Fokhagyma világnapja van április 19-én

A fokhagyma amilyen büdös, olyan egészséges. És ezt nem most tudjuk, hanem már hatezer éve. Azért, mert a fokhagyma a legrégebben fogyasztott fűszer- és gyógynövény. Ennyi ideje esszük ételeinknek markáns ízt adó és egészségmegőrző hatásáért.

Ázsiából származik. Ma azonban már szinte az egész világon termesztik nemcsak fűszernövényként, hanem egészségünket védő és betegségeket megelőző hatásáért is.

Már a Biblia is gyógyító hatású növényként említi. Gyógyhatásáról tudósítanak az ősi sumér agyagtáblák és az egyiptomi papirusztekercsek is. Egyiptomban már a piramisok építésénél is felhasználták a fokhagyma jótékony hatását. Mégpedig a piramisokat építő rabszolgák munkaképességének a megőrzésére alkalmazták a fokhagyma gyógyhatását.

Az ókori Athénban is használták a fokhagymát az olimpián résztvevő sportemberek erőnlétének a növelésére.

A középkorban a rendre pusztító pestis és kolerajárványok megelőzésére próbálták használni a fokhagyma egészségvédő hatását. És értek is el eredményeket a járványok visszaszorításában a fokhagyma fogyasztásával.

Hazánkban a XV. században kezdték el termeszteni. Napjainkban már szinte az egész országban termesztjük, elsősorban az Alföldön folyik a termesztése.

Miért olyan hatásos gyógynövény a fokhagyma?

Azért, mert több mint 25 féle szervezetünk számára hasznos vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és különféle enzimeket tartalmaz. Egészséget védő hatóanyagainak legfőbb alkotórészét a kénvegyületek adják, a jól ismert allicin és a szulfidok. Sok A, B1 és B2 vitamint, valamint C vitamint is tartalmaz. Emellett még kedvező élettani hatású peptidek és flavonoidok is találhatók a fokhagymában.

Mik a fokhagyma egészségmegőrző hatásai?

Ősi fűszer és gyógynövényként jól ismert antioxidáns, káros szabadgyököket megkötő hatása. Fogyasztásával nemcsak az immunrendszerét erősíti, hanem segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását is. Jól ismert a rendszeres fokhagyma fogyasztás jelentősége a gyomorrák, valamint a vastagbél- és a végbélrák megelőzésében is.

fokhagyma hatása

Fokhagyma rendszeres fogyasztásával erősebb lesz az immunrendszere, és ellenállóbb lesz a vírusokkal szemben

Vírusölő és baktériumölő hatása révén segít nemcsak az immunrendszerét megerősíteni, hanem védi a vírus és baktériumfertőzésekkel, például a megfázással és az influenzával szemben is.

Értisztító és koleszterinszint csökkentő hatása révén segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A vérlemezkék letapadását gátló hatása révén bizonyítottan segít az olyan súlyos betegségek, mint a szívinfarktus és az agyvérzés elkerülésében. Jól ismert a fokhagyma vérhígító hatása is. A fokhagyma fogyasztásával a vér rögösödését előzi meg.

Akinek magas a vérnyomása az a zöldségek és fűszerek királyaként is emlegeti a fokhagymát. Legfőképp azért, mert leginkább talán magas vérnyomást csökkentő hatása révén ismert. Rendszeres fogyasztása az erek tisztításával segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását. Illetve, ha már magas vérnyomástól szenved, akkor is segít a vérnyomás mérséklésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük