Éjszakai kézzsibbadás kezelése

Ha az éjszakai kézzsibbadás csak véletlenszerűen, egyszer-egyszer jelentkezik, akkor nagy veszélytől nem kell tartania. A zsibbadás legvalószínűbb oka, hogy alvás közben a karján feküdve elnyomott egy ideget, és ez okozza a kellemetlen zsibbadást. Ilyenkor ha megmozgatja a karját, akkor a zsibbadás hamar el is múlik.

éjszakai kézzsibbadás

Éjszakai kézzsibbadás akkor jelentkezik, amikor napközben annyira elfárad a keze, hogy éjszaka a pihenésre zsibbadással reagál

Akkor is jelentkezhetnek az éjszakai kézfej zsibbadás tünetei, ha napközben kemény fizikai munkát végez, és az éjszakai pihenéskor a kifáradt izmok a pihenésre zsibbadással reagálnak.

  • Ilyenkor a hirtelen megnövelt plusz munkával szemben fokozatosan célszerű növelni a terhelést. Ezzel fokozatosan megerősíti a karját a nagyobb terhelés fájdalom és zsibbadás nélküli elviselésére. Ez a fokozatos terhelés növelés persze időbe kerül. Megéri azonban rászánni. Azért, mert nem fog zsibbadni a karja és a keze.
  • alkar hajlító és feszítő izmok tornája

    Az alkari hajlító és feszítő izmok rendszeres tornájával, az izmok bemelegítés utáni nyújtásával megszüntetheti keze zsibbadását

    Az izmok erősítése mellett pedig az alkarban és a kézfejben futó hajlító és feszítő izmok nyújtására és lazítására is érdemes figyelnie. Azért, mert kar és kézizmainak aránytalan terhelése és erősítése helyett az izmok arányos terhelése és nyújtása biztosítja a alkarja és kézfeje fájdalommentességet. Karja és kézfeje izomegyensúlyának a visszaállítása és későbbi fenntartása biztosíthatja karja zsibbadás nélküliségét. Mit jelent az izomegyensúly fenntartása?
  • Azt, hogy az izmok nyújtására, lazítására mindig oda kell figyelnie. Emellett pedig azokat az izmait is érdemes erősítenie, amelyeket nem használ rendszeresen munkája és mindennapi elfoglaltságai közben. Vagyis ez azt jelenti, hogy állandóan használt izmait nyújtani, lazítani kell folyamatosan. Nem használt izmait pedig szintén mozgatni, erősíteni az izomegyensúly fenntartása érdekében. Azért, hogy ne satnyuljanak el a gyakran használt izmai mellett.

Az éjszakai kézzsibbadás azonban rendszeressé is válhat. Ezt a gyakori kézzsibbadást már mindenképp érdemes megszüntetni a zsibbadás okának kiderítésével.

Kézzsibbadás éjszaka a középideg nyomódása miatt

Leggyakoribb oka lehet a csukló belső oldalán lévő csukló alagútban futó nervus medianus ideg nyomódása. A szűk csuklóalagútban az ideg erekkel és a kéz ujjait mozgató kisizmok inaival együtt fut. Ha a kéz ujjainak túlzott, egyoldalú monoton terhelésének a hatására az inak megdagadnak, megvastagodnak a szűk alagútban, akkor nyomják a mellettük futó ereket és a középideget is.

kéz zsibbadása

Kéz zsibbadása a csuklóalagútban futó középideg nyomódása miatt. A nyomódó ideg nem tudja ellátni a feladatát, és továbbítja az ingerületet

Márpedig a nyomódó középideg miatt az ideg által behálózott területen, kézfeje hüvelykujj felőli részén, valamint a hüvelyk, mutató és középső ujj területén zsibbadás jelentkezik.

Ezt a zsibbadást kezdetben csak éjszaka érzi. Annyira, hogy fel is ébred rá. A zsibbadás először általában csak a gyakrabban, nagyobb terheléssel használt kezén jelentkezik. Zsibbad az ujjbegye is. Ha azonban nem figyel oda az éjszaka jelentkező zsibbadásra, és nem szünteti meg, akkor a zsibbadás egyre erőteljesebb és hosszabb lehet. A kezdetben csak a kézfejre, valamint a hüvelyk és mutatóujjra kiterjedő zsibbadás kiterjedhet az egész karra. Később már nemcsak éjszaka, hanem nappal is jelentkezhet.

Ha pedig hónapokig kezeletlenül hagyja kezdetben még csak éjszaka zsibbadó kezét, akkor a nyomódó középideg által behálózott területen az izmok mozgása is beszűkül, és az izmok elkezdenek sorvadni.

  • Emellett pedig a zsibbadás és a fájdalom megjelenhet a másik karon is. Persze csak akkor, ha a másik kezét is közel hasonló erősséggel terheli.
  • Ha viszont tényleg csak az egyik kezét használja munka közben, akkor a zsibbadás és a fájdalom még nagyobb valószínűséggel és hamarabb jelentkezik a nagy terhelés hatására.

Az éjszakai kéz és karzsibbadás gyakran jelentkezik 45 éves kor felett, és elsősorban a nőknél.

alkari hajlító izmok nyújtása csuklóalagút szindrómánál

Az alkari hajlító izmok nyújtása kéztőalagút szindrómánál. Az izmok és ínak nyújtása mellett a kineziológiai tapasz felragasztása is segít csökkenteni a fájdalmat és a zsibbadást. Kattintson a képre, és tudja meg, hogy mire figyeljen kézfeje tornáztatása közben

A keze hüvelykujj felőli oldalán jelentkező zsibbadás megszüntetéséhez a szűk csukló alagútban a középideg nyomódását kell megszüntetni. Ezt pedig az ideg mellett futó megvastagodott inak kíméletes nyújtásával és lazításával teheti meg. A túlzott terhelés miatt begyulladt, megvastagodott inak gyulladását az alkar izmainak nyújtásával és megerősítésével tudja megszüntetni.

Csuklója, kézfeje és ujjai rendszeres tornáztatása mellett sokat tud segíteni a fájdalmas gyulladás mérséklésében a kineziológiai tapasz felragasztása is.

Éjszakai kézzsibbadás az idegek érzéketlensége miatt

Az éjszakai kézzsibbadás másik gyakori oka a perifériás neuropátia lehet. Ez a végtagokon, így a karon és a lábon jelentkező érzéskiesés.

diabéteszes neuropátia

Neuropátia, az idegek érzékelésének zavara, amikor nem érzi, hogy megérintik az érzéketlen területet

Perifériás neuropátiánál az idegek érzékelése romlik a karon és a lábon. Az idegsejteknek a sérülése okozza az ingerületek továbbításának romlását. Mégpedig mindkét irányban.

  • A végtagokon tapasztalt érzetek agyba való továbbítása mellett romlik az ellentétes oldali, agyból az izmokhoz, szalagokhoz és erekhez továbbított üzeneteknek az érzékelése is.

A zsibbadás általában mindkét karon jelentkezik. Idővel a zsibbadás egyre nagyobb lesz, és ez fájdalommal is párosul.

cukorbeteg láb szindróma

A cukorbeteg láb könnyen sebesedik az idegek érzéketlensége miatt. Emellett pedig nehezen gyógyul a seb cukorbeteg láb szindrómánál

A kezdetben általában éjszakai zsibbadással jelentkező neuropátia különösen gyakori a cukorbetegeknél. Veszélyességét fokozza, hogy a diabétesszel küzdők felénél kialakul az idegek érzékelésének a zavara. Az érzékelés zavara jelentkezhet egy vagy több területen is. Leggyakrabban a lábon alakul ki.

A krónikus cukorbetegség veszélyességét az is adja, hogy minél régebbi a diabétesz, annál nagyobb a valószínűsége a neuropátia megjelenésének is. Különösen veszélyeztetettek azok a cukorbetegek, akik már több évtizede küzdenek a diabétesszel, és egyre nehezebb vércukorszintjük beállítása.

kézzsibbadás oka

Mióta zsibbad a keze? Melyik keze? Hol zsibbad? Milyen erős a zsibbadás? Mire figyeljen még? Mi okozza keze zsibbadását? Derítse ki a kézzsibbadás okát az Alagút szindróma okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre zsibbadása megszüntetésének legnagyobb esélyéért!

Éjszakai kézzsibbadásának a korábban bemutatott panaszok alapján sokféle oka lehet. Kézzsibbadása pontos megfigyelésével kiderítheti zsibbadása okát. Utána pedig a zsibbadás okának megszüntetésével vagy pedig a zsibbadást okozó betegség kezelésével megszüntetheti azt. Segíthetünk megtalálni kézzsibbadása pontos okát, és utána pedig megszabadulni zsibbadásától?

  • Ha keze megerőltetése okozza a zsibbadást, akkor az alagút szindróma okai kérdőívét töltse ki zsibbadása okának kiderítésére. A túlzott terhelés miatti kéz zsibbadás megfigyelése után a kérdőív pontos kitöltése és a válaszok értékelése segít a zsibbadás okának kiderítésében. Miért olyan fontos ez? Azért, mert a zsibbadás okának megszüntetésével tud a legnagyobb eséllyel megszabadulni a zsibbadástól. Ha megszünteti a zsibbadás okát, akkor megszűnik majd keze zsibbadása is.
kézzsibbadás oka

Milyen betegsége van? Egyik keze vagy mindkettő zsibbad? Mióta zsibbad a keze? Minden éjszaka vagy csak néha? Milyen erős a zsibbadás? Mire figyeljen még? Mi okozza keze zsibbadását? Derítse ki a kézzsibbadás okát a Kézzsibbadás okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

  • Ha viszont a vérkeringés problémája, az anyagcsere zavara vagy valamilyen más betegség okozza a zsibbadást, akkor a kéz zsibbadás okai kérdőívet töltse ki a zsibbadás okának kiderítéséhez és panasza megszüntetéséhez.

Egyedül minden nehéz. Keze zsibbadása okának kiderítése is. Segítséget kérve viszont szinte semmi sem lehetetlen keze zsibbadásának megszüntetéséért.

10 gondolatok ezen: “Éjszakai kézzsibbadás kezelése

  1. Bárány Erzsébet

    Jó napot
    46 éves, pár hónapja teljes méheltávolításon átesett, fizikai munkát végző nő vagyok
    Fél éve kezdtem érezni éjszaka, hogy zsibbad a jobb alkarom
    Onnan mindennap ez történik
    Fekvéskor jön elő
    B vitamin, magnézium, rtg kimutatja a csigolyakopás, meszesedést
    Gyenge gerincferdülést
    A nyaknál lévő szalagok megnyúlását
    Mi a teendőm? 1-2 hónapja, ha többet írok, mint most is, elkezd fájni a jobb csuklóm
    Köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bárány Erzsébet!
      Ön február 20-án írt blogunkra egy hozzászólást éjszakai kézzsibbadás témájú cikkünkhöz. Most jutottunk el a válaszadásig, utólag is elnézését kérjük a késedelemért, bízunk benne, hogy még tudunk Önnek segítséget nyújtani válaszunkkal. Nagyszerű dolog, hogy már vannak leletei a csontjai és inai állapotáról. Már fény derült arra, hogy mi a kézzsibbadása oka. Érdemes lenne meglévő leleteivel gyógytornász és gyógymasszőr kollégákat felkeresnie. Akár nálunk. A mozgásterapeuták megvizsgálnák izmai állapotát, majd egyénileg Önre szabott kezelést tudnának adni, melyek – degeneratív betegségről, és régóta fennálló tünetekről lévén szó- hetek, hónapok alatt elmulasztanák tüneteit. S ha a tőlük tanult sikeres kezelési technikák egy részét haza tudja vinni házifeladatok formájában, akkor a tünetmentessé válás után maga dolgozhat tovább azon, hogy ne térjenek vissza zsibbadásos panaszai.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  2. Horváth Dóra

    Jó napot!
    Minden este ha bal oldalamra fekszek egy rövid időn belül bal kezemen a kisujjam zsibbad. Rendszeresen történik. 28 éves vagyok.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horváth Dóra!
      Köszönjük megkeresését. Az esti, főleg ráfekvéssel keletkező ujjzsibbadás több ok miatt keletkezhet. Lehet ez a nyak pozíciója miatt, a váll izomzatának/ ínjainak összenyomása miatt, esetleg a csukló alagút nyomása miatt ha hajlítja a csuklót lefekvésnél vagy alvás közben. Érdemes jobban megfigyelni az alvó pozícióját, valamint a nyak/ vállak helyzetét lefekvésnél, esetleg az alvópárnán változtatni.
      Ha szeretné tudni tényleges okát a kisujj zsibbadásnak, érdemes minket személyesen felkeresnie, Molnár Fanni gyógytornászunk várja, mivel ő a kéz, gerinc és váll panaszokban is jártas:
      https://www.harmonia-centrum.hu/molnar-fanni-gyogytornasz
      Kisujj zsibbadásának kezeléséről még itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/kisujj-zsibbadas-kezelese
      Valamint ha önmaga szeretné picit jobban feltárni a zsibbadás okát, töltse ki kérdőíveink egyikét itt:
      https://www.harmonia-centrum.hu/kez-zsibbadas-okai-kerdoiv

  3. András

    Tisztelt blog Szerkesztők, kedves Doktorok!

    Nem vagyok túlsúlyos, hetente háromszor edzőteremben edzem, felépítésem jó, sőt. A kardiós mozgásom kevés, csak az edzőtermi van, mert ülőmunkát végzek számítógép mellett. Eleinte egy karomon volt az éjjeli zsibbadás most már mindkettőn, majdnem minden éjjel. Újonnan fát vágok a kandallóhoz, de nem mindig csinálom, mert van előre aprítva, de nem hinném, hogy ilyen izmokkal, láb és felsőtest meg van dolgoztatva személyi edző által ezdőteremben, hogy ez gondot okozna, hogy baltával fát vágok és attól lennék megerőltetve.

    A hosszas ülőmunka okozhat ilyen problémát, vagy komolyabb vizsgálatra is szükség lenne. Most már mondható, hogy ez hónapok óta tart. Volt, hogy még reggel fürdés közben is, mindkét karomban zsibbadás volt.

    Személyi edzőm nyaki tornát javasolt, ő ennyivel elintézte. De mivel ez az erős bizsergés a test figyelmeztető jele és nem szűnik, szeretném megoldani a problémát, illetve remélem, hogy e mögött nem valami súlyosabb betegség áll. 44 vagyok, jó lenne kizárni a nagyobb bajokat. Édesapám cukorbeteg volt, később alakult ki nála tudomásul, elég sokáig rendszeresen mértem a cukromat és mindig nagyon rendben volt naponta többször is néztem. Jó ideje nem mérem, de most újra fogom.

    Önök mit javasolnak? Mitől lehet?
    Kevesebb gép előtt ülés, illetve napközben több mozgás az edzésen kívül is? Vagy más gond lehet? A nyaktorna tényleg segíthet? 44 éves vagyok és sportos felépítésű.

    Üdvözlettel,
    András

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves András!
      Köszönjük kérdését. Nagyon gyakori szokott lenni a zsibbadó kar tünete. Változó és egyéntől függ, hogy mitől alakulhat ki ilyen. Ahogy az edzője mondta, lehet a nyaktól induló a probléma, de gyakori esetben lehet alagút szindróma az okozója, vagy például teniszkönyök probléma; de a váll gyulladása/ problémája is lehet az ok kiindítója.
      Ha tudni szeretné a fájdalom okát, orvosi kivizsgálás személyesen a legjobb, mert ott át tudják vizsgálni a tüneteit és mozdulatait, vagy esetleg képalkotó vizsgálattal is megtudhatja a zsibbadás okát. Nyaknál az MR mutatja ha van bármilyen porckorong elmozdulás vagy esetleg nyaki sérv, ami a zsibbadás hátterében állhat. A cukor rendszeres mérése nagyon jó hosszútávon, bár ha valaki cukorbeteg, inkább a lábak szoktak zsibbadásos tüneteket mutatni.
      Nem mindig feltétlenül szükséges képalkotó vizsgálat a diagnózishoz/ tünet megszüntetéséhez. Nyak torna valóban tudna segíteni a problémán, ami első alkalommal ki is derül az állapot felmérés során, amikor megnézik mi okozhatja a fájdalmat/ zsibbadást. Jöjjön el Havasi-Hollanda Karina gyógytornász kolléganőhöz, aki tapasztalt a nyaki problémák területén, de tenisz könyök, alagút szindróma, valamint váll problémák területén is jártas. Habár diagnózist nem tud felállítani gyógytornász, valamilyen kezelési irányba mindenképp elindulnának már az első alkalommal.
      Ha szeretne még pár dolgot megtudni saját tüneteiről, ami esetleg segít, hogy mi lehet a probléma oka, töltse ki kérdőíveink egyikét:
      Nyakfájás oka mi lehet Önnél?
      Alagút szindróma kezelése gyógytornával
      Könyökfájdalom oka mi lehet Önnél?
      Várjuk hívását szeretettel, hogy gyógytornászunk segíthessen Önnek
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  4. Sallai Krisztiánné

    Jó estét kívánok mindenkinek !
    39+1 napos kismama vagyok.
    A gond az, hogy lassan már 1 hónapja elkezdődött a jobb kéz zsibbadás esténként olyan szinten, hogy sírni tudtam volna a fájdalomtól. Hiába emelgettem fel és le, tornásztattam, nem volt jó. Ez a jobb kéz zsibbadás elmúlt egy hete. Most a bal kezeimen a mutató ujj és a középső ujj, meg a mellette lévő ujj olyan szinten el vannak zsibbadva, a hogy nem érzem őket, a fájdalom folyamatos. Voltam háziorvosnál, ő azt mondta, hogy ilyet még nem hallott, forduljak nőgyógyászhoz, terhesgondozáson mondjam. Azóta meg nem kellett menjek vizsgálatra. És gondoltam ide írok maguknak /nektek. Esetleg valaki tudja a gondot?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sallai Krisztiánné!
      A tünetekből ítélve kéztő alagút szindrómája/ carpal tunnel szindrómája van, ami a hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj és gyűrűsujj belső felén, valamint a tenyér részein okozhat zsibbadást, főleg éjszakai órákban. Terhesség alatt előjöhet többek közt a hormon változásoktól is.
      Ajánlom, hogy töltse ki alagút szindróma okai kérdőívünket, ami rávezetheti hogy tünetek alapján tényleg ez lehet-e a probléma:
      https://www.harmonia-centrum.hu/alagut-szindroma-okai-kerdoiv
      Alagút szindróma gyógytornával tudunk ezen segíteni. Általában 1-2 alkalom alatt elsajátíthatók ezek a speciális torna gyakorlatok.
      Molnár Fanni gyógytornászunk várja szeretettel.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  5. Róbert

    Jó napot!
    Már régóta fennálló probléma, gyakran éjszaka elzsibbad a karom, amin fekszem. Van, hogy csak alkar, de van hogy az egész karom, csak az egyik hangyás, és van, hogy mozdítani sem bírom. A csuklómban van egy kis pukli (tünetmentes), de előtte is fennállt már. Pajzsmirigy túlműködésem van, de régóta nincs kezelve ( anno beállították, a gyógyszer elhagyható volt). Illetve a másik, hogy a lábaim könnyen zsibbadnak, pl törökülésben, vagy hasonló szituációban

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Róbert!
      Ügyeljen mindenképpen milyen pózban alszik el, mert sokszor ha magunk alá gyűrjük a kart alvásnál akkor a vérkeringését akadályozzuk, ezért lesz hangyás és nehezen mozgatható a kar. Ha nem csak alvásnál fáj/ zsibbad a kar, akkor érdemes ortopédussal megnézetni a vállat és a nyakat, hogy esetleg onnan sugározhat-e ez a probléma. A csuklónál a kis pukli akár ganglion is lehet, ami túlterhelésre jelentkező folyadékgyülem, ami pihentetésre múlik. Ajánlom, ha még esetleg nem végez rendszeres testmozgást akkor érdemes, mivel csökkentheti a fájó és zsibbadó tüneteket. Erről konzultáljon gyógytornásszal vagy háziorvosával részletesen. Gyógytornászaink várják szeretettel.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük