Sarokfájdalom és gerincsérv kapcsolata

Testünkben minden mindennel összefügg, és hat egymásra. Különösen így van ez a mozgási szervrendszerben. Azért, mert az izomegyensúly felborulása miatt a gyengén teljesítő izmok helyett más izmok, ínak és szalagok próbálják átvenni kénytelen-kelletlen a meggyengült ízület munkáját.

Ennek persze a felborult izomegyensúly helyreállítása nélkül előbb-utóbb fájdalmas következménye lesz. Azért, mert a gyengén teljesítő izmok munkáját átvevők is megfájdulhatnak, begyulladhatnak a hirtelen megnövelt túlzott terhelés miatt. Minél tovább erőlködnek, annál nagyobb a veszélye fájdalmas gyulladásuknak.

törzs erősítése

Gerinc és hátizmok erősítése lapocka zárással, láb hajlítással. Rendszeres gerinctornával megerősítheti törzsizmait. A csigolyákat összekötő kisízületek megerősítése segít a porckorongok csigolyák között tartásában, és visszaszerezheti helyes tartását is.

Izmaink egyenetlen terhelése, és a helytelen testtartás, például az ülőmunka miatt előre görnyedő hát, az előreeső vállal, és az előredőlő fejjel tartósan felborítja a törzsizmok egyensúlyát. Az alapvetően járásra tervezett testünk az ülőmunka természetellenes és rossz tartással rögzülő tartásában felborítja az izomegyensúlyt, és megfájdítja az izmokat.

A rossz tartás és az izmok egyenetlen terhelése miatt felborult izomegyensúly nemcsak a derék, a hát, a nyak és váll régiójában okoz kellemetlen panaszokat, hanem a tartó ízületeinkben is. Az előredőlő fej megfájdítja a nyakat, és a gerincet is.

Mozgásra tervezett testünk számos ízülete a természetellenes ülő helyzetben egyszerűen nem mozog eleget. Az íróasztal mellett ülve ezek az ízületeink mozdulatlanságra vannak ítélve.

ülés és monitormagasság

A monitor képernyőjének a felső széle szemmagasságban legyen

Ha a munkakörnyezete nincs jól beállítva, akkor a számítógép előtt ülő ember felsőteste az előredőlő fej és előreeső váll miatt rossz tartásban van az idő 80-90%-ában.

Ez a rossz tartás az óránkénti néhány perces átmozgatás nélkül túlságosan megterheli a felső testet. Az alsó végtag pedig egyszerűen nem mozog eleget akkor, ha nem mozgatja át rendszeresen az ízületeit.

Nem segíti a rendszeres mozgást az sem, hogy az íróasztal melletti ülőmunkánkhoz otthonról autóba ülve érkezünk, és az autónkba beszállva megyünk haza. Ha pedig tömegközlekedünk, akkor már 1-2 megállónyi távolságot sem vagyunk hajlandók sétálni. Inkább várunk 10 percet a buszra. Miközben ennyi idő alatt az egy buszmegállónyi távolságot gyalog is kényelmesen meg tudnánk tenni. Ráadásul közben még meg is mozgatnánk a lábunkat.

Az emeletre lifttel megyünk fel. És nemcsak akkor, ha tényleg nagyon fáj a térdünk. Ennyire kevés mozgás mellett nem is csoda, hogy ellustulnak az ízületeink, és felborul mozgásra tervezett testünkben az izmok egyensúlya.

lábujj feszítés pipáló bokával

Lábujj feszítés pipáló bokával sarka, talpa és lábfeje tornáztatására

Az izmok egyenetlen terhelése és rossz testtartásunk évtizedek alatt nemcsak a felsőtestben, hanem a csípőben, térdben, lábszáron, bokában, sarkon és talpon is fájdalmakat okozhat.

Ha nem mozgatja meg rendszeresen a munkájához és mindennapi elfoglaltságaihoz nem használt ízületeit, akkor az a csoda, hogy ezek a panaszok csak évtizedekkel később, a 40-es, 50-es és 60-as években jelentkeznek először. Ekkor viszont már olyan tartós deformációk alakulhatnak ki az ízületekben az izmok és ízületek felborult egyensúlya miatt, amit már rendszeres tornával, és mindennapos mozgással is csak hosszú hónapok vagy akár évek személyre szabott gyógytornájával tud helyrehozni és fájdalommentessé tenni. Ha tud egyáltalán.

Azért, mert az izmok felborult egyensúlyát még kitartó szorgalommal helyre lehet hozni. Sőt még javítani is lehet a felborult izomegyensúlyt. Az ízületek és porcok kopásából származó panaszoknál azonban még a személyre szabott gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzésével is csak állapotának a további romlását előzheti meg. Jó esetben. Ezért fontos még a fájdalmak jelentkezése előtt a rendszeres mozgás, az izomegyensúly megőrzése és a helyes tartás megőrzése és visszaszerzése testünkben.

A rossz tartásból kiinduló izomegyensúly felborulás nemcsak a nyak, váll és törzsizmok irányából indulhat ki.

sarok lökéshullám kezelése

Fájdalmas sarok kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban, Magyarország lökéshullám terápia központjában. Kezeltesse sarokfájdalmát Magyarország legnagyobb gyakorlati tapasztalatának biztonságával

A hosszboltozat lesüllyedése vagy például a gyenge vagy feszes talpi bőnye a kötött vádlival együtt komoly sarokfájást okozhat. Ez a sarokfájdalom pedig azt eredményezi, hogy kímélni kezdi a sarkát, ami megváltoztatja lába tartását, és befolyásolja a járását. A sarokfájás miatti rossz lábtartás pedig megváltoztatja a térde tartását, és idő előtti kopást okozhat a térdízület porcállományában.

Természetesen nem azonnal, csak akkor, ha tartósan fáj a sarka, és emiatt megváltozik lába tartása, és felborul alsó végtagjában az izmok egyensúlya.

A kezeletlen sarokfájdalom miatti rossz lábtartás a térdén túl idővel deformációt okozhat a csípőben, a hátában, a nyakában és a vállában is. Ezek pedig idővel nem véletlenül csípőfájdalommal, hátfájással, nyakfájással és vállfájdalommal járnak majd.

A sarokfájdalom miatti rossz lábtartás korrekciója idővel egyre nagyobb terhet jelent a térdnek, csípőnek, hátnak, nyaknak és vállnak is. A kezeletlen sarokfájdalom miatt az izomegyensúly felborulása újabb és újabb ízületekben okozhat kisebb-nagyobb deformációt és fájdalmat. Ezek a fájdalmak pedig idővel még erősebb sarokfájdalmat is okozhatnak. A hatás tehát oda-vissza érvényesül.

Tartósan elhúzódó kezeletlen sarokfájdalom miatti rossz tartásnál gerincének a tartása is megváltozhat. Ez pedig a csigolyák egyenetlen terhelése miatt hatni fog az évek múlásával egyre rugalmatlanabb porckorongokra is. Ezért a tartósan rossz tartásnak kezeletlenül előbb-utóbb a gerincsérv kialakulása, az egyoldalúan terhelt rugalmas porckorongok kiboltosulása lehet az egyik kellemetlen következménye.

Mindaddig, amíg a porckorongok kocsonyás belső magja nem szakítja át a rostos burkot, addig van lehetőség a kiboltosuló porckorongot visszaterelni a gerinccsigolyák közötti eredeti helyére a csigolyákat összetartó kisízületek rendszeres tornájával és megerősítésével.

Rendszeres gerinctornánál a kitüremkedő porckorongokat a megerősített csigolyák közötti kisízületek és szalagok terelik vissza eredeti helyükre, és akadályozzák meg a fájdalom jelentkezését.

sarokfájás okai

Mióta fáj a sarka? Milyen erős a fájdalom? Egyik vagy mindkét sarka fáj? Mikor erősödik és mikor enyhül a fájdalom? Mire figyeljen még? Mi az oka sarka fájdalmának? Derítse ki a kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért!

Mindezt megelőzheti azonban sarokfájdalma okának kiderítésével és megszüntetésével, valamint helyes tartásának visszaszerzésével. Derítse ki sarokfájdalma okát 2 lépésben a képre kattintva.

  1. Töltse ki a már hetek óta tartó szúró sarokfájása okát feltáró kérdőívét! Magyarország lökéshullám terápia központjában 13 éves tapasztalattal állítottuk össze Önnek.
  2. Válaszai kiértékelésével derítse ki, hogy mi az oka sarka fájdalmának. Kattintson a linkre sarokfájdalma okának kiderítéséért!

Ha pedig már tudja sarokfájdalma kiváltó okát, akkor ne halogassa tovább fájdalmas sarka kezelését. Ezzel nemcsak a fájdalmat kiváltó okot szünteti meg, hanem a lábában felborult izomegyensúlyát is visszaszerezheti. Igyekezzen, mert minden egyes nappal nehezebb lesz megszüntetni sarka fájdalmát.

2 gondolatok ezen: “Sarokfájdalom és gerincsérv kapcsolata

  1. K. Édes Borbála

    Nagyon csodálatos ez a portál, szeretnék gratulálni a munkájukhoz! Egyszer az egyik orvosuk levélben is válaszolt nagyon lelkiismeretesen a vállfájdalmammal kapcsolatban. Ritka az ilyen oldal. Köszönöm sokunk nevében a munkájukat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük