Sarkantyú kezelése sugár helyett lökéshullámmal

Egy csontkinövést érez sarka talpi részén, és ez okozza sarka kínzó fájdalmát?

A legtöbbször azonban ez a csontkinövés még nem okoz fájdalmat. A sarka akkor fog fájni, ha a kinövést körülvevő szövetekben gyulladás alakul ki.

Sarokcsont sarkantyú kialakulása

A sarokcsont talpi része és a lábfej közötti erős talpi fascia szalag terhelésre, vagyis lépés közben rugalmasan megfeszül.

Ha túlerőlteti a talpát, vagy lúdtalpa miatt lábfej boltozata le van süllyedve, akkor a fascia szalag túlzottan feszül, és ez a feszülés húzza a sarokcsonthoz csatlakozás helyén a csonthártyát, aminek hatására az begyullad. Ha pedig a csonthártya gyulladása kezelés nélkül hosszadalmasan elnyúlik, akkor ez a fascia csonthoz való csatlakozásánál csontkinövést okoz. Ez a sarok talpi részén kialakuló csontkinövés a sarokcsont sarkantyú.

A sarkantyú leggyakrabban valamilyen túlerőltetés hatására alakul ki. Megjelenik azonban lúdtalp, jelentős túlsúly és a lábat nem megfelelően alátámasztó sarok nélküli cipők túlzott viselésekor is.

Sarokcsont sarkantyú kezelése

A fájdalmat alapvetően a talpi ín túlterhelése okozza, ezért ennek a tehermentesítése általában csökkenti a fájdalmát. A túlterhelt talpi fascia szalag tehermentesítését többféleképpen érheti el.

A fájdalom jelentkezésekor általában használ talpa pihentetése is. A gyulladt talp megnyugtatására a hideg vizes és a jeges borogatás is használ. Például mirelit zöldséggel egy-egy tíz perces hűtés segít a fájdalom mérséklésében.

A talpi szalagot kíméletesen nyújtó, feszítő és lazító gyakorlatok óvatos végzése is segít a gyulladás csökkentésében és a fájdalom mérséklésében. A talpi szalagot nyújtó tornának nem véletlen a hatása, hiszen, ha nyújtja a talpi szalagot, akkor a hosszabb szalag kevésbé fogja feszíteni sarokcsontjához való csatlakozásnál a csonthártyát. A lábfej rendszeres tornáztatása sokat segít nemcsak a gyulladás csökkentésében, hanem a talpi izmok és szalagok rugalmasságának a megőrzésében is.

Sokszor előfordul, hogy talpa fájdalmát a nem megfelelő, például a sarok nélküli, vékony talpú lábbelik viselete okozza. Ilyenkor a kényelmes, sarkát 3-5 centiméter magasan, rugalmasan megtámasztó cipő viselete is segít a fájdalom mérséklésében.

Ha talpfájdalmát a hosszboltozat süllyedése okozza, akkor a boltozat megtámasztására egyedileg kialakított lúdtalpbetétet kell hordania. A talpbetét a lábfejében megsüllyedt boltozatokat megtámasztja, akkor ezzel csökkenti a talpi ín túlzott feszülését, és ennek hatására csökken a sarokcsontnál a csonthártya irritációja is.

Sokan előszeretettel fordulnak a gyulladást csökkentő és fájdalmat csillapító gyógyszerekhez. Ezek a szájon át beszedhető gyógyszerek azonban a bevételkor olyan messze vannak a kezelendő területtől, hogy sokkal nagyobb veszélye van a gyógyszerek lehetséges mellékhatásának, mint a sarok talpi részén érvényesülő gyulladáscsökkentésnek. Saját egészsége érdekében ezért ezeket ne használja.

A fájdalom helyét kezelő gyulladást csökkentő kenőcsök ezért hatékonyabban használhatók a gyulladás csökkentésére. Különösen akkor, ha ezeknek a krémeknek a használatát fájdalmas sarka kíméletes masszírozásával juttatja be a fájdalmas területre.

Ugyanilyen helyi hatást képesek kifejteni a fájdalmas területbe beadott nem szteroid és szteroid tartalmú gyulladást csökkentő injekciók is. Ezek az injekciók a szájon át beszedhető gyógyszerekhez képest nagyságrendekkel hatásosabbak, azonban lehetséges mellékhatásaik miatt érdemes körültekintően megfontolni a használatukat.

Az ultrahang kezelés is használható sarkantyú fájdalma enyhítésére. A kezelés fő előnye, hogy semmilyen fájdalmat nem okoz, és az ultrahang a vérkeringés fokozásával felerősíti szervezete öngyógyító mechanizmusait.

Fő hátránya azonban az, hogy a kezelés eredményessége kifejezetten bizonytalan, hiszen mindössze 10-20%-os eredményességgel használható fájdalma csillapítására.

A röntgen besugárzásos kezelést már eredményesebben használhatja a gyulladás és fájdalma mérséklésére, azonban két dologgal számolnia kell a röntgen besugárzás esetén.

 • Egyrészt a sarkantyú sugárkezelése során jóval nagyobb sugárdózist kap, mint például egy tüdőröntgen esetén. Főleg akkor, ha több kezelésre van szüksége fájdalma mérséklésére.
 • Másrészt pedig fájdalma enyhítésére jó esélye van, de meglehetősen bizonytalan a kezelés eredményessége. Sokszor előfordul, hogy nem használ a kezelés, és nem csökkennek a fájdalmai.
sarkantyú kezelése lökéshullámmal

Sarkantyú kezelése lökéshullám terápiával

A lökéshullám terápiát is használhatja sarkantyú fájdalma enyhítésére. A lökéshullám kezelésnek 2 nagy előnye is van a sarkantyú röntgennel való kezelésével szemben.

 • Egyrészt ez egy természetes gyógyító eljárás, amelynek során a keltett hanghullámok felerősítik szervezete öngyógyító mechanizmusait, vagyis a kezelésnek nincsenek mellékhatásai, szemben a sugárterheléssel szemben.
 • Másrészt a lökéshullámmal végzett kezelések 80%-os eredményességétől jelentősen elmarad a röntgen besugárzás 50% körüli hatékonysága.

Foglaljon időpontot gyorsabb gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Műtétet is igénybe vehet sarokcsont sarkantyú fájdalma mérséklésére, de ezt csak végső esetben kérje. A műtétre csak akkor kerüljön sor, ha semmilyen más módszer nem használt fájdalma enyhítésére, és egyre nehezebben tud járni, és egyre nagyobb talpfájdalommal ébred reggelente.

 • A műtéti kezelés ugyanis hosszú lábadozási idővel jár, és emellett pedig a műtétet végző ortopéd sebészek felmérése szerint is sikeressége az 50% körül van.
 • Nem feltétlenül érdemes kockáztatni a fájdalmas műtét alacsony eredményességét, amikor lehetősége van egy jóval nagyobb eredményességgel használható, mellékhatások nélküli kezelés sarkantyú fájdalma mérséklésére.

Ha pedig kérdése van erről az Önnek is 80%-os eredményességgel hatásos kezelésről, akkor a (+36-1)269-2946-os számon érdeklődjön munkatársainktól.

10 gondolatok ezen: “Sarkantyú kezelése sugár helyett lökéshullámmal

 1. Antal Ida

  Tisztelt Holgyem/Uram !
  Sarokcsont kinovesem kezeleset, mutetet szeretnem elinditani. Foglakoznak Onok ezzel ? Amennyibenigenugy varomkoszonettel hívasukat.
  Udvozlettel
  Antal Ida

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Antal Ida!
   Ahogy azt a blogunkból is tapasztalja, mindig igyekszünk a műtétbe való belevágás előtt alternatívákat javasolni a vendégeinknek.
   Amennyiben Ön már minden lehetséges kezelést kipróbált, talpmasszázst, talptornát, egyéni talpbetét viselését. Mindezt több, mint 3 hónapon keresztül végezte. És semmilyen pozitív változást nem tapasztalt, akkor orvosunk is fejet hajt műtéte előtt. Dr. Hargitai Gergely ortopéd sebész szakorvos, a Honvéd kórházban műt. Hozzá bejutni úgy tud, ha eljön hozzá a Harmónia Centrumba konzultációra.
   Amennyiben nem próbált még végig minden konzervatív fájdalomcsökkentő terápiát, akkor is szívesen várjuk. Ne legyen egyedül a gyógyulásban! Gyógytornászaink figyelemmel és gondoskodással a legalaposabb munkát fogják végezni az Ön érdekében, és ellátják otthoni feladatokkal, tanácsokkal is, a még hatékonyabb gyógyulásért.
   A mihamarabbi találkozás, és a sikeres fájdalomcsillapítás reményében üdvözöljük

 2. J.J.

  Tudnak-e ajánlani olyan helyet, ahol kapok lökéshullám kezelést. Az ortopéd orvos ezt a kezelést írta elő nekem, de az ellátó helyen elromlott a berendezés.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Jámbor Jolán!
   Köszönjük megkeresését. Mindig örömmel vesszük, ha orvosok ajánlják a lökéshullám terápiát, hiszen a lökéshullám egy rendkívül hatékony szelíd gyógymód a mozgásszervi fájdalmak kezelésében. Ez cégünk egyik kulcsfontosságú terápiás eszköze. Mi,a Harmónia Centrum munkatársai rendelkezésére állunk a hét minden hétköznapján, reggel 8-tól este 8-ig. Szakképzett gyógytornászaink kezelik a lökéshullámterápiás készüléket, és a pár perces fizioterápia mellett komplex gyógytornász konzultáció is része az első vizitnek.
   Várjuk bejelentkezését!
   Recepciós munkatársunkkal egyeztethet időpontot és Tőle kérhet további részletes információt.
   Telefon: 06-1-269-2946 E-mail: info@harmonia-centrum.hu
   A mihamarabbi találkozás reményében!
   Heizler-Himes Eszter
   A Harmónia Centrum munkatársa

 3. Árki Lajosné

  Tisztelt Cím ! Bal talpamon keletkezett sarkantyúm miatt jelenleg fizikoterápiás kezelésre járok. Közben kenem éjszakára és nappalra is az orvos által előírt krémekkel, és időközömként jegelem is. Kaptam beutalót az Uzsoki kórház-ba, rtg besugárzásra. Be kell vallanom, hogy én ezt a kezelést nem szeretném igénybe venni, mert ismerőseim körében nagyon sok negatívumot hallottam. Viszont sokan ajánlották a lökéshullám kezelést, de nem tudom, hogy hol tudnám ezt a kezelési formát igénybe venni ? Kérem segítsenek, hogy a besugárzást elkerüljem, és lökéshullámos kezeléssel javítani tudjak jelenlegi állapotomon. Kérésem teljesítését előre is köszönöm. Tisztelettel: árki

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Árki Lajosné!
   Csodálatos a gondoskodás részletessége, ahogyan a sarkantyúja körüli gyulladást kezeli! Megértem a félelmét a röntgen besugárzással és mellékhatásaival kapcsolatban. Pont ezért áll rendelkezésre több alternatíva a fizikoterápiás palettán. Ilyen például a lökéshullám terápia is, illetve amire most jár, feltételezem ultrahang vagy softlézer kezelés.
   Lökéshullám terápiás kezeléssel szívesen állunk rendelkezésére Budapest belvárosában, a Markó utca 11 szám alatt.
   További információért érdeklődjön honlapunkon, vagy recepciónkon.
   https://www.harmonia-centrum.hu/elerhetoseg

 4. Bartal Irén

  Tisztelt cím! A jobb lábamon kb 1 cm sarkantyú van. Eddig krémekkel probáltam enyhíteni a fajdalmat, de ma kaptam beutalót sugárkezelésre. Kérdésem, Györben van lökéshullám terápiás kezelés? szívesebben venném ezt igénybe. Válaszukat elöre köszönöm.
  Tisztelettel

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Irén!
   Örülünk, hogy Ön is olvassa blogunkat, és hogy segíthettünk Önnek abban, hogy rátaláljon az ideális kezelésre. Sarkantyújára különösen jó hatással lehet a lökéshullám kezelés és kiegészítő otthoni házi feladatok. A sugárterápiával ellentétben ez mellékhatásoktól mentesen hatna.
   Mi, a Budapest V. kerületi Harmónia Centrum önálló intézmény vagyunk. Azt azonban tudjuk, hogy a megbízható minőségű Swiss DolorClast készülékből több is található az országban. Például Győrben Végh Barnabás rendelkezik vele, akit felkereshet az alábbi telefonszámon: 06-20/667-7199 . További információk a vidéki lökéshullámról a https://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-videken linken található.

   1. dr.Tóthné Kovács Judit

    T
    Harmónia Centrum!

    A gyulladt sarkantyuka kezelésére javasolt lökéshullám terápia milyen árfekvésú? hány kezelésre van szükség ahhoz, hogy megszünjőn a fájdalom?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Judit!
     A pontos árakról a honlapunkon részletes tájékoztatást nyújtunk. Mivel a sarokfájdalom lökéshullám kezelésével kapcsolatban sok hasonló kérdést kaptunk, kidolgoztunk külön erre a témára egy honlapoldalt. Kérem, olvassa el!
     https://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-terapia-ara.
     Minden feltett és fel nem tett kérdésére választ kaphat a leírásban, és a végén a pontos alkalmankénti és bérletárakat is megtalálja táblázatba foglaltan.
     Biztosak vagyunk benne, hogy ez segíteni fog Önnek abban, hogy bizalommal forduljon hozzánk fájdalma enyhítése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük