Teniszkönyök pánt és rögzítő használata

A teniszkönyök pánt segít a megerőltetés miatti könyökfájdalom megelőzésében. Nem szünteti meg azonban a könyökfájás kialakulásának okát. Az alkar izmai továbbra is gyengének bizonyulnak majd az alkart és könyököt ért folyamatos terhelés fájdalom és gyulladás nélküli elviselésére.

Teniszkönyök pánt a könyökfájdalom megelőzésére

teniszkönyök pánt

Teniszkönyök pánt a könyök fájdalmának megelőzésére. A könyök rögzítő alkarja izomzatát  tehermentesíti, és ezzel elkerülheti az alkarizmok gyulladását

Teniszkönyök fájdalom megelőzésére azért használják a könyökszorító teniszkönyök pántot, mert tehermentesíti az alkari feszítő izom könyökhöz tapadási pontját a könyöknél. Mégpedig úgy, hogy megfordítja az ínak húzódásának az irányát a könyökhöz tapadásnál.

Ez azért jó, mert a könyök rögzítő tehermentesíti az alkar izomzatát az alkart ért terhelés alól. Ezzel megelőzi a könyök íngyulladását, közismertebb nevén a teniszkönyök fájdalmat.

A teniszkönyök pánt a legszélesebb keresztmetszetén nyomja az alkart. Mégpedig úgy, hogy nem zavarja az alkar izmok vérkeringését. A könyökszorító pántban lévő két szilikon betét masszírozza az alkart, és nyomást gyakorol a könyök megfelelő pontjára. Ezzel segíti a könyökfájdalom megelőzését.

A két szilikon betét állítható az alkarnak és az alkari izmok könyökhöz tapadási pontjának megfelelően. A teniszkönyök rögzítő tépőzáras megoldása segíti a nyomás pontos beállítását a megfelelő pontokra.

Teniszkönyöknél az alkari feszítő izmok vannak túlerőltetve, és az alkar külső oldalán gyullad be az alkari feszítő izom. Golfkönyöknél pedig az alkari hajlító izmok vannak túlzottan terhelve, az alkar belső oldalán.

golfkönyök gyulladás

Alkari hajlító izmok megerőltetése és begyulladása miatt  a golfkönyök fájdalom jelentkezik az alkarban

Az alkari feszítő izom gyulladásánál a kézfej és az ujjak hátrafelé feszítése okoz nagy fájdalmat. Golfkönyöknél pedig az alkar belső oldalán az alkari hajlító izmok vannak túlterhelve. Ekkor a kézfej behajlítása a fájdalmas.

A fájdalom nemcsak sportoláskor jelentkezik, hanem az alkar rendszeresen ismétlődő, monoton mozdulatainak az állandó végzése miatt is megjelenhet a mindennapi életben. Például aki sokat számítógépezik, vagy állandóan mobilozik, annál is gyakran kialakul az alkari könyökfájdalom. Aki sokat zongorázik vagy gitározik, annál is gyakori fájdalom a könyök fájdalma.

Teniszkönyök pánt és rögzítő használata helyett

Teniszkönyök pánt és rögzítő használata helyett inkább a túlzott terheléstől begyulladt alkari feszítő izom bemelegítés utáni nyújtása és lazítása, valamint az alkari feszítő izom megerősítése lehet a jó megoldás. Azért, mert az alkari feszítő izom személyre szabott gyakorlatokkal végzett rendszeres nyújtásával megnyújtja úgy az izmot, hogy a nyújtott feszítő izom lassabban fáradjon el. A nyújtottabb izom mindig több munkát képes elvégezni, és nagyobb összehúzódásra képes. Vagyis lassabban fárad el, ezért nehezebben gyullad be.

Az alkari feszítő izom bemelegítés utáni rendszeres nyújtása mellett érdemes meg is erősíteni az izmot. Ezzel az erősítéssel együtt ugyanis nemcsak lassabban fog elfáradni a nyújtottabb, rugalmasabb izom, hanem erősebb is lesz. Nagyobb terhelést fog tudni elviselni görcsbe rándulás, illetve alkar gyulladás nélkül. A nyújtott, rugalmasabb izom többet bír.

Az alkari izomegyensúly fenntartása érdekében pedig nemcsak az alkari külső izmot, a feszítő izmot nyújtsa és erősítse, hanem a belső oldali hajlító izmot is. Az alkari hajlító izmok rendszeres nyújtásával és megerősítésével együtt ugyanis alkarjában az izomegyensúly nagyobb rugalmassággal és nagyobb izomerővel fog továbbra is fennmaradni. Ezzel pedig alkarja nagyobb terhelést, nagyobb erőltetést fog tudni elviselni fájdalom és gyulladás nélkül. Ha pedig könyöke nagyobb terhelést fog elbírni fájdalom és gyulladás nélkül, akkor nem lesz szüksége teniszkönyök rögzítő használatára alkarja fájdalommentességéhez.

Ha viszont fájdalmasan be van gyulladva könyöke külső oldalán az alkari feszítő izom, vagy pedig a belső oldalon az alkari hajlító izom, akkor a rendszeres nyújtás és erősítés előtt előbb a fájdalmas gyulladást kell megszüntetni.

A túlterhelés miatti gyulladás megszüntetését pedig házilagos módszerek alkalmazásával és fizikoterápiás kezelésekkel is megteheti.

A fájdalmasan begyulladt alkar izmok gyulladásának megszüntetésére a legegyszerűbb módszer alkarja pihentetése. Kisebb fájdalom és gyulladás megszüntetésére már a pihentetés is elég lehet.

Ha viszont nem tudja pihentetni az alkarját, vagy már az állandó terhelés miatt erősebb a gyulladás, akkor más gyulladást csökkentő módszereket is érdemes használnia.

Segít a gyulladás mérséklésében a begyulladt alkar hidegvizes borogatása vagy jegelése is. Arra figyeljen, hogy a jégakkut vagy jeges tömlőt ne közvetlenül a bőrre rakja, mert úgy fagyási sérülést okozhat a bőrön. Csavarja a jeget egy törölközőbe, és úgy tegye rá a gyulladt területre negyedórára, 20 percre. A hűtés segít a gyulladás csökkentésében, és a duzzanatot is mérsékli. Amikor pedig leveszi a jeget az alkarjáról, akkor felgyorsul a vérkeringés. Ez pedig több tápanyagot és oxigént szállít a sejtekhez, és felgyorsul az anyagcseréjük. Gyorsabban fognak regenerálódni.

Segíti a gyulladás mérséklését a fájdalmasan gyulladt alkar masszírozása. A masszírozás is vérbőséget okoz a masszírozott területen, és meggyorsítja a sejtek anyagcseréjét.

Ugyanígy csökkentik a fájdalmat a gyulladást csökkentő krémek használata. A krémet masszírozza a fájdalmas alkarba. Ezek a krémek lehetnek hűsítő és vérbőséget fokozó gyulladáscsökkentők. Más módon, de mindkettő segíti a gyulladás csökkenését.

teniszkönyök kezelése lökéshullámmal

Könyök gyulladás kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban

Ha pedig még jobban szeretné felgyorsítani a gyulladt alkar fájdalmas gyulladásának megszüntetését, akkor érdemes lökéshullámmal kezelni alkarját és könyökét. A lökéshullám kezelés felgyorsítja a vérkeringést a kezelt területen, és ezért több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak a sejtek. Felgyorsul az anyagcseréjük, ezért gyorsabban regenerálódnak. A vér visszaútján pedig a gyulladás salakanyagait fogja felgyorsult ütemben elszállítani.

A kezelés legfőbb előnye, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek és injekciók mellékhatása nélkül segít a fájdalmas gyulladás gyorsabb elmulasztásában.

Az alkari feszítő és hajlító izmok megerőltetésből származó gyulladásának megelőzéséhez a legjobb kideríteni a gyulladás kiváltó okát és ezt megszüntetni.

Mi az oka könyök és alkar fájdalmának?

könyökfájdalom oka

A könyöke mióta fáj? Pontosan hol? Milyen erős a fájdalom? Mikor jelentkezik a fájdalom? Mire figyeljen még? Mi okozza könyöke fájdalmát? Kattintson a képre könyökfájdalma okát feltáró kérdőívéért!

Magyarország lökéshullám terápia központjában 13 éves tapasztalattal állítottuk össze Önnek a könyökfájdalma okát feltáró kérdőívét.

  1. Töltse ki részletes kérdőívét.
  2. A kérdések pontos megválaszolásával derítse ki, hogy mi okozhatja könyöke és alkarja fájdalmas gyulladását! Válaszai kiértékelésében tud segíteni könyökfájdalom kezelésére szakosodott specialistánk. Akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.
  3. Könyök és alkar fájdalma okának kiderítése után pedig szabaduljon meg fájdalmát kiváltó okától!

Alkari hajlító és feszítő izmainak megerősítésével és rendszeres nyújtásával szabaduljon meg a teniszkönyök pánt használatának szükségességétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük