Térdfájdalom a térd belső oldalán

A térd három jellemző belső oldali fájdalmát mutatja be ez a cikk. Önnek vajon melyik okozza ezek közül belső oldali térdfájdalmát?

Belső oldali csúszóporc, meniszkusz szakadás

A térdízületben két csúszóporc (meniszkusz) található. Ezek közül a belső oldali térdünk egyik legkönnyebben megsérülő része. A külső oldali meniszkusz sokkal ritkábban sérül.

A belső oldali meniszkusz fiatal korban elsősorban sportolás közben, vagy balesetben sérül meg. Idősebb korban, 50 év felett már a meniszkusz állományának kopása, elrojtozódása miatt is gyakran bekövetkezik a sérülés. Ezért jelentkezik a térdfájás a belső oldalon.

A meniszkusz szakadása nemcsak azért jelent nagy gondot, mert a térd terhelésére vagy egy rossz mozdulatra heves fájdalmat okoz, hanem azért is, mert ha a beszakadt darab az ízület belsejébe bekerül, akkor nem tudja kinyújtani teljesen a térdét. Emellett a leszakadt darab felsérti és idővel pedig tönkreteszi a térd üvegporc felszínét, ami beindítja a porc kopását.

A legtöbbször ezért a leszakadt darabot artroszkópos térdműtéttel eltávolítják, és ezzel megakadályozzák a térdízületi porcfelszín sérülését.

Az idősebb korban jellemző fokozatos kopás, elhasználódás miatti sérülésekkel szemben fiatal korban a sportbalesetek okozzák a térdsérülések többségét. Ebből a szempontból a térdeket különösen igénybe vevő, állandó irányváltoztatást igénylő csapatsportok művelői és a síelők vannak fokozott veszélyben.

A csapatsportokra olyannyira jellemző ütközéseket követő esések közben a térdre olyan nagy terhelés hat, hogy a meniszkusz gyakran elszakadhat. Különösen a belső oldali meniszkusz. Egy-egy ilyen sérülésnél természetesen nemcsak a meniszkusz szakadhat el, hanem a belső oldalszalag vagy akár az elülső keresztszalag is. Ha kisebb az ütközés, akkor a szakadás helyett megrándulhat vagy kificamodhat a térd, és sérülhet az ízületi tok is.

Egy ilyen sérülés mindig jelentős fájdalommal jár. A fájdalom mellett a térd mozgathatósága is jelentősen romlik, és a sérült rész rövid időn belül meg is duzzad.

A sérült térdet hűteni, jegelni kell, és nyugalomba kell helyezni, és meg kell mutatni egy ortopéd szakorvosnak. Az ortopédus szemrevételezéssel és fizikai vizsgálattal megvizsgálja az izmok, a szalagok és az ízületi tok állapotát.

Térdsérüléskor röntgenfelvétel is készül. Az MR-vizsgálat azonban a röntgennél pontosabb képet ad a sérülésekről, és például a meniszkusz sérülések 90%-át is képes kimutatni. Ha a fizikai vizsgálat meniszkusz sérülésre utaló jeleket mutat, akkor mindenképp érdemes elvégezni a mágnes rezonancia vizsgálatot is azért, hogy megbizonyosodjon az ortopédus térde állapotáról. A sérülés pontos helyétől függően dönt a sebész a beavatkozásról.

Az is lehet, hogy a sérülés nem is igényel sebészeti beavatkozást. Ha viszont igen, akkor a felvétel mutatja a meniszkusz szakadásának pontos helyét, és a korábban már említett artroszkópos műtéttel távolítják el a leszakadt darabot, illetve a térdízület állapotától függően dönt az ortopéd sebész a beavatkozásról.

Térdfájás belső oldalon a belső oldalszalag sérülése miatt

térdfájdalom belső oldalon

Térdfájdalom a térd belső oldalán

Térdszalag sérüléseknél a leggyakrabban a belső oldalszalag sérül meg. Kisebb sérülésnél a belső oldalszalag „csak” megrándul, vagy részlegesen el is szakadhat. Ilyenkor nincs szükség műtétre. Pihentetni kell a beszakadt oldalszalagot. Az oldalszalag gyógyulási idejét azonban fel tudja gyorsítani ezzel a kezeléssel.

Komolyabb sérülésnél a belső oldalszalag el is szakad, és ilyenkor a sérülés kezelése mindig műtéti beavatkozást igényel, Az elszakadt belső oldalszalagot össze kell varrni. A műtét után is fel tudja gyorsítani a rehabilitációt.

Szerencsére azonban a legtöbb esetben a sérülés csak részleges, és ugyan fájdalmat érez a sérülést szenvedő, de járóképes, és a térdét akadálytalanul tudja mozgatni. Ilyenkor nincs szükség műtétre, csak nyugalomba kell helyezni a térdet, hogy a beszakadt, meggyengült oldalszalag ne nyúljon meg.

A sérülés mértékét az ortopéd szakorvos itt is fizikai vizsgálattal állapítja meg, és ha bármilyen kétsége van, akkor a mágneses rezonancia vizsgálat fogja ezeket a kétségeket eloszlatni. Nézze meg, hogyan tud az ortopédus segíteni térdfájdalma megszüntetésében. Ismerje meg a lehetőségeket.

Foglaljon időpontot térde gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Belső oldali térdfájdalom a combizom kötöttsége miatt

Szerencsére sokszor előfordul, hogy a térd belső oldalának fájdalmát nem a térdízületet alkotó porcok, inak és szalagok rándulása, szakadása vagy kopása okozza, hanem a combizmok kötöttsége. Az izmok kellő mértékű lazításának és nyújtásának elmaradása is gondot jelent természetesen, de korántsem olyan nagy a baj, mint egy sérüléskor.

Ilyenkor is előfordulhat az, hogy a fájdalmat térde belső oldalán érzi, de problémáját a belső combizom kötöttsége okozza. Ilyen esetben értelemszerűen fájdalmát a belső combizom nyújtása csökkenti.

Fájdalma csökkentéséhez bármilyen belső combizmát nyújtó gyakorlat végzése hozzájárul. Például a terpeszállásban végzett nyújtó gyakorlatok mindegyike hozzájárul a belső combizom lazításához.

Ülve és állva is végezheti ezeket a belső combizmát nyújtó és ellazító gyakorlatokat. Arra figyeljen oda, hogy kellő bemelegítés nélkül ne kezdjen neki a nyújtásnak. Ha pedig már hozzákezdett, és megfelelően bemelegítette kötött combizmait, akkor lelkiismeretesen végezze el a lazító gyakorlatokat.

Emellett pedig a rendszerességre érdemes még odafigyelnie, mert ha nemcsak erősíti, hanem nyújtja is rendszeresen az izmait, akkor a jövőben meg fogja előzni az ilyen fájdalmak kialakulását.

Szeretné megismerni, hogy milyen gyakorlatokkal tudja nyújtani belső combizmát, amelyekkel nagyobb eséllyel meg tudja előzni a térd sérüléseket? Érdemes, mert komoly térdsérüléseket, és több hónapos kényszerű lábadozást előzhet meg ezeknek az egyszerű gyakorlatoknak a néhány perces végzésével.

 • Senkinek sem fontos annyira térde panaszmentessége, mint Önnek.
 • Derítse ki térdfájdalma okát a fájdalmat részletesen feltáró kérdőívünk kitöltésével! Ha már tudja, hogy mi okozza térdpanaszát, akkor utána már könnyebb lesz megszabadulni fájdalmától.
 • Ha pedig további kérdése van még, akkor munkatársaink a (+36-1)269-2946-os számon segítenek térdfájdalma megszüntetéséhez megtalálni a legjobb kezelést.

36 gondolatok ezen: “Térdfájdalom a térd belső oldalán

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kiss Sándor!
   Ön is hasonló panaszoktól szenved?
   Amint azt blogcikkünkben is olvashatta, több minden is állhat fájdalma hátterében. Amennyiben Ön is ilyen panasszal rendelkezik, ne késlekedjen a diagnózissal és a kezeléssel. Orvosaink és gyógytornászaink szívesen állnak szolgálatára, hogy Önnel együttműködve tehessünk a gyógyulásáért.

 1. aranka muscal

  Tisztelt ……

  Masfel hete kezdodott egy eles fajdalom a bal terdem belso oldalan es ez alatt latszik egy kisebb duzzanat is. Ejjel a jobb labamal ha veletlenul megerintettem nagyon fajt. Hideg ecetes vizes borogatassat tettem ra es paracetamolt 3×1 de csak kicsit hasznal, azt gondolom hogy pihentetesre nem annyira faj mar de ha mozgok akkor mar erzem. Mozgaskor ez a fajdalom vizszintesen az egesz terdem kozepen athalad. Tudom hajlitani es fesziteni is, inkabb a hajlitas erzekenyebb. 66 eves vagyok de az echo-n semmifele jelet az arthozisnak nem talaltak. Amit a fysiotherapias mondott : hogy egy izom rovidebb lett es az in ezt huzza?????hogy ez mit jelent fogalmam sincsen de szeretnem tudni hogy most evvel biciglizzek vagy inkabb jarkaljak vagy egyiket sem???

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Aranka Muscal!
   Az, hogy egy izma rövidebb lett, és az húzza a csontot, gyakori oka térdfájdalomnak. Az izom általában két csont közt feszül ki, és ha különböző okokból megrövidül, akkor a mozgékonyabb csontot igyekszik közelíteni a stabilabbhoz. Önnek a csípője stabilabb, mint a combcsontja vége, lábszára, ezért érzi a térdében a fájdalmat, nem a csípőjében. A megfelelő kezelést az jelenti, ha ez az izom kap relaxációt. Nem tudom pontosan mely izomról van szó, de amennyiben fizioterapeutája tud segíteni Önnek, akkor elsajátíthatja a megfelelő technikákat ahhoz, hogy otthon tudja Önmagát gyógyítani.
   Biciklizést, sétálást továbbra is végezhet, ugyanakkor figyelmébe ajánlanám a sport előtt a bemelegítést és a sportot követő alapos végtagi nyújtást, akár fasciahenger beszerzését.
   Amennyiben nem tudja, kihez forduljon, mi is szívesen megvizsgáljuk, és segítünk Önnek. Nyújtásban, fasciahenger használatban, sportválasztásban. Talán kineziotape felhelyezésével is támogathatjuk tünetei enyhülését.
   Mihamarabbi gyógyulást kívánunk

 2. Jànos

  Jo napot.Nekem 3 hete kezdödöt a tèrd belsö felènèl a fàjdalom mikor 4 oràs autouton voltam.Ülve egy idö utàn elkezd fàjni mozgàs utàn elmulik.Estènkènt is van amikor fàjdalomra èbredek ès pàr lèpès megtètele utàn elmulik.Igen erös fàjdalom de munkavègzès közben nem jelentkezik csak pihent àllapotban ès akkor se mindig.Mi lehet az oka?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves János!
   Az a fájdalom, ami pihenésre jelentkezik és mozgásra múlik el, általában azt jelenti, a háttérben nem porcai, csontjai, izmai betegsége rejlik. Feltehetőleg inkább valami folyadék felgyülemléssel járó folyamat, például gyulladás, a térd egyik mozgató inának tapadásában vagy a térdízületi tokban. A mozgással járó kenődés és szöveti átmelegedés jótékony hatással van az ízületi gyulladásos folyadékpangás oldódására. Lévén, hogy fájdalma 3 hét alatt sem oldódott, akut helyett már krónikus fájdalomról beszélhetünk. Természetesen a spekulációm távolról közel sem diagnosztikus értékű, így kezelési tanácsokkal nem is szolgálhatok.
   Egyet biztosan tudok: ha három hét alatt nem múlt el, akkor nem is fog magától oldódni szövődmények hátrahagyása nélkül. Ezért feltétlenül javaslom, keressen fel egy ortopédus vagy reumatológus szakembert, aki mozgásszervi szaktudásával és esetleg képalkotó diagnoszta segítségével megállapítja az Ön problémájának hátterét.
   Ez után pedig személyre szabott kezelési tervet dolgoznak ki Önnel mozgásszabadsága mihamarabbi visszaszerzése érdekében.
   A korábban ajánlott szolgáltatásokra a Mi intézményünkben is lehetősége van Budapesten!
   Bárkihez is fordul személyesen, sikeres gyógyulást kívánunk Önnek!

 3. Sinko Robert

  Tisztelt Harmonia blog!
  Par hete nehany kilométer futas utan nyujtottam a labamra, majd ezt követöen éles fajdalom hasitott a térdembe. A hatso reszen olyannyira elkezdett fajni, hogy mar csak gyalogolni tudtam tovabb. 2 hetet pihentem, nem terheltem, tegnap ujra futottam, de ujra jelentkezett a fajdalom. Föként akkor érzem mikor emelem az also labszaramat. Mi a teendö?
  Valaszukat elöre is köszönöm.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Sinko Róbert!
   Az Ön által leírt tünet a hátsó combizomzat sérülésére utal. Előfordulhat, hogy a futás során terhelte túl, és a mozgás befejeztével jelent meg a fájdalomérzet, de az is ugyan úgy előfordulhat, hogy túl agresszív nyújtással terhelte meg a szöveteit. Mivel aktív sportoló, mindenképpen el kellene menni egy vizsgálatra. Amennyiben járni tud, biztosan nincsen teljes szakadása, azonban a részleges szakadást annak fokozataitól függően hasznos lehet kezelni.
   A terápiás gyógymódok segítenék a regenerációt, ami önmagától pihentetéstől nem tud teljes értékűen kibontakozni. Lehet szükség kineziotape-re, gyógytorna feladatok széles skáláján található feladatokra, vagy épp lökéshullám terápiára. Persze az is lehet, hogy pusztán egy görcs állt be a lábába, melyet egy masszázzsal rendbe lehet tenni, de mindenképp érdemes előbb megvizsgáltatni, mert sok időt és pénzt spórolhat meg, ha jó úton indul el a gyógyulás felé.
   A Harmónia Centrumnak fő profilja a mozgásszervi problémák kezelése, ezért reméljük, személyesen is megtisztel minket bizalmával.
   Várjuk, hogy közösen dolgozhassunk Önnel a mielőbbi gyógyulásán

 4. Antal

  Üdv 2evvel ezelőt jobra fordultam viszont a talpam térdem nem mozdult csak roppant eggyet…nagyon fályt de elmult a 2 ev aladt 3 szor fajt. 2 3 napig…. A jobb terdem belsö oldalan van egy dudor és ha megerölretem faj amugy nem.Komoly doslog lehet?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Antal!
   Amennyiben ennyire ritkán jön elő a panasza, kifejezetten terhelésre, és pár nap alatt magától felszívódik, ezért nem gondolom, hogy komoly, azonnal orvosolandó panasz van a háttérben. Ettől függetlenül érdemes megnézetni a dudort egy szakemberrel, mert lehet egy teljesen független oka is a dudornak. Akkor is érdemes komolyabb vizsgálaton részt venni, ha új sportba kezdene, vagy nagyobb túrára készül, nehogy kiderüljön, hogy sérülékeny volt a térde.
   Szeretettel ajánljuk, hogy mielőbb járjon az egészségügyi kérdés végére, saját megnyugtatása érdekében.

 5. Csenteri Anna

  Jóestét
  Én 10 évig kézilabdáztam kb 3 éve hagytam abba és azóta sokszor fájt a térdem meg kattogott elmentem vele orvoshoz ott azt mondták porc kopásom van szedjek porc képzőt szedtem is egy darabig használt utánna már nem és egyik hétvégén öltözködés közben mikor 1 lábra álltam roppant a térdem és akkor alig bírtam lábra állni és azóta be van dagadva a fájdalom csillapító nem használ és ahogy mozgatom úgy egyfolytában kattog május 22.én megyek MR re csak kíváncsi vagyok hogy mi lehet a baj?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csenteri Anna!
   A porckopás valóban egy kellemetlen állapot a térdben. Azt, hogy pontosan mi lehet a baj, elég nehéz megmondani távolról. Személyes orvosi viszgálattal talán valami közelebbit is tudunk mondani, amíg az MR vizsgálatra vár. Lehetséges, hogy az egy lábon állás pillanatában picit elmozdult a combcsontja a lábszárcsontján, és a porcfelszínen történt elváltozás, vagy a környező izmok, esetleg szalagok állapotában történt változás. A duzzanat és fájdalom mindenesetre egyértelműen, azt jelöli, hogy a térde pihentetést, jegelést, felpolcolást kíván. A további kezelés pedig annak tükrében fog kiderülni, hogy mi az oka. Ha jól veszem ki soraiból, ez már egy többhetes fájdalom. Én nem várnék a májusi MR-ig a fájdalomcsillapító kezelés megkezdésével. Mivel Ön is tapasztalta, hogy a gyógyszerek hatástalanok, talán érdemes lenne mozgásterápiával, vagy fizioterápiával próbálkoznia.
   A Harmónia Centrumban friss tudással és orvosi háttérrel megtámogatva gyógytornászaink számos alternatívát tudnának Önnek javasolni.
   Reméljük, mielőbb benéz hozzánk, amennyiben azt fájdalma engedi. Vagy inkább fájdalma megköveteli?
   Várjuk szeretettel

 6. Ordog helga

  Nekem mar mondhatom évek otta nagyon faj a jobb terdem hatulrol de nagyon muszak vegere mar nagyon faj ha le ulok a fellálas is nagyon nehez nagyon fajdalmas a terdeles este elalvás elot is mindig gondjaim vannak a terdemel!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Helga!
   Sajnálattal halljuk, hogy évek óta küzd térdfájdalmával! Itt az ideje, hogy tegyen valamit ellene!
   Jöjjön el orvosainkhoz szakmai véleményért, és gyógytornászainkhoz fájdalom enyhítő terápiás módok megismeréséért. Addig pedig puhítsa párnával a térdelést, és igyekezzen nyújtva pihentetni térdeit.
   Minél előbb segítséget kér, annál előbb megszabadulhat a kínzó hátulsó térdfájdalomtól.

 7. Kovács Anna

  Jobb térdem alsó külső fele fáj, főképpen kinyújtani nem enged a fájdalom. Érdeklődnék, hogy mi okozza? Válaszukat előre is megköszönöm. Tisztelettel,

  Anna

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Anna!
   Köszönjük megtisztelő bizalmát felénk. Nem szeretnénk csalódást okozni, azonban ilyen kevés információval látatlanban nehéz meghatározni a térdfájdalma okát. Még pontos tippet adni is nehéz. Azonban adhatok olyan tippeket, amely mentén elindulhat a biztos diagnózis, és a gyógyulás felé. Amikor a nyújtás hatására észlel egy fájdalmat, de máskor, sem aktív hajlításkor, sem pihenve nyújtva tartásban nem jelentkezik a fájdalom, akkor izom vagy ín feszülésre gyanakodunk először. Persze az is fontos, hogy csak terhelés alatt, állva fáj a kinyújtás folyamata, vagy ülésben is fáj ha kinyújtja? De éjszaka nem fáj, ugye? Ha így van, akkor egyre biztosabb, hogy az egyik vagy több izom-ín lesz a ludas. Ha nem így van, akkor valami komolyabb ok is állhat a háttérben: porc, ízületi tok, szalag, meniszkusz, gyulladás…
   A térd külső felén több izom ina és kötőszöveti bőnye tapad, ezeket kell egyesével megvizsgálni: Milyen az izom ereje, milyen a nyújtottságuk, rugalmasságuk? Milyen tevékenységet végezhet napi szinten, vagy végezhetett a múltban Ön, amiért kialakult a panasz. Ezen kérdések megválaszolásával fog kiderülni, mit kell tennie a fájdalom megszűnése érdekében, és mit kell tennie majd a későbbiekben azért, hogy ne is jelenjen meg újra.
   A vizsgálatot alapvetően kérheti gyógytornász kolleginától, aki az izmok állapotát meg tudja nézni, azonban ha felmerülnek kapcsolódó tünetek, ízületi fájdalmak, nyugalmi gyulladásos jelek, vagy a kialakulást vizsgálva felmerül, hogy nem biztos a szövetek épsége, akkor mindenképp képalkotó vizsgálatra fogja felkérni, és a szakorvosi konzultációt fogja Önnek javasolni.
   Reméljük, segítettünk elindulni a gyógyulás útján!
   Amennyiben támpontjaink alapján felkeres minket, várjuk bejelentkezését, és a mielőbbi személyes találkozót!

 8. Takács Marika

  Kedves Harmonia-centrum.hu nekem fűben egy megbillenő lépés okozott belső oldali térd fájdalmat, nagyot roppant és azota nagyon fáj anap végére a bokámmal eggyütt be dagad és bizsereg az egész alsó lábszáram voltam egy orvosnál akit mindenki dicsér és adott valami injekciot most délelött de ugy érzem most még jobban fáj n tudom mit tegyek.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Marika!
   Köszönjük levelét! Bizonyára a sokak által dicsért orvos megfelelően járt el az Ön traumás sérülésének ellátásában. Érdemes megkérdezni orvosát, hogy normális-e, ha a kezelés másnapján fokozódó fájdalmat tapasztal. Sok kezelés ugyanis ezzel jár. Kezdetben rosszabbodik, ahogy beindulnak a gyógyfolyamatok, aztán elindul a javulás.
   Amennyiben azonban nem következik be a kívánt eredmény, mindenképp kérjen egy másodvéleményt. Például Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvosunktól. Másodvélemény kérésekor mindig érdemes magával vinnie korábbi leleteit, kezelési papírjait, és összegyűjtenie fejben vagy írásban azokat a körülményeket és tüneteket, amiket a sérüléskor és azóta átélt. Ezek nagyon sokat segítenek abban, hogy az orvos megállapíthassa, mi zajlott le vajon az Ön testében, és mivel tudna a leggyorsabban segíteni a fájdalmai csökkenésében.
   Legyen türelemmel gyógyulásában, mert a testének egy nagy megrázkódtatás után időre van szüksége a talpra álláshoz.
   Reméljük Önnek a legjobbakat! Amennyiben szükséges lesz, keressen fel minket bizalommal személyesen is.

 9. Németh Zsolt

  Kedves Harmonia-centrum!

  Jó pár éve kézilabdázom!
  Szezon befejeztével, égő kissé nyilaló érzést érzek a bal térdem belső részébe. Járás közben szakaszosan, sportolás közben bemelegítés után egyátalán nem mutatja jelét a fájdalom. Fájdalom hátterében állhat komolyabb baj?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Németh Zsolt!
   Képalkotó és szakorvosi vizsgálat nélkül sohasem lehet kizárni a háttérben megbúvó bajokat. Itt persze az is jelentős információ, Ön mit tart komolyabb bajnak. Egy élsportolónak egészen más sérülések jelenthetnek komolyabb életszínvonal csökkenést, mint mondjuk egy alacsony mozgási intenzitással élő 60-70 éves személynek. Látatlanban egyelőre a térdízületének környezetében lévő számtalan szövet lehet a ludas a fájdalmáért.
   Javaslatom, hogy térdspecialistához forduljon a fájdalmával, amennyiben a következő szezonban biztonság érzetben szeretne a térdével kézilabdázni. Például a szerda reggelenként nálunk rendelő Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvoshoz. https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
   Valamint javaslom azt is, hogy a most induló pihenő időszakban tegyen meg mindent térde regenerációjáért nyújtás, masszázs és stabilizáló tornagyakorlatok segítségével. Megfelelő diagnózisát elhozva ebben gyógytornászaink, masszőreink lehetnek az Ön segítségére.
   Sikeres vizsgálatot és feltöltődést kívánunk!

 10. Viki

  Jo napot 2 ève kiment a tèrdem hàromszol , voltam rongenen es a csontnak es a porcnak nincs semmi baja ,haza kuldtek de azota is faj a belso fele sokszor orditani tudnek nem tudom kinyujtani teljesen mert irtora faj , neha be is dagad a csipo es nyilalo fajdalom mellet , mi lehet az oka?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Viki!
   Amennyiben valóban a 2 évvel ezelőtti sérüléssel kapcsolatos a térde fájdalma, akkor mindenképpen egy másik térd specialistától is véleményt kellene kérnie. Előfordulhat hogy észrevesz valamit amit korábban nem láttak a frissen sérült térd felvételein.
   Természetesen az is kiderülhet hogy valami újkeletű térd problémája van.
   Remélem mielőbb kivizsgálásra kerül vele, és megszabadulhat két éve kínzó panaszaitól. Amennyiben megfelelő szakember ajánlására is szüksége lenne, Dr Hargitai Gergely ortopéd orvosunkat ajánlanám. Bátran olvasson Róla a honlapunkon is.
   http://www.harmonia-centrum.hu

 11. Kispál Attila

  Tiszteletem! Lassan kb 3 hete fáj a térdem belső oldala. Nincs megdagadva, nem is kattog. Lassan két hete itthon vagyok hogy pihentessem. Nem vagyok orvoshoz járós, de a házi orvoshoz elmentem, kaptam kenőcsöt és gyulladascsökkentöt. Itthon kímélem, csak a lakásban mozgok akkor kibírható, de lépcsőzni nagyon nehezen megy, akkor nagyon fáj. Minimális fájdalommal de tudom gond nélkül hajlitani. 3 napja kenem és szedem a gyulladascsökkentöt de nem érzem hogy komolyabban javulna. Talán annyit hogy míg itthon vagyok és kímélem akkor kevésbé fáj. Köszönöm

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kispál Attila!
   Sajnálattal olvasom, hogy két három hete bent rekedt térdfájdalma miatt az otthonába. Különösen ebben a szép nyári időszakban nagy teher ez. Amennyiben a háziorvosa által ajánlott kenőcs és a pihentetés nem hozott eredményt, akkor érdemes lenne további vizsgálatokon részt vennie. A lépcsőzés fájdalma utalhat instabilitásra, szalag sérülésre, vagy porc problémákra is. Ajánlom szíves figyelmébe Dr. Hargitai Gergely térdspecialista ortopéd sebészünket. Az Ő szakmai tudása egy képalkotó vizsgálattal megtámogatva meghatározná a probléma okát, és közelebb vinné Önt az adekvát kezelési mód megtalálásához.
   Szeretné megtalálni végre a hatásos kezelési módot a térdére? Akkor jelentkezzen be mielőbb orvosi vizsgálatra. Ne várja, hogy csak a pihentetéstől rendbe jön a térde, és újra teljes értékűen tudja majd használni, mert lehet, hogy további hetek alatt se hoz majd eredményt.

 12. Anna

  Kedves Harmónia Centrum!
  12 éves fiam versenyszerűen futballozik. Kb. 4 hete szúró fájdalomra panaszkodott térde belsejében a belső oldal felől, és nem tudott kitámasztani rúgásoknál, mert “csuklott” a lába. (közvetlenül előtte tornán volt, és intenzív edzőtáborban, sérülésről nem tett említés. Kb 163 cm magas és 48 kg, heti 4 edzésre járt) MR vizsgálaton Schlatter-Osgood szindróma utáni állapotot véleményeztek, illetve Hofa-zsírszövet impingementet. Az orvos, akinél voltunk, az SO szindrómát elvetette, gyulladással kezelte. Két hetet pihent, szalagozták a térdét és 4 alkalommal lézer-terápiát is alkalmaztak. Edzésen azóta nem volt. Már járásnál, lépcsőzésnél nem fájdítja a térdét, igaz, óvatosan lép. Kocogni még nem tud, mert fáj közben a térde, illetve ritkán, de még csuklik. Combizom erősítő, illetve boka erősítő (boka süllyedés miatt) gyakorlatokat kezdtünk, mivel a fájó lábát kinyújtva, megfeszítve, lábfej pipában, nem tudja megtartani. Gyenge combizomzatot mondtak.
  A kérdésem az lenne, hogy a tünetek és az alkalmazott gyógymódok alapján normális-e, hogy még mindig fáj a térde, szükséges-e további vizsgálatok elvégzése, állhat-e olyan betegség a háttérben, amit az elvégzett vizsgálatok nem mutatnak ki. Továbbá a regeneráció, és az izomfejlesztés segítésére van-e gyorsabb (kiegészítő), koncentráltabb lehetőség 12 éves gyermek esetében, ami segíti a későbbi sérülések elkerülésében.
  Előre is köszönöm a segítségüket. Üdvözlettel: Anna

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Anna!
   Köszönjük a bizalmát!
   Nagyon alapos és részletes a leírás, amelyet elküldött nekünk. Sajnos azonban nincsen olyan szakképzett személy az intézményünkben, akinek a segítségét kérhetném a kérdésének megválaszolásához. Ortopéd orvosunk ugyanis, aki egyébként a térdproblémák specialistája, nem foglalkozik gyermekkori panaszokkal és betegségekkel. A tanácsom az lenne Ön számára, hogy gyermek ortopédus, vagy sport ortopéd szakembert keressenek meg ezekkel az információkkal, leletekkel.
   Gyógytornászaink az alábbi hozzászólást tudták tenni: Ha jól értjük, a sportoló gyermek diagnózisa térd Hofa-zsírszövetének gyulladásos megnagyobbodása és fájdalom okozta funkcionális instabilitás és gyengeség. Erre a pihentetés, a fájdalom és gyulladás csökkentés módszerei javasoltak. Erre a felsorolt kezeléseken felül a jegelés vagy alternatív fizikoterápiás kezelés lehet még alkalmas. Sajnos azt nem tudjuk megítélni a leírtak alapján, hogy normális-e a gyógyulási üteme. Ahhoz személyes vizsgálat, folyamatos nyomonkövetés lenne szükséges, illetve konzultáció a diagnoszta és kezelőorvossal.
   Majd, amint a fájdalom engedi a mozdulatok elvégzését, a ráterhelést, megkezdődhet a gyógytornával a stabilitás és erő fokozatos visszaépítése lenne szükséges.
   A megelőzéshez annyi javaslatunk van, hogy a fiú figyeljen oda az alapos bemelegítésre és nyújtásra a jövőben. Sajnos az élsport túlterhelést jelent a térde számára, melyet elkerülni nem tud a rendszeres edzésekkel párhuzamosan, ezért a regenerációra különös figyelmet kell szenteljen.

 13. László

  Ülő helyzetben (vagy hajlított térddel) fájdalmat a térdben, ami kisugárzik a vádlira és a bal oldali csípőre is. Álló helyzetben a fájdalom enyhül és néha el is múlik. Mi okozhatja ezt?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László!
   A térdízületről tudnia kell, hogy amikor a térd nyújtva van, a combcsontja és lábszárcsontja által alkotott ízületi felszínek lazán, kényelmesen elférnek egymás mellett. Köztük folyadék és 2 porcos lemezke található. Sok szalag, ín és ideg fut körülöttük keresztbe és oldalt. Minden szövetben vannak nyomást és vagy húzást érzékelő, és arra fájdalom jellel reagáló érzékelők.
   Amikor Ön behajlítja az ízületet, közelebb kerülnek a mozdulattól a csontvégek. Ha fokozódik a térd ízületen belül és környezetében a nyomás, akkor a mozgékony dolgok – mint bármilyen puha dolog, amire rátapos az ember – elkezdenek oldalra terjedni, ami pedig nem tud elmozdulni, az nyújtó vagy összenyomó hatás alá kerül.
   Alapvetően ha nincs fokozott folyadéktartalom a térdben, nincsenek sérült szövetek, és nincsen eltorzulva a mozgástengely, akkor erősen behajlított láb mellett is maximálisan tünetmentes a térd. Amennyiben van, ez a nyomódás vagy nyújtás olyan mértéket ér el, mely jelez fájdalommal.
   Az Ön térdében egyértelműen van valami hibás elem. Ennek megállapításához egy szakember számára részletes kérdésorozat megválaszolására, fizikális vizsgálatra lenne szüksége, esetleg akár egy képalkotó vizsgálatra is.
   Csatolmányban küldök Önnek egy kérdéssort. Amennyiben eljön hozzánk személyes vizsgálatra, kollégáink ilyen kérdésekkel fogják tudni leszűkíteni a számtalan lehetséges okot, arra a pár okra, amiket már érdemes megpróbálni tesztelni, és amire már tudnak ajánlani kezelési módszert, amire már tudnak becsülni várható gyógyulási időtartamot.
   Ne várja meg, amíg ez a tünet már nem csak ültében jelentkezik állandó jelleggel, amikor ez a kisugárzó fájdalom már nem csak a combig és lábszárig hatol. A kisebb panaszt egyszerűbb, gyorsabb, és olcsóbb kezelni.
   Reméljük a térdízület működését felvázoló leírásunk, és kérdéssorunk segít Önnek kicsit közelebb jutnia a saját teste és tünetei kiismeréséhez. S ezzel segítettük Önt abban, hogy egy szakember felkeresése esetén gyorsan és hatékonyan megtalálják a megoldást a térdfájdalmának megszűntetéséhez.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 14. Gizella

  Kedves Harmónia Centrum!
  56 éves Nő vagyok. Nekem 3 hónapja a bal térdem elkezdett fájni és rá pár napra be is dagadt. Röntgenen semmi elváltozás nem volt de leszívattak 37ml tiszta vizet a térdemből. Pihentetés és jegelés után se múltak a fájdalmaim. Flemac majd Rheosolon és condrosulf tablettát kaptam,de most sem múlik a fájdalom. UH vizsgálat: Mediális bursában kevés folyadék és benne belső echok is láthatók.
  Menésnél,lépcsőzésnél a térdem belső felén érzem a fájdalmat. Fekvésnél nehéz kinyújtanom és megemelnem mert rögtön belenyilall a fájdalom, így az éjszakáim is keservesek.Már nem tudom mi tévő legyek hova menjek a panaszommal. Segítségét előre is köszönöm!
  Üdv:Gizella

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gizella!
   Az Ön által leírt komplex térdprobléma megoldására Dr. Hargitai Gergely térdspecialista ortopéd-traumatolgóus sebészorvost ajánlanám. Kérem, keresse fel őt a 1055 Bp Markó utca 11 szám alatt található Harmónia Centrumban, hogy segíthessen megfejteni tédfájdalma valódi okát, és hogy együtt találjanak megfelelő kezelést a fájdalom megszűntetése érdekében.
   Személyes konzultációra időpontot a +36 1 2569 29 46 -os telefonszámon kérhet recepciónkon.
   Ne feletse el a konzultációra magával hozni minden – a térdével kapcsolatos – korábbi orvosi leletét, és képalkotó- vagy laborletetét.
   Szeretne megszabadulni több hónapja tartó panaszától?
   Bizakodó hívását várjuk!
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 15. Anna12

  Kedves Harmónia Centrum!

  Múlt hét pénteken egy rossz mozdulat miatt egy helyben való forgásnál elestem azaz a bal lábamba beakadt a jobb lábam .Teljesen kifordult a jobb lábam térdből.Felállni sokáig nem is tudtam.A jobb térd belső oldala fáj folyamatosan főleg pihentetèsre.A láblógatás vagy a lépés nehéz mivel nagyon nem akarja engedni a térd a hajlítást de csak egy bizonyoss pontig,utána már hajlik. Lépni csak a jobb láb külső élére tudok.
  Hétfőn orvoshoz fordultam a RTG semmit sem mutatott,de a fájdalom jellege megváltozott .A mai nap MR készült .
  Kérdésem az lenne,hogy zúzódás lehet vagy komolyabb gond van,meniscus vagy oldalszalag sérülés?
  Köszönettel : Anna12

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Anna!
   Sajnos egy ilyen jellegű sérülés okozhat komolyabb sérüléseket a térben. Ahogy mondta, szalag vagy meniscus szakadás is elképzelhetető. Sokszor a röntgen vizsgálatok nem mutatják ki a sérülést, néha még az MR képen sem egyértelmű. Fontos lenne, hogy a leletét térd sérülésekben jártas szakembernek mutassa meg.
   Dr Hargitai Gergely ortopéd-traumatológusunk például kiemelkedő gyakorlattal rendelkezik. Keresse recepciónkat bizalommal vele kapcsolatban, vagy nézzen utána honlapunkon. http://Www.harmonia-centrum.hu
   Mindazonáltal reméljük, hogy friss térd panaszait csak a szerencsétlen esés következtében kialakult duzzanat okozza. Amig a vizsgalatokra vár, a lehető legtöbbet polcolja fel lábát, és hűsítse térdét naponta többször 15 percre.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 16. Attila

  Kedves Harmónia Centrum!

  41 évesen kezdtem futni. Több 10km-ert meghaladó futáson túl vagyok már, legtöbbször csupán izomlázszerű pár napon belül megszűnő fájdalom kíséretében. A legutóbbi két futásom alkalmával viszont történt valami. Mind a kettőt megerőltetten fejeztem be a teljesítőképességem határán. Ekkor kezdtem érezni a térdem belő hajlatát ahol a belső combizom a térdhez kapcsolódik. Folyamatos feszülő érzés érzek, mint mikor meg van rándulva egy izom és enyhe fájdalmat is a végén mint egy túlerőltetett nyújtásnál. Korábban küzdősportot folytattam és akkor rendszerint voltak túlerőltetett nyújtásaim. Ekkor éreztem először ilyen fájdalmat. A combom belső részénél az ágyékhoz közel volt is ilyenből eredő véraláfutásom. Akkor hajtan fel azzal a sporttal. Terveim közt szerepel még többet futni viszont. Jó gondolom, hogy nekem a nyújtással van problémám és a kötött belső combizmommal? Ön szerint elegendő lenne óvatosan de rendszeresen nyújtanon és megszűnne ez az irritáló érzés? Érdekes hogy csak olyankor érzem amikor a belső combizmom megfeszül.

  Kíváncsian várom tapasztalatait ebben a kérdésben!
  Köszönöm!

  Üdv,
  Attila

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Attila!
   Még egy szakmai tippet kaptunk a térdproblémájához.
   Fontos lenne ellenőriznie, hogy megfelelő-e a futócipője. Értse ez alatt azt, hogy a minősége vásárláskor megfelelő volt-e? Hogy nem-e túl öreg a cipő, túl kopott? Egy év tartós futás le tudja amortizálni a lábbelit. Illetve, hogy az Ön lábának az-e a megfelelő cipő? Különböző keménységek, és talp dőlések jellemzik az egyes futócipőket. Ezzel kapcsolatban sportboltok tapasztalt eladóit vagy edzőket érdemes felkeresnie.
   Az is előfordulhat, hogy Önnek van talpboltozatában valamilyen billenés, melyet sport talpbetéttel lenne szükséges korrigálni. Erről gyógytornászaink tudnak Önnek egy személyes számítógépes talpfelmérésen információt nyújtani.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 17. Faur Anna

  Tisztelt Harmonia Centrum!

  Egy hete tartó fájdalmat érzek mindkét lábamban, közvetlenül a térdem alatt a belső oldalon. Kicsit mintha duzzadt is lenne a terület. Múlt héten hosszú idő óta először futottam és lehet hogy megerőltettem a térdem. sajnos az elmúlt napokban nemhogy javult, de mintha rosszabbodott volna a helyzet. Csak akkor érzem, ha terhelek rá, tehát fekve egyáltalán nem fáj. viszont nyomásra is érzékeny. Nem tudom mit tegyek. Köszönöm a válaszát.

  Üdvözlettel,
  Anna

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Anna!
   A hirtelen megnőtt terhelés bizony okozhat térdfájdalmat. Amennyiben az elmúlt héten a pihentetés nem hozta meg a várt eredményt, a fájdalomcsökkenést, mindenképp keressen fel egy ortopéd orvost. Például Dr. Hargitai Gergelyt nálunk a Budapest Markó utca 11. szám alatti Harmónia Centrumban. Addig is amíg a konzultációs időpontra vár, a pihentetést folytassa, igyekezzen nyújtni, masszírozni comb és lábszár izmait, és esténként hűsítse a fájó területet.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük