Lépcsőzés kedvező hatásai

A lépcsőzés nemcsak megmozgatja az ízületeit, hanem még további kedvező hatásai is vannak.

Mik a lépcsőzés kedvező hatásai?

A lépcsőzés legkézenfekvőbb hatása, hogy erősíti az izmait, elsősorban a combizmokat, farizmokat és a vádlit. Nem hagyja berozsdásodni az ízületeit, és javítja az állóképességét is. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha keveset mozog.

lépcsőzés

A lépcsőzés erősíti a láb izmait, különösen a vádlit, a comb és farizmokat. Emellett pedig csökkenti a magas vérnyomást is. A rendszeres lépcsőzés a csontok sűrűségét is növeli

A mozgáson túl pedig javítja a vérkeringését is, mert csökkenti a vérnyomását. Ezért különösen akkor érdemes komolyan elgondolkodni a lépcsőzésen, ha magas a vérnyomása. A rendszeres lépcsőzés csökkenti a vérnyomást, és javítja az erek rugalmasságát. Jót tesz a szívnek és a tüdőnek is, mert javítja a működésüket.

Ráadásként pedig a rendszeres lépcsőzés még megnöveli a csontok sűrűségét is. Ez pedig nagyon jól jön az időskori csontritkulás megelőzésére. Azért, mert 35 éves koráig tudja növelni csontjai tömegét és sűrűségét. Utána viszont már fokozatosan veszít csontjai sűrűségéből. Nem mindegy ezért, hogy milyen csonttömeget és csontsűrűséget halmoz fel magának fiatal korában. 35 év felett is érdemes azonban lépcsőzni, mert ezzel csökkenteni tudja csontjai ritkulásának ütemét. Érdemes tehát lift mindennapos használata helyett lépcsőzni emeletre felfelé és lefelé menet is.

Nem kell tehát azonnal a saját testsúlyát is alaposan megmozgató súlyzós és kardió edzést is magában foglaló lépcsőzésre gondolni, amikor a lépcsőzésről van szó. Egy kis hétköznapi leleményességgel is jól tudja hasznosítani a lépcsőzés élettanilag előnyös hatásait.

Hogyan tudná beilleszteni a lépcsőzést mindennapjaiba?

Ha a szabadban, például a mezőgazdaságban vagy az építőiparban dolgozik, akkor a lépcsőzést nem biztos, hogy könnyen be tudná illeszteni mindennapos elfoglaltságai közé. Ha viszont a szabadban dolgozik, akkor valószínűleg eleget mozog, és nincs is igazán szüksége a lépcsőzésre. Más mozgásformákkal meg tudja mozgatni az ízületeit.

Ha viszont például városban él, és irodában dolgozik, akkor már koránt sincs annyit a szabad levegőn. És ülőmunkája mellett bizonyára nem is mozog eleget.

derékfájás vizsgálata

Fájdalmas derék vizsgálata a konzultáción

Márpedig az ülőmunkát végző, íróasztalnál, számítógép mellett dolgozók mozgásszegény életmódja az egyik legegészségtelenebb hatása modern életünknek. Nem véletlenül van annyi hát és és derékfájós ember közöttünk. Lehet, hogy Önnek is fáj időnként a dereka, háta vagy a válla. A derék, hát vagy a vállfájás kínozza gyakrabban?

Nem olyan könnyű azonban az „alig mozgok valamit” állapotból mindennapi, rendszeres mozgásra váltani. Nemcsak azért, mert elszoktunk a rendszeres mozgástól, és kényelmesek vagyunk. Bár ez is biztos sokunkat elriaszt a mindennapi mozgástól. Hanem azért is, mert nem biztos, hogy könnyen be tudjuk illeszteni a napirendünkbe a heti 3-5 alkalommal járó rendszeres mozgást.

Nem kell azonban azonnal szélsőségekben gondolkodnunk, és a semmi mozgás állapotából azonnal rendszeresen, szervezetten mozgóvá válnunk. Bár ez kétségtelenül hatásos lenne akkor, ha meg is maradna a kitartásunk a mindennapi mozgáshoz, és nem hagynánk abba 2-3 hét után. A rendszeres mozgásnak ugyanis ugyanolyan fontos feltétele a mozgás mellett a rendszeresség is.

Ezzel szemben mindennapi bokros teendőink végzése közben is lehetünk találékonyak akkor, ha lépcsőzésről lehet szó. Például akkor, ha emeletes épületben dolgozik. Az emeletre való felmenetelkor csak annyit kell tennie, hogy nem várja meg a földszinten a liftet, hogy felmenjen az irodájába, hanem várakozás nélkül elindul a lépcsőházban arra a szintre, ahol dolgozik.

Ha pedig a lakása van egy többemeletes épület valahányadik emeletén, akkor a munkába induláskor reggel, és munkája befejezése után, amikor hazaér, akkor nem kell megvárni a liftet ahhoz, hogy elinduljon a munkába, és délután pedig hazaérjen a lakásába.

Már ennyi lépcsőzés is sokat jelenthet akkor, ha korábban még ennyit sem mozgott. Ha pedig a munkahelyén egy irodaházban dolgozva napjában többször is megy egyik emeletről a másikra, akkor ilyenkor is érdemes a lift használata helyett lépcsőzni. Otthon a lakásában, pedig leginkább hétvégén érdemes mellőzni a lift használatát.

Mit fog tenni azért, hogy többet mozogjon?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük