lehet, hogy fájdalmát a lábfejében futó ízületek gyulladása okozza. Ez a gyulladás azonban már csak következmény.

Lábfejének fájdalmát több ízület gyulladása is okozhatja. Mi lehet az Ön fájdalmának kiinduló oka?

 • Lábfejének, bokájának a megerőltetése, túlzott terhelése gyakran okozza a boka fájdalmát, a megerőltetett bokaízület gyulladását. A linken mindent megtudhat a boka fájdalom okairól és kezeléséről. Nézze meg hogyan szabadulhat  meg fájdalmától.
 • A lábközép ízületi gyulladás lábfeje felső részén alakul ki. Itt a lábfejében futó kilenc csont viseli a járás okozta terhelést. Ha az itt futó ízületek megkopnak az évek, sőt évtizedek alatt őket ért terhelés hatására, vagy pedig valamilyen sérülés éri őket, akkor az ízület begyullad.
 • A bokaízület gyulladását is okozhatja a bokacsont és a sípcsont között lévő ízületnek a kopása. Gyakoribb oka azonban az ízület gyulladásának valamilyen korábbi sérülés miatti elváltozás. Ha a boka kifordul, kificamodik, többször is megrándul vagy valamilyen törés van rajta, akkor az ízületek deformálódnak, kopnak, és a terhelés hatására begyulladnak.

Az artrózisról vagyis a porckopásról elsősorban a térdnél beszélünk. A térde mellett azonban az alsó végtag minden ízülete teste súlyát hordozó teherhordó ízület. Éppen ezért a lábfejében, a bokájában és a csípőjében is erőteljesen kophatnak a testét hordozó ízületek. A porckopás gyakori ízületi betegség. Elsősorban negyven éves kor felett keseríti az életünket. Ha kopott ízületeivel is szeretne még panaszmentes éveket, évtizedeket élni, akkor itt még többet megtudhat a porcok kopásáról, és annak eredményes kezeléséről.

Melyek lehetnek a boka ízületi gyulladás tünetei?

boka ízületi gyulladás

A boka ízületi gyulladás a csontvégek fejét borító porc kopása miatt keseríti az életét

A rendszeres használat, illetve a túlerőltetés vagy pedig az egyoldalú erőltetés hatására a csontok fejét alkotó ízületi porc bármilyen kemény is, folyamatosan kopik. Ez a csontok fejét alkotó porc az ízületekben csak 1-2 mm vastag, ezért az évek hosszú során bizony elkophat. Ráadásul különféle sérülések, például törés rándulás, ficam esetén a gyógyulás során hegek képződnek a sérült ízületekben, illetve megváltozhat a járás statikája és dinamikája, ami még fokozottabb veszélyét jelenti a porc kopásának.

Ha az ízületben, az ízületi folyadékban egymáson mozgó csontok felszínét alkotó porcok olyan mértékben lekopnak, hogy az ízületi tokok kezdik el súrolni egymást, akkor ez már gyulladást okoz. A gyulladás hatására az ízületben folyadék termelődik, megdagad és feszül, ami nagy fájdalmat okoz. A porckopás ilyen előrehaladott szakaszában már komoly fájdalommal jár. Ez a kopásos, gyulladásos folyamat játszódik le a bokájában, illetve a lábfejében is, mielőtt érzékeli az erős fájdalmat.

Gyakran előfordul a bokaízület kopása az aktívan sportolóknál. A rendszeresen sportolók nagyobb és gyakoribb igénybevételnek teszik ki az ízületeiket, ezért azok gyorsabban kophatnak. Ha pedig még különféle sérülések is előfordulnak a rendszeres sportolás közben, akkor a csontok fejét alkotó porcok kopása fel is gyorsulhat. A térd mellett a bokaízület is fokozottan veszélyeztetett, mert minden sportoló fokozottan terheli a lábát.

Gyakori a boka rándulása, sőt a ficama is előfordulhat. Ilyenkor az ízületek megrándulnak, megnyúlnak, és elveszítik sérülés előtti stabilitásukat. Sok sportoló néhány napi pihentetés után újra kezdi az edzést, mintha mi sem történt volna, pedig ilyenkor az ízületi szalagok stabilitását is vissza kell állítani ahhoz, hogy a csontok felszínét alkotó porc ne sérüljön, ne kopjon az ízületben. Nézze meg a linken, hogyan gyorsíthatja fel megrándult, kificamodott bokája gyógyulását.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Könnyen megérthető, hogy ha a szalagok nem tartják meg az ízületet, akkor nagyobb teher nehezedik a porcokra, amelyek ennek a túlterhelésnek a hatására rendellenesen kophatnak. Egy sérülés után nemcsak a fájdalom elmúlását kell megvárni, hanem az ízület stabil működését is helyre kell állítani a kopás megelőzése érdekében.

Ha a bokaízületben a porc kopása már előrehaladott állapotban van, akkor tompa fájdalmat lehet érezni az ízületben. Ez a fájdalom idővel egyre erősebbé válik. Ez pedig a láb izmainak a működését is befolyásolja, mert a fájdalom hatására a fájdalmas ízület kímélése érdekében tudatosan és tudat alatt is megváltozik, illetve megváltoztatja a járását. Emiatt a megváltoztatott járás miatt viszont más ízületek terhelődnek túl, ami még tovább növeli a bajt.

Mindezzel együtt pedig egyre kevésbé bírja terhelést a fájdalmas bokaízület. A járás egyre nehezebb, a futás pedig egyre nagyobb szenvedés. A gyulladt bokaízület a terhelés hatására bedagad, megmerevedik. Érezhető a fájdalom, és látható is a baj.

Eleinte csak a reggeli meginduláskor vagy egy-egy hosszabb pihenés után jelentkezik a fájdalom, és rövid idő alatt bejáratódik a boka. Később azonban egyre nehezebben járatódik be, és a bokaízületi fájdalom egyre hosszabb ideig jelentkezik, állandósul. Később pedig már nyugalomban is érezhető a fájdalom, például éjszakai alváskor is.

Mit tehet, ha porckopásra utaló tüneteket észlel a bokájában?

A fájdalmas tünetek jelentkezésekor talán arra gondol, hogy pihentetni kell a fájdalmas bokaízületet. Ez azonban nem így van.

Az ízületek lételeme a mozgás, mert mozgás közbeni felgyorsult vérárammal jutnak hozzá a vérben szegély ízületi porcok a szükséges tápanyagokhoz.

Ha tehát porckopásra utaló tüneteket észlel, akkor ortopédushoz vagy pedig tapasztalt gyógytornászhoz érdemes fordulnia, aki porckopása előrehaladottságától függően személyre szabott kezelési lehetőséget ajánl, és megtanítja Önnek a megkopott ízületeit kímélő hatásos gyógytorna gyakorlatokat. Ezek rendszeres végzésével hozzájuttathatja az ízületi porcokat a működésükhöz szükséges nélkülözhetetlen tápanyagokhoz. Ezzel ugyan nem tudja visszafordítani a porckopás folyamatát, de állapotának szinten tartására jó esélye van az ízületeit kímélő gyakorlatok rendszeres végzésével.

Tartsa szem előtt, hogy senkinek sem fontos annyira bokája, lába egészsége, mint Önnek.

 • Mit hajlandó megtenni azért, hogy bokája újra panaszmentes legyen?

Kérdése van a lábfejében futó valamelyik ízület gyulladásának enyhítéséről? Kattintson a linkre, és tudja meg, hogyan enyhítheti fájdalmas gyulladását.

 • Ha pedig szeretné kideríteni, hogy mi okozhatja bokája fájdalmát, akkor töltse ki Boka fájdalom okai kérdőívünket! Tudja meg a részletes kérdőív kitöltésével, hogy mi okozza fájdalmas bokapanaszait.
 • Ha további kérdése van, akkor hívja munkatársunkat munkanapokon reggel 8-tól este 8-ig az (+36-1) 269-2946-os számon, és bátran kérdezzen tőle.
 • Vagy egyeztessen időpontot ortopédusunkkal vagy boka és térdspecialista gyógytornászunkkal való konzultációra. Szüntesse meg minél hamarabb fájdalmas gyulladását.

47 gondolatok ezen: “Boka ízületi gyulladását mi okozhatja?

 1. Krizsán Karin

  Jó napot kivánok.Krizsán Karin vagyok is lene egy kérdésem..kettó holnapja kűzdől boka csont fájdalomra mint hogy ha belűl is szűrna de van hogy be is dagad,már nem tudom kihez fordűkak mert volt rőngenezve is semi.,kűltek derék rőngenre is ott sem semi is volt vese ultrahangom mert elvileg hogy let pár kristájóm a vizeletben de atul aszt mongyák hogy nem fájhat de ez a fájdalom a jóbb boka is a combom elkezdet csipni szoritani úgyan a jóbb lábomban.Elkűltek most reumátologiára ott kaptam Apranax 275mg is gerinc torna de megmondom öszinten etűl agyocertűl semi változást..mit tegyek ,hova fordujak?már félek hogy nelegyen trombozos..😏kérem segicsen hovy mit tegyek.köszönöm

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Krizsán Karin!

   Sajnos a boka fájdalmának hátterét nem tudjuk mi sem alaposabb vizsgálat nélkül megmondani, de elképzelhető, hogy a lökéshullám kezelés hatásosan csökkenthetné a szúró fájdalmát. Az is elképzelhető hogy más kezelést fogunk javasolni rá, sajnos több információ, megtekintés nélkül ezt nem lehet megmondani.
   A combján jelentkező csípő szorító érzésre szintén azt tudom javasolni, hogy jöjjön el meglévő mozgásszervi leleteivel orvosi konzultációra.
   A trombózistól való félelmén tudunk enyhíteni, hogy ha eljön: gyógytornászunk fél órás kezelés alatt megtanítja Önnek azokat a tornagyakorlatokat, amelyekkel tehet ennek megelőzéséért, noha a trombózis kialakulásában jelentős szerepet játszanak genetikai tényezők, és az életmód is.

   Reméljük, megtisztel minket bizalmával, és felkeresi szakembereinket!

 2. Petykó Erzsébet

  Kedves harmonia-centrum!

  Figyelemmel olvastam a cikket es KÖSZÖNÖM, sok hasznos információt kaptam.
  Én is szeretnék egy “pici” segítséget kérni…
  Május 25-én itthon, egy szó szerinti rossz- , szerencsétlen lépés miatt, külboka törést szenvedtem, ferde törést mutatott a röntgen.
  1 hétig gipszsínt, 2 hétig fekvogipszet es újabb két hétig jarogipszet kaptam. Június 29-én levették a gipszet es július 3-tol dolgozom, irodai munkát végzek.
  Már az első pillanattól nagyon piros es dagadt volt a bokám…pedig fásliztam is.
  Gipsz levétel után 3 héttel visszamentem, 10 alkalom fizikoterápiás kezelést írt ki a doktorúr, ami után ismét , gyógytornát es nemectron kezelést írt ki.Ma volt az első ilyen kezelés.
  A kezelések hatására valamelyest csökkent a duzzanat de még mindig nagyon csunya es ami aggaszt, külsőleg piros.
  Megbízom a doktoromban de nagyon aggaszt….ennyi idő elteltével ez vajon normális? Nem igazan tudom mozgatni a bokámat…valoszinuleg járás hatására más izmokat használ mint azelőtt…a papiromon ra is van írva hogy enyhe valgus látható.
  Nem tudom…tanácstalan vagyok.Előre is nagyon szépen köszönöm! Zsóka (30 éves)

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Petykó Erzsébet!
   A bokát ért traumának idő kell a gyógyuláshoz. A leírtak alapján Ön betartja a szakorvos által javasolt pihenési időszakokat, kezeléseket, és gyógytornára is jár. Nagyon helyesen.
   Látatlanban, és pontos leletek ismerete nélkül nehéz megmondani, normális-e az Ön által tapasztalt mozgásterjedelem csökkentség, pirosság, és duzzanat. Amit mi ajánlani tudunk Önnek, hogy esetleg el tud jönni leleteivel Dr. Hargitai Gergely ortopéd orvoshoz is, további orvosi szakvéleményért.
   Amit mindenképp javasolnék, hogy meglévő gyógytornásza, vagy a mi kollégáink segítségével, napról napra törekedjen a bokája óvatos, fájdalomhatáron belüli mozgatására, erősítésére, mozgató-idegrendszere fejlesztésére! Annak érdekében, hogy korábbi mozgásainak 100%-át visszanyerhesse, amennyiben ez az orvosa által leírt “enyhe valgus”-sal, vagy enyhe befelé dőléssel lehetséges.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 3. Szabó Imréné

  Három hónapja fáj a sarkam be van dagadva a bokám állandó fájdalmam van a menés nehezemre esik voltam szak orvosnál a reumatológián jártam ultra hangos kezelésre ,de nem használ voltam röngenen ilyenkor mit lehet tenni kihez forduljak ,hogy enyhüljön a fájdalmam ?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szabó Imréné!
   Panaszai valóban gyulladásos problémára utalnak, és a gyulladás járhat lokális ödémás tünetekkel is. Hogy a duzzanat mögött nem áll más kórok a háttérben, az nem biztos, de a bokaduzzanatot és a sarokfájdalmat egyaránt képes enyhíteni a lökéshullám kezelés sorozat. Bátran ajánljuk tehát, hogy vegye igénybe szolgáltatásunkat. Sajnos ennek a kezelésnek sem garantálható a sikeressége, de a 80%-os klinikai sikerszázalék magasabb, mint az ultrahang vagy röntgensugaras kezelések sikerszázaléka, ráadásul a sugárkezeléssel ellentétben mellékhatásokra sem kell számítania.

 4. Kovács Sándorné

  Kedves Harmónia-centrum!
  A panaszaim körülbelül három hónapja kezdődtek, amikor is jobb belboka fájdalomra lettem figyelmes. A lábamat sérülés nem érte mégis úgy éreztem a bokacsonttal lehet a gond. Ezért elmentem rtg felvételt készíttetni, de az eredmény elváltozás nem mutatott. Továbbiakban a problémámat figyelmen kívül hagyták és további kezelésben nem részesültem. A fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapítót szedtem, borogattam és felpockoltam. Napközben csak bokaszorító használata mellett viselhető a fájdalom, de így is nehézséget okoz a járás. Reggelente merevnek érzem és nehéz mozgatni, estére pedig bedagad.
  Ezenfelül több ízületemben is fájdalmat érzek.
  Jelenleg a bal sarkamban csontkinövés található, ami szintén panaszt okoz. Kaptam már öt darab röntgensugaras kezelést, de a panaszok nem múltak el.
  Ön szerint hova forduljak panaszaimmal?
  Köszönettel:
  Kovács Sándorné

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kovács Sándorné!
   Sajnálattal halljuk, hogy nem kapott megfelelő kezelést negyed éve kezdődő panaszaira. A bal sarkában kialakult, csontkinövés okozta fájdalmait azonnal, és szívesen veszik kezelésbe gyógytornászaink a lökéshullám terápiás eszközzel. Noha a röntgensugár is erre irányul, előfordul hogy az nem hatásos, cserébe támogatja az állami egészségügyi ellátás.
   A jobb boka duzzanatát több tényező generálhatja. Amennyiben ott is csonthártya gyulladásról, és gyulladás okozta fájdalmas duzzanatról van szó, a lökéshullám enyhítheti panaszait. Meglepő azonban, és gyanakvásra ad okot, hogy a két láb nem egyformán reagálna azonos kórokra. A lökéshullám kezelés megkezdéséhez ki kellene zárni a jobb lábban esetlegesen kialakult thrombózis lehetőségét. (http://www.harmonia-centrum.hu/melyvenas-trombozis-kezelese) Érsebészeti, esetleg háziorvosi vizsgálattal megerősítve.
   Remélem, segítségére voltam válaszommal.

 5. Czene Csilla

  Kedves Harmónia-centrum!
  A panaszom kiskorom óta fent áll, szúró, égő, merev boka fájdalom a bal bokámnál amikor sokat megyek az utcán vagy bárhol. Eddig az ortopédián csak lúdtalpra gyanakodtak de nem az van. Kiderült hogy az Achilles-ínammal van a probléma, elküldtek Fizikó terápiára lassan 10 napja járok és semmi javulást nem látok a bokámnál. Mit lehet még tenni még vele? 26/ NŐ

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csilla!
   A fizikoterápiás gyógymódok legtöbbje nem az azonnali hatásukról, hanem a hosszan tartó hatáskifejtésről szólnak, ezért nem meglepő, ha 10 nap után még nem érez jelentős változást.
   A bokatáji fájdalomnál logikus lépés volt kezelőorvosa részéről a talpboltozat épségének vizsgálata, mi is mindenképp megtekintettük volna. Achilles panaszoknál akár egy kisebb sarokemelő szilikonos betét is járhat jótékony hatással. Ezen kívül érdemes próbálkozni kineziológiai tapasz felhelyezésével, hiszen ez egyrészt tehermentesíti, másrészt javítja a vádli izomzatát áthálózó keringést. Ezen kívül a centrumunkban lehetőségként igénybe vehet egy Swiss Dolor Clast lökéshullám géppel történő terápiát, mely a mélyszövetek regenerációjáért, és keringésfokozásáért felel. Hogy Ön számára ez alkalmas kezelés-e, az nagyban függ az achillesére vonatkozó diagnózistól is. A lökéshullám kezelés részleteiről olvashat honlapunkon, de szakembereink is készséggel válaszolnak kérdésére akár telefonon, akár személyesen.
   Achilles ín problémájára tehát mi a fentebb említett, Ön által eddig még nem próbált megoldásokat javasolnánk, reméljük, segítségére voltunk a válaszunkkal.

 6. Molnár Szilvia

  Tisztelt Harmonet!
  Egy hete felerősödött bokafájdalmam miatt kerestem rá bokaelváltozásokkal kapcsolatos címszavakra az interneten, így jött velem szembe ez a cikk is.
  Jobb bokámmal volt néhány éve egy erős rándulásom (rossz lefelé lépéskor alámfordult), akkor körbe röhögtek a sebészeten: Ketodex és borogatás. Elképzelhető, hogy onnsn maradt vissza porcprobléma, ahogy értelmeztem.
  Most, egy bő hete iszonyú fájdalom jelentkezett, amit a bokacsontban éreztem először konkrétan. De ahogy tapogatom a környékét, a mellette, föntről futó izom (?) duzzadt, és maga a bokacsont és környéke dagadt, hátrafelé az Achilles ínem felé is kissé. Folyamatos ülő munkám alatt dagadt be egyik napról a másikra, majd jelentkezett az, hogy alig bírtam lépni. Célirányosan milyen orvoshoz kell fordulni? Sebészet, reumatológus vagy ortopédia? Hová kérjek beutalót. Köszönöm szépen az információt előre is. Üdvözlettel: Molnár Szilvia

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Molnár Szilvia!
   Amennyiben bokája tájéka nem piros, lila, és a lábszára sem duzzadt meg, akkor mozgásszervi eredetű problémával áll szemben.
   A korábbi boka rándulás is erre utal. Szerencsére a rándulásnál minden szövet a helyén marad, és nem sérül különösebben a szövet, gyorsan regenerálódik.
   Előfordulhat, hogy a boka szalagjai vagy porcfelszíne okozza a fájdalmat és a duzzanatot. Ennek okát a most leírtakból nem tudok megállapítani.
   Az okot és a szövetek állapotát egy alapos konzultáció és egy képalkotó vizsgálat tudja megállapítani. Erre ortopéd és reumatológus orvos is alkalmas lehet, azt javaslom, ahhoz jelentkezzen be, akinél korábban kap időpontot.
   Sebészetre ne menjen első körben, számomra úgy tűnik, nem olyan súlyú a tünete. A jegelés és felpolcolás addig is javasolt, előfordulhat ugyanis, hogy a probléma pár napon belül nyomtalanul megszűnik.
   További kérdése esetén vagy bejelentkezéshez telefonos elérhetőségeink:
   +36 1 346 0325
   +36 1 269 2946
   +36 70 340 4810
   Várjuk hívását!

   1. Molnár Szilvia

    Tisztelt Harmonet!

    Táppénzem 6., utolsó hetén elmesélem kivizsgálásom történetét.
    Azzal kezdődött igen, hogy bokába és fölé kisugárzó, erőteljes fájdalmam volt. Láthatóan nem ütöttem be sehová, nem lett kék-zöld. (Hozzáteszem, utólag kiderült: akár egy nem jóleső hátrafelé lépés, például létráról le, egyszerre két fokot okozhatta.)
    Sebészet az oropédiára küldött.
    Az ortopédiáról röngten beutalóval, a 3. táppénzes hét végére derült ki, a szerencsésen intézett röntgen után, hogy a szárkapocs csontban látható nem friss (valószínű korábbi sérülés rásérülése) haránt irányú repedés.
    Ezután CT beutalót kaptam, ami a patológiás eltérés kizárásáért kellett. A 4. hét végére az is kiderült, nem volt patológiás oka a csontsérülésnek.
    A CT után, még két hét otthoni kímélést rendelt el az ortopéd doktornő. Mindeközben, a csont szépen magától elkezdett összeforrni.
    Szerencsére sem gipszelni, sem sebészetileg hozzányúlni nem kellett, mert a felületek nem mozdultak el egymástól.
    Mondhatom: kellemetlen eseten vagyok majdnem teljesen túl, de valóban szerencsésnek nevezhetem magam, mert mindezt saját lábon végig tudtam vinni, mindazzal együtt, hogy nem vált műtendővé.
    Köszönöm szépen javaslataikat, véleményüket.
    Üdvözlettel:
    Molnár Szilvia

 7. Horváth-Dias Alexandra

  Kedves harmónia centrum!
  Csak a bal bokám fáj,nyomásra èrzèkeny a bokacsonton,és az achilles ín között.Nem sèrült meg. Spontán fájdalom egy kicsit duzzadt. Pár napja fáj. Mi okozhatja? Járást megnehezíti. Dohányzás okozhatja? köszönöm

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Horváth-Dias Alexandra!
   Egy bokán megjelenő fájdalom gyakran mozgásszervi eredetű problémát rejt maga mögött. Előfordulhat, hogy semmi komolyabb ok nem áll pár napos fajdalma mögött, és egy kis pihentetéssel, fájdalomcsillapító krém alkalmazásával megszűnik a panasz. Lehetnek azonban olyan tünetei is ami az Ön számára esetleg lényegtelennek tűnnek, s ezért esetleg észre sem veszi, de valójában komolyabb problémára utalnak. Épp ezert javaslom hogy pihentesse. És ha nem szűnik meg fajdalma egy heten belül akkor keressen fel egy orvost, vagy legalább egy gyógytornászt aki szükség eseten tovább irányítja önt a megfelelő szakorvoshoz.

 8. Szemenyei Rita

  Tisztelt Harmonet!
  Egy hónapja arra ébredtem, hogy térdtől lefelé teljesen bedagadt a lábszáram, bokám, lábfejem. Az orvos a trombózist kizárta. Vízhajtó két napig, vérhigító 5 napig. Volt egy csúnya bevérzés a térdhajlat alatt. Viszerek nem látszódnak. A duzzanat hamar lement. Sajnos viszont több, mint 20 éve rossz a bal térdem és most állandósult a fájdalma. Fáj a lábszáram, a térdhajlat, úgy az egész. Rettenetes. Ortopédus látta, műszeser vizsgálatokat kért. ( Ismerjük a várósitlisták hosszát.) Igazából az lenne a kérdésem, hogy a bal bokám alatt stagnálóan be van duzzadva hetek óta. Nem piros, nem fáj. Okozhatja a térdem problémája?
  Köszönöm

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szemenyei Rita!
   Jól sejti, hogy az ízületek fájdalmai, duzzanatai, betegségei kihathatnak a mellettük lévő ízületek egészségére is, így tehát a térd problémája eredményezhet boka panaszokat.
   Ugyanakkor számos más oka is lehet egy boka duzzanatnak. A pontos ok kiderítéséhez néha a személyes fizikális vizsgálat is kevés, olyankor csak a képalkotó diagnosztika segíthet. Ezen az úton haladnak éppen ortopéd orvosával.
   Amennyiben Ön hamarabb szeretne ennél biztosabb választ kapni problémájára, akkor ajánlom magán képalkotó diagnoszta centrumok igénybevételét.

 9. Tóth Tünde

  Kedves Harmónia Centrum!

  Szerencsétlenül léptem március elején, kificamodott a bokám (hangos pattanó hang), bedagadt, belilult. A sebeszeten megröngenezték, nem találtak törest, kiméltem ugyan, de dolgoztam tovább. 1 hónap múlva (addig szépen javult) hirtelen erős fájdalmam lett, nagyon bedagadt a lábfejem. Újabb rtg, nem találtak törést, ugyanakkor az ödéma miatt ultrahangot javasoltak, ahol már találtak letört csontdarabokat (6 mm *6 mm*4, szakításos törés) es részeges szalagszakadást is. Rögzítőt kezdtem hordani, majd aprilis végén a 3. rtg alkalmával a 4. sebész a köbcsonton mégis talált törést (vérhigító inj.). Járógipszet kaptam, de innentől leginkább mar csak fekszem, mert nagyon fáj es dagad, illetve szúr a bokám. Teljesen beállt már a lábam, nem tudom mozgatni, nem is érzek vele rendesen. Május közepén a 4. rtg még mindig mutatta a törést, jövő héten kell visszamennem. Abszolút bizonytalan vagyok, túl későn kaptam meg a kezelést és ennek tudom be a rosszabbodó állapotomat: majd 3 hónap elteltével egyre jobban fáj a lábfejem, bokám, fekszem. Mit tegyek? Mire számítsak? Hogyan mentsem meg magam? Köszönettel várom válaszukat. Tünde

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tünde!
   Szakorvosunk véleménye a következő:
   A csontgyógyulás ha lassan is, de zajlik a szervezetében. Ugyanakkor a fájdalma valamiért egyre inkább nő. Ez ellentmondásos, ezért arra gyanakodna, hogy kialakulóban van Sudeck szindróma a lábában a tartós pihentetéstől.
   Nem garantálható, hogy ennyi idő után a törésgyógyulás teljesen végbemegy, de lehet próbálkozni a lökéshullám terápiával a csontregeneráció segítésére.
   A fájdalom csillapításában is szerepet tud játszani a lökéshullámgépes kezelés. Ezen felül lokális fájdalomcsillapítókkal is enyhítheti panaszát.
   Orvosunk véleménye szerint a mielőbbi terhelésmegkezdés lenne a megoldás a fájdalmai hosszútávú csökkentésére, mert ez a Sudeck szindróma ellenszere.
   Arra azonban felhívjuk figyelmét, hogy ez csak egy előzetes becslés, de egyáltalán nem biztos sem a diagnózis, sem a kezelési terv. Ahhoz, hogy biztosabbat mondhasson, látnia kellene a röntgenfelvételt, és a leleteit.
   Mivel a további pihentetés és a mielőbbi terhelés ellentétes kezelési módok, ezért ne halogassa a vizitet.

 10. Kovács Kriszta

  Tisztelt Doktornő!

  Mindkét bokám előtt a lábfej irányába féltojás nagyságú duzzanat van hosszú.ideje. A lábam nem vizes. A két könyökömnél szintén ugyanez jelentkezett, a térdemnél a térdkalács felett szintén hasonló van. Mi okozhatja? Izületi gyulladás? fájni csak ritkán fáj.
  Köszönettel: Kovács Kriszta

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kovács Kriszta!
   Köszönjük, hogy bizalommal fordult hozzánk. Az Ön által leírt probléma látatlanban szervezeti szintű gyulladásnak tűnik, mivel szimmetrikus, és több ízületre kiterjedő tüneteket produkál. Az ilyen betegségek mögött általában genetikai, vagy immunológiai eredetű esetleg idiopathiás, tehát meghatározhatatlan. Kivizsgálásában reumatológus orvos lehetne az Ön segítségére. Nálunk is van lehetősége konzultálni ilyen szakorvossal. Amennyiben van friss (fél éven belüli) vérkép lelete, vagy korábbi orvosi lelete, azokat ilyenkor mindig érdemes magával hoznia.
   Természetesen a kezelésben is igyekszünk segítségére lenni, azonban ahhoz ismerni kell, mi váltja ki és tartja fenn a duzzanatot, különben csak vakon tapogatózunk.

 11. Hoffmann Györgyné

  Tisztelt Harmonia-blog 2018.május 20 a jobb bokám megbicsaklott elmentem a balesetire megröntgenezték a lábamat,törést nem találtak ráírták,hogy jobb boka rándulás.8 hétig vártam,egyre jobban fájt és bedagadt újra elmentem a balesetire,ott most egy másik orvos nézte meg,megkérdezte,hogy előzöleg nem kaptam rá gyógyszert mondtam,hogy csak pihenést és borogatást javasoltak.Most 07.20-án kaptam Xilox 50 mg gyógyszert és azt mondta,hogy jobb Achilles-inn tapadása,gyulladása,belboka táji inak gyulladása.Továbbra is fáj,ha nem is annyira ,viszont ez a por igen megemeli a vérnyomásomat.Elmondtam az orvosnak,hogy infarktusom volt megmutattam,hogy milyen gyógyszereket szedek.Most nem tudom mit tegyek,ma már2 helyett 1 port iszom.Menjek vissza?!Tisztelettel várom válaszát.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hoffmann Györgyné!
   Sajnos orvosi konzultáció nélkül a gyógyszer elhagyásáról nem tudok nyilatkozni, azzal a legjobb az lenne, ha valóban visszatérne a kezelőorvosához kontrollra. Amiben mindenképp tudnánk Önnek segíteni, az a bokaficam rehabilitációja szelíd gyógymódokkal, gyógyszermentesen: Tehát keringésjavító és stabilizáló gyógytornával, kineziotape-el. Mielőbb stabilizálja a bokáját, és tesz keringése javulásáért, annál gyorsabban fognak a szövetek megnyugodni, a duzzanat és a fájdalom csökkenni.
   Reméljük, segítettük a gyógyulását válaszunkkal

 12. Hajnal Viktória

  Tisztelt Harmónia blog!
  Férjem története 9 hónapja kezdődött, így egy kicsit hosszú leszek, lábfej fájdalommal, semmi előzmény nélkül. Eleinte nem gondoltunk semmi komolyra…raktáros, sokat targoncázik, jön megy, talán rossz munkavédelmi bakancs…ilyenekre gondoktunk, a helyzet nem javult, háziorvos kiirta 2 hét táppénzre, fájdalomcsillapítóval és kaptunk beutalót az ortopédiára. Sajnos a pihentetés nem segitett sem a gyógyszer, időpontot viszont csak rá 3 hónapra kapott a kórházba. Dolgozni visszament, bicegve, vettünk krémeket, többfélét, tapaszt, többféle fájdalom és gyulladáscsökkentőt irtak fel, de semmi. Aztán a térde is elkezdett fájni, dagadni, már a térde jobban is fájt mint a bokája. Gondoltuk nem várhatunk a kapott idöpontig, igy 2x is volt hogy munka után bementünk a korházba, a sürgősségin elsőre csak fájdalomcsillapítót adtak ismét, másodszor csináltak egy térd röngent, de nem láttak semmit rajta, hazaküldték. Mivel már nagyon nehéz volt a járás és a munka is újabb 2 hét táppénz következett, további gyógyszerezéssel, de semmi javulás.
  Elérkezett a március és az ortopédián megállapitották hogy van némi folyadék a térdében, ami okozhatja a lábfejfájdalmat is. Ismét egy újfajta gyógyszert kapott, amitől a folyadéknak fel kellett volna szívódni, az idő megint telt és semmi javulás. Május elején döntöttek úgy, hogy leszívják a folyadékot a térdéből, ott már látták hogy nem szimpla térdleszivás lesz, hanem a csonton belül ödéma és gyulladás van. Még saját lábon ment be a kórházba bár „katasztrofális járással„ ezt igy is fogalmazták meg a leleten, miután megtörtént a beavatkozás, jelezték hogy lassú lesz a gyógyulás a gyulladás miatt, de azóta már csak mankóval, bottal tud közlekedni, természetesen dolgozni sem tud azóta. Felkerestünk utána magánorvosi rendelőket is, másik kórházat, hátha többet tudnak tenni. Az ortopédiákon megállapitották, hogy nem sebészeti eset, maradt a gyógyszer, pihentetés, várakozás. Illetve gyógytornára is beutalták heti kétszer. A műtét utáni kontrollokon csak a térdét vizsgálták, hiába mondtuk hogy a lábfejjel is proléma van. Az egyik orvos szerint mert rosszul használja a botot és ennyivel lerendezte. A vérkép és röntgen nem mutatott ki semmit vagy nem látták, de a férjem továbbra sem tudott járni a fájdalomtól. Eltelt újra egy hónap gyógytornával… A háziorvosnak a legnagyobb problémaja is ez volt, hogy papíron minden oké volt és igy mivel írja ki táppénzre, igaz bot nélkül menni sem tudott, azzal is csak rövid ideig…még egyszer beutalta az ortopédiára, ahol egy kb. 15. orvossal találkozott, újra röntgen, de végre már a lábfejéről is készült, amin foltokat állapított meg, viszont nem tudta megmondani mi lehet a baj, átirányította a reumatologiára. Bár járt már magánúton másik reumatologusnál egy hónappal elötte, ott sem találtak semmit ami ezt kiválthatja, ínhüvelygyulladást mondtak ott. Ennek a kórháznak a reumatologiáján még nem voltunk, mert ide novemberre kapott időpontot, de most soron kívül fogadták a következő héten. És lassan 9 hónap után itt történt a fordulópont, ennyi idő után végre kaptunk egy diagnózist, Sudeck szindróma. A doktor is csodálkozott, hogy hogyan alakulhatott ki, mivel semmilyen behatás, törés nem érte a lábát, korát tekintve is fiatal, 35 éves. De biztosra modja, hogy az. A héten el is kezdték a kezelését: minden nap infúzió, kalcium injekció, elekto- és mágnesterápia, ezeket kapja. Minimum fél év gyógyulási időt mondanak.Ami igy 9 hónap félrekezelés után elég elszomorító, igy minden megoldás, javaslat érdekel minket, ami felgyorsithatja a javulást vagy akár csökkentheti a fájdalmat.
  Köszönöm, hogy végig olvasták és esetleg tudnak tanácsokkal szolgálni.
  Üdvözlettel Hajnal Viktória

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hajnal Viktória!
   Köszönjük levelét, és hogy bizalommal fordul hozzánk! Én a Harmónia Centrum gyógytornászaként igyekszem a lehető legtöbb segítséget nyújtani Önnek.
   Valóban nem kis utat jártak be a kedves férjével. Megértem csalódottságát, amiért hónapokig felderítetlen maradt a valódi betegség, ami ráadásul egy különös bánásmódot igénylő probléma.
   Az én ismereteim szerint az előrehaladott suddeck szindróma esetében önmagában nem elegendő a mozgásterápia és tehermentesítés. Különösen nem ha mielőbbi gyógyulás a cél. Épp ezért örvendetes, hogy kap infúziós és fizikoterápiás kezeléseket, mert ezek jótékonyak a fájdalom csillapításában és a szervezet ön gyógyító folyamatait is stimulálják.
   Mindazonáltal leírom, amit mi, gyógytornászok tudnánk szakmailag hozzá tenni a gyógyulás érdekében.
   Biztosan tisztában vannak azzal, hogy a suddeck szindróma esetén minimalizálni kell a terhelést, a súlyosabb károsodások elkerülése érdekében. Ezért nagyon fontos, hogy a munkát tudja szüneteltetni még a férje, es hogy használja továbbra is a mankót.
   Talán már alkalmuk volt a kímélő gyógytorna elsajátításához is (ágyban végzendő alsó végtagi feladatok a mobilitás, izomkontroll és keringés fenntartásához). Amennyiben nem, ennek elsajátításában tudunk segíteni.
   Én azt is ajánlanám, hogy próbálják ki, hogy reagál a fájó terület a kineziotape felhelyezésére. Ez a technika, megfelelő ragasztással, a bőrön keresztül hat a mélyebb szövetekre, segíti a keringést. Előfordulhat azonban, hogy hatása csak sokadik ragasztás után jelenik meg. Úgy vélem érdemes lenne vele próbálkozni, mert egyre szélesebb körben ismerik fel eredményességét.
   Fontos lenne megvizsgálni azt is, milyen az érzékelés és izomműködés minősége, mert ez is árulkodhat az állapotáról. Szükség eseten erre is lehet idegterápiával hatni. Ezek általában elektromos ingerterápiák mozdulatokkal kombinálva. Sajnos Mi ilyen eszköztárral nem rendelkezünk.
   A gyógyszeres vagy injekciós terápia is segíthet a terület gyógyulásában. Ebben is részesülnek. Hogy van-e még olyan amit a már kapott gyógyszereken felül javasolnak, abban nem tudok segíteni. Erről bővebben a mi orvosaink is csak személyes orvosi konzultáció keretében nyilatkoznak, mert ismerniük kell a teljes hátteret, kérdéseket kell feltenniük, esetleg vizsgálniuk kell, amelyeket távolról nem lehet megoldani.
   A legfontosabb, amit tanácsolhatok, hogy igyekezzenek még több türelmet és kitartást gyűjteni, támogassák egymást. A legrosszabbat teszik, ha erőltetik a talpraállást és munkába való visszatérést.
   Előrehaladott betegségnél a gyógyulás hosszú hónapokat vehet igénybe. Amiatt feltételezem, hogy előrehaladott állapotban van a férje panasza, mert már megjelentek a röntgen tünetek, illetve a boka fájdalmai enyhülni kezdtek (az akut térd fájdalomhoz viszonyítva), de a funkciója továbbra is elégtelen. Ez arra utal, hogy nem a gyógyulás miatt enyhült a fajdalma. A suddeck szindróma a keringést, mozgató és érző idegeket is érintő betegség, ezért komolyan kell venni a tiltásokat.
   Remélem tudtam Önöknek az egészség visszaszerzéséért vívott küzdelemben segíteni.

 13. Frey Szilvia

  Boka szalag szakadásom volt 7. hete. 6 hetet hordtam rögzítőt, azután elkezdtem a gyógytornát. A sípcsont alatti rész nehezen hajlik, illetve a bokám folyamatosan be van dagadva. Mennyi a gyógyulási idő?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Frey Szilvia!
   A bokaszalag szakadás utáni gyógyulás 6-8 héttől több hónapig is elhúzódhat. Bizonyára szeretné fájdalmatlanul élvezni bokája teljes mozgását és erejét, stabilan állni lábán. Legyen türelemmel, ne kapkodjon amíg a szövetei nem állnak készen!
   A gyógyulás ütemét befolyásolja, hogy mi minden és milyen mértékben sérült, és hogy az elmúlt időszak alatt milyen segítséget adott a testének a gyógyulásra. Azt megírta, hogy hordta a rögzítőt, de azt például nem, hogy műtétre is szükség volt-e? Felpolcolást, jegelést biztosított-e a boka számára napi több alkalommal? Ezt továbbra is megteheti, sőt, tegye meg a tornák végén! A gyógytorna minősége és rendszeressége is számít a gyógyulásban. Kiegészíthető a kezelés kineziotape felhelyezésével. Ez segíti a boka stabilitását a kezdeti rehabilitációs időszakban, és támogatja a duzzanat csökkenését.
   Egy biztos: ha lassan de érzi a javulást, akkor nem lehet rossz úton a gyógyulás felé.
   Reméljük, tudtunk biztatást és hasznos tanácsokat adni egészsége visszaszerzésében.
   Személyesen is szívesen állunk a segítségére, ha be tud hozzánk fáradni!

 14. Mária

  Kedves Harmonia-centrum!

  A következő probléma miatt fordulnék Önökhöz tanácsért. Két napja fáj a bal bokám belső és felső része. Felül és a bokacsont részén. Minden egyes lépés erős fájdalommal jár. Előzménye nem volt, ütés vagy sérülés nem történt. Holnap indulnánk nyaralni és egyenlőre tanácstalan vagyok. Nem tudom mi lehet a probléma. Köszönöm válaszukat. Mária

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mária!
   Lévén ma reggel indulnak útnak, nem biztos, hogy még időben olvassa levelünket, noha elsők közt válaszoltunk rá ma nyitás után.
   Bokája fájdalma több okból eredhet, melyet érdemes lenne nyaralás után kivizsgáltatni.
   Egyelőre azt tudom javasolni, különösen ha már útra keltek, hogy igyekezzen beszerezni bokarögzítőt vagy fáslit, ami támaszt ad az ízületnek. Valamint napi szinten próbáljon alkalmat találni a boka hideg borogatására.
   Természetesen mivel minden egyes lépés erősen fáj, felhívnám a figyelmét, hogy igyekezzen minimalizálni a lépéseket. Ha városnézés jellegű nyaralásra indultak, akkor érdemes elgondolkodni könnyített közlekedési módokon. A fájdalom állandó fenntartása ugyanis szövődményekhez tud vezetni, ami súlyosbítja a problémát, hátráltatja a későbbi gyógyulást.

 15. Ellike

  Kedves Szilvia!
  Problémám a következő. Este nyugodt körülmények közt, barátokkal beszélgetve, egyik pillanatról a másikra egy éles fájdalom nyilalt a lábfejembe. Először azt hittem, elzsibbadt vagy rosszul ültem, de sajnos a fájdalom nem múlt, sőt, lábfejem már alig tudtam mozdítani, ráállni is alig tudtam. Ez a nagy fájdalom pár órán át tartott, a fájdalom helye, a lábfej felső része a boka fele, megduzzadt és piros lett.
  Orvos látta, de nem tudta mi lehet. Azt mondta, ha nem ott lenne a pirosság ahol van, akkor köszvényre gyanakodna, de rzt a vékony testalkatom miatt is kizárná, de akár egy hajszálér is elpattanhatott. Kaptam gyulladáscsökkentőt és izomlazítót.
  A fájdalom még aznap este mérséklődött és már mozgatni is tudtam, de a duzzanat és a pirosság még napokig látszott. Egy hét elteltével még valahogy mindig nem az igazi, vagy a bokámnál vagy a lábszárban érzek tompa fájdalmat, bizsergést.
  Tanácstalan vagyok, hisz az orvos is az, csak nem szeretném ha valami komolyabb lenne vagy ismét jelentkezne az erős fájdalom, mert elég ijesztő volt.
  Érdekesség, hogy Anyukámmal ez pár évvel ezelőtt ugyan így megtörtént, nála is este jelentkezett a fájdalom, neki sem tudták megmondani az ügyeleten, hogy mi lehet ez.
  Kérném véleményét, hátha…
  Köszönöm
  Ellike

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ellike!
   Valóban szokatlan a panasza. Én amiatt, hogy ülő helyzetben és hirtelen érte a fájdalom, esetleg érpanaszokra, azon belül is ér szétpattanása helyett az érfali lerakódásoknak vizsgálatára irányítanám figyelmét. Előfordulhat, hogy egy thrombus, vagy embólus okozta panaszait. Nem tudom, az első orvos, aki megtekintette, milyen végzettségű volt. Én egy érsebészeti vizsgálatot javasolnék Önnek. Sajnos ebben egyelőre nem tudunk segíteni, de folyamatban van, hogy szerződjünk egy érsebésszel, aki magánrendelés keretein belül megvizsgálná. Azonban én azt javasolnám, hogy amennyiben 50 év feletti, ne várjon sokáig az időpont kéréssel.
   A felhalmozódó duzzanat egyébként normális esetben több hét, mire eloszlik, ezért teljesen normális, hogy még enyhén érzi tüneteit.
   Teljesen megértem, és egyet értek abban, hogy jobb lenne megelőzni a tünetek ismételt kialakulását.

 16. Gergely Vera

  Kedves Harmónia Centrum!
  Egy hónapja talppal belerúgtam valamibe 2-szer(sajnos mérgemben).akkor nem de egy két napra rá el kezdett fájni a bokám.egyre jobban fájt és nem is tudtam fel le úgy mozgatni mint a másikat.nem duzzadt nem piros semmi nem látszik rajta.elmentem a háziorvoshoz aki röntgenre küldött de nem mutatott ki semmi elváltozást.azóta is fáj bár kevésbé,ha körkörösen forgatom a lábfejem a külső bokacsonti részen fáj, ha spiccelek akkor az achilles innál fájdalmas. viszont ezen a lábamon nem tudok lábujjhegyre állni se szétterpeszteni a lábujjaimat.mi lehet a baj?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gergely Vera!
   Tünetleírásából az fogott meg leginkább, hogy kieső mozgásokat észlel, mely nem jár külsőleg látható elváltozásokkal. Ez általában idegi panaszt rejt a háttérben. Talpán eltalálhatott olyan pontot, mely átmenetileg lebénította egy idegét. Gondoljon csak bele, milyen érzés beverni a könyök belső oldalát valamibe. Zsibog, és hirtelen fájdalmas a kisujjak mozgatása, míg a hüvelykujj sértetlen. Hasonló tünet jelentkezhetett a lábában is, azonban egy nagyobb vagy erőteljesebb hatás miatt hosszabb távú mozgáskiesést okozva Önnek.
   A biztonság kedvéért egy orvosi konzultációt javasolnék Önnek. Nem kell feltétlenül ideg szakértőt keresnie, ortopédus vagy reumatológus is elvégezheti az alapvető vizsgálatokat.
   A várható regenerációs időről szintén a vizsgálatot végző személy fogja tájékoztatni. Előfordulhat, hogy jövőhétre rendeződik, de az is lehet, hogy még hetekig fog tartani, mire újra észhez tér idegrendszere.
   Amennyiben megtisztel minket bizalmával, várjuk szeretettel centrumunkban.
   Mielőbbi gyógyulást kívánunk Önnek!

 17. Szőke László

  Kedves Harmónia Centrum

  29 éves férfi vagyok , egy honapja munkanap után, total bedagadt mindket bokám, eleinte csak mozgas nehezseggel járt, majd másnap elkezdett fájni. Rögtön ügyelet, majd vérvétel es bokaröntgen , semmi gyulladas a verembe, es a rontgen is normalis, nem serules okozta.
  Másnap elkuldtek az ortopediára, ahol azt javasoltak, 1 hét táppénz, napi 3 gyogyszer , hűtsem es pihentessem , kíméljem.! Így is volt, csak a wcre meg enni keltem fel !
  Egy hét leteltével , lement a duzzanat, es már csak kevesbe fájt, visszamentem dolgozni, első nap bicegve jártam, de második napra jobb lett, de 3 ik munkanap után , ismet dagadni véltem, es láttam,rögtön vizesruha, jégpárna, gyogyszer.4 ik nap elmentem dolgozni, (félek kirugnap táppénz miatt) de 2 ora allás után annyira bedagadt , es szuro fájdalmat éreztem, h mentőt hívtak, és elvitt egy korhazba ! – Vérvétel, vizelet vétel, ekg, tüdőröntgen …es semmi rendelenes érték…semmi. de a bokám nagyon duzzadt . itt is felirtak ibuprofent es másnap kiírt a hazidoki táppénzre. – 3ik hete vagyok táppénzen, azota voltam másik korhazba is , ugyanazok a vizsgalatok voltak ,es itt se tudnak semmit mondani, nincs semmi rossz értékem. elküldtek egy reumatologushoz, a Reumatologus szerint, ez nem Reuma ! kizárva ! Ma visszamentem kontrollra, mondtam h jelenleg nem dagadt, de ha setalok, érzek ilyen kicsi szuro, nyilalo fajdalmat.minden nap probalok többet többet setalni, mert jovoheten dolgoznom kell menni, es ketsegbe vok esve, h mi lesz ha 2-3 nap utan ujra bedagad, merre tovabb…..Találkoztak már hasonló tünettel ?? ( Mindez ausztriaba van, 2 korhazba voltam, es 5 orvosnál…es nem tudnak mit mondani h miert ) Munkám,pedig nem nehez fizikai, 8 ára állo munka, van h egy helybe, van h setalva. ( gyárba gépkezelő) Segítsenek kérem

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szőke László!
   Valóban hosszú kálváriája van bokájával. Ráadásul az ellátás miértjeinek megértése és panaszainak megértetése külföldön további nehézségekbe ütközhet. Talán a felsorolt vizsgálatok mellé, amiken Ön mind keresztül ment, a boka ultrahang és az érsebészeti vizsgálatot ajánlanánk még elvégeztetni. Előfordulhat ugyanis, hogy limfödéma, vagy más vér és nyirok keringési rendellenesség bújik meg fájdalmas, szűnni nem akaró bokatáji duzzanata mögött.
   Természetesen ez csak egy újabb tipp. Pontosabb vizsgálat, személyes konzultáció után mernénk mi is véleményt mondani.

 18. Faragó Panka

  Tisztelt Harmónia Centrum!

  Két hete a jobb talpam sarkának két oldalában éles fájdalmat észleltem. Futok rendszeresen hetente 3-4 napot, a fájdalom megjelenése előtt egy órát futottam terepen, ami néhol igen csak göröngyös felületű volt. Arra gondoltam, hogy ezen a terepen a talpamnak több helyen és intenzíven kellett hárítani az akadályokat, azaz jól megterhelődött, és talán a terheléstől az ízületek begyulladtak. Ilyen jellegű terepen már nem futok, de a futás első részében nagyon éles fájdalom van jelen, utána vagy megszokom, vagy bemelegszik az izom. Olvastam, hogy a pihentetés nem feltétlen tesz jót, inkább mozogjunk, de óvatosan. Egyébként a talpam vagy a lábam nincs bedagadva, csak a talp belső felében meleg, éles fájdalom nyíllal bele, úgy érzem a talpamból fel a fenékizomig megy a fájdalom. Próbálok minden nap nyújtani, hengerezni a lábam, de nincs nagy eredmény.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Faragó Panka!
   Nagyon jól tájékozott a futás és hatásai terén. Valóban a teljes pihentetés helyett jobb, ha rendszeresen átmozgatja és masszírozza a talpát. Ezzel rugalmasan tartja lágyrészeit, ami csökkenti a csonthártyán és szövetek közt megjelenő húzóerőt. Ezért is tapasztalhatja azt, hogy mozgás közben enyhül a fájdalmi tünet. Sajnos azonban ez a fájdalom dinamika arra utal, hogy Önnek nem pusztán szövetei mechanikáját kell kezeltetnie, hanem egy már kialakult gyulladást is. A gyulladás külső segítség nélkül nem fog oldódni. Napi rendszerességű jegelés, és valamilyen fizikoterápiás kezelés szükséges kiegészítésnek. Mi a leghatékonyabbnak a lökéshullám terápiás kezeléssorozatot találjuk. Ez az eszköz fokozza a sejtanyagcserét, kisöpri szervezetéből a salakanyagokat, és regenerációját támogatja.
   Bővebben olvashat róla az alábbi linken: https://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-terapia, illetve kérhet további szóbeli tájékoztatást is kollégáinktól.
   Amennyiben mielőbb szeretne megszabadulni a fájdalmától, kezdje meg azonnal a gyulladáscsökkentő terápiát.

 19. Dorn Éva

  Tisztelt Harmónia Centrum!

  Az én problémám hónapokkal ezelőtt kezdődött.Először a bal lábamon a nagylábujjamban.Alapból nem fáj,de sokat négykézlábazok az unokámmal,és ha erősebben leér a szőnyegre,belehasít a fájdalom.Hát megtanúltam vigyázni.Kb eg hónapja a lábfejem is rákerzdte,ugyanúgyc,csak akkor fájt,ha valami megnyomta.Arra gondoltan,hogy biztosan beütöttem,csak elfelejtkeztem róla.Ezután elég hamar fájni a bokám is.Eleinte csak reggel ébredés után,aztán amikor bejáratódott elmúlt.Varrónő vagyok,a lábammal dolgozok,arra gondoltam,hogy megerőltettem.Viszont egyre sűrűbben fáj,néha egészen a csípőcsontig felmegy a fájdalom.Nem voltam még orvosnál,mert reméltem hogy majd a pihentetéstől elmúlik,de ma reggel megint alig tudtam ráállni,ezért rákerestem a neten,így találtam ide.Ami fáj,nagylábujj,lábfej belső fele,kűlső oldali bokacsont,és a felette levő lábszárcsont egy darabon,ráerőltetésnél a csípő forgócsont.Külsöleg semmi baja,nem piros,nem duzzad.Az én lábamnak is ilyen baja lehet?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dorn Éva!
   Bizony bizony, amely fájdalom nem múlik egy hét alatt a pihentetéstől, az csak romlani fog. Önnel is ez történhetett. Hogy mi volt a kiindulási pont, azt nehéz lesz visszanyomozni. Annyi biztos, hogy most már nem halogathatja tovább a szakorvosi vizsgálatot.
   Szerencsés esetben a lábujjak és lábfej területén lett túlterheltség miatt gyulladása. Ezt a fájdalmat egyre többször érezte, es kímélő testtartással, sántítással igyekezett kompenzálni, ettől pedig feljebb lévő csontjai, izmai, ízületei is érintetté váltak. Mint a bokája, csípő forgója. Ha ez így van, a talp kezelésével a feljebbi panaszok is szűnni fognak.
   Engedje meg, hogy unokájára való utalása alapján 50 év felettinek tippeljem.
   50 év felett nőként nem érdemes félvállról venni a csontsűrűségi vizsgálatokat sem, mert a csontritkulás a csípőben is okozhat tüneteket. És megbujhat a háttérben más izom vagy ízületi betegség is. Ezért fontos lenne egy reumatológiai szakorvosi vizsgálaton es szűrővizsgálatokon részt vennie a közeljövőben. S mindemellett a talpi fajdalomra konzervatív kezelést megkezdeni. Ilyen a gyógytorna, talpmasszázs, talpbetét viselésének megkezdése.
   A Harmónia Centrumban mindezekben szívesen állunk szolgálatára. Segítségért hívja recepciónkat, és ők adnak időpontot a megfelelő szakemberhez.

 20. Farkas György

  Jó napot eggy kerdéssel fordulnák önökhöz! 14 napja aláfordult a bokám letörött eggy porcdarab 11napig sínbe volt rögzítve a bokám a fájdalom pár nap utánn elmúlt a doktor még 4 hétíg gipszet rendelt el! Szükséges ennyi ideig a gipsz ? Mert azt mondta az a porcdarab felszívódik köszönöm

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Farkas György!
   Nincs egyedül kérdésében. Sokan kérdezik kollégánktól, muszáj-e ilyen sokáig viselni a gipszet akkor is ha már nincs fájdalom?
   Erre csak azt tudjuk felelni, hogy a pontos lelettől függ. Nem tudjuk, a porcleválása mellett milyen sérüléseket szenvedett el boka és környezete az aláforduláskor. Lehetséges, hogy a felszívódás alatt álló porcleváláshoz társulva részleges szalag szakadása is volt? Vagy szalag megnyúlása? Orvosa a rögzítést ezen szövetek védelmében is javasolhatta.
   Természetesen az sem ritka, hogy túlféltés áldozata lesz, ezért érdemes a pontos orvosi vizsgálati és kép alkotó vizsgálati leletekkel másodvéleményt kérnie.
   Előfordulhat, hogy egy mobilabb rögzítő vagy kineziotape tud akkora stabilitást nyújtani az érintett terület számára, ami megvédi. Így elkerülheti, hogy újra maga alá forduljon a bokája és a korábbinál súlyosabb sérüléseket szerezzen, ugyanakkor kellemesebb körülmények közt telne gyógyulása további időszaka.
   Ortopéd orvosunk készséggel áll rendelkezésére, minden szerda délelőtti rendelésén. Hívja recepciónkat.
   Üdvözlettel
   Harmónia Centrum

 21. Csillag Monika

  Kedves harmónia -centrum!
  2019.04.21 húsvétkor sikerült kul és belbokatorest szenvednem 33 éves vagyok! műtöttek kívül karmos lemez 4 csavarral és belül húzó hurok. 4 hét fekvő gipsz és egy hét utánna még nem kezdhettem semmit csinálni, azóta járok gyogytornaszhoz , nyirokmasszazsra itthon is tornaztatom viszont a boka meg mindig nem mobilis annyira hogy rendesen tudjak jarni , ami elkeserítő! Belső bokamban is érzek fájdalmat , estere meg bedagad ! Reggelre meg nagyon bemerevedik , tornaztatas nélkül nem is tudok elindulni. A kérdésem az, hogy mikortól vagy meddig jelent normálisnak ez az egész? Boka mobilitás gyakorlatot csinálok a fal mellett , hogy a terdemmel erintem a falat és következő nap elölről kell kezdenem az egészet mert vissza van merevedve ! Üdv Monika

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csillag Mónika!
   Az Ön által leírtakra szakértő gyógytornász kollégáink az alábbi választ tudják Önnek nyújtani:
   Alapvetően egy áprilisi bokaműtét után már jobban kellene mozogjon a bokája. Érdemes lenne visszamennie a műtő orvosához, egyeztetni vele, mindent megfelelőnek talál-e.
   Amennyiben igen, akkor a regenerációs időszak tornáztatásában és fizikoterápiájában lehetnek hiányosságok. Nem terhelte túl? Jegelte pihentette amikor jobban fájt? Csoportos gyógytorna foglalkozásokon vett részt? Vajon milyen volt a csoport létszáma és összetétele? Ha egyéni és otthoni tornát is végzett, annak időtartama, gyakorisága, és minősége is befolyásolja a gyógyulás ütemét.
   Abban tudnánk Önnek segíteni, hogy amennyiben orvosi leleteivel, valamint egy friss kontrollvizsgálati lelettel eljön hozzánk, egyik gyógytornász kollégánk segítene kezelésbe venni bokáját. Átbeszélnék az eddigi gyakorlatokat, azok helyességét, és kialakítanának egy új terápiás edzéstervet Önnek. Várhatóan 5-10 alkalomra lenne szükség, hogy megismerje a szervezete javulási ütemét, arra adaptáltan egyre erősebb feladatokat adhasson, és végül elérjék a kitűzött célt. Ezt a célt Ön fogja meghatározni, lehet a mobilitás visszaszerzése, a stabil boka fejlesztése, a fájdalomtól való búcsú intés.
   Szeretnénk segíteni Önnek a teljes értékű életét visszaadni. Amennyiben lehetőséget ad nekünk az együttműködésre, várjuk hívását.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 22. Cseh Ildikó

  Kedves Központ!
  Bokaszalagszaladás után mr felvételen nincs már nyoma a sérülésnek, azonban enyhe synovitis lett megállapítva, kaptam gyógyszert és gyógytornára mozgásterápiát. Mit is jelent pontosan és mennyire súlyos és maradandó károsodást okoz ez a gyulladás? Nem teljesen világos számomra, hogy porcerősítők szedése mellett, tudok e majd sportolni. Ha beszedtem a gyulladáscsökkentőt, miből tudhatom, hogy elmúlt a gyulladás vagy ha kikorrekciózzuk a helytelen mozgásokat, azzal jó lesz? Mennyire lehet erre terhelni? Visszamehetek e Budapestre dolgozni(ülőmunka)? Vagy érdemes előbb megerősíteni és rehabilitálni, korrekciózni, mielőtt rájárkálok?Egyenlőre szülővárosomban járok tornára, de ha vissza tudok menni, szükségem lenne terapeutára.
  Köszönöm segítségüket.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Cseh Ildikó!
   Elbeszélése alapján kapott megfelelő szakellátást a kezelőitől, noha látatlanban egy szakember sem tudja biztosan megmondani, hogy a gyógyulási üteme az elvárthoz képest megfelelő-e vagy elégtelen, hogy elérte-e azt a stabilitási szintet amivel nyugodt szívvel visszabocsátaná a hétköznapi nyüzsgésbe.
   Akik egészségügyi szakemberként eddig az Ön sérülésével foglalkoztak, mit mondtak azzal kapcsolatban, hogy visszamehet-e dolgozni? Okoz-e Önnek fájdalmat akár egy 10 perces gyalogtáv megtétele? Kapott-e már egyensúlyfejlesztő tréninget, hogy védve legyen a bokája az újrasérüléstől? Van-e bokarögzítője? Ilyen segédeszközzel vagy kineziotape szalaggal külső stabilitást adva bokájának már egy fokkal biztonságosabb lenne a munkába való visszatérése, ugyanakkor a gyulladás miatt a terhelés mértékére, és a gyulladáscsökkentő otthoni kezelések rendszeres fenntartására továbbra is ügyelnie kellene.
   A gyulladás a szervezeten belül rombolja a sejteket, letapadásokat okoz, és fájdalmat szül. A fájdalom és letapadások pedig módosítják az Ön mozdulatait, kímélő mozgást sajátít el, ami hosszútávon későbbi problémákhoz vezethet. Éppen ezért szükséges a gyulladás csökkentést komolyan venni. Nem maradhat meg a szervezetében a gyulladás, egy negyed évig sem, de főleg nem egy egész évig. Erre pihentetés, aktív és passzív stabilizálás, könnyed átmozgatások, gyakori felpolcolás, kenőcsök alkalmazása, és egyéb fizikoterápiás kezelések adnak módot.
   A gyulladásnak ha jelenleg sincsenek szabad szemmel látható és érezhető tünetei, mint például enyhe vizes duzzanat, pirosság, melegség, nyugalmi vagy reggeli fájdalom érzet, akkor csak újabb képalkotó vizsgálattal lehet a teljes valószínűséggel kimondani, hogy elmúlt a gyulladás.
   A porcerők szedésére miért van szükség? Ez egy új szál az Ön történetében. A bokaízületi porcrétege is sérült a szalagszakadással egy időben? A sportolásba visszatérés attól is függ milyen sportról, milyen rendszerességről lenne szó, és milyen ízülete mennyire van megkopva?
   Mint láthatja, minden kérdésére egy újabb kérdéscsomaggal tudok csak felelni. Számtalan dolgot körül kell járni és át kell beszélni, hogy egyénileg Önre szabott kezelési tervet és véleményt tudjunk kialakítani. Ehhez pedig SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ szükséges. Amennyiben visszatér Budapestre, a Harmónia Centrum orvosai és gyógytornászai szívesen fogadják Önt, és támogatják, vezetik Önt egészségügyi céljai megvalósításában.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 23. Tompa Krisztina

  Kedves Harmónia Centrum!

  Bokám kb. két hete kezdett el fájni, illetve sík talajon is meg-megbillenni befelé. Eleinte gondoltam, csak túlterheltem az egyik túránk alkalmával, ezért pihentettem egy teljes hetet. A tompa fájdalom azonban nem múlt el. Nincs bedagadva, és használni is tudom rendesen, a fájdalom sem éles vagy elviselhetetlen, ezért nem fordultam vele orvoshoz. Az viszont aggaszt, hogy nem javul. Nem éreztem, hogy bármikor kificamítottam vagy konkrétan rosszul léptem volna, viszont mivel rendszeresen futok, túrázok, viszonylag nagy terhelésnek van kitéve (bár a bemelegítésre/nyújtásra mindig gondosan figyelek, emellett igyekszem a bokámat külön is erősíteni). Lehet komolyabb probléma a háttérbe, vagy csak türelmetlen vagyok és a túlterheltség okozta fájdalom múlásához is több hétre van szükség?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Krisztina!
   A panaszai hátterében lehet boltozatsüllyedés, egy rossz cipő, esetlegesen valamilyen izom túlterheltsége, vagy gyulladása is. Abban az esetben, ha a panaszai stagnálnak, esetlegesen romlanak, mindenképpen érdemes lenne szakorvoshoz (ortopéd vagy reumatológus) fordulnia. Amennyiben nem szeretne orvosi vizsgálatot, úgy egy gyógytornász közreműködésével is megtalálhatja a panaszai gyógymódját specifikus gyakorlatokkal, vagy kinesio tape felhelyezésével.
   Mielőbbi gyógyulást, és szép őszi napokat kívánunk!
   Üdvözlettel,
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük