Fizioterápia világnapja van ma

Sokak által a gyógytorna világnapjaként ismert Fizioterápia Világnapjának megünneplésével az 1951-ben megalakult Gyógytornászok Világszövetsége állít emléket szeptember 8-án a fizioterápiának.

core izmok edzése

Core izmok edzése is segít egészsége megőrzésében

Mégpedig azért, hogy felhívja a figyelmet a fizioterápia fontosságára a mozgásszervi betegségek gyógyításában.

  1. Mit csinál a fizioterápia?
  2. Miért jó ez Önnek?
  3. Miért szeptember 8-án, amikor bármelyik nap, akár egész évben is fájhat valamilye?

Ezekre a kérdéseire ismerheti meg a választ a cikk elolvasásával.

Azért szeptember 8-án, mert 1951-ben ezen a napon alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége. Fájdalma megszüntetésére azonban élete minden egyes napján használhatja a fizioterápiát. Mégpedig mellékhatások nélkül.

Mit csinál a fizioterápia?

A természet kémiai és fizikai energiáit használja fel a mozgásszervi betegségek gyógyítására és megelőzésükre. A fizioterápia a legősibb orvoslási ágként a természetben megtalálható víz, a napfény és gyógynövények erejét használja fel a mozgásszervi panaszok kezelésére és megelőzésére.

Eszköztárába tartozik minden olyan gyógymód, amelyik a gyógyvizek, a napfény, a levegő és a mozgás jótékony hatását használja fel a gyógyításban. Mégpedig mellékhatások nélkül.

hátizom erősítés

A mozgás közvetlenül a fájdalmas területen gyógyít, mégpedig mellékhatások nélkül

Mi jelenti a fizioterápia legfőbb vonzerejét a gyógyszeres kezeléssel és a műtéti beavatkozásokkal szemben?

  • Az, hogy közvetlenül a fájdalmas testrészen fejti ki gyógyító hatását, mégpedig mellékhatások nélkül. A fizioterápia a mellékhatások nélküli természetes gyógymódok összességét jelenti.

Nem véletlenül emlegetik sokan a fizioterápiát gyógytornaként. A gyógytorna a fizioterápia jelentős leszűkítése. Azonban az valóban igaz, hogy a fizioterápia eszközei közül a gyógytorna a legjelentősebb.

A fizioterápia részeként a gyógytorna mellett ott van azonban még a kémiai energiákat használó balneoterápia, a gyógyforrások gyógyító hatása. A fényterápia, az elektroterápia.

Mire használhatja eredményesen?

  1. hátizom erősítés páros karral

    Hátizom erősítés páros karral


    A mozgásszervi panaszok jelentkezésének megelőzésére.
  2. Mozgásszervi panaszok által okozott fájdalom műtét és gyógyszerek nélküli, mellékhatások nélküli kezelésére.
  3. Műtét utáni rehabilitációként a felépülés meggyorsítására a fájdalom gyorsabb megszüntetésére, még inkább azonban a műtét előtti mozgásterjedelem teljes visszanyerésére.

Bármilyen végtagfájdalom, csípő, gerinc, derék, hát, váll, nyak és ízületi fájdalmak mellékhatások nélküli kezelésére, csillapítására.

Fizioterápia és fizikoterápia

A fizioterápia sokkal tágabb eszköztárral dolgozik a fizikoterápiánál. A fizioterápián belül a fizikoterápia az összefoglaló neve azoknak a kezeléseknek, amelyek a gyógyításban mesterséges fizikai energiákat használnak. Ilyen mesterséges fizikai energiákat használó kezelés például az ultrahang kezelés, a mágnesterápia, az elektroterápia és a lökéshullám kezelés is.

Hogyan gyógyít a fizioterápia és a fizikoterápia?

A természet energiáit felhasználva, ezeket egymással kombinálva és mellékhatások nélkül.

A mozgásszervi betegségeket gyógyító ortopédus és reumatológus szakorvos a mozgásszervi panasz okának részletes feltárása után komplex fizioterápiás csomagot állít össze a fájdalomnak és a fájdalom kiváltó okának a megszüntetésére.

Ez magában foglalhatja a gyógyászati támogató eszközöket és a fizioterápiás kezeléseket:

  1. Az olyan támogató gyógyászati eszközök használatát, mint a személyre szabott talpbetét a harántboltozat süllyedés és/vagy hosszboltozat süllyedés korrigálására.
  2. Kineziológiai tapasz felragasztását a fájdalmas testrész gyulladásának mérséklésére, deformitásának fokozatos visszahúzására.
  3. A gyulladás megszüntetésére legalkalmasabb fizikoterápiás kezelést a fájdalmas, gyulladásos terület vérbőségének fokozására, az öngyógyulás beindítására és felgyorsítására, a gyulladás megszüntetésére.
  4. A fájdalom megszüntetésére passzív gyógytornaként a masszázs is kiváló módszer, mert a masszírozott terület vérbősége a masszázs hatására megnő.
  5. A fájdalom megszüntetése, illetve már elviselhető mértékűre csökkentése után pedig a mozgás gyógyító erejének, a személyre szabott gyógytorna gyakorlatoknak a rendszeres végzését.

A gyógyvizek ásványi anyag tartalmát különösen a reumás ízületi panaszok csökkentésére tudja használni.

Hazánkban sok gyógyító hatású vízzel segítő gyógyfürdő van. Az egyes ásványi anyagok más panaszokat gyógyítanak a legeredményesebben. Panaszának jellegétől függően érdemes választania gyógyfürdőink gyógyvizei között.

A rendszeres torna a fájdalom megszüntetése után a fájdalom kiújulása elkerülésének is a legfőbb mellékhatások nélküli eszköze lehet a fájdalom kiváltó okának feltárásával és megszüntetésével.

Fájdalma okának feltárásához pedig saját magát, fájdalma kialakulásának, megjelenésének a körülményeit érdemes alaposan megvizsgálnia.

  1. Mikor jelentkezett a fájdalom? Mit csinált akkor, illetve előtte?
  2. Hol érzi a fájdalmat?
  3. Milyen erős?
  4. Mi jellemzi a fájdalmat?

A különféle fájdalmak pontos okának a részletes feltárására 30-50 kérdést tartalmazó kérdőívek vannak.

Mi fáj? Milyen panasza van. A sok kérdőív közül fájdalma helyétől függően érdemes megválaszolni a fájdalma okát feltáró kérdéseket.

Amikor fáj a keze vagy a lába, akkor a kezelési módszer kiválasztásához mindig 2 kérdést érdemes végiggondolni?

  1. A már ősidők óta eredményesen, bár kétségtelenül lassabban gyógyító természetes, mellékhatások nélküli fizioterápiás módszereket vagy pedig a gyorsabban, de mellékhatásokat okozó gyógyszeres kezeléssel szeretné elmulasztani a fájdalmát?
  2. A másik fontos kérdés pedig az, hogy fájdalma megszüntetésére fájdalma kiváltó okát szeretné feltárni és megszüntetni, vagy pedig magát a fájdalmat, a tünetet?

Ez határozza meg, hogy milyen kezelési módszert használjon panasza megszüntetésére.
Egy dolog azonban biztos. Mégpedig az, hogy akár a mellékhatások nélküli akár a gyógyszeres kezelés útját választja, egészségzsákjának az egyensúlyára figyelnie kell. Arra, hogy…

Mennyit pakolt ma az egészségzsákjába? És mennyit vett ki belőle?

Csak erre kell figyelnie. Legalább annyit rakjon bele az egészségzsákjába, mint amennyit kivesz belőle. És nem lesz baj.

A fájdalommentességét biztosító egészségzsákja mindig fel van töltve?

  • Tudja, hogy mi az az egészségzsák? Tudja, hogy a saját egészségzsákjával mindenki saját maga gazdálkodik? Ön is.

Az egészségével való gazdálkodásban saját magán kívül senkire sem számíthat. Mindenki más csak akkor segíthet, ha Ön a segítségét kéri. Addig saját egészségével saját maga gazdálkodik.

  • Hány éves Ön? Milyen az életmódja? Figyel az egészségére? Vigyáz magára?
  • Ha Ön már elmúlt 50 éves, akkor bizony már tartania lehet attól, hogy felélte egészségzsákja tartalékát. Egészségzsákjában már lehet, hogy kevés egészség van.
  • Üresedő egészségzsákjából ezért most már csak azt tudja kivenni, amit belerak.

Figyeljen oda még jobban az egészségére, mert ha továbbra is állandóan csak kivesz a zsákból, akkor előbb utóbb teljesen üres lesz, és a legalsó sarkában se talál majd benne egy szikra egészséget, egy deka fájdalommentességet se.

  • Saját magától senkit se lehet megmenteni. Önt sem.

Ezért, amikor elmegy az orvoshoz vagy egy gyógytornászhoz, akkor ő csak segíteni tud, tanácsot tud adni Önnek. Nem tudja, és nem fogja élni az életét Ön helyett.

Az orvos, a gyógytornász abban tud segíteni Önnek, hogy saját magán segíthessen. Abban tud segíteni, hogy mindig egy picivel többet pakoljon bele az egészségzsákjába, mint amennyit kivesz belőle. Azért, hogy a zsákja ne ürüljön ki. De ha Ön nem hajlandó a mindennapi elfogyasztott egészségadagok helyett újakat pakolni a zsákjába, akkor bizony könnyen nagy bajba kerülhet. Azért, mert ilyenkor nem tud Önön segíteni se az orvos, se a gyógytornász.

  • Nem azért, mert nem akar, hanem azért, mert nem tud.
  • Ezt vésse az eszébe, és gondolja át. Erre hívjuk fel a figyelmét ma, szeptember 8-án, a fizioterápia világnapján.

Azt gondolja át, hogy mennyit hajlandó tenni az egészségéért?

Hajlandó napi fél órát mozogni azért, hogy a másik 23 és felet fájdalommentesen élhesse?

  • Vagy ha majd fájni kezd valamilye, akkor csak az orvosától és a gyógytornászától várja a csodát, hogy pakolgassa tele az egészségzsákját, miközben Ön állandóan csak kivesz belőle?

Ha pedig már fáj valamilye, akkor mi a kulcs fájdalommentessége visszaszerzéséhez?

  • Milyen kezelés fog célba érni a legnagyobb eséllyel? Melyik kezeléscsomag lesz a leghatásosabb?
  • Ennek eldöntéséhez érdemes megfigyelni, megismerni az Ön szervezetének reagálását a fájdalomra.
  • És szervezetének reagálása alapján választani a lehetséges kezelések közül. Illetve összeállítani az Önnek leghatásosabb kezelést. Mert nem biztos, hogy Önnek az a legjobb, ami másoknál a legeredményesebben működik. Mert az Ön szervezete másként reagálhat, mint másoké.

Gróf Széchenyi István azt mondta, hogy „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen”. – Egyedül minden nehéz, összefogva semmi sem lehetetlen. Egyedül talán nehéz megőrizni fájdalommentességét, és talán még nehezebb visszaszerezni azt.

Egyedül minden nehéz. Lelkiismeretes orvostól, gyógytornásztól segítséget kérve talán semmi sem lehetetlen fájdalommentessége visszaszerzésében sem.

Egy gyógytorna, fitness terem vagy fizikoterápia bérlet megvásárlásával jár Önnek egy „szakember által felügyelt egészségzsák” is. És az egészségzsákjával járó állandó foglalatosság is. Azért, mert egészségzsákjába minden héten legalább annyit kell belepakolnia, mint amennyit kivesz belőle fájdalommentessége megőrzéséért.

  • Vagy ha Ön tényleg annyira elfoglalt, hogy tényleg nem ér rá igazán a saját egészségével is törődni a sok bokros napi elintéznivalója mellett, akkor azt nézze meg a gyógytornászával, fittness edzőjével együtt, hogy közösen hogyan akadályozzák meg egészségzsákjának a kiürülését.

Mozgás mindent gyógyít

Tudta, hogy napi fél óra rendszeres mozgással 23 és fél óra fájdalommentesség lehet a jutalma. Nem ám egyszer, hanem akár élete minden egyes napján. Hihetetlenül hangzik?

Talán igen. Hihetetlen is első hallásra. És az is, ha annyiban hagyja, és nem tesz érte, hogy valóság legyen.
De ha elszánja magát a rendszeres mozgásra, akkor ez az álma sokkal könnyebben valósággá válhat, mint gondolná. Persze csak akkor, ha rendszeresen mozog azért, hogy fájdalommentesen élje az életét. Minden nap.

Mert fájdalom nélkül élni jó. Ha pedig mégis megfájdul valamije, akkor mellékhatások nélkül meggyógyulni még jobb.

Mozogjon napi fél órát azért, hogy a másik 23 és fél órában fájdalom nélkül élhesse az életét. Fél óra azért, hogy ne is kelljen még csak gondolni sem a fájdalomra. Erre hívjuk fel a figyelmét ma, szeptember 8-án, a fizioterápia világnapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük