Hogyan gyógyít az ultrahang kezelés?

Az ultrahang kezelés során a kezelőfej közvetlenül a bőrrel érintkezve fejti ki gyógyító hatását. A megfelelő frekvenciára beállított ultrahang hullámok a bőrön áthatolnak, és mozgásba hozzák a kezelt területen található lágyrészeket, izmokat, inakat, ízületeket. A sejtek rezegni kezdenek. Ez a rezgés a szövetekben mikromasszázst okoz. A rezgés masszirozó, mechanikai energiája hőenergiává alakul át, és ez a kezelt területen felmelegedést okoz.

Melyek az ultrahang terápia kedvező hatásai?

  • ultrahang kezelés

    Ultrahang kezelés az ízületi gyulladások és izomsérülések kezelésére

    Felgyorsítja a sejtek gyógyulását, csökkenti a gyulladást.
  • A felmelegítéssel segíti a merev, kötött szövetek ellazulását, tágítja az ereket.
  • Fokozza a vérkeringést, és ezzel javítja a sejtek tápanyag és oxigénellátását.
  • Elősegíti a salakanyagok kiürítését a sejtek, szövetek közötti térből.
  • Javítja a nyirokkeringést, csökkenti a vizesedést. 

A felmelegedés hatására a kezelt területen felgyorsul a véráramlás, javul a vérkeringés. Ez pedig azt jelenti, hogy a sejtek anyagcseréje is javul, mert több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak. A véráramlás visszaútján pedig a szövetek közötti térben felhalmozott salakanyagokat távolítja el felgyorsult ütemben.

A keringés élénkülésére felgyorsult regeneráció mellett a kiváltott mikromasszázs izomlazító és fájdalomcsillapító hatása is fokozza a gyógyulás ütemét. Különösen kedvező a hatása olyan területek kezelésekor, ahol kevés ér fut, és gyenge a vérellátás. Ilyenek az izmokat csontokhoz kötő inak, amelyeknek sokkal gyengébb a vérellátása az izmokhoz képest.

A krónikus mozgásszervi fájdalmak ízületi gyulladások és különféle izomsérülések kezelésére jól használható az ultrahang. Nagyobb teljesítményre kapcsolva még a hegszövetek eltávolítására is alkalmas a kezelés.

Egy kezelés 3-5 percig tart, mert ennyi idő már elég arra, hogy beindítsa a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A hegszövet eltávolításakor viszont ennél hosszabb ideig is eltarthat.

Az ultrahang kezeléssel lehetőség van gyógyszerek és gyógyászati hatóanyagok bőrsérülés nélküli (vagyis injekció nélküli) szervezetbe juttatására is. Mégpedig az ultrahang kezeléshez használt gélhez hozzákeverve a hatóanyagot. Így ezt a kezelés során a kezelőfej a bőr alá juttatja.

Tilos alkalmazni az ultrahang kezelést

  • keringési zavarnál
  • rosszindulatú daganatnál
  • akut gyulladás esetén
  • fémtartalmú protéziseknél, implantátumoknál,
  • terhességnél
  • nemi szerveken, koponyán és a szemeken

Az ultrahang kezelés mellett más hatásos fizikoterápiás kezelések is eredményesen tudják segíteni az izomsérülések és krónikus ízületi gyulladások megszüntetését.

  • Ilyen hatásos fizikoterápiás kezelés lehet a mágnesterápia, a röntgensugár és a lézerterápia is.
  • sarok kezelése lökéshullámmal

    Sarokfájdalom kezelése lökéshullám terápiával

    13 éves tapasztalatunk alapján az ízületek és lágyrészek gyulladásának kezelésében kimagasló eredményeket lehet elérni a lökéshullám terápiával. Különösen eredményesen használhatja sarok és talpfájdalom, Achilles-ín gyulladás, teniszkönyök és vállfájdalom kimagasló eredményességű kezelésére.
  • A mozgás is vérkeringést fokozó és gyógyító hatású. A fájdalmas ízület kíméletes és rendszeres gyógytornája még tovább javítja a fizikoterápiás kezelések eredményességét.

4 gondolatok ezen: “Hogyan gyógyít az ultrahang kezelés?

  1. Annus Gyöngyi

    Üdvözlöm!
    Érdeklődni szeretnék,hogy bokaízületi gyulladásra fél év alatt hány ultrahang kezelés adható?

    Köszönöm szépen.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Annus Gyöngyi!
      Kérdésére nem tudok pontos/ precíz választ adni, mivel a mi specialitásunk a lökéshullám terápia, és máshogy működik, mint az ultrahangos terápia. Tudom, hogy az ultrahangos kezelés besugárzással történik. Eddig maximum egy évben kétszer mehetett valaki a kezelésre, amiket tapasztaltunk vendégeinktől, de nagyon függ az adott személy egyedi esetétől, fájdalmától, hogy hány fizikoterápiás kezelés kell az adott végtagra/ sérülésre. Ezt érdemes kezelőorvosával/ ortopédusával megbeszélnie amennyiben ez lehetséges.
      Ha esetleg másod véleményre lenne szüksége, ortopéd főorvosunk Dr. Hargitai Gergely várja Önt centrumunkban, aki főleg térd és boka esetekkel foglalkozik:
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Másrészt ha még nem végez gyógytornát a bokájára, a legtöbb esetben tud segíteni ízületi gyulladások esetén. Pakulár Nóra alsó-végtag specialista gyógytornászunk várja Önt, hogy személyre szabott tornával vissza tudjuk állítani bokájának funkcióját. Ráadásul torna és fizikoterápia kombinációjával sokkal több esélye van a teljes gyógyulásra:
      https://www.harmonia-centrum.hu/lab-boka-gyogytorna
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánok Önnek

  2. Eva

    Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy Achilles-in gyulladásra és sarkantyúra hány lökéshullám terápiát kell végezni, és milyen időköz van a kezelések között. Köszönöm szépen.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Éva!
      Köszönöm kérdését. Általában Achilles-ín gyulladásra valamint sarkantyúra is elég az 5 kezelés lökéshullámból. Heti egy kezelés szükséges. Vendégeink 80%-a gyógyultan távozik 5 kezelés után.
      A kezelésekről itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/achilles-in-gyulladas-kezelese
      https://www.harmonia-centrum.hu/sarokcsont-sarkantyu-kezelese
      Mielőbbi panaszmentes járást kívánunk Önnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük