Miért káros a dohányzás a nőkre?

Hazánkban a dohányzó nők száma közel egymillió. Örvendetes, hogy ez a szám fokozatosan csökken, azonban nem eléggé. Ugyanis a rendszeresen dohányzók jóval nagyobb egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat, mint a nemdohányzók.

Azonban a cigarettázó nők (és természetesen a férfiak) környezetében sincsenek biztonságban a velük egy fedél alatt élők, hisz a passzív dohányosok körében is jelentősen, mintegy 25%-kal nagyobb a dohányzással kapcsolatos betegségek következésének a kockázata.

A dohányzás nőket érintő káros hatásai szerteágazóak.

dohányzás káros hatása nőkre

Milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak?

A dohányzás a szívkoszorúér betegségek kialakulásának egyik legnagyobb kockázati tényezőjét jelenti.

  • A nőknél nagyobb a betegség kialakulásának a veszélye, mint a férfiaknál.
  • A dohányzó nőknél nagyobb veszélyt jelent az agyvérzés és az agyinfarktus bekövetkezésének valószínűsége is.

A cukorbetegség kialakulásának a veszélye is nagyobb a dohányzó nőknél.

A dohányzás nyomot hagy a cigerettára rendszeresen rágyújtó nők szépségén is. A szarkalábak is hamarabb jelennek meg a szem körül, és a nemdohányzókkal szemben az arcon is több ránc jelenik meg. Emiatt bizony idősebbnek is tűnnek tényleges életkoruknál. Nagyobb a bőrrák megjelenésének veszélye is.

A menstruációra is hatással van a dohányzás, mert erősebbek a menstruációkor érzett fájdalmak. Azzzal is számolnia kell a dohányzó nőnek, hogy a változókor is hamarabb jelenik meg az életében.

A nőknél kifejezetten fontos a csontállomány sűrűsége az időskori elesésekből származó törések mérsékléséért. Márpedig azoknál, akik dohányoznak nagyobb mértékű a csontállomány leépülése, a csontsűrűség csökkenése.

Köztudott az is a gyerekvállalásra készülő nők között, hogy ha nem tud lemondani a terhesség alatti dohányzásról, az születendő gyermekét is nagyobb veszélynek teszi ki. A dohányzó kismama gyakrabban vetél el, és gyakoribb a méhen kívüli terhesség is. Nagyobb a koraszülés veszélye is, és ezzel pedig a megszülető gyereknek kisebb a súlya. Emiatt a csecsemőknél gyakrabban jelentkeznek légzési nehézségek vagy pajzsmirigy problémák. A dohányzás a csecsemő agyának fejlődésére is hatással lehet, ami befolyásolhatja a születendő gyermek intellektuális képességeit és későbbi boldogulását az életben.

Legalább ilyen nagy baj azonban az is, hogy ha dohányzik az édesanya, akkor a megszülető gyermek passzív dohányos lesz. Ennek pedig az a nagy veszélye, hogy a passzívan dohányzó gyerekeknél gyakoribb jelenség az asztma megjelenése.

Nemcsak a terhesség ideje alatt, hanem a szoptatáskor is ajánlott mellőzni a dohányzást, mert az anyatejbe bekerülő káros anyagokkal, különösen a nikotin al is veszélyezteti a szoptató anya gyereke egészségét.

A dohányzás azonban nemcsak a szív és érrendszerre valamint a légutakra, hanem az ízületekre is hat. Dohányzásnál nagyobb a veszélye az ízületek gyulladásos megbetegedésének is. Emellett pedig az alvászavar és szorongás kialakulásának a veszélye is magasabb dohányzásnál.

A daganatos megbetegedések is komoly kockázati tényezőt jelentenek a nőknél. Nem véletlen, hogy a tüdőrák és a szájüregi rák is jobban veszélyezteti a dohányzó nőket, mint a férfiakat. Aztán megnő még a méhrák és az emlőrák kockázata is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük