Talp és bokafájdalom kezelése

Talp és bokafájdalom gyakran jelentkezik együtt a lábfej túlzott terhelésekor, lábközéptáji fájdalomnál. Ezt a lábfej fájdalmat a lábközépcsontok gyulladása, túlterhelése okozza. A lábfejre eső túlzott terhelés sokszor a rossz cipőviselet következménye. Ez a túlterhelés miatti gyulladásos fájdalom a talpon, a lábujjak alatti párnás részen alakul ki.

lábközépcsont fájdalom

Lábközépcsont fájdalom a lábfej elülső részének túlterheléséből származó fájdalom

Lábfejünket két boltozat, a hosszboltozat és a harántboltozat alkotja. A hosszboltozat a saroktól a lábujjak alatti párnás részig húzódik. A harántboltozat pedig a nagylábujj tövétől a kislábujj tövéig húzódik a lábujjak alatti párnás részen. Ha ezek a boltozatok jól tartják a lábfejet, akkor nem fáj a talpa még nagyobb terhelés után sem.

Ha viszont a hosszboltozat vagy a harántboltozat deformálódik például a lábát érő terhelés, vagy a túl szűk, vagy magassarkú cipők túlzott viselete miatt, akkor bármelyik boltozat lesüllyedhet.

A lábujjak alatti párnás rész a harántboltozat lesüllyedése miatt fájdul meg gyakran. Ez a harántboltozaton átívelő lábközéptáji fájdalmat több minden okozhatja.

Mi okozhatja a talp és bokafájdalmat okozó lábközéptáji fájdalmat?

Az egyik leggyakoribb ok a harántboltozat lesüllyedése. A harántboltozat süllyedését a lábujjpárnák alatti területre eső túlzott terhelés okozza legtöbbször. Miért süllyed le a harántboltozat?

Például azért, mert a lábfej hordozza járás és állás közben teljes testsúlyunkat. Amikor áll, akkor testsúlya kb. 70%-át a sarkán hordozza. A maradék 30% terheli a kislábujj alatti V. lábközépcsont és a nagylábujj alatti I. lábközépcsont fejecsét. Ez egy viszonylag egészséges súlyeloszlás a lábfejben.

Ha azonban jelentős túlsúllyal küzd, vagy túl sokat hord magassarkú cipőket, akkor a lábközépcsontok alatti párnás részre az egészséges ember testsúlyának 30%-ánál jóval több juthat. Akkor is aránytalanul sok súly terhelődik a lábujjpárnák alatti területre, ha magassarkú cipőt hord, hisz ilyenkor pedig a megemelt sarokról testsúlya egy jelentős része a lábujjpárnák alatti részt terheli.

Ez a plusz terhelés pedig nyomja, feszíti a lábujjpárnák alatti harántboltozatot. Egészséges lábfejben a 3 középső lábközépcsont nem éri a talajt. Ezért ezeknek a lábközépcsontoknak a fejecse nem is terhelődik. Ha viszont sok plusz kilót cipel magán vagy túl sokat van magassarkú cipőben, akkor a lábujjpárnák alatti rész túl nagy terhelése miatt a harántboltozata idővel lesüllyed, és már a középső lábközépcsontok fejecsére is terhelődik a testsúlyából. Ilyenkor pedig ezek a középső lábközépcsontok is túlterhelődnek. Ilyenkor alakul ki a lábközéptáji fájdalom, ami a talp fájdalom mellett sokszor a boka fájdalmával jár együtt.

Ráadásul ilyenkor a harántboltozat lesüllyedése miatt lábfeje lelaposodik, szétterül, szélesebb lesz. A harántboltozat fokozatos süllyedésével a középső lábközépcsontokra eső terhelés fokozatosan nő. Ez pedig azzal jár, hogy a lábközépcsontok fejecsénél lévő nyáktömlők is begyulladnak. Azért, mert a lelaposodó harántboltozatban egyre nagyobb terhelés éri ezeket a középső lábközépcsontokat is.

Ekkor a lábfej elülső részére eső túlzott terhelést kell csökkenteni, és a lesüllyedő harántboltozatot korrigálni talpára készített harántemelő talpbetét viselésével.

lábközépcsont fájdalom lökéshullám kezelése

Lábközépcsont fájdalom lökéshullám kezelése a Harmónia Centrumban

A túlzott terhelés miatti nyáktömlő gyulladást pedig lábfeje tornáztatásával és a talppárnák alatti terület lökéshullám kezelésével tudja viszonylag gyorsan megszüntetni. A rendszeres torna és a fájdalmas terület lökéshullám kezelése meggyorsítja a vérkeringést ezen a gyulladt területen. A felgyorsult vérkeringés hatására pedig az itt található sejtek több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak.

Felgyorsul az anyagcseréjük, és hamarabb regenerálódnak. A vénás vérkeringéssel pedig a gyulladás salakanyagai is gyorsabban elszállítódnak a gyulladt területről.

A túlterhelés okozta gyulladásos fájdalom csillapításában segítenek a jól ismert gyulladást csillapító módszerek is. Segít a gyulladás csökkentésében a gyulladt terület pihentetése, jegelése vagy pedig gyulladást csökkentő krémekkel való kenése is.

talp labdás masszázsa

Talp labdás masszázsa, lazítása, tornáztatása a begyulladt talp fájdalmának csökkentésére

A legfontosabb azonban magassarkú cipőjének a lecserélése 3-5 cm-es sarkú, sarkát stabilan tartó és talpát rugalmasan alátámasztó cipőre. Ha lesüllyedt a harántboltozata, akkor egyedi harántemelő talpbetétet készítsen a talpára, és ezt hordja kényelmes cipőjében. Lábfejét pedig rendszeresen tornáztassa és masszírozza. Megfelelő bemelegítés után nyújtsa és lazítsa a talpán átívelő talpi kötőszövetes lemezt.

Minél rugalmasabb és erősebb lesz a talpi bőnye, annál nagyobb terhelést fog elviselni fájdalom és gyulladás nélkül. A gyógyulás meggyorsítására, a vérkeringés fokozására pedig használjon mellékhatások nélküli természetes megoldásokat.

Mi az oka talp és bokafájdalmat okozó lábközéptáji fájdalmának?

lábközépcsont fájdalom oka

Mióta érzi a fájdalmat? Mikor fáj? Mikor erősödik és mikor enyhül a fájdalom? Pontosan hol fáj? Mindig ugyanott? Mire figyeljen még? Derítse ki lábközépcsont fájdalma okát a kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért!

Derítse ki 3 lépésben!

  1. Töltse ki a lábközéptáji fájdalom okát felderítő kérdőívét! Magyarország lökéshullám terápia központjában 13 éves tapasztalattal állítottuk össze Önnek. Kérdőíve pontos kitöltésével kiderítheti, hogy mi okozza talpa, lábközepe fájdalmát.
  2. Derítse ki lábközéptáji fájdalma kiváltó okát válaszai értékelésével. Fájdalma pontos okának meghatározásában tud segíteni lábközéptáji fájdalom kezelésére szakosodott specialistánk konzultációján. Persze csak akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.
  3. Fájdalma okának kiderítése után pedig szüntesse meg a fájdalmát okozó kiváltó okot. Ezzel jó eséllyel meg fog szabadulni lábközéptáji fájdalmától is. Ami sokszor talp és bokafájdalommal járt együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük