Melyek a könyökfájdalom okai?

A könyök fájdalmának többféle oka is lehet. Az esetek többségében valamilyen erős fizikai igénybevétel hozza ki a fájdalmat. Nem szükséges azonban az erős fizikai igénybevétel sem, ha rendszeresen visszatérő, ugyanazon mozdulatokat ismétli állandóan, például a foglalkozásából adódóan. Ilyen könyökfájdalom lehet a teniszkönyök vagy a könyökben lévő ízületeknek a kopása. Kíváncsi a könyökfájdalom további lehetséges okaira is?

A könyökízület az alkar két csontját, az orsócsontot és a singcsontot köti össze a felkarcsonttal. A könyökízülethez tartoznak még a csontok fejét borító ízületi porcok, szalagok, az izmokat a csonthoz rögzítő inak és az ízületi tok. Fontos szerepe van még ebben a csuklószerkezetben a súrlódásmentes mozgást biztosító ízületi folyadéknak is, ami tulajdonképpen a porcokat olajozza. Ha a könyökben lévő csuklószerkezet egészséges, akkor zavartalanul működik a könyökízület. Az erős igénybevétellel és az évek múlásával azonban a könyökízület sem tud a végtelenségig dacolni.

A könyökfájdalom gyakran túlzott terhelés vagy sérülések miatt alakul ki.

A hirtelen megterhelő erős fizikai igénybevétel megfelelő átmenet nélkül soha nem tesz jót az ízületeknek. Így van ez a könyök ízületeivel is. Extrém fizikai terhelés, például nagy súlyok cipelése kiválthatja a könyök fájdalmát is. Ilyen erős fizikai munka lehet tavasszal a kert felásása is. Ha máskor nem végez nehezebb fizikai munkát, akkor egy ilyen megerőltető tavaszi hétvége is végződhet könyöke fájdalmával.

könyökfájdalom

Az ízületek kopásával jelentkezik a könyök fájdalma

Az ízületek az évek, évtizedek alatt a könyökében is használódnak. A fiatal korban még rugalmas és könnyen regenerálódó inak és szalagok az évek múltával veszítenek rugalmasságukból.

A könyökét mozgató izmok és szalagok megfelelő tornáztatása mindenképp hasznos. Enélkül beszűkülnek, az inak rugalmatlanabbá, merevebbé válnak, a csontvégek fejét borító porcok kopnak a súrlódástól, mert a közöttük lévő ízületi folyadék mennyisége csökken. Az évek múlását a könyök ízületei leginkább az állandóan ismételt (például foglalkozásból vagy rendszeres sportolásból adódó) mozdulatoknál érzik meg.

A könyökízületben azonban ritkán kopik el a porc valamilyen korábbi sérülés nélkül.

A könyökfájdalom oka lehet:

A könyökízület kopása

Bármennyire is használja a mindennapok során a könyökét, azért mivel nem nehezedik rá teste súlya, mint a térdízületeire, ezért ritkán kopik el a porc a mindennapos használatban. Egészen más a helyzet azonban valamilyen korábbi sérülésnél. Korábbi csonttörésnél ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy tökéletesen eredeti helyében forrtak össze a törött csontvégek.

Deformálódás, tengelyeltérés lehetséges. Ez a megbomlott statikai egyensúly már olyan túlzott terhet rakhat a porcokra, amikor bizony már nem tökéletesen súrlódásmentes a mozgásuk az ízületi tokban, és elindul a porckopás folyamata. A porcfelszín egyenetlenné válik, és ez az egyenetlenség az évek során egyre erősebb lesz.

Könyökízületi alagút szindróma

Három fontos ideg is fut a könyökízületnél az alkarja felé. Kettő ezek közül védett helyen halad, ezért ezekkel nem is szokott gond lenni. A harmadik azonban már sokkal védtelenebb helyen halad a könyök csúcsa melletti csatornában, ezért könnyen érheti sérülés. Könnyen be is ütheti, és ilyenkor a könyökfájdalmat még a gyűrűsujjba és a kisujjba sugárzó fájdalom is kíséri.

Könyökcsúcs gyulladás (bursitis olecrani)

Egy nyálkatömlő van a csont és a bőr között a könyök csúcsán, ami hajlításkor és nyújtáskor a bőr elcsúszását biztosítja a csont felett. Amikor ebben a nyálkatömlőben gyulladás alakul ki, akkor a könyökcsúcs megduzzad, és fájdalmas lesz. Ez a fájdalmas gyulladás is eredményesen gyógyítható, mégpedig mellékhatások nélkül, természetes módszerrel.

Teniszkönyök

a könyök fájdalma

A felkarcsont külső bütykén begyullad a csonthártya. Ez a teniszkönyök

A teniszkönyök a könyök túlterhelésének fájdalma a kar külső oldalán. Az alkar feszítő izmainak túlerőltetése miatt ezeknek az alkari feszítő izmoknak a felkarhoz csatlakozó pontján gyulladás alakul ki. Az alkar izmainak túlerőltetése miatt ilyenkor a felkarcsont külső bütykén begyullad a csonthártya, és a gyulladás miatt a fájdalom a könyök külső felszínén érezhető.

A gyulladás olyan intenzív lehet, hogy a gyulladással küszködő a megfogott tárgyakat sem képes megtartani, mert egyszerűen kiesik a kezéből.

Golfkönyök

A golfkönyök hasonló a teniszkönyökhöz, azzal a különbséggel, hogy itt a felkarcsont belső bütyke körül alakul ki a csonthártyagyulladás, és itt az alkari hajlító izmok túlterhelése okozza a gyulladást. Éppen ezért a fájdalom a könyök belső oldalán érezhető. Sokkal ritkábban alakul ki a teniszkönyöknél.

Miért tud olyan fájdalmas lenni a csonthártya gyulladása?

 • Azért, mert a csonthártya tele van zsúfolva idegvégződésekkel, és ha begyullad, akkor rengeteg ideg küldi a fájdalom üzeneteket.
 • A könyök mozgatására és a begyulladt terület megérintésére is éles, nyilalló, szúró fájdalom jelentkezik. A csonthártyában lévő idegvégződések mindegyike dolgozik, és mivel jó sok van belőlük, ezért könnyű csillagokat látni.

A teniszkönyök és golfkönyök a nevével ellentétben nemcsak teniszezőknél és golfozóknál alakulhat ki, hanem szinte mindenkinél, aki a könyökét rendszeresen ismétlődő módon használja emelő, kinyomó, toló és magához húzó mozdulatokra. Még csak nem is kell erős fizikai terhelés a könyökfájdalom jelentkezéséhez, éppen elég a mozdulatok rendszeresen visszatérő, monoton ismétlése. Bármilyen fizikai munkától vagy sporttól kialakulhat, amelyik rendre igénybe veszi teniszkönyöknél a felkar külső részén a csukló és az ujjak feszítését és kiegyenesítését végző inakat, golfkönyöknél pedig a felkar belső részén a csukló és az ujjak behajlítását végző inakat:

 • a már korábban említett ásás és lapátoláson túl, például
 • a számítógép vagy a mobiltelefon billentyűzetének túlzott használata, vagy
 • a zongorázás is kiválthatja a csonthártya gyulladását, ezáltal a fájdalmat.

Tudja pontosan, hogy mi okozza könyöke fájdalmát?

 • Könyökfájdalma okát feltáró részletes kérdőívünk kitöltésével, derítse ki fájdalma okát!
 • Ha tudja a fájdalmát kiváltó okot, akkor már azt is tudni fogja, hogy mit érdemes tennie fájdalma megszüntetéséért.

Hogyan kezelhető a teniszkönyök és a golfkönyök?

Mivel a könyök fájdalmát a felkarcsont bütykénél kialakuló csonthártyagyulladás váltja ki, és ezt a gyulladást az alkar feszítő és hajlító izmainak a túlerőltetése okozza, ezért az első és legkézenfekvőbb házilagos megoldás az alkar pihentetése, a túlerőltetést kiváló tevékenység mellőzése. Ezt a pihentetést és nyugalomba helyezést azonban olyan szinten kell érteni, hogy a kart fel kell kötni, és még az ajtót sem ajánlott kinyitni a begyulladt könyökkel.

A begyulladt terület jegelése is hatásos. Csökkenti a fájdalmat.

A minden gyulladásra fájdalomcsillapítókat szedőknek könyökfájdalmuknál sem kell csalódniuk, mert erre is fájdalomcsillapítók sokaságát kapkodhatják be. Az már más kérdés, hogy mennyire hatásosak ezek a gyulladáscsökkentők, és milyen nem kívánt mellékhatásaik lehetnek, ha a könyökfájdalom elhúzódása miatt túl sokáig kell őket szedni. A fájdalomcsillapítók szedése helyett gondolt már a természetes gyulladáscsökkentők alkalmazására?

Ugyanezt a kategóriát jelentik a fájdalomcsillapító krémek is. A begyulladt területre bedörzsölt fájdalomcsillapító szteroid krémek sokszor megszüntetik a fájdalmat. Gyakran persze nem, és akkor is számolni lehet az esetleges nem kívánt mellékhatásokkal.

Ha gyorsabb fájdalomcsillapítóra vágyik, akkor rendelkezésre állnak a szteroid és lidocain termékek erősebb kivitelben, mégpedig injekció formájában. Az esetleges mellékhatásokkal itt érdemes lesz számolni, és érdemes figyelembe venni a készítmények hatóidejét. A gyulladást jó eséllyel megszüntethetik ezek az injekciók, de a csonthártya későbbi begyulladását megelőzni nem tudják, ezért a gyulladás elmúlta után mindenképp hasznos a gyógytorna, mert célirányos gyakorlatok rendszeres végzésével nyújthatja és megerősítheti alkarja izmait és az inakat.

Ha pedig ezek a kezelések néhány hét alatt nem szorítják vissza a gyulladást, és nem hozzák meg a panaszmentességet, akkor javasolják a műtétet. A műtét nagy előnye, hogy 100%-os eredményt ad. Nem is nagy beavatkozás, de azért mégiscsak műtét. Ennek során az alkar izmok körül található izompólyát átvágják. Teniszkönyöknél az alkari feszítő izmok közös kiindulópontját a csonthártyával együtt leválasztják és meghosszabbítják, valamint a feszítő izomzatot borító hártyát is bemetszik. Néhány hétig pihen, és bízhat benne, hogy a műtét 100%-os eredményt nyújt könyökfájdalmára. Arra természetesen oda kell majd figyelni, hogy ne erőltesse túl a könyökét, mert a gyulladás kiújulhat.

Vagy pedig van ezek helyett egy mellékhatások nélküli, természetes gyógyító eljárás, amely a 4-6 alkalmas kezeléssorozat végére 80%-os eredményességgel biztosítja tünetmentességét. Nézze meg a kezelést, mert fájdalmas könyökének a gyógyulása még az utolsó kezelést követően is hetekig fog tartani, és így közelít a terápia eredményessége a 100% felé. Már 10 éve gyógyítunk így megerőltetett, fájdalmas könyököket.

 • De tudja mit. Ne is kattintson, mert akkor megszabadulna könyökfájdalmától. Isten őrizze attól, hogy könyökfájása nélkül éljen :). Fájdalommentessége legyen az Ön döntése, mert senki másnak nem fontos annyira könyöke panaszmentessége, mint Önnek.
 • Ha kérdése van könyökfájdalma gyógyításáról, akkor munkatársaink a (+36-1)269-2946-os telefonszámon örömmel válaszolnak Önnek.

2 gondolatok ezen: “Melyek a könyökfájdalom okai?

 1. Rozgonyi edit

  Sajnos a konyokombe a csontok elmozdultak lassan mar egy honapja . Jarok terapiara de nem segitt. Nem birok aludni ulni nagyon faj. Mar probaltam mindent kremeket de nem segitt. Nem tudom mit tegyek hogy szunjon a fajdalom

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Edit!
   Reméljük, hogy járt orvosnál a panaszával! A csontok elmozdulása semelyik ízületben sem játék, és sajnos pusztán krémekkel nem is lehet helyrehozni a problémát! Könyökéről egy alapos vizsgálat után szakorvosunk kiállít egy diagnózist, és javasolni fog terápiás irányokat. A lelet fejében fogunk tudni Önnek segítséget nyújtani. Addig is amíg nem jut el orvoshoz, kímélje a karját, ne használja könyökét, ha teheti, kösse fel háromszög kendővel. Ne várjon sokat! Minden nap, minden óra ronthat az állapotán!
   Reméljük azonban, hogy valójában nem mozdult el a csontja, csak valami kisebb ártalom érte Önt! Ez esetben sokkal kisebb a gond és gyorsabb a regeneráció.
   Várjuk a fejleményeket Öntől, akkor is, ha nem minket választ esetleg orvosi kivizsgálás vagy terápiás segítségnyújtás céljából!
   Mielőbbi jobbulást kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük