Nyak és vállfájdalom

A napjainkra túlsúlyba került ülőmunka tipikus krónikus betegsége a nyak és vállfájdalom. 40-50 évvel ezelőtt ez a fájdalom szinte ismeretlen volt. A krónikus nyak és vállfájdalom azért volt ritka, mert nem volt ennyire rossz a tartásunk. Akkor még elsősorban nem íróasztal mellett ülve dolgoztunk. Nem volt számítógép, ami nagymértékben megnövelte az ülőmunkát végzők számát, és esténként sem a Youtube-ot bámultuk, és nem is facebookoztunk az interneten.

Nem volt ennyi autó sem, és emberek sokasága nem gépkocsivezetőként a volánnál ülve kereste a kenyerét vagy járt be a munkahelyére, hanem a lovaskocsijukat hajtották reggelente a mezőre ki, és este pedig hazafelé tartva.

A keveset ülő, és folyamatos mozgásban lévő emberek a fejüket nem előredőlve, a számítógép monitorját bámulva tartották, hanem a gerincük tetején hordták. Vagyis nem terhelték túl a nyakukat és a vállukat állandóan előredőlő fejükkel.

Az előredőlő fej és előregörnyedő váll miatti nyak és vállfájdalom az ülőmunkát végzők számára is könnyen megelőzhető lenne egy kis elővigyázatossággal, a munkájuk közbeni rendszeres mozgással.

Nyak és vállfájdalom megelőzése ülőmunka közben

nyak és vállfájdalom

Nyak és vállfájdalom az ülőmunka fájdalmas következménye

A nyak és a váll krónikus fájdalma sokszor az állandóan előredőlő fej természetellenes tartása miatt van. Ha viszont 1-2 óránként feláll az íróasztala mellől, és megmozgatja a derekát, vállát, nyakát, karját, akkor a munka közben nem használt ízületeit is megmozgatja rövid időre.

A legfontosabb az, hogy ezek alatt a rövid pihenőidők alatt pont azokat az ízületeit mozgassa át, amelyeket munka közben nem használ. A pihenőidő alatt viszont rövid időre ezek a mozdulatlanságra ítélt ízületek is mozognak.

ülés és monitormagasság

A monitor képernyőjének a felső széle szemmagasságban legyen

Még tovább javítja vállának és nyakának a helyzetét, ha szemének magasságába állítja be a monitort az íróasztalán. Ez azért jó, mert így a fejének nem kell előrebuknia a monitor bámulása közben. Így a feje egyenes tartásban is jól látja a képernyőt.

Széke és íróasztala lapja magasságának a beállítása pedig olyan magas legyen, hogy a hátának ne kelljen előregörnyednie, hanem egyenes tartásban tudjon ülni a gép előtt. Ha pedig még a billentyűzetet is úgy be tudja állítani az asztalán, hogy a könyöke 90 fokos vagy ennél nagyobb szöget zár be, akkor még a könyökét sem fogja túlerőltetni a gépeléssel.

Alkarját, csuklóját és az ujjait kíméli azzal is, ha a csuklója is egyenes tartásban van a billentyűzet fölött gépelés közben, és nem törik hátra 180 foknál nagyobb szöget bezárva. Ez azért fontos, mert így még a csuklóalagútban futó ujjait mozgató idegeknek is nagyobb helye lesz a szűk csukló alagútban.

derék fájdalma

Derék fájdalma a sok ülés miatt

Természetesen nem ülhet egy órán, másfél órán át egyenes testtartásban az íróasztala előtt. Ha azonban időről-időre emlékezteti magát az ülés közbeni helyes tartásra, akkor néhány percig újra jó tartással fog dolgozni.

Kis idő múlva persze lassan romlani kezd a tartása, és felborul a törzsizmok egyensúlya. Háta előregörnyed, és kérdőjellé görbül, a homorú ágyéki szakasz pedig kiegyenesedik. De 10-15 perc múlva újra emlékeztetheti magát arra, hogy bizony javítani kell a tartásán. Ha pedig ezt megteszi, akkor megint egyenes tartással fog ülni a számítógépe előtt egy ideig. És a feje újra a gerince tetejére kerül. Még akkor is jó ez, ha előbb-utóbb persze újra előre fog dőlni majd. Ennek is kisebb a veszélye akkor, ha monitorának a magassága szemmagasságban van beállítva.

Már ezzel is sokat tesz azért, hogy ne fájduljon meg idő előtt a háta, válla és a nyaka.

Ha viszont az ülőmunkája miatt mozgáshiányát még kiegészíti legalább heti háromszor egyórás rendszeres mozgással, akkor még jobb esélye van arra, hogy elkerülje a krónikus váll és nyakfájást. Persze ha kedve van, akkor ennél többet is mozoghat. A rendszeres mozgás jót fog tenni az ízületeinek és a vérkeringésének is. Helyreállítja az izmok felboruló egyensúlyát, és javítja a sejtek anyagcseréjét, tápanyag és oxigén ellátását, valamint a salakanyagok gyorsabb elszállítását is. Nem véletlenül hallhatta azt, hogy rendszeres mozgással veheti fel a harcot a krónikus nyak és vállfájdalommal szemben.

Az a legjobb, ha valami olyan mozgást választ, amit szívesen csinál. Ezt ugyanis nagyobb örömmel fogja csinálni, és nem fogja abbahagyni 1-2 hónap után. Futhat, ha szeret, de sétálhat is, ha nem szeret futni. Elmehet táncolni, vagy jógázni. Járhat fitness terembe is. Ha túrázni szeret, akkor járja a természetet. Nagyon jó az is, ha biciklizni vagy úszni szeret. Szinte mindegy, hogy mit csinál, csak az a fontos, hogy mozogjon valamit.

Ha pedig már fáj a válla és a nyaka, akkor az a legjobb, ha kideríti váll és nyakfájása okát, és megszünteti ezt. Ekkor van a legnagyobb esélye megszabadulni tartósan váll és nyakfájásától.

Mi az oka nyaka fájdalmának?

Mi okozza nyaka fájdalmát? Van olyan mozdulat, amire megfájdul a nyaka? Meg tudja állapítani, hogy mikor erősödik és mikor gyengül a fájdalom? A fájdalom kisugárzik a vállába vagy a karjába?

Derítse ki nyakfájása okát!

  1. nyakfájás okai

    Derítse ki nyakfájása okát, majd szüntesse meg a fájdalmát kiváltó okot!

    Nyaka fájdalmának mi a kiváltó oka? Kattintson a linkre nyakfájása okának kiderítéséért!
  2. Töltse ki kérdőívét!
  3. Utána pedig válaszai értékelésével derítse ki nyakfájása okát! Ebben tud segíteni Önnek nyakfájás kezelésére szakosodott specialistánk konzultációján. Persze csak akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.
  4. Nyakfájása okának ismeretében pedig szüntesse meg a kiváltó okot, és így szabaduljon meg nyaki fájdalmától.

Jól teszi, ha nem halogatja kezdődő nyakfájása okának pontos kiderítését. Azért mert, nyakfájása kiterjedhet a vállára és a hátára is. Minél tovább vár, annál nehezebben fogja tudni megszüntetni nyaka és válla fájdalmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük