Boka alatti fájdalom kezelése

boka alatti fájdalom

A boka alatti fájdalom gyakran valamilyen bokasérülés következménye

Boka alatti fájdalmat okozhat bármilyen bokasérülés. Emellett bokánk a legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk. Ezért a boka túlzott terhelése is gyakran okozza a boka gyulladását.

Sétálás, járás, futás közben állandóan használjuk a bokánkat. Sőt még akkor is terheljük a bokát, amikor egy helyben állunk. Futás közben pedig akár testsúlyunk 2,5-szerese is terhelheti a bokát a talajra érkezéskor. A talajtól való elrugaszkodáskor is nagy terhelés éri a bokát.

sarok sarkantyú

Bokaízület köti össze a sarokcsont felett a vádli és az Achilles-ín, valamint a talpi bőnye mozgását

Bokánk egy erőkar sarkaként működik járás, futás közben. A sarokcsont felett a bokaízület kapcsolja össze a vádli és a sarokcsonthoz kapcsolódó Achilles-ín valamint a talpi kötőszövetes bőnye koordinált mozgását. Ha valamilyen balesetben megsérül a boka vagy túlterheli a bokáját, akkor a fájdalom a boka alatt is jelentkezhet.

Milyen fájdalmak lehetnek ezek?

Ha bokasérülésnél a boka alatt érzi a fájdalmat, akkor ritkán előfordulhat a sarokcsont törése is. Ez azonban elég ritka sérülés. Ezért boka alatti fájdalomnál elsősorban valamilyen lágyrész sérül. Leggyakrabban valamilyen izom vagy szalagsérülés következik be a boka alatti területen.

Milyen boka alatti fájdalmat okozó sérülések lehetnek?

Bokaficam

Bokaficamnál a boka megbicsaklik, általában a boka befelé fordulásával következik be. Bokaficamnál a bokaízületet tartó szalagok sérülnek meg. Megnyúlnak, meghúzódnak a szalagok, vagy akár még el is szakadhatnak.

Gyakori sérülés a bokaficam sportolásnál, például futás, túrázás közben. Leginkább akkor fordul elő, ha egyenetlen talajon fut, és rosszul érkezi a lába a talajra. Ilyenkor a boka megbicsaklik, általában befelé, és már ki is ficamodik.

A mindennapi életben is gyakran kificamodhat a bokája. Például akkor, amikor óvatlanul lép le az útpadkáról, lépcsőről, vagy bármikor amikor magasról lép le, és nem figyel a lába elé. Fokozott a bokaficam veszélye akkor, amikor egyenetlen talajra lép le nagyobb magasságról, és nem figyel eléggé. Vagy nem mérte fel jól a terepviszonyokat, és elszámította magát a terepviszonyokkal kapcsolatban.

bokaízület

Bokaízület a szárkapocscsonttal, sípcsonttal és ugrócsonttal

Bokaficamnál az ízületből kimozdult ugrócsont nem tér vissza eredeti helyére, a sípcsont és a szárkapocscsont vápájába. Ezért a bokaficam azonnali baleseti sebészeti ellátást igényel. Azért, mert az ugrócsontot helyre kell rakni. Mégpedig úgy, hogy a körülötte lévő lágyrészek minél kevésbé sérüljenek tovább.

Az ugrócsont helyrerakásával a megnyúlt, vagy részlegesen elszakadt bokaszalagokat érő erős terhelés jelentősen csökken, és szűnik a fájdalom. A teljesen elszakadt bokaszalagokat pedig össze kell varrni. Az ugrócsont helyrerakása után a szalagok állapotától függően a bokát rögzíteni kell, és nyugalomba kell helyezni. A felpolcolás is segíti a gyorsabb gyógyulást.

A szalagok sérülése miatt nem mindegy, hogy milyen hamar kap a kificamodott boka szakszerű ellátást. Ezért bokaficamnál azonnal hívni kell a mentőt, illetve be kell menni a legközelebbi baleseti sebészetre.

Bokarándulás

A boka rándulásánál a bokasérülés ugyanúgy következik be, mint ficamnál. A sérülés következménye lesz más. Azért, mert boka rándulásnál az ugrócsont visszatér az eredeti helyére. A szalagok megnyúlnak ugyan, de igazából az izmok és az izmokat csontokhoz kötő ínak sérülnek meg.

Achilles-ín gyulladása

Achilles-ín fájdalom kezelése

Az Achilles-ín testünk legvastagabb ina, mégis könnyen begyulladhat, megfájdulhat

Az Achilles-ín gyulladása a lábszár és a vádli túlzott terhelésekor következik be. Tehát amíg a bokaficam és rándulás sportsérülés vagy baleset következtében hirtelen következik be, addig az Achilles-ín gyulladása hosszabb folyamatnak az eredménye. A hirtelen megnövelt terheléskor, például egy kiadós hétvégi túrázás után jelentkezik, mert a vádlija és az Achillese nincs hozzászokva ilyen színtű terheléshez.

Vagy pedig gyakori az Achilles gyulladása sportolóknál, akik túl gyorsan növelik az Achillesükre eső terhelést az edzésen. Vagy pedig elmulasztják az edzés végi nyújtást.

Az Achilles-ín a sarokcsonthoz csatlakozik. Ezért az Achilles gyulladásakor a begyulladt Achilles a sarokcsonthoz tapadásánál húzza-vonja a csonthártyát. Ezért a legtöbbször sarokfájdalmat is okoz. Emellett azonban gyakori a boka fájdalma is.

Mi okozza boka fájdalmát?

boka fájdalom okai

Hirtelen vagy lassan fájdult meg a bokája? Mióta fáj? Az egyik vagy mindkettő? Állandóan fáj vagy csak néha? Meg is van duzzadva? Mire figyeljen még? Derítse ki boka ízületi gyulladásának okát! Utána pedig szüntesse meg ezt az okot! Ezzel megszűnik bokája gyulladása is

Derítse ki a Boka fájdalom okai kérdőív kitöltésével!

  1. Töltse ki boka fájdalma okát feltáró kérdőívét bokafájdalma gondos megfigyelésével? Kattintson a linkre kérdőívéért! Magyarország lökéshullám terápia központjában 13 éves szakmai tapasztalattal állítottuk össze Önnek.
  2. Pontos válaszai kiértékelésével pedig derítse ki bokafájdalma okát. Válaszai kiértékelésében tud segíteni bokafájdalom kezelésére szakosodott specialistánk egy konzultáción. Akkor, ha elküldi nekünk kitöltött kérdőívét.
  3. A fájdalmát kiváltó ok ismertében pedig már tudja, hogy mit érdemes megváltoztatni az életében ahhoz, hogy a jövőben ne fájjon a bokája.

2 gondolatok ezen: “Boka alatti fájdalom kezelése

  1. Kőszegi István

    A bal sarkamon, közvetlen a talpív előtt belül pontnyi fájdalmat érzek kb két hete. Reggel pihenten még jó, de napközben a használat során elkezd fájni, és estére lüktető fájdalommal megyek aludni. Masszírozom és kenem, valamit javult. Nem volt semmilyen sérülésem soha, pedig sportoltam negyven éven keresztül. Hetven vagyok. Sokat jártam az erdőt és terepet. Arra gondolok hogy elváltozás féle kezdődött el a talpamban. Nem látom lúdtalp nyomát a vizes kövön. Üdv. István

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kőszegi István!
      Köszönöm kérdését! Több mindenből eredhet a probléma, nem feltétlenül lúdtalp az okozója. A leírása alapján lehet ez sarkantyú probléma/ talpi bőnye gyulladás is, főleg hogy terhelésre jelentkezik a panasza.
      Ezekről itt olvashat bővebben. Hátha ráismer a leírás alapján, és tüneteit érezvén melyik lehet inkább jellemző:
      https://www.harmonia-centrum.hu/sarok-csontkinoves-kezelese
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpi-fascia-kezeles
      A másik okozó lehet az egyik talpi boltozat süllyedése, például a haránt boltozat süllyedés vagy bokasüllyedés, emiatt túl dolgozhatnak a talpizmok, ami szintén fájdalomhoz vezethet. Ezen egyedi talpbetét tud segíteni, ami centrumunkban is megtalálható:
      https://www.harmonia-centrum.hu/ludtalpbetet-keszites
      Ha beigazolódik a talpi bőnye gyulladása, akkor eredményesen tudunk segíteni lökéshullám terápiával, 5 alkalommal szükséges általában igénybe venni a terápiát, viszont 90%-ban megszünteti a talpi és sarok fájdalmat:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpfajdalom-kezelese
      Mielőbbi panaszmentességet, fájdalommentes járást kívánunk Önnek.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük