Néhány egyszerű egészséges étel

Legalább naponta háromszor eszünk. Jobb azonban inkább többször kevesebbet enni. Ezért a napi háromszori étkezés helyett jobb inkább ötször enni, egyszerre kicsit kevesebbet. Ha két-két étkezés közé beilleszt egy-egy újabbat, akkor tízóraira és uzsonnára is érdemes enni. A legjobb, ha ezekre az étkezésekre valamilyen könnyű, egészséges ételt eszik. Ilyenkor a legjobb megenni valamilyen gyümölcsöt vagy salátát.

A gyorséttermek zsírtól csöpögő hamburgerei és az előre elkészített félkész és készételek helyett sokkal egészségesebb, ha frissen főzött ételeket fogyaszt. Legalább ebédre mindenképp érdemes főtt ételt ennie. Vacsorára pedig érdemes valamilyen könnyen emészthető menüt összeállítania. És az is jó, ha lefekvés előtt legalább 2 órával eszik utoljára.

Reggelire érdemes bőséges tápanyagot tartalmazó ételt fogyasztani, hogy egész napra megalapozza a szükséges kalóriamennyiséget.

Mire van szüksége egészséges ételek készítéséhez?

egészséges ételek

Melyik kerül gyakran az asztalukra? Melyiket szereti ezek közül az egészséges élelmiszerek közül?

Egészséges ételeket tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagokból tud készíteni.

  • Ehhez a legjobb vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag zöldségeket és gyümölcsöket sűrűn berakni az étrendjébe.
  • A szükséges tápanyagok biztosításához érdemes fehérjében és szénhidrátokban gazdag élelmiszereket választani.
  • Zsírokra is szüksége van a szükséges energia biztosításához. A zsírokkal azonban érdemes óvatosan bánni. Ugyanis a telített zsírokat tartalmazó állati zsiradékot és a vöröshúsokat érdemes csökkenteni az étrendjében. Helyette jobb szárnyas húsokat és halat fogyasztani.
  • A szükséges energiát pedig a telített zsírok helyett jobb omega-3 telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajos halak és olajos magvak fogyasztásával biztosítani.

Az egészséges ételek fogyasztása mellett az egészséges étrend változatos is. Érdemes figyelni arra is, hogy minél többféle alapanyagból többféle ételt készítsen.

Az egészséges ételek fogyasztása azt is jelenti, hogy az ételeknek megőrzi a tápanyag, vitamin és ásványianyag tartalmát. Ez pedig azt jelenti, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket jobb nyersen fogyasztani. Főzéssel ugyanis a vitamintartalmuk 20-50%-a is elveszhet.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a zöldséget csak nyersen fogyassza, hisz salátákat, köreteket is változatosan készíthet belőlük. Sőt leveseket is főzhet bátran. Nemcsak a teljes vitamintartalom a fontos, hanem a változatosság is. Márpedig a változatosságban az egészséges élelmiszerek többféleképpeni elkészítési módja is fontos.

Melyek az egyszerű egészséges ételek?

Krumpli

A burgonya keményítő formájában sok szénhidrátot tartalmaz. Energiát adó szénhidráttartalma mellett sok C-vitamin, kálium, lizin és aminósavak is vannak benne. Ezek nemcsak egészségesek, hanem az immunrendszert is erősítik. Növényi rostokat is bőségesen talál benne, ami az emésztést segíti.

Hüvelyesek, a borsó és a bab

zöldborsó

A borsóban és a babban sok fehérje van. Emellett pedig még vitaminokban is gazdag ez a két hüvelyes növény

A fejtett bab és a sárgaborsó egész évben gazdag fehérjeforrás. A zöldborsó és a zöldbab is kifejezetten egészséges, mert jót tesz a szívnek. Sok rostanyagot tartalmaznak, és a koleszterinszintet is csökkentik. Emellett pedig B-, C- és E-vitamin is bőséggel található bennük.

Milyen élelmiszerekben van még sok vitamin?

Olajos halak és olajos magvak

Az olyan tengeri halak, mint a hering, a tonhal és a lazac bőségesen tartalmaz telítetlen omega-3 zsírsavat. Ezeknek a telített állati zsírokkal szemben számos kedvező hatása van az egészségére. Nemcsak fittebb és egészségesebb lesz, ha gyakran fogyaszt ezekből az olajos halakból, hanem még a szív és érrendszerére valamint az agyműködésére is kedvező hatással lesz.

Növényi élelmiszerekben is bőségesen megtalálhatók ezek a telítetlen zsírsavak. A dióban és a lenmagban, a szójában és az olívában, illetve a belőlük készült olajoban is bőségesen hozzájut a szervezete.

Szárnyasok, a pulykamell és a csirkehús

szárnyas húsok

A szárnyasok húsa sokkal egészségesebb a disznóhúsnál

A szárnyasok húsa a közkedvelt disznóhúsnál sokkal egészségesebb, mert kevesebb telített zsírt tartalmaz. A pulykahús pedig még a csirkehúsnál is egészségesebb. Sok fehérjét tartalmaz, és alacsonyabb a zsírtartalma is.

A vitaminok közül gazdag B-vitamin forrás. Emellett pedig sok szelén, cink és vas is található benne.

Tojás

A tojásban is sok fehérje van. A vöröshúsoknál sokkal egészségesebb a fogyasztása, még akkor is, ha sokat fogyasztva belőle emeli a vér koleszterinszintjét.

Ezzel szemben antioxidánsokat tartalmaz. Ez a sejtek anyagcseréje során keletkezett káros szabadgyökök megkötésével a szív és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek megelőzésében jelent sokat.

Káposzta, kelkáposzta és karfiol

Ezeket a keresztes virágú növényeket óvatosan kell fogyasztania, ha hajlamos a puffadásra.

Ha viszont nem kell ettől tartania, akkor érdemes gyakran beilleszteni a káposztaféléket az étrendjébe. Zöld és piroskáposzta formájában is. Nemcsak sok tápanyag van bennük, hanem még vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagak.

A káposzta C-vitamin tartalma kifejezetten magas, és ezzel erősíti az immunrendszerét.

Zöldleveles zöldségekként rengeteg antioxidáns is van benne. Ezek az antioxidánsok pedig a sejtek öregedését lassítja, és a daganatos betegségek megelőzésében is segít.

Fehérliszt helyett barnaliszt

A túlságosan finomított és ezzel az emésztést segítő korpától megtisztított fehérliszt helyett a sűtéshez és főzéshez használja a barnalisztet.

A pékáruknál pedig a barnakenyeret, a teljes kiőrlésű kenyeret és péksüteményeket érdemes választania. Ezek bőségesen tartalmaznak emésztését segítő korpát. Ezzel pedig segítenek a vastagbéldaganat megelőzésében.

Nem véletlenül tartják egészségesnek a reggelire fogyasztott zabpelyhet sem. Gabonaféleként rengeteg rostanyag van benne. Ez pedig segíti az emésztést, és a vér koleszterinszintjét is csökkenti.

Gazdag antioxidáns tartalmával pedig a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében segítik.

Spenót

Sokan nem szeretik a spenótot. Talán kocsonyás állaga és méregzöld színe kelt rossz érzéseket sok emberben. A spenót azonban ezeken túl nemcsak gazdag tápanyagforrás, hanem egészséges is.

Vitaminokat és antioxidánsokat is bőségesen tartalmaz. Ezzel pedig immunrendszere megerősítésén túl a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, és gyulladást csökkentő hatásával az ízületi gyulladások megelőzésében is segít.

Friss gyümölcsök

alma

Az almában sok C-vitamin van. Emellett pedig pektin tartalma az emésztését segíti, és gyulladást csökkentő hatása is van

Az almában, narancsban, citromban rengeteg C-vitamin van. A kiviben pedig még ennél is több.

  • Ráadásul az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, amelyik egész évben rendelkezésünkre áll. Ha ősszel megvásárol belőle néhány ládával, akkor kora tavaszig vitamintartalmát alig veszítő gazdag C-vitamin forrása lehet.
  • Talán nem véletlenül mondják, hogy „egy szem alma, az orvost távol tartja”.

Rostanyaga, pektin tartalma a vastagbéldaganat megelőzésében segít, és a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Arról nem is beszélve, hogy rostanyaga az emésztését is segíti.

Az alma mellett azonban érdemes rendszeresen fogyasztania a citromot, narancsot és a kivit is. Márcsak azért is, hogy változatosabb legyen C-vitamin utánpótlása.

Ezekből az egészséges élelmiszerekből egészséges ételeket készíthet magának. Ha pedig nyersen fogyasztja a gyümölcsöket, akkor nemcsak teljes mértékű vitaminforrásokhoz juthat, hanem még az ételek egyszerű elkészítésére sem lehet panasza. Hisz ezeket a gyümölcsöket csak meg kell mosnia, és már fogyaszthatja is őket jóízűen.

Ugyanakkor ezeknek az alapanyagoknak a változatos feldolgozásával könnyen elkészíthető, egyszerű ételeket is készíthet magának és a családjának.

Természetesen a változatos étrendbe beletartozik az is, hogy más élelmiszereket is felhasznál a főzéshez. Már csak azért is, hogy változatosabb, ezzel pedig még teljesebb legyen egészséges ételekből álló étrendje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük