Sarokfájdalom kezelése gyógyszerek nélkül

Fáj a sarka már hosszú ideje? Ha igen, akkor biztos szeretne megszabadulni sarka szúró fájdalmától?

  • Fájdalma megszüntetésére jók lehetnek a sarokfájdalmát csillapító gyógyszerek is. Ráadásul ezeket a fájdalomcsillapítókat a háziorvosa is felírja Önnek, ha elmegy hozzá.
  • Biztos azonban benne, hogy a gyógyszerekkel való fájdalomcsillapítás lesz a legjobb Önnek?
  • Vagy csak ezeknek a fájdalomcsillapítóknak a beszedése a legkényelmesebb út ahhoz Önnek és háziorvosának is, hogy ne érezze sarka fájdalmát. Bekap néhány fájdalomcsillapítót, és máris úgy érzi, hogy nem is fáj a sarka.
  • Nem érzi sarka fájdalmát, és talán azt hiszi, hogy „de jó, minden rendben van”. Biztos benne, hogy tényleg minden rendben van?
sarokfájdalom gyógyszerek

Sarokfájdalom kezelése a gyógyszerek mellékhatása nélkül

A gyulladást csökkentő gyógyszerek szedésének ugyanis megvan az a káros hatása is, hogy gyengítik az immunrendszerét. Károsíthatják a bélfalat, és csökkentik a bél és a gyomor nyálkahártyájának védelmét.

  • Ezért nem ajánlott ezeket a fájdalomcsillapítókat bármikor bevenni, amikor valamilyen fájdalmat észlel. A legtöbb esetben azonban nem is kellenek ezek, mert felesleges a szedésük.

Lehet, hogy sarka pihentetésével is meg tudna szabadulni makacs fájdalmától. Ha rendszeresen futott, és ez okozta sarokfájdalmát, akkor hagyja abba egy időre, és lehet, hogy már ez is elég lesz ahhoz, hogy megszűnjön a fájdalom.

Az is lehet, hogy a jegelés, a hűtés vagy pedig a hideg vizes borogatás is segítene. Az is lehet, hogy fájdalmas sarkának masszírozása is enyhülést adna.

vádli, Achilles-ín nyújtása

Vádli és Achilles-ín nyújtása lépcsőn a sarok leengedésével

Fájdalmas sarka vádlijának és Achilles-inának és a talpi fascia szalag gyógytornájának, bemelegítés utáni óvatos nyújtásának is jótékony hatása lehet fájdalma fokozatos csökkentésére.

  • Vagy mit szólna ahhoz, ha ezeket mind alkalmazná sarokfájdalma megszüntetésére?
  • Hatásos lenne?

De vajon miért lehet jobb sarokfájása okának felkutatása és ennek a megszüntetése a gyógyszeres tüneti kezelés helyett?

Sarokfájdalom gyógyszerek szedése helyett sarokfájása okának feltárása

Miért lehet jobb a gyógyszeres tüneti kezelés helyett az oki?

  • Azért, mert mellékhatások nélküli. Ezért káros következmények nélkül szabadulhat meg sarokfájdalmától fájdalma okának feltárásával, és a fájdalmat kiváltó ok megszüntetésével.
  • Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy ha gyógyszereket, vagyis sarokfájdalmát csillapítókat vesz be sarka fájdalmának megszüntetésére, akkor ezzel fájdalmát, a tünetet megszünteti, elnyomja, de nem szünteti meg a fájdalmát kiváltó okot.

Vagyis ugyan nem érzi a fájdalmat, mert a fájdalomérzet a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatására elmúlik. De két dolog nem változik.

  • Egyrészt a beszedett fájdalomcsillapítóknak sokféle, a tájékoztatóban is elismert mellékhatása lehet. Olvassa el a betegtájékoztatót, és megtudja, hogy mik lehetnek ezek.
  • Másrészt pedig a sarka fájdalmát kiváltó ok továbbra is ott van az életében, és ha ugyanúgy él tovább, akkor a fájdalmát úgyanúgy újratermeli, mint eddig, csak a fájdalomcsillapító hatására nem érzi azt. Mit gondol? Jó ez Önnek?
  • Jó az Önnek, hogy sarokfájdalma továbbra is újratermelődik, csak elnyomja mellékhatásokat okozó sarokfájdalom gyógyszerekkel? Jó az Önnek, hogy a fájdalmát kiváltó ok is tovább fájdítja a sarkát, és a mellékhatások is hatnak a szervezetére?
sarokfájás okai

Sarka fájdalma mióta kínozza? Csak időnként fáj vagy állandóan? Mennyire erős a fájdalom? Mindig ugyanott fáj? Enyhül pihenésre? Mire figyeljen még oda? Mi az oka sarka fájdalmának? Derítse ki a kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért!

Miközben a mellékhatásokat okozó gyógyszerek helyett sarokfájdalma okának feltárása, és életmódjának szükséges mértékű megváltoztatása segítségével sarokfájdalmától is megszabadulhatna, és még a fájdalomcsillapítók szedésére sem lenne szüksége.

Miért jobb fájdalma okának kiderítése a fájdalom elnyomása helyett?

Mik lehetnek a sarokfájdalmát kiváltó okok?

Melyek lehetnek azok az okok , amit felismerve és megszabadulva tőle nem lenne szüksége sarokfájás gyógyszerekre?

Ha kényelmetlen, szűk cipőkben jár, ami állandóan nyomja, dörzsöli a lábát, akkor lehet, hogy a cipő kényelmesre cserélése megoldaná sarkával kapcsolatos minden gondját?

Vagy pedig ha túl magassarkú, vádliját megrövidítő, a lábujjait összeszorító, a lábujjpárnák alatti területet pedig túlzottan terhelő cipőket hord, akkor ezek okozzák a panaszát?

gyógytalpbetét

Gyógytalpbetét talpára szabottan talpi fájdalma megszüntetésére

Ha pedig megsüllyedt a hosszboltozata vagy pedig a harántboltozata, akkor egy talpát megfelelő pontokon megtámasztó talpbetét segítene talpa fájdalmának megszüntetésében?

Ha pedig sarok nélküli, rugalmatlan talpú cipőkben, papucsokban jár a kemény aszfalton, akkor sarka állandó aszfalthoz ütődése is okozhatja fájdalmát?

Ha Önnek van néhány kiló súlyfeleslege, akkor a sarkát érő túlterhelés megszüntetésére a fájdalomcsillapító a legjobb megoldás?

Ha pedig sokat fut, de időnként elmulasztja a futás előtti bemelegítést és a futás utáni rendszeres nyújtást, akkor nem lehet, hogy talpa, sarka és lábszára izmait és szalagjait kellene megfelelően bemelegíteni és nyújtani fájdalma megszüntetésére?

  • Vagy talán a futócipőjét lenne ideje lecserélni már?

Az is lehet azonban, hogy nem lábának deformitása vagy túlerőltetése miatt fáj a sarka, hanem azért, mert valamilyen betegség, például egy autoimmun betegség, valamilyen csontbetegség vagy valamilyen fertőzés áll sarokfájdalma hátterében.

  • Ilyenkor természetesen nem elég sarka pihentetése, mert a fájdalmat kiváltó betegséget kell felismerni és kezelni a megfelelő terápiával. És ez a kezelés adott esetben természetesen lehet gyógyszeres kezelés is, ha az adott betegséget jelenlegi ismereteink szerint gyógyszeresen lehet a legeredményesebben kezelni.
  • Ehhez azonban előbb tudnia kell, hogy mitől lehet a sarokfájása.

2 gondolatok ezen: “Sarokfájdalom kezelése gyógyszerek nélkül

  1. Parrag Győzőné

    Szeretnék tanácsot kérni. Sarkantyúm kiújult, ezt megröntgenezték és az achilles-ín borzalmasan szúr. Kapok lágyrészes ultrahang vizes kezelést és lézert, de nem múlik a fájdalom!
    Mit lehetne tenni? Gyógyszert nem szedtem rá eddig, de nagyon fáj!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Parrag Győzőné!
      Jól teszi, hogy már kezelteti a sarkantyú/ Achilles-ín fájdalmat. Van hogy a fájdalom nagyon makacs, és több irányból is kezelni kell, vagy csak egy másik fajta kezelésre szűnik meg. Gyógyszeres kezelés mellett azért van más lehetőség is, például óvatos hűtés 5-10 percre esténként, vagy kenegetés gyulladáscsökkentő krémmel. Ha ezek sem oldják meg a panaszt, mindenképpen a lökéshullám terápiát szoktuk javasolni, ami nagyon hatékonyan csökkenti az ilyenfajta gyulladást. A sarok/talp/ Achilles-ín területén 80-90%-os arányban segít vendégeinknek megszüntetni a fájdalmat. Erről itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-terapia
      Gyógytornász kollégáink végzik a kezeléseket, így kap a lökéshullám terápia mellé szaktanácsokat is a nyújtás és masszírozás, illetve cipőviselet terén. Jöjjön el Molnár Fanni gyógytornászunkhoz, aki ebben tudna Önnek részletesen, külön az Ön állapotát figyelembe véve segíteni a láb funkcióját visszaállítani a normális kerékvágásba:
      https://www.harmonia-centrum.hu/molnar-fanni-gyogytornasz
      Heti egyszer kellene 5 kezelésen rész venni. A kezelés hatásosságáról és személyes tapasztalatokról más vendégeinktől itt olvashat:
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogyulasok-lokeshullam-kezelessel
      Mielőbbi fájdalommentességet kívánva Önnek várjuk keresését
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük