Főzve egészségesebb zöldségek

A zöldségek egészségesebbek nyersen, mint főzve. Szinte mindenhol ezt olvashatja. Ezt hallja a tévében is. Ez általában tényleg így is van. Azért, mert főzéssel veszítenek vitamin és ásványi anyag tartalmukból. Különösen a C-vitamin tartalom csökken jelentősen főzéskor. Akár 50%-a is elveszhet a hosszú ideig főzött zöldség C-vitamin tartalmának.

Vannak azonban olyan zöldségek is, amelyeknek nem a C-vitamin tartalmuk a legértékesebb. Ezeknél a zöldségeknél a főzés javíthatja a benne található vitamin, ásványi anyag és nyomelem hasznosulását. Azért, mert ezeknél a zöldségeknél a sejtfalban olyan kötött formában meglévő tápanyagok, nyomelemek vannak, amelyek a főzéskor keletkezett hő hatására szabadulnak fel. A sejtek fala a főzés közben lebomlik, ezért ezek az anyagok jobban tudnak hasznosulni a szervezetben.

Nézzük, melyek ezek a főzve egészségesebb zöldségek.

Sárgarépa

sárgarépa

Tudta, hogy a sárgarépa egészségesebb főzve, mint nyersen?

A sárgarépa egyébként is gazdag béta-karotin tartalma főzés után még magasabb, és jobban is hasznosul a szervezetben megfőzött állapotban. A béta-karotin jobb hasznosulása pedig azért különösen fontos, mert a szervezet A-vitaminná alakítja át, ami kiváló antioxidáns. Ez pedig a szervezetben káros szabadgyökök megkötésével fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Segít megelőzni a daganatos betegségeket.

Emellett pedig az A-vitaminnak fontos szerepe van a látás javításában és a bőr egészségének a megőrzésében is. Segíti a csontképződést, a csontok erősségének a megőrzését. Ezzel pedig fontos szerepe van a csontritkulás elkerülésében is.

Sütőtök

A sütőtök is sokféle antioxidánst tartalmaz. Ezek egyike sárgarépánál is említett béta-karotin, amiből a bőr egészségét megőrző és a látást javító A-vitamin lesz. Főzés után a béta-karotin könnyebben felszívódik a szervezetben, és több A-vitaminhoz jut hozzá.

Spárga

A spárgát is azért érdemes megfőzni, mert a főzés közben hő hatására felpuhul a sejtfala, és a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok jobb arányban hasznosulnak a szervezetben. Többféle B-vitamint, sok A- és C-vitamint tartalmaz.

Gazdag vitamintartalma mellett pedig sok káliumot és foszfort is tartalmaz.

Paradicsom

A paradicsomot a benne található antioxidáns hatású likopin tartalom miatt érdemes főzni. Azért, mert főzés után a paradicsom piros színét adó likopin jobban hasznosul a szervezetben. Egyszerűen azért, mert a hő lebontja a sejtfalakat, ezért a likopinból több szívódhat fel a szervezetben. Ezzel pedig jelentősen csökken a szív és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kialakulásának a veszélye.

A paradicsom főzésének azonban hátránya is van. Mégpedig az, hogy főzés közben bőséges C-vitamin tartalmának a jelentős részét elveszíti. Azért, mert hőhatásra a C-vitamin lebomlik.

Spenót

A spenót kimagasló C-vitamin és Kálium tartalma sokkal jobban hasznosul nyersen fogyasztva. Főzéskor ezek nagymértékben lebomlanak, és nem tudnak hasznosulni a szervezetben.

Főzéskor azonban a magas hőmérséklet hatására a spenótban lévő oxálsav jelentős részben elbomlik. Ez pedig nagymértékben segíti a spenótban bőségesen meglévő kalcium és vas felszívódását a szervezetben. Spenótban lévő karotin és A-vitamin is jobban hasznosul főzés után.

Gomba

A gombát nyersen senki sem szereti. Ez nem véletlen. Ugyanis nyersen szinte emészthetetlenek a gombák. Főzéskor a hő hatására szabadulnak fel a bennük található ásványi anyagok és B-vitaminok. A főtt gomba sokkal több magnéziumot, káliumot és cinket tartalmaz, mint a nyers. Ezért jóval több képes belőle felszívódni a szervezetben. Ráadásul nyers állapotban a gomba alig emészthető.

Melyik főzve jobban hasznosuló zöldséget fogyasztja rendszeresen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük