Immunrendszer házilagos erősítése

Az erős immunrendszer komoly védelmi erőt jelent a fertőzésekkel és betegségekkel szemben is. Az immunrendszer erősítése nemcsak vitaminkészítmények szedésével, hanem sok vitamint tartalmazó, egészséges ételek fogyasztásával is lehetséges.

Természetes immunerősítők az immunrendszer házilagos erősítésére

Fokhagyma kiváló immunerősítő

immunrendszer erősítése házilag

Immunrendszer házilagos erősítése egészséges ételek fogyasztásával. A citromot vagy a fokhagymát fogyasztja gyakrabban?

Az egyik legismertebb és legkönnyebben elérhető természetes immunerősítő a fokhagyma.

  • Egyen meg naponta legalább egy gerezd fokhagymát, és ezzel jót fog tenni szervezetének.

A fokhagyma immunerősítő anyaga az allicin. Az allicin baktérium-, vírus és gombaölő hatása révén hatékony védelmet nyújt a különböző fertőzések és gyulladások ellen is.

Értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, és a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepe van.

A káros szabadgyökök megkötésével pedig a daganatos betegségekkel szemben is védelmet nyújt a fokhagyma rendszeres fogyasztása.

fokhagyma

A magas antioxidáns tartalma miatt gyulladást csökkentő hatású fokhagymában könnyebb felsorolni azt, hogy milyen vitaminokat nem tartalmaz

A fokhagymában bőségesen van vitamin. A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz. Emellett van még benne mangán és szelén is. Antioxidáns hatása révén megköti a káros szabadgyököket, és ezzel védi szervezetét a gyulladásokkal szemben.

Ősszel és télen egy gerezd fokhagymát érdemes megenni minden nap.

Bodza

száraz köhögés

Immunrendszere erősítésével a száraz köhögés csillapításában segít a bodzatea

A bodzavirágból készült tea és a bodzaszörp kiváló immunerősítő hatásával nagyon hatásos a megfázásos, influenzás és egyéb felsőlégúti fertőzések megelőzésére.

Vagy pedig ha ez már nem sikerült, akkor a minél gyorsabb kilábalásra a megfázásból.

Homoktövis

A homoktövis is fontos gyógynövény, amit érdemes rendszeresen fogyasztani. Magas a C- és E-vitamin tartalma, ami jobb működésre készteti immunrendszerét. Magas flavonoid tartalma révén a stresszel szemben is védi immunrendszerét.

Az anyagcsere élénkítésével még az egészséges testsúly megtartásában is fontos szerepe van a homoktövisnek.

Mézben található propolisz

Gyulladáscsökkentő hatásával eredményesen elpusztítja a különféle baktériumokat és vírusokat. Sok B-, C- és E-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Emellett az élelem felszívódását segítő aminósavak és enzimek is találhatók a propoliszban.

Bíbor kasvirág (echinacea)

A bíbor kasvirág aromás illóolajokat, flavonoidokat, inulint és többféle értékes ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. Főleg az immunrendszer felsőlégúti betegségekkel szembeni védelmét erősíti.

Emellett azonban a húgyuti és a bakteriális fertőzésekkel szemben is védelmet ad. A különféle gyulladásokat és fájdalmat csökkentő hatása is jelentős magas antioxidáns tartalma miatt.

Gyömbér

A gyömbér gyulladást csökkentő és lázcsillapító hatása révén a méreganyagok eltávolításával erősíti az immunrendszerét. Megfázásnál tisztítja a légutakat. Sok A-, C- és E-vitamint tartalmaz, emellett pedig káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is.

Azzal is sokat tehet immunrendszere megerősítéséért, ha az előre elkészített, ezért sok tartósítószert, állagfokozót és élelmiszerszínezéket tartalmazó félkész és készételek, valamint a gyorséttermek hamburgerei helyett frissen főzött ételeket eszik, és emellett pedig minél több zöldséget és gyümölcsöt eszik nyersen. A főzéssel ugyanis a zöldségek és gyümölcsöknek a vitamin és ásványianyag tartalma akár a felére is lecsökkenhet.

Azzal is erősíti az immunrendszerét ha sok folyadékot iszik. Legalább napont 2 litert. A folyadék is elsősorban tiszta víz és ásványvíz legyen, és ne a cukrozott üdítőitalokat és a koffein tartalmú italokat fogyassza. A cukor és a koffein ugyanis nem tesz jót sem az emésztésének sem pedig immunrendszere erősségének.

Mit tehet még immunrendszere házilagos erősítéséért?

immunrendszer erősítése

Egészségesebb ételek fogyasztásával nemcsak az immunrendszerét erősítheti meg, hanem az emésztését is megkönnyíti. Kattintson a képre egészségesebb étkezéséért

Az egészségesebb étrendre való áttérés mellett többféleképpen is erősítheti immunrendszerét.

Ha nem fogyaszt alkoholt, akkor szervezete sokkal hatékonyabban lesz képes hasznosítani az élelmiszerekben található vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

Sokat tesz immunrendszere erősítéséért azzal is, ha rendszeresen mozog. A mindennapi mozgással ugyanis felgyorsult működésre, és nagyobb anyagcserére készteti sejtjeit. A vérkeringése is javul rendszeres mozgással. A mozgás az izzadással fontos szerepet játszik szervezete méregtelenítésében is.

Még egészségesebb a mozgás, ha nem egy tornateremben, vagy otthon a 4 fal között tornázik, hanem kimegy a szabadba, a friss levegőre. Természetesen tornázzon csak otthon, ha rossz az idő. Azonban a szabad levegőn még jobb lesz a mozgás hatása, mert több friss levegőt és ebben több oxigént tud szívni a mozgáshoz.

Sokat segít magán azzal is, ha minden nap alszik 6-8 órát, és kipihenten ébred reggelente. Ha rendszeres időben, még éjfél előtt lefeküdve jól kipiheni magát, akkor ezzel a kimerültség ellen is regenerálja a szervezetét.

Az erős immunrendszer lelki beállítottság kérdése is. Azért, mert ha sokat stresszel, akkor az idegeskedéssel az immunrendszerét is gyengíti. Ha a pozitív gondolkodás helyett inkább a pesszimizmus jellemzi, vagy a lehetőségekkel szemben állandóan csak a problémákat látja, és ezeken rágódik, akkor folyamatos stresszben éli az életét. Az sem tesz jót immunrendszerének, ha minden apróság képes felidegesíteni, mert ez azt jelzi, hogy alacsony az ingerküszöbe, és stressz elleni védekező mechanizmusai minden kis apróságra beindulnak a szervezetében. Ezzel pedig gyengíti az immunrendszerét.

feszült állandóan

Ha állandóan feszült, ha folyton rohan, ha mindig el van maradva, akkor az állandó stressz miatt könnyen megfájdulhat a feje. Vagy még ennél komolyabb tünetei is jelentkezhetnek immunrendszere gyengülésének

A stressz miatt ugyanis szervezete védekező mechanizmusokat indít el szervezetében, ezzel pedig máshonnan von el energiákat. Ha viszont megtanulja kezelni a stresszt, akkor ezzel is segíti immunrendszere erősségének a megőrzését. Azért, mert az állandó idegesség is növeli a szervezetében megjelenő káros szabadgyökök kialakulását. Ha viszont különféle stresszkezelő technikákkal megőrzi nyugalmát, és megtalálja lelki békéjét, akkor ezzel is erősebb lesz az immunrendszere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük