Talpi bőnye gyulladás kezelése gyógyszer nélkül

A talpi bőnye gyulladása a túlterhelésből adódó talpfájdalom kialakulásának egyik leggyakrabban előforduló oka. A 2-4 mm vastag talpi bőnye szalag a talp túlzott terhelése miatt akár kétszeresére megvastagodva is begyullad, és szúró, égő fájdalommal fáj.

talpi bőnye gyulladás

Talpi bőnye gyulladás a talp túlerőltetésére alakul ki

A gyulladás a sarokcsont talpi részétől a lábujjpárnák alatti területig húzódó plantaris fasciitis szalag bármelyik részén kialakulhat. Leggyakrabban azonban a sarokcsonthoz, illetve a lábujjcsontokhoz csatlakozásánál jelentkezik a legerősebben a talpi bőnye gyulladás. Ennek az az oka, hogy itt nemcsak az ín gyulladása érzékelhető, hanem a csontot borító csonthártya gyulladása is. Ugyanis a túlterhelt talpi lemez gyulladás miatti feszülése feszíti, irritálja az érzőidegekkel dúsan behálózott csonthártyát a talpi bőnye csontokhoz tapadási pontjainál.

A gyulladásból származó fájdalom leginkább reggel, felkeléskor jelentkezik. A talpi bőnye hamar bejáratódik, és 1-2 perc után elmúlik a kellemetlen szúró fájdalom. Napközben azonban újból jelentkezhet, ha túlzottan megterheli a talpát a sok járkálással. Vagy akkor is, ha sok áll.

Talpi bőnye gyulladás gyógyszer nélküli kezelése

A talp gyulladásának gyógyszeres kezelése a tünetet, a fájdalmat csillapítja. Ezzel azonban nem szünteti meg a talpa gyulladásához vezető okot. Márpedig, ha talpa fájdalmát a megerőltetés okozza, akkor a megerőltetést kiváltó okot érdemes kideríteni. Azért, mert ha ezt a kiváltó okot kideríti és megszünteti, akkor talpa gyulladása is megszűnik.

A legkönnyebb és legegyszerűbb gyógyszer nélküli kezelés talpa pihentetése. Ha nem terheli túl a talpát, ha pihenteti, akkor nem fog begyulladni, és nem okoz fájdalmat. Vagyis, ha fáj a talpa, akkor igyekezzen kevesebbet állni, és kisebb távolságokat megtenni. Ez is segíteni fog a gyulladás gyorsabb megszüntetésében. Nem biztos azonban, hogy van lehetősége a kevesebb állásra vagy járásra, például akkor, ha a munkája kívánja meg talpa gyulladást okozó terhelését. Ezért ilyenkor a pihentetés mellett más módszereket is használnia kell.

sarkantyú torna

Bokája, lábfeje és lábujjai tornáztatása segíti a talpi fascia szalag, a talpi bőnye nyújtását

A mozgás nemcsak terheli, fárasztja az izmokat és ínakat, hanem gyógyítja is. Ha kellő bemelegítés után kíméletesen nyújtja a talpát, akkor ez nyújtja, rugalmasabbá teszi a talpi bőnyét. Ezért többet fog bírni, és lassabban fárad el. Másrészt pedig a vérbőség fokozásával a felgyorsult vérkeringés több oxigént és tápanyagot szállít a sejtekhez. Ezért gyorsabban fognak gyógyulni. A vér visszaútján pedig a gyulladás salakanyagait fogja gyorsabban elszállítani a szövetek közötti térből. Ezzel is segíti a gyulladás gyorsabb megszüntetését.

A gyulladás gyorsabb megszüntetését segíti talpa masszázsa is. A masszázs is élénkíti a vérkeringést, és javítja a sejtek tápanyag és oxigénellátását.

Ha viseltes, túlhordott cipője van, akkor lehet, hogy ez okozza a gyulladást. A kitaposott, sarkát nem tartó, és talpát rosszul alátámasztó cipő nem támogatja talpa rugalmas mozgását. Ezért hamarabb elfáradt a talpa. Érdemes lecserélni elhasználódott cipőjét egy talpát alátámasztó cipőre.

jantó betét

Vajon melyik talpbetét a legjobb talpa megtámasztására? Nem kell tanácstalanul választani a betétek között. Számítógépes méretvétellel készíttesse el azt a talpbetétet, ami pontosan a megfelelő helyeken fogja alátámasztani a talpát

Ha a hosszboltozata lesüllyedt, és lúdtalpa van, akkor hamarabb elfárad a talpa, és kevesebbet bír. Ilyenkor egy talpára szabott talpbetét a megfelelő pontokon fogja megtámasztani megsüllyedt talpboltozatát, és nem fárad el, nem gyullad majd be olyan könnyen a talpa.

Ha több kilós súlytöbblete van, akkor könnyen lehet, hogy ezeknek a plusz kilóknak az állandó cipelése miatt terhelődik túl a talpa. Ilyenkor a legnagyobb eséllyel akkor fog tudni megszabadulni talpa fájdalmától, ha leadja ezeket az állandóan cipelt plusz kilókat.

talpfájdalom kezelése lökéshullámmal

Talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullám terápiával a Harmónia Centrumban

Ha ezeket a módszereket már kipróbálta, és nem múlt el a fájdalom, akkor érdemes kipróbálni talpa lökéshullám kezelését. A lökéshullám mellékhatások nélkül felgyorsítja vérkeringését a kezelt területen.

Pontosan úgy, mint a torna vagy a masszázs. Csak ezekkel szemben úgy, hogy még a kezelés utáni 2-3 hónapban is felfokozott ütemben fogja vérkeringése a gyógyulást segítő tápanyagokat és oxigént szállítani a sejtekhez. Ezért gyorsabban fog gyógyulni fájdalmas talpa, és hamarabb megszűnik a gyulladás.

Talpi bőnye gyulladást mi okozza?

  1. talpfájdalom oka

    Talpa mióta fáj? Mikor jelentkezik a fájdalma? Mikor enyhül és mikor erősödik? Pontosan hol fáj? Mindig ugyanott, vagy vándorol a fájdalom? Mire figyeljen még? Találja meg talpa fájdalmának okát a kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért!

    A talpfájdalom okát feltáró kérdőíve kitöltésével derítse ki talpgyulladása okát!
  2. Találja meg a gyulladás okát pontos válaszai gondos kiértékelésével. Talpfájdalma okának kiderítésében segít Önnek a talpi bőnye gyulladás kezelésére szakosodott specialistánk. Persze csak akkor, ha elküldi nekünk kitöltött kérdőívét.

Ha kiderítette talpa gyulladásának okát, akkor a kiváltó ok megszüntetésével szabaduljon meg fájdalmától!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük