Talpi sarkantyú gyógyítása lökéshullámmal

Mai vendégem, ötvenes éveiben járó hölgy talpi sarkantyú panaszokkal jött el hozzánk.

Konkrétan emlékszik arra a pillanatra, amikor olyan érzése volt – így mondta-, mintha egy százas szöget döftek volna a sarkába.

Mikor jelentkezett a talpi sarkantyú fájdalom?

Március 15-én hosszú, 15 km-es túrára mentek barátaival a Pilisben. Egy pihenő után, mikor felállt, mintha csillagokat látott volna fényes nappal. Nem, nem aludt a pihenőn, és álmot látott, hanem a fájdalom okozta a csalóka jelenséget.

Azóta is úgy érzi minden hosszabb pihenés után felálláskor, mintha szögbe lépne, és egy darabig biceg. Reggelenként felkelés után sántikál míg „be nem melegszik” a lába. Ez nem véletlen, hisz az éjszakai alvás egy még hosszabb pihenés a saroknak.

Korábban futott, de a sarokfájdalma miatt le kellett tennie a sportolásról. Kérdésre válaszolva bevallotta, hogy az utóbbi egy évben felszedett 13-14 kg súlyfelesleget. Egy kis csoki, egy-egy szelet torta, „kicsit” nem figyelt oda, és a versenysúlya már a múlté.

Ez az ördögi kör, amelybe mindig belefutunk: korábban sportolt, de most nem tud, mert fáj a lába. De mivel nem sportol, jönnek fel az újabb és újabb kilók. Azért, mert nincs meg az a mozgás, ami korábban gond nélkül elégette a bevitt kalóriamennyiséget.

A felszedett súlytöbblet megterheli a lábakat, és a sarokfájdalom nem enyhül, hanem egyre nehezebb lesz még lábra állni is. A sportolás egyre nagyobb távolságba kerül. Pedig a futás, a sportolás lenne a legjobb módszer a felesleges kalóriák elégetésére. Rendszeres mozgással nem szaladnának fel a plusz kilók, nem terhelődne túl a csípő, a térd, a boka, a sarok és a talp.

Nagyon sokszor találkozom vendégekkel, akik viszonylag rövid idő alatt felszedett plusz 10-15 kg-os súlytöbblettel fordulnak hozzánk, és a lökéshullám terápiától remélik a gyógyulást. Jó néhány kérdés feltétele után (lásd lentebb a sarokfájdalom okai kérdőívet), biztatni tudjuk őket, hogy tudunk segíteni nekik. Ehhez azonban az ő hozzájárulásuk, önmagukkal való fokozott foglalkozás is szükséges. Ez minden betegségre, tünetre, és minden egyes emberre vonatkozik.

Senki más nem tudja saját szervezetünk működését jobban megfigyelni, mint önmagunk. Az odafigyelés pedig az első lépés. Részünkről és a vendégünk részéről egyaránt. Mi meghallgatjuk a panaszát, kikérdezzük arról, hogy mit tapasztal, és válaszolunk a kérdéseire is. De saját válaszai a legfontosabbak. Azért, mert ezek tartalmazzák a legpontosabb információt fájdalmas panasza megszüntetéséhez.

Például arra a kérdésre, hogy történt-e az utóbbi időben viszonylag gyors súlygyarapodás.

Ezt a kérdést rettenetesen nehéz tapintatosan feltenni, és nekünk nem célunk senkit megbántani. Ezzel a problémával mindenkinek önmagának kell szembenézni. Azonban muszáj vele szembesülni.

  • Azért, mert a hirtelen felszaladt plusz kilók cipelése is azonnal felborítja a talp, boka és láb izmainak korábban harmonikus, fájdalommentes működését.
  • Azért, mert plusz kilókat kell cipelni az addig megbízhatóan dolgozó izmoknak. Ezeknek a plusz kilóknak a cipelésére pedig nincsenek felkészítve, nincsenek megerősítve. Az izmok hirtelen gyengévé válása mellett azonban más oka is lehet a sarok fájdalmának.

A talp és sarok fájdalmát a korábban kényelmesen viselt cipő szorítása is okozhatja. Azért, mert ugyanaz a cipő, ami 10-20 kilóval ezelőtt még kényelmes volt, az ma már kalodaként szoríthatja a lábat. Márpedig, ha a korábban kényelmes cipőben kell járni-kelni 10-15 kiló felszedése után, akkor ez is okozhat talpfájdalmat.

jantó betét

Talpbetét talpára szabottan talp és sarkantyú fájdalma megszüntetésére

Még további talpfájdalomnövelő tényező lehet a talp boltozatának süllyedése. A lúdtalp önmagában is okozhatja a talp fájdalmát. Ha pedig plusz 10 kiló vagy még ennél is nagyobb súlytöbblet nehezedik lesüllyedt talpboltozatára, a talpára, sarkára, akkor még fokozottabban fájhat a talpa.

Ilyenkor talpára szabott talpbetét rendszeres viselésével tudja megszüntetni sarka fájdalmát.

A talpboltozatát megfelelő helyeken alátámasztó talpbetét viselésén túl azonban fájdalma tartós megszüntetéséhez szükséges a felszedett plusz kilók fokozatos leadása is. A tartósan túlzott terhelés ugyanis teljesen felborítja sarka és talpa korábban egyensúlyban lévő statikáját.

És ez csak három lehetséges példa talpa és sarka jelentkező fájdalmára. Természetesen ezek lehetnek a leggyakoribbak. Lehet azonban, hogy Önnek valami más okozza sarka fájdalmát. Azért kell kideríteni sarka fájdalmának pontos okát, hogy meg tudja szüntetni azt. A fájdalmat kiváltó ok megszüntetésével van ugyanis a legnagyobb esélye annak, hogy újra sarokfájdalommentesen élje tovább az életét.

sarokfájás okai

Mi az oka sarokfájdalmának? Derítse ki a kérdőív kitöltésével!

Éppen ezért kérem, hogy amint megjelenik egy korábban nem tapasztalt tünet, például lábfájdalom, kezdje el feltenni magának a kérdéseket a szokásaival, életmódjával kapcsolatban. Ehhez segítséget nyújt a sarokfájdalom okai kérdőív honlapunkon. A sarok fájdalmát a sarokcsont körüli izmok és ínak túlterhelése is okozhatja. Mit jelent ez?

  • Azt, hogy a vádli terhelés miatti túlerőltetése, például a hirtelen megnövelt terheléstől, futástól, vagy állómunka végzése miatt a vádli sarokcsonti tapadásánál okozhat fájdalmas gyulladást. Ilyenkor a vádlit a sarokcsonthoz kapcsoló Achilles-ín gyulladhat be a túlzott erőltetéstől. Vagy pedig a talpi ín terhelődhet meg túlzottan az erőltetés hatására.
talpfájdalom oka

Találja meg talpa fájdalmának okát a kérdőív kitöltésével! Utána szüntesse meg ezt az okot! Ezzel megszűnik talpfájdalma is

Ha pedig egyértelmű, hogy a talpa fáj, akkor a talpfájdalom okai kérdőív tud igazán segíteni fájdalma okának kiderítésében.

Így könnyebb lesz választani.

Most talán nehezen tud választani a két kérdőív között, ezért segítünk.

  1. Ha a lábszára, a vádlija vagy a sarka fáj és a talpa nem, akkor a sarokfájdalom okai kérdőívet válassza fájdalma okának kiderítésére.
  2. Ha viszont csak talpa és sarka szúró, égő fájdalmával küszködik, akkor a talpfájdalom okai kérdőív lesz a jobb fájdalma okának pontos kiderítésére.
  3. Ha viszont nem tud választani, mert úgy érzi, hogy a lábszára, sarka és a talpa is fáj, akkor a sarokfájdalom okai kérdőív kérdéseit válaszolja meg pontosan fájdalma lehetséges okának feltárásához.

Talpi sarkantyú fájdalmának megszüntetésében hogyan segít a kezelés?

A lökéshullám kezelés csökkentette a fájdalmat

talpi sarkantyú kezelése

Talpi sarkantyú kezelése lökéshullámmal

Fájdalommal küszködő kedves vendégünk minden egyes lökéshullám kezelés alkalom után úgy állt fel a kezelőágyról, hogy könnyítettünk a fájdalmán. Ez jogos is, hiszen a lökéshullám kezelés azonnali fájdalomcsillapító hatást gyakorol a kezelt területen.

Pillanatnyilag tehát mindenképpen segítettünk.

Rendszeres sarok és talptorna is segít

A hosszabb távú fájdalmat csillapító hatás eléréséhez is elláttam a hölgyet jó tanácsokkal. Az egyik ezek közül a rendszeres nyújtás. Egy jó tipp Önnek is, figyelem.

sarkantyú torna

Sarkantyú torna sarka és lábfeje tornáztatására

Este lefekvéskor, mikor kinyújtóztatja lábát az ágyban, végezze el a következő gyakorlatot!

  • Feszítse vissza a lábfejét úgy, hogy a lábszára és a lábfeje 90 fokos szöget zárjon be. Tartsa meg ezt a feszítést míg 30-ig számol. Aztán pihenés, lazítás 1 percig, és tegye meg ezt újra egymás után 5-ször.
  • És még az az előnye is megvan, hogy ágyban, párnák közt fekve csinálhatja.

Tanúsíthatom, hogy hatásos. Mégpedig azért, mert ha már ágyban van, akkor ezután a nyújtó gyakorlat után néhány órán keresztül, míg alszik, garantáltan nem fogja terhelni a lábát, és a nyújtás hatása hosszú órákra megmarad. Ha egy héten keresztül minden este lefekvéskor megteszi ezt, akkor legközelebb már nem fogja elfelejteni, és szervezete figyelmezteti majd, hogy Önnek erre szüksége van, és automatikusan meg fogja tenni újra és újra. Mert jólesik és hatásos és nem kerül semmibe. Segít továbbá abban is, hogy önmagára figyeljen.

A 100-as szög végleges kihúzásához nem elég a kezelés, fogyni is kellene

Vendégünk korábban futott, sportolt. Ezért megértette, hogy tornáznia, sportolnia kell azért, hogy lefogyjon néhány kilót. És ne térjen vissza 2-3 hónap múlva újra a fájdalma.

A sportolás azonban nem jelentheti az ugyanolyan jellegű terhelést, mint ami a sarokfájdalmat okozta. A lökéshullám kezelések ideje alatt kérni szoktuk vendégeinket, hogy kíméljék a sarkukat annak érdekében, hogy a terápia gyorsabban és eredményesebben hasson. Ilyenkor szoktuk ajánlani a futás vagy gyaloglás helyett a kerékpározást (akár szobabiciklin, azzal legalább nem lehet elesni 😊) és az úszást.

Ha nincs mód arra, hogy kevesebb terhelés érje a páciens sarkát, a lökéshullám terápia akkor is hat. Csak hosszabb lesz a gyógyulási idő, és több türelemre, önmagára odafigyelésre lesz szükség.

Ilyen esetben arra érdemes figyelni, hogy a plusz 15 kiló miatt most már a térdeit is fokozottabban kell védeni. Mindenképp térdkímélőbb sportot válasszon a futás helyett. Legalábbis addig, amíg lead 5-10 kilót, és a térdei is jobban fogják már bírni majd a futást.

Ha pedig például úszással vagy biciklizéssel lead 5-10 kilót, akkor elgondolkodhat azon, hogyan kezdje el újra a futást. A legfontosabb, hogy fokozatosan növelve a lefutott távot. Figyelve a futás előtti bemelegítésre, és még inkább a futás utáni nyújtásra. Ez így van, és kérje szakember segítségét. Valamint jól figyelje meg, hogyan reagál a teste a fokozódó terhelésre.

Mire figyeljen sarkantyú fájdalma megszüntetéséhez?

Ha a kezelés során sikerül megtalálni a megfelelő kiegészítő kezeléseket (nyújtás, a kezelt területet kevésbé terhelő mozgásforma megtalálása, fagyasztás, a kezelt terület rendszeres bedörzsölése fekete nadálytő krémmel, esetleg kineziotape felhelyezése), amelyek együttesen hatnak, a gyógyulás mindenképpen bekövetkezik. A fájdalom fokozatosan, lassan, de csökken és előbb-utóbb megszűnik.

Lehet, hogy a lökéshullám terápia 5 hete alatt nem lesz 100%-os a gyógyulás, de a kiegészítő gyakorlatok (lásd zárójelben) tovább segítik a lökéshullám hosszútávú, fájdalmat megszüntető hatásának kifejlődését.
Sokan jelzik, hogy a végső, 100%-os hatás hetek-hónapok után jelentkezik. Ezt a pillanatot azonban nem lehet konkrétan megtalálni, mert egyszer csak úgy ébred az ember, hogy reggel, mikor a lábára állt, már nem fáj a talpa, de erre csak akkor jön rá, mikor már a reggeli kávéját vagy teáját issza. Ez egy nagyszerű érzés: „Jé, már nem fáj!”

Mindenkinek ezt az érzést kívánjuk, és Harmónia Centrum csapata mindent megtesz azért, hogy ebbe a célba minél előbb „befussanak” vendégeink, akik hozzánk fordulnak fájdalmaik mellékhatásoktól mentes gyógyítása érdekében.

A minél előbb reménye mellett azonban még fontosabb, hogy biztosan befussanak és célba érjenek sarkantyú fájdalmuk megszüntetésében.

2 gondolatok ezen: “Talpi sarkantyú gyógyítása lökéshullámmal

  1. PAKSI MÁRTA

    Tisztelt Harmónia Centrum!

    Annyira örülök, hogy ráleltem Önökre, Sarokfájdalmam 5 lökéshullám kezelés után rengeteget javult, már vannak napok, amikor nem is jelentkezik fájdalom a lábamba. Hálásan köszönöm Karinának a közreműködést a kezelések során, kérdéseimre mindig kielégítő válaszokat kaptam, látszik, hogy jól felkészült szakember. Hálásan köszönöm a segítségét, minden tanácsát megfogadtam és a későbbiekben is fogom naponta tornáztatni a lábamat az útmutatások alapján. Minden ismerősömnek fogom ajánlani, hogy Önöket keressék fel a panaszaikkal.
    Üdvözlettel:
    Paksi Márta

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Márta!
      Hálásan köszönjük a pozitív visszajelzését. Elsősorban azért, mert mindenkinek jól esik látni és hallani munkája gyümölcsét, így Karinának is. Másodsorban pedig azért, mert az Öné, és ahhoz hasonló őszinte beszámolók bátorítják a többi sarok-talp fájdalommal küzdő olvasót. Igen, a konzultáción szabad és kell kérdezni a fájdalma okáról. Igen, a lökéshullám erős segítség a talpi ín gyulladás és sarokcsonthártya gyulladás esetén. Igen, a rendszeres napi tornáztató-lazító feladatok nem maradhatnak el, ha meg akar gyógyulni valaki, és nem felejtheti el örökre akkor sem, ha már elmúlt a fájdalma. Mert ez védi meg Önt a fájdalom visszatérésétől: a torna, és azok az életmód tanácsok, amelyeket a kezelések során átbeszéltek gyógytornászával.
      Még egyszer köszönjük hálás és biztató sorait.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük