Kalapácsujj műtét megelőzése

A kalapácsujj deformitás nagylábujja kivételével bármelyik lábujján megjelenhet, ha örökletes hajlama van rá, és nem figyel oda lábfeje és lábujjai izmainak rendszeres tornáztatására.

Kiknél alakul ki a kalapácsujj?

Talán nem mondok azzal nagy újdonságot, hogy a kalapácsujj elsősorban a nőknél alakul ki, és megjelenését leggyakrabban a nem megfelelő cipők viselésével tudja siettetni. Nemcsak a kényelmetlen, szűk orrú cipők viselése felelős azonban a kalapácsujj kialakulásáért.

A lábfej statikájának felborulása is kedvez a kalapácsujj kialakulásának, mert ha a hosszboltozat vagy a harántboltozat megsüllyed, akkor a lábfej és a lábujjak állása is megváltozik, és a cipő felső része elkezdi dörzsölni a megváltozott állású lábujjperceket.

Elősegíti a kalapácsujj kialakulását az is, ha a nagylábujj bütykösödik, mert ilyenkor a többi lábujjnak értelemszerűen kevesebb hely marad a cipő orrában, és a szűkebb helyen a lábujjak egyre jobban nyomják egymást, és dörzsölődnek a cipő felső részének bőrével.

Mit tehet a kalapácsujj megelőzése érdekében?

kalapácsujj megelőzése

Hogyan tudja megelőzni a kalapácsujj kialakulását?

Érdemes mindig kényelmes, jó cipőt viselnie. Olyan cipőt, amely stabilan tartja a sarkát, a lábfeje viszont bő, ezért nem szorítja a lábujjakat. Ez azért olyan fontos, mert a kalapácsujj kialakulása mögött a leggyakrabban a nem megfelelő, lábujjakat dörzsölő, szűk lábbeli áll. Szeretné tudni, hogy milyen a kalapácsujj biztos cipő?

A kalapácsujjmentes cipő kényelmes, bő lábfejű, ezért lábfejét és lábujjait nem nyomja. Lábujjai egészségének védelme érdekében felejtse el a hegyes orrú körömcipőket. Legalábbis nagyon keveset, és csak meghatározott alkalmakra viselje ezeket. A kalapácsujjbiztos cipő lábujjainak szabad mozgást biztosít.

Nagyon fontos, hogy ha áll a cipőjében, akkor lábujjait ne hajlítsa vissza cipője orra, vagyis cipője mérete ne kényszerítse lábujjait V-alakba. Ugyanis ha lábujjai ebbe a V-alak tartásba kényszerülnek, akkor megrövidülnek a lábujjakat mozgató izmok. Lábujjai egyenes tartásával tudja biztosítani, hogy a bütykös ujjpercek ne dörzsölődjenek állandóan a cipője felső részéhez.

Ezzel nemcsak a csontosodást, hanem a bőrkeményedés kialakulását is megelőzheti lábujjain.
Lábujjainak kényelme mellett az is fontos még, hogy sarkait stabilan tartsa, és talpa rugalmasságát biztosítsa. Ezért cipője talpa hajlékony és puha legyen. 4-5 centiméteres sarokra szükség van a kényelmes járáshoz szükséges stabil támasztás érdekében, viszont az ennél magasabb sarok már túlterheli lábfejét, és a talpi ínt. Emellett pedig testsúlyának aránytalanul nagy részét átterheli a sarkáról a lábujjai alatti talppárnára. Sarkának megemelt alátámasztása vádlijának és Achilles-inának sem kedvez, mert mindkettő megrövidül, és ha kikerül sarka alól a megemelt sarok, akkor a megrövidült vádliizom és Achilles-ín fájdalmasan feszül, és terhelésre könnyebben begyullad, és akár el is szakadhat.

A kényelmes, bő lábfejű cipők viselete mellett lábfeje rendszeres tornáztatása is fontos a kalapácsujj kialakulásának megelőzéséhez. Ehhez lábizmai rendszeres tornáztatása, átmozgatása mellett az is hasznos, ha nem ugyanabban a cipőben van egész nap, hanem napközben is vált a különféle cipők között. Ha legalább napjában egyszer cipőt vált, akkor már ezzel is megmozgatja a lábfejét, és ugyan ezzel még nem tornáztatja a lábát, de minden cipőben máshogy helyezkedik el a lába. Ezért a napközbeni cipőváltással eléri azt, hogy nem kényszeríti lábfejét egész nap ugyanabba a tartásba.

Lábfejének és lábujjainak a rendszeres tornáztatásával és erősítésével nemcsak megelőzheti a kalapácsujj kialakulását, hanem még egy kezdődő kalapácsujjat is visszafordíthat. Ha naponta, például az reggeli vagy esti fürdésnél, zuhanyozásnál lábujjait egyesével kiegyenesíti, átmozgatja, megmasszírozza, akkor is sokat tesz lábujjai egyenes tartásának a megőrzéséért.

A harántboltozatát és hosszboltozatát tartó izmok célzott tornáztatásával tudja igazán megmozgatni a lábfeje és lábujjai tartásáért felelős izmokat lábfejében. Minden olyan tevékenység, amelynél a lábujjaival fogja meg levetett ruháját, zokniját, a földre ejtett papírlapokat, vagy pedig tollat és ceruzát fog, akkor ezzel az egyébként nem használt izmait mozgatja meg célzottan. Ezekkel a gyakorlatokkal eléri azt, hogy máskor nem használt lábizmai is erősödjenek, és harántboltozata és hosszboltozata is megfelelő tartást kapjon a megerősödött talpi íntól és izmoktól.

A lábfeje és lábujjai izmait rendszeresen megmozgató gyakorlatokkal még a természet törvényeivel is eredményesen dacolhat. Az előbb felsorolt gyakorlatok rendszeres végzésével ugyanis még akkor is jó esélye van elkerülni a kalapácsujj kialakulását, ha egyébként hajlama van rá, és a családjában valakinél már előfordult ez.

Ha pedig már lábfeje statikája felborult, és lúdtalpa van, akkor a talpára szabott talpbetét viselésével tehet a legtöbbet lábfeje felborult statikájának a visszaállításáért, és ezzel pedig lábujjai természetellenes tartásának a felvételét is megelőzheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük