Mik lehetnek a nyakfájás lelki okai?

A nyaki fájdalom sokszor a rossz testtartás eredménye. Például a számítógépe előtt állandóan előredőlő fej tartása gyakran okoz nyak és vállfájást. A nyakfájás testi panaszát azonban a fizikai okok mellett lelki okok is kiválthatják Önben. Mik lehetnek a nyaki fájdalom lelki okai?

A nyak a fejünket köti össze a törzsünkkel, a szellemünket kapcsolja össze a testünkkel. A nyaki fájdalom ennek a kapcsolatnak a problémáját jelezheti. A fej és test közötti kapocs hídként biztosít átmenetet testünk és szellemünk között.

Minél rugalmasabb ez a fejünk és testünk között kapcsolatot teremtő híd, annál panaszmentesebb a kapcsolat. Fejünk többirányú mozgása is a rugalmasságot jelképezi. Fejünket jobbra, balra forgatva, előre és hátra hajtva mindent láthatunk, mindent észlelhetünk magunk körül. Mindent több irányból is jól megvizsgálhatunk, több szemszögből is szemügyre vehetünk. Nyitott elmével, nyakunk rugalmassága révén megalapozottabb, jobb döntéseket hozhatunk. Ha azonban nyakunk rugalmassága sérül, akkor a nyitottság, a jobb döntési képesség is romolhat. Hisz nem tudjuk olyan sokféle szempontból szemügyre venni, értékelni az egyes jelenségeket.

nyaki fájdalom

Nyaki fájdalom megszüntetése

A nyakunkban érzett fájdalom rugalmasságunk csökkenésével, az önfejűséggel és a makacs konoksággal van összefüggésben. Ezek az érzések leginkább azokban a nehéz helyzetekben törnek ránk, amikor nem érezzük magunkat kényelmesen, nem érezzük magunkat jól a bőrünkben. Mik lehetnek ezek a nyakfájást okozó élethelyzetek az Ön életében? Derítse ki? Azért, mert ezzel jó esélye van megszüntetni nyaka fájdalmát, és visszanyerni háta és nyaka fájdalommentességét.

  • Például az olyan helyzetek okozhatnak előbb-utóbb nyakfájást, amikor gyakran mást mond vagy tesz, mint amit valójában szeretne. Egyszer-egyszer még nem jelent ez nyakfájást, de amikor állandóan mást mond, mint amit igazán szeretne, és emiatt kényelmetlenül érzi magát, akkor megfájdulhat a nyaka. Ha pedig nem oldja meg ezt az áldatlan helyzetet, akkor előbb-utóbb meg is fog fájdulni.
  • Nyakfájást okozhatnak azok a helyzetek is, amikor nem vesz észre olyan dolgokat, amiket nem akar nyaka rugalmatlanságából, makacsságából adódóan.

Figyelje meg magát! Milyen lelki okok húzódhatnak meg nyakfájása mögött?

Nehéz elviselni, lenyelni, megemészteni valamit?

Nehéz valamit a meggyőződése ellen tenni, vagy kimondani, de mégis úgy érzi, hogy muszáj egy adott helyzetben? Ez bizony feszültséget okozhat Önben.

Ha valamit nehezen tűr el, vagy nem visel el, mert ütközik az elveivel vagy az értékrendjével, vagy egyszerűen csak nem tartja helyénvalónak, akkor kifejezi az ellenvéleményét. Vagy nem csinálja meg azt, amiről szó van, és máris jobban érzi magát egy kicsit, mert az értékrendjének megfelelően cselekedett. Megkönnyebbül. Nincs a lelkében feszültség, nem alakul ki Önben disszonancia.

stressz eredményes kezelése

Stressz eredményes kezelése jobb időbeosztással. Ha nem éri utol magát soha, akkor érdemes rangsorolni a feladatait. Vagy kiadni a feladatokat másnak

Ha viszont ezt nem teheti meg, mert valami miatt az ellenérzése ellenére is el kell fogadnia, el kell viselnie, vagy talán meg is kell tennie azt, amivel nem ért egyet, akkor ez könnyen feszültséget, stresszt okozhat Önben. Ha pedig többször vagy sokszor előfordul ilyen helyzet, hogy el kell viselnie, vagy el kell tűrnie olyan dolgokat a magánéletében vagy a munkájában, amit legszívesebben nem tenne, akkor ez a lelki feszültség előbb-utóbb akár még testi tüneteket is okozhat Önnél. Ezeket a lelki feszültségeket tudja megszüntetni a stressz eredményesebb levezetésével.

Ha gyakran kényszerül ilyen elveivel ellentétes helyzetek elviselésére, olyan állásfoglalások kimondására, amivel pedig lelke mélyén nem ért egyet, akkor ezek a nehezére eső helyzetek nyaki fájdalmat is okozhatnak Önnél. A lelki feszültség, az elveivel ellentétes állásfoglalás, vagy nemszeretem dolgok megtételének kényszere idővel akár nyakfájást is okozhat. A nyakfájás lelki okai lehetnek a nehezére eső helyzet kényszerű elviselésének, eltűrésének terhei is.

Megfutamodás, menekülés nehéz helyzetek elől vagy nehéz helyzetekben

Lehetséges azonban az előbb vázolt helyzet előli menekülés is. Lehet, hogy az Önnek nehéz vagy kellemetlen helyzetben nem akar állást foglalni, nem akar elveivel ellentétes álláspontot kinyilvánítani. Az is lehet, hogy egyáltalán nem akar sem egyetértő, sem ellentétes véleményt nyilvánítani.

Lehetséges, hogy nem véleményének, álláspontjának a kimondását szeretné elkerülni, hanem egyszerűen nem akar megtenni valamit. Vagy nem akar elfogadni, nem akar meglátni valamit, amivel szembesül. Legszívesebben elfutna a helyzet elől, és nem tenne, nem mondana semmit. Nem is venne tudomást róla.

Rugalmatlanság nyakassága

A rugalmatlanság, a merevség hajthatatlan, konok kitartást és állhatatosságot is jelenthet, ami igencsak pozitív jellemvonás céljai eléréséhez. Állandóan és egyre gyorsabban változó világunkban azonban a rugalmatlanság céljai elérésében is jelentősen akadályozhatja. Azért, mert nem tud alkalmazkodni a kellő rugalmasságot igénylő helyzetekhez, és azok megoldásához. Éppen ezért a rugalmatlanság jelenthet csökönyös makacsságot, nyakasságot is, ami már a helyzet, illetve a tények figyelmen kívül hagyása melletti konokságot fejezi ki. Ez a valós helyzet reális értékelésének, vagy a közben bekövetkezett változás érzékelésének hiánya már nem viszi előre a célja eléréséhez.

nyak becsípődés

Nyak becsípődés egy ideg fájdalmas nyomódása miatt

A rugalmatlanság, a merevség testi tünetekben is jelentkezhet nyaka fájdalmánál, amikor egyszerűen nem tudja elfordítani a fejét. A nyak ilyenkor megmerevedik a nyaki izmok görcsös összehúzódása vagy egy ideg becsípődése miatt. Ez a makacs rugalmatlanság nemcsak nyaka szabad mozgásában, hanem sok más dologban is akadályozhatja céljai elérésében és tervei megvalósításában.

Lehetséges, hogy szeretne valamit megtenni, vagy szeretne valakivel kapcsolatba kerülni. Azonban valamilyen ok, például bátortalanság, félénkség vagy esetleg valamilyen félelem vagy szégyenérzet miatt nem teszi ezt meg. Ha ezeket a bátortalanság, félénkség vagy más rossz érzések miatti érzelmeit megérti és tudatosítja magában, akkor könnyebben meg tudja szüntetni emiatti lelki feszültségét. A feszültség oldása pedig segíti majd nyaki fájdalma megszüntetésében is.

nyak gyógytorna

Nyaka tornáztatásával megszüntetheti nyaka fájdalmát és javíthatja tartását is

A nyakfájás kezelését a fizikai fájdalom esetében a nyak megmozgatásával, a nyak tornájával célszerű kezdeni. Azért, mert a mozgás felgyorsítja a vérkeringést. Sokszor már a mozgásra is elmúlik nyaka fájdalma.

Lelki szinten viszont érdemes megnézni, hogy mennyire rugalmas, menyire tud alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nyakfájdalma tartós megszüntetésének pedig az a legfontosabb eleme, hogy kiderítse, mi okozhatja nyaka fájdalmát. Ennek a lehetséges kiváltó oknak a megszüntetésével tud ugyanis véglegesen megszabadulni nyaka fájdalmától.

Mi az oka nyaka fájdalmának?

Derítse ki fájdalma kiváltó okát, és ha már ismeri, akkor szüntesse ezt meg azért, hogy később se térjen vissza a nyaki fájdalom.

Figyelje meg magát! Van olyan mozdulat, amire gyakran megfájdul a nyaka? Vagy pedig van olyan élethelyzet, amelyben sokszor előveszi a nyaki fájdalom? Megfigyelte már, hogy milyen helyzetben erősödik, és mikor enyhül a fájdalom?

  1. nyakfájás okai

    Mióta fáj a nyaka? Mire enyhül, mire erősödik a fájdalom? Köthető napszakhoz? Zsibbad is? Mire figyeljen még? Derítse ki nyakfájása okát a kérdőív kitöltésével. Kattintson a képre kérdőívéért!

    Töltse ki nyakfájdalma okát feltáró kérdőívét nyakfájása pontos megfigyelésével!
  2. Derítse ki a nyaki fájdalom okát pontosan megadott válaszai kiértékelésével! Miért annyira fontos ez fájdalma megszüntetésében? Azért, mert nyakfájása okának megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni nyaka fájdalmától. Válaszai értékelésében tud segíteni nyaki fájdalom kezelésére szakosodott specialistánk egy konzultáción. Persze csak akkor, ha elküldi nekünk kitöltött kérdőívét.
  3. Ha pedig már tudja, hogy mi állhat nyakfájása hátterében, akkor szüntesse meg a fájdalmat kiváltó okot. Ezzel jó esélye lesz arra is, hogy nyaki fájdalma nem fog visszatérni újra. Hisz nem lesz már meg életében az az ok, ami kiváltotta korábban a fájdalmát.
ülés és monitormagasság

Íróasztalát úgy állítsa be, hogy egyenes tartásban üljön a gépe előtt. Azért, hogy feje ne dőljön előre, és ne terhelje túl hátsó nyakizmait a monitor képernyőjének a felső széle szemmagasságban legyen. Figyeljen oda széke, asztallapja és monitora magasságának beállítására a nyakfájás megelőzéséért

Ha odafigyel feje, nyaka és válla tartására munkája közben, amikor például dolgozik a számítógépén, már ezzel is sokat segít magán nyak és vállfájdalma megelőzésében. Ha pedig emellett még többet tornáztatja a nyakát, vállát úgy, hogy feláll néhány percre az asztaltól, és megmozgatja a munka közben nem használt ízületeit, akkor bízhat benne, hogy nem fog fájni a nyaka és a válla.

Ha pedig rugalmasabb lesz, és jobban elfogadja a változást, akkor ennek több előnye is lesz az életében. Ha nyitottabb lesz az új dolgokra és helyzetekre, akkor lelki síkon is jó esélye van arra, hogy messze el fogja kerülni a nyakfájás. Az összes fájdalmas kínjával együtt.

Szeretné nyaki fájdalom kínjai nélkül, panaszmentesen élni az életét? Hogy ne is kelljen gondolni a nyakára.

Egy gondolat ezen: “Mik lehetnek a nyakfájás lelki okai?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük