Lábzsibbadás kezelése krémekkel

A lábzsibbadás krémekkel való kezelése enyhe tüneteknél alkalmas lehet a kellemetlen, bizsergő érzés megszüntetésére. A lábzsibbadás elleni krémek használatakor azonban ne felejtse el, hogy a krémek csak a tünetet, a kellemetlen bizsergő érzést szüntetik meg. A zsibbadás kiváltó okát a krémekkel történő tüneti kezelés nem szünteti meg.

lábzsibbadás okai

Mi az oka lába zsibbadásának? Találja meg a zsibbadás okát a Lábzsibbadás okai kérdőív kitöltésével! Kérdőívéért kattintson a képre

A zsibbadás tartós megszüntetéséhez a krémekkel való kezelés helyett a zsibbadás kiváltó okát érdemes feltárni, és ezt kell megszüntetni. Ha megszűnik a zsibbadást kiváltó ok, akkor a tünetként jelentkező zsibbadás is meg fog szűnni.

  • Az sem mindegy, hogy egyik vagy mindkét láb zsibbad, és az sem, hogy a láb melyik részén jelentkezik az érzéskiesés. A combja vagy az alsó lábszára zsibbad? A lábfeje zsibbad, vagy a lábujjai?
  • Az is fontos szempont, hogy a zsibbadás mellett milyen tünetek jelentkeznek még.
  • Jelentősége van annak is, hogy milyen gyakran jelentkezik a zsibbadás. Csak egyszer-egyszer, alkalmanként? Vagy pedig rendszeresen?

Zsibbadáskor szinte mindig az idegeknek az érzékelésével akad probléma, ez azonban sokféle betegség tünete lehet.

lábzsibbadás elleni krém

A lábzsibbadás krémekkel történő tüneti kezelése helyett szüntesse meg a lába zsibbadását kiváltó okot

Mik lehetnek a zsibbadás kiváltó okai?

Amelyeket kezelve megszűnik a zsibbadás is?

Az idegek érzékelésének gyengülését, a neuropátiát sokféle betegség kiválthatja. Ezek közül a leggyakoribb a cukorbetegség. Neuropátiát, polineuropátiát okozhatnak azonban emellett még a pajzsmirigy betegségek, a daganatos megbetegedések és más krónikus betegségek is.

A testszerte sűrűn elhelyezkedő szűk alagutakban is beszorulhat a benne futó ideg a túlerőltetéstől megvastagodó inak mellett. Ilyen szűk alagutak találhatók például a könyökben és a csuklóban is. A csuklóban futó alagútban kerül az ideg a leggyakrabban nyomás alá a megvastagodó inak miatt.

Az anyagcsere zavarai is okozhatnak zsibbadást. Emögött a legtöbbször a cukorbetegség áll. Egyes ásványi anyagok és nyomelemek hiánya is okozhatja azonban, ilyen például a kelleténél alacsonyabb magnézium vagy kalciumszint.

Porckorongsérvnél a csigolyák közötti kocsonyás porckorong kitüremkedése nyomja a csigolyák közül a gerincvelőből kilépő ideggyököket. Az ágyéki gerinc nagyobb, szélesebb 5 csigolyája közötti porckorongok kitüremkedése nyomhatja annyira a gerincvelőből kilépő ideggyököket, hogy ágyéki gerincsérvet a bal vagy a jobb lábba és a derékba, keresztcsontba lesugárzó zsibbadást okozhat. A porckorongok kitüremkedésének mértéke határozza meg az okozott fájdalom nagyságát. A kisugárzó fájdalom helye pedig pontosan megmutatja azt, hogy melyik csigolyák közötti ideggyök nyomódása okozza a zsibbadást.

Lába zsibbadását okozhatja még a szklerózis multiplex, és egyéb más betegségek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük