Térdfájdalom a térd belső oldalán

A térd három jellemző belső oldali fájdalmát mutatja be ez a cikk. Önnek vajon melyik okozza ezek közül belső oldali térdfájdalmát?

Belső oldali csúszóporc, meniszkusz szakadás

A térdízületben két csúszóporc (meniszkusz) található. Ezek közül a belső oldali térdünk egyik legkönnyebben megsérülő része. A külső oldali meniszkusz sokkal ritkábban sérül.

A belső oldali meniszkusz fiatal korban elsősorban sportolás közben, vagy balesetben sérül meg. Idősebb korban, 50 év felett már a meniszkusz állományának kopása, elrojtozódása miatt is gyakran bekövetkezik a sérülés. Ezért jelentkezik a térdfájás a belső oldalon.

A meniszkusz szakadása nemcsak azért jelent nagy gondot, mert a térd terhelésére vagy egy rossz mozdulatra heves fájdalmat okoz, hanem azért is, mert ha a beszakadt darab az ízület belsejébe bekerül, akkor nem tudja kinyújtani teljesen a térdét. Emellett a leszakadt darab felsérti és idővel pedig tönkreteszi a térd üvegporc felszínét, ami beindítja a porc kopását.

A legtöbbször ezért a leszakadt darabot artroszkópos térdműtéttel eltávolítják, és ezzel megakadályozzák a térdízületi porcfelszín sérülését.

Az idősebb korban jellemző fokozatos kopás, elhasználódás miatti sérülésekkel szemben fiatal korban a sportbalesetek okozzák a térdsérülések többségét. Ebből a szempontból a térdeket különösen igénybe vevő, állandó irányváltoztatást igénylő csapatsportok művelői és a síelők vannak fokozott veszélyben.

A csapatsportokra olyannyira jellemző ütközéseket követő esések közben a térdre olyan nagy terhelés hat, hogy a meniszkusz gyakran elszakadhat. Különösen a belső oldali meniszkusz. Egy-egy ilyen sérülésnél természetesen nemcsak a meniszkusz szakadhat el, hanem a belső oldalszalag vagy akár az elülső keresztszalag is. Ha kisebb az ütközés, akkor a szakadás helyett megrándulhat vagy kificamodhat a térd, és sérülhet az ízületi tok is.

Egy ilyen sérülés mindig jelentős fájdalommal jár. A fájdalom mellett a térd mozgathatósága is jelentősen romlik, és a sérült rész rövid időn belül meg is duzzad.

A sérült térdet hűteni, jegelni kell, és nyugalomba kell helyezni, és meg kell mutatni egy ortopéd szakorvosnak. Az ortopédus szemrevételezéssel és fizikai vizsgálattal megvizsgálja az izmok, a szalagok és az ízületi tok állapotát.

Térdsérüléskor röntgenfelvételi is készül. Az MR-vizsgálat azonban a röntgennél pontosabb képet ad a sérülésekről, és például a meniszkusz sérülések 90%-át is képes kimutatni. Ha a fizikai vizsgálat meniszkusz sérülésre utaló jeleket mutat, akkor mindenképp érdemes elvégezni a mágnes rezonancia vizsgálatot is azért, hogy megbizonyosodjon az ortopédus térde állapotáról. A sérülés pontos helyétől függően dönt a sebész a beavatkozásról.

Az is lehet, hogy a sérülés nem is igényel sebészeti beavatkozást. Ha viszont igen, akkor a felvétel mutatja a meniszkusz szakadásának pontos helyét, és a korábban már említett artroszkópos műtéttel távolítják el a leszakadt darabot, illetve a térdízület állapotától függően dönt az ortopéd sebész a beavatkozásról.

Térdfájás belső oldalon a belső oldalszalag sérülése miatt

térdfájdalom belső oldalon

Térdfájdalom a térd belső oldalán

Térdszalag sérüléseknél a leggyakrabban a belső oldalszalag sérül meg. Kisebb sérülésnél a belső oldalszalag „csak” megrándul, vagy részlegesen el is szakadhat. Ilyenkor nincs szükség műtétre. Pihentetni kell a beszakadt oldalszalagot. Az oldalszalag gyógyulási idejét azonban fel tudja gyorsítani ezzel a kezeléssel.

Komolyabb sérülésnél a belső oldalszalag el is szakad, és ilyenkor a sérülés kezelése mindig műtéti beavatkozást igényel, Az elszakadt belső oldalszalagot össze kell varrni. A műtét után is fel tudja gyorsítani a rehabilitációt.

Szerencsére azonban a legtöbb esetben a sérülés csak részleges, és ugyan fájdalmat érez a sérülést szenvedő, de járóképes, és a térdét akadálytalanul tudja mozgatni. Ilyenkor nincs szükség műtétre, csak nyugalomba kell helyezni a térdet, hogy a beszakadt, meggyengült oldalszalag ne nyúljon meg.

A sérülés mértékét az ortopéd szakorvos itt is fizikai vizsgálattal állapítja meg, és ha bármilyen kétsége van, akkor a mágneses rezonancia vizsgálat fogja ezeket a kétségeket eloszlatni. Nézze meg, hogyan tud az ortopédus segíteni. Ismerje meg a lehetőségeket.

Belső oldali térdfájdalom a combizom kötöttsége miatt

Szerencsére sokszor előfordul, hogy a térd belső oldalának fájdalmát nem a térdízületet alkotó porcok, inak és szalagok rándulása, szakadása vagy kopása okozza, hanem a combizmok kötöttsége. Az izmok kellő mértékű lazításának és nyújtásának elmaradása is gondot jelent természetesen, de korántsem olyan nagy a baj, mint egy sérüléskor.

Ilyenkor is előfordulhat az, hogy a fájdalmat térde belső oldalán érzi, de problémáját a belső combizom kötöttsége okozza. Ilyen esetben értelemszerűen fájdalmát a belső combizom nyújtása csökkenti.

Fájdalma csökkentéséhez bármilyen belső combizmát nyújtó gyakorlat végzése hozzájárul. Például a terpeszállásban végzett nyújtó gyakorlatok mindegyike hozzájárul a belső combizom lazításához.

Ülve és állva is végezheti ezeket a belső combizmát nyújtó és ellazító gyakorlatokat. Arra figyeljen oda, hogy kellő bemelegítés nélkül ne kezdjen neki a nyújtásnak. Ha pedig már hozzákezdett, és megfelelően bemelegítette kötött combizmait, akkor lelkiismeretesen végezze el a lazító gyakorlatokat.

Emellett pedig a rendszerességre érdemes még odafigyelnie, mert ha nemcsak erősíti, hanem nyújtja is rendszeresen az izmait, akkor a jövőben meg fogja előzni az ilyen fájdalmak kialakulását.

Szeretné megismerni, hogy milyen gyakorlatokkal tudja nyújtani belső combizmát, amelyekkel nagyobb eséllyel meg tudja előzni a térd sérüléseket? Érdemes, mert komoly térdsérüléseket, és több hónapos kényszerű lábadozást előzhet meg ezeknek az egyszerű gyakorlatoknak a néhány perces végzésével.

 • Munkatársaink a (+36-1)269-2946-os számon segítenek Önnek.

6 gondolatok ezen: “Térdfájdalom a térd belső oldalán

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kiss Sándor!
   Ön is hasonló panaszoktól szenved?
   Amint azt blogcikkünkben is olvashatta, több minden is állhat fájdalma hátterében. Amennyiben Ön is ilyen panasszal rendelkezik, ne késlekedjen a diagnózissal és a kezeléssel. Orvosaink és gyógytornászaink szívesen állnak szolgálatára, hogy Önnel együttműködve tehessünk a gyógyulásáért.

 1. aranka muscal

  Tisztelt ……

  Masfel hete kezdodott egy eles fajdalom a bal terdem belso oldalan es ez alatt latszik egy kisebb duzzanat is. Ejjel a jobb labamal ha veletlenul megerintettem nagyon fajt. Hideg ecetes vizes borogatassat tettem ra es paracetamolt 3×1 de csak kicsit hasznal, azt gondolom hogy pihentetesre nem annyira faj mar de ha mozgok akkor mar erzem. Mozgaskor ez a fajdalom vizszintesen az egesz terdem kozepen athalad. Tudom hajlitani es fesziteni is, inkabb a hajlitas erzekenyebb. 66 eves vagyok de az echo-n semmifele jelet az arthozisnak nem talaltak. Amit a fysiotherapias mondott : hogy egy izom rovidebb lett es az in ezt huzza?????hogy ez mit jelent fogalmam sincsen de szeretnem tudni hogy most evvel biciglizzek vagy inkabb jarkaljak vagy egyiket sem???

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Aranka Muscal!
   Az, hogy egy izma rövidebb lett, és az húzza a csontot, gyakori oka térdfájdalomnak. Az izom általában két csont közt feszül ki, és ha különböző okokból megrövidül, akkor a mozgékonyabb csontot igyekszik közelíteni a stabilabbhoz. Önnek a csípője stabilabb, mint a combcsontja vége, lábszára, ezért érzi a térdében a fájdalmat, nem a csípőjében. A megfelelő kezelést az jelenti, ha ez az izom kap relaxációt. Nem tudom pontosan mely izomról van szó, de amennyiben fizioterapeutája tud segíteni Önnek, akkor elsajátíthatja a megfelelő technikákat ahhoz, hogy otthon tudja Önmagát gyógyítani.
   Biciklizést, sétálást továbbra is végezhet, ugyanakkor figyelmébe ajánlanám a sport előtt a bemelegítést és a sportot követő alapos végtagi nyújtást, akár fasciahenger beszerzését.
   Amennyiben nem tudja, kihez forduljon, mi is szívesen megvizsgáljuk, és segítünk Önnek. Nyújtásban, fasciahenger használatban, sportválasztásban. Talán kineziotape felhelyezésével is támogathatjuk tünetei enyhülését.
   Mihamarabbi gyógyulást kívánunk

 2. Jànos

  Jo napot.Nekem 3 hete kezdödöt a tèrd belsö felènèl a fàjdalom mikor 4 oràs autouton voltam.Ülve egy idö utàn elkezd fàjni mozgàs utàn elmulik.Estènkènt is van amikor fàjdalomra èbredek ès pàr lèpès megtètele utàn elmulik.Igen erös fàjdalom de munkavègzès közben nem jelentkezik csak pihent àllapotban ès akkor se mindig.Mi lehet az oka?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves János!
   Az a fájdalom, ami pihenésre jelentkezik és mozgásra múlik el, általában azt jelenti, a háttérben nem porcai, csontjai, izmai betegsége rejlik. Feltehetőleg inkább valami folyadék felgyülemléssel járó folyamat, például gyulladás, a térd egyik mozgató inának tapadásában vagy a térdízületi tokban. A mozgással járó kenődés és szöveti átmelegedés jótékony hatással van az ízületi gyulladásos folyadékpangás oldódására. Lévén, hogy fájdalma 3 hét alatt sem oldódott, akut helyett már krónikus fájdalomról beszélhetünk. Természetesen a spekulációm távolról közel sem diagnosztikus értékű, így kezelési tanácsokkal nem is szolgálhatok.
   Egyet biztosan tudok: ha három hét alatt nem múlt el, akkor nem is fog magától oldódni szövődmények hátrahagyása nélkül. Ezért feltétlenül javaslom, keressen fel egy ortopédus vagy reumatológus szakembert, aki mozgásszervi szaktudásával és esetleg képalkotó diagnoszta segítségével megállapítja az Ön problémájának hátterét.
   Ez után pedig személyre szabott kezelési tervet dolgoznak ki Önnel mozgásszabadsága mihamarabbi visszaszerzése érdekében.
   A korábban ajánlott szolgáltatásokra a Mi intézményünkben is lehetősége van Budapesten!
   Bárkihez is fordul személyesen, sikeres gyógyulást kívánunk Önnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.