Nyakfájásra krém használata

A nyakfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz. Több oka is lehet a nyakfájdalom jelentkezésének.

  • Okozhatja akár egyetlen rossz mozdulat, amikor például becsípődik egy ideg a nyakunkban. Leginkább a nyaki gerincből kilépő ideggyökök valamelyike csípődik be a nyakcsigolyák közül való kilépéskor.
  • Oka lehet valamilyen sérülés, vagy egyszerűen az is, hogy elfeküdtük a nyakunkat.
    A talán leggyakoribb oka azonban a nyakfájásnak a rossz tartás miatt jelentkező nyakfájdalom.

Mik lehetnek a nyakfájás okai?

A nyakfájás leggyakoribb okai megmutatják azt is, hogy hogyan tudja a leginkább megelőzni a nyakfájdalom kialakulását. Legfőképp úgy, hogy kiküszöböli a nyakfájásra okot adó jelenségeket.

nyakfájás ülőmunka miatt

Nyakfájás az ülőmunka, a számítógép vagy laptop képernyőjének merev nézése miatt

Jóval gyakoribb a nyakfájás azoknál, akik a munkájuk végzése közben sokat terhelik a nyakukat és a vállukat.

  • Legfőképp azok panaszkodnak a nyakfájásra, akik ülőmunkát végeznek. Például irodában vagy home-office-ban dolgoznak az íróasztaluknál, számítógépüknél. Ülőmunkája van Önnek is?
  • Gyakori a nyakfájdalom a gépkocsivezetők között is, akik szinte egész munkaidejükben a volán mögött ülnek.
  • Sűrűn található nyakfájós a személyi szolgáltatást nyújtó fodrászok, kozmetikusok, masszőrök, gyógymasszőrök között is. Ők is meglehetősen mereven, keveset mozgatva tartják a nyakukat, fejüket munka közben.

A monoton munkából adódó rossz tartás mellett azonban számos más oka is lehet a nyakfájás kialakulásának.

Gyakran előfordul azoknál is, akik hidegben vagy nagy huzatban dolgoznak, és a munkájuk közben megizzadva fedetlen nyakuk könnyen megfázhat, megfájdulhat.

Sőt még dolgozni sem kell ahhoz, hogy összeszedjünk egy nyakfájást. Sokszor egyszerűen arról van szó, hogy egy rossz matracon vagy párnán feküdve elfeküdjük a nyakunkat. Ilyenkor reggel fejfájásra ébredünk. Vagy már éjszaka felver bennünket álmunkból a nyak fájdalma.

Mint sok más mozgásszervi panasznak a kezeléséhez, a nyakfájás kezeléséhez is gondosan ki kell deríteni, hogy mi okozza a nyakfájást. A fájdalom okának kiderítése után tudja igazán eredményesen kezelni a fájdalmat. A leginkább a fájdalmat okozó oknak a megszüntetésével. Azért, mert ha ezt teszi, akkor ezt a kiváltó okot megszüntetve már nem lesz oka nyaka fájdalmának.

Nyakfájás kezelésének lehetőségei

A fájdalom okának ismeretében a nyakfájás kezelésének többféle módszere is lehetséges.

Ha egyszerűen elfeküdte a nyakát, akkor felkeléskor nyakát megmozgatva, hamar megszűnik a fájdalom. Ilyenkor a legjobb megnézni azt, hogy a párnájának és/vagy matracának a kicserélésével meg tudná-e előzni a későbbiekben a nyakfájás újbóli megjelenését. Ha igen, akkor érdemes lecserélni a fájdalmat okozó matracot vagy párnát.

Nyakfájás krémmel kezelése

nyakfájás kezelése krémmel

Nyakfájás krémmel való kezelése is csillapíthatja nyaka fájdalmát. Nem szünteti meg azonban nyakfájása kiváltó okát a rossz tartást, nyaka megerőltetését

A fájdalmas nyak krémmel való kezelése is segít a fájdalom csökkentésében. A fájdalmat csillapító hűsítő hatású vagy éppen ellenkezőleg vérkeringést fokozó izomlazító krémek más-más módon segítenek a nyakfájás mérséklésében, megszüntetésében.

Azonban azt tudni kell, hogy ezeknek a fájdalomcsillapító krémeknek a bedörzsölése, bemasszírozása csak a fájdalmas tünetet, a gyulladást csökkenti. Nem szünteti meg azonban a nyakfájás kialakulásának okát. Nem szünteti meg a rossz tartást, vagy nem állítja helyre a felborult izomegyensúlyt a vállövben, és nem is mozgatja meg az alig-alig használt izmokat, ínakat és szalagokat a nyak és vállöv területén.

Kétségtelen azonban, hogy ezek a gyulladást csökkentő krémek a fájdalmas területen bőrbe masszírozva képesek csökkenteni a gyulladást.

  • Egyrészt a krémek gyulladást csillapító és fájdalmat csökkentő hatóanyaga miatt.
  • Másrészt pedig a krém bőrbe masszírozása már magában is vérbőséget okoz a masszírozott területen. Ez pedig élénkíti a vérkeringést, és így több tápanyag és oxigén szállítódik a gyulladt sejtekhez. A felgyorsult vénás vérkeringés pedig jóval többet tud elszállítani a gyulladás melléktermékeként keletkező salakanyagból.

Fájdalmas nyak gyógytornája

felső végtagi edzés gumiszalaggal

Váll stabilitásának fejlesztése gumiszalaggal

Ha nem sérülés vagy valamilyen betegség okozza nyaka fájdalmát, hanem a rossz tartás vagy a nyak és vállizmok felborult egyensúlya, egyenetlen terhelése, akkor a nyak és váll gyógyító tornája segíteni fog az alig-alig használt izmok megmozgatásával, a túlzottan használt izmok ellazításával és helyes tartása visszaszerzésével.

A mozgással felgyorsul a vérkeringés és több tápanyag és oxigén jut a sejtekhez. Ez pedig felgyorsítja a regenerálódásukat. A felgyorsult vénás vérkeringés pedig a gyulladás salakanyagait szállítja el gyorsabban a gyulladt, fájdalmas területről.

Az izmok bemelegítés utáni kíméletes nyújtása és megerősítése segít abban, hogy többet bírjanak és lassabban fáradjanak el, ezért nem fognak olyan könnyen és hamar begyulladni később. Nem fog olyan hamar megfájdulni a válla és a nyaka.

A rendszeres torna segít a nyakizmok lazításában, és segít helyreállítani a felborult izomegyensúlyt a nyak és a vállöv területén. Már néhány perces kar, nyak és vállmozgás segít megmozgatni azokat az ízületeket, amelyeket nem használ munkája közben. Ezeket a néhány perces átmozgató tornákat érdemes többször is elvégeznie naponta. Ha másfél, két óránként néhány percre megmozgatja a nyakát, vállát és karját néhány nyakkörzéssel, és karkörzéssel, feje jobbra, balra, előre és hátra döntésével, akkor már ez is segít a fájdalom megelőzésében. Érdemes személyes konzultáción személyre szabott gyakorlatsort kérni egy tapasztalt gyógytornásztól. Utána begyakorolják ezeknek a gyakorlatoknak a pontos végzését. Majd a megtanult gyakorlatokat már saját maga is végezheti majd otthon.

ülés és monitormagasság

A monitor képernyőjének a felső széle szemmagasságban legyen

A rossz tartás miatti nyak és vállfájás megszüntetésében segít az is, ha irodai munkája végzése közben beállítja monitorának, íróasztalának és székének a magasságát. Mire figyeljen, amikor beállítja széke, íróasztala, billentyűzete és monitora magasságát?

Arra figyeljen, hogy széke pont olyan magas legyen, mint a lábszára. Így lába pont teljes talppal fog leérni munka közben a székről. Íróasztalának a lapja olyan magas legyen, hogy a könyöke legalább 90 fokos vagy pedig ennél nagyobb szöget zárjon be a billentyűzet használata közben.

Monitorának a magasságát pedig úgy állítsa be, hogy egyenes tartással a képernyő felső széle szemmagasságban legyen. Ekkor nem kell előregörnyednie a képernyő nézése közben, és nem kell a fejét sem előrebillentenie. Így nem fogja túlterhelni a nyakát, mert nem dől előre állandóan a feje.

Sokszor okoz gondot a laptop használata. Laptopnál a billentyűzet és a képernyő túl közel van egymáshoz. Ha a képernyőt emelné olyan magasra, hogy ne kelljen előredöntenie a fejét, akkor a billentyűzet kerülne olyan magasra, ami már teljesen kényelmetlenné tenné a gépelést. Ezért marad kevésbé rossz megoldásnak az, hogy a laptop billentyűzetét állítja be többé-kevésbé jó magasságban.

Ilyenkor azonban a képernyő felső széle olyan mélyen van, hogy fejének állandóan előre kell dőlnie a képernyő nézése közben. Ez pedig azt jelenti, hogy nyakának hátsó izmai állandóan megfeszülnek feje tartása közben. Ezalatt pedig az elülső nyaki izmok viszont elsorvadnak. Vagyis idővel felborul a nyakizmok egyensúlya, ami egyenes út az előbb-utóbb megjelenő kisebb-nagyobb nyakfájáshoz. Ezt tudja azzal megelőzni, hogy laptop helyett olyan számítógépet használ, aminek külön van a billentyűzete és a monitora. Azért jobb ez az asztali megoldás, mert itt külön-külön tudja megfelelő magasságba beállítani a billentyűzetet és a monitort is.

Nyak ragasztása kineziológiai tapasszal

nyakizmok ragasztása

Nyakizmok ragasztása kineziológiai tapasszal

A túlterheléstől fájdalmas nyak gyorsabb ellazítására jól használható a kineziológiai tapasz nyakra ragasztása is.

A zsibbadó kar, fájdalmas váll és merev nyak lazítására, és a fájdalom gyorsabb megszüntetésére érdemes kineziológiai tapaszt felragasztani a fájdalmas oldalra. A kineziológiai tapasz tartást ad, és tehermentesíti a fájdalmasan gyulladt izmot szakszerűen felragasztva. A tapasz 5-7 napig fennmarad, és csökkenti a fájdalmat, mérsékli a gyulladást.

Nyak és vállizmok lökéshullám kezelése

A túlterhelés miatt begyulladt izmok gyorsabb regenerálódását segíti a lökéshullám kezelés is, mégpedig a gyulladt sejtek vérkeringésének élénkítésével. A felgyorsult vérkeringés több oxigént és tápanyagot fog szállítani a sejtekhez, ezért azok gyorsabban gyógyulnak. A salakanyagok is gyorsabban fognak elszállítódni a túlterhelés miatt begyulladt területről. Ráadásul mindezt mellékhatások nélkül.

Segít a stressz kezelése is

A nyak és vállfájás gyakori oka a stressz. Segít nyakfájása megszüntetésében, ha megtanul néhány stresszkezelő technikát, és közülük azt használja majd, ami Önnél a legjobban bevált.

Derítse ki nyakfájása okát, és szüntesse meg ezt a fájdalmát kiváltó okot?

nyakfájás okai

Nyaka mióta fáj? Mikor erősödik és mikor enyhül a fájdalma? Zsibbad is? Mire figyeljen még? Derítse ki nyakfájása okát, majd szüntesse meg a fájdalmát kiváltó okot!

Figyelje meg magát! Van olyan mozdulat, amire rendre megfájdul a nyaka? Megfigyelte már, hogy mikor enyhül, és mikor erősödik a fájdalom? Vagy ki is sugárzik a vállába, a karjába?

  1. Töltse ki a Nyakfájása okát feltáró kérdőívét pontos válaszaival!
  2. Derítse ki nyakfájdalma okát válaszai kiértékelésével! Ebben tud segíteni nyakfájás kezelésére szakosodott specialistánk egy konzultáción akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.
  3. Ha pedig már tudja nyakfájdalma okát, akkor szüntesse meg a fájdalmat kiváltó okot. Ekkor jó esélye van arra is, hogy nyakfájása nem fog visszatérni újra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük