Csonthártya gyulladás kezelése gyógynövényekkel

A csonthártya gyulladás kezelése gyógynövényekkel is eredményes. Ha az izmok túlzott terhelése okozza a csonthártya gyulladását, akkor a legjobb gyulladást csökkentő gyógynövények a csonthártya gyulladásának gyorsabb megszüntetésében is segítenek.

Ha viszont valamilyen fertőzés vagy sérülés okozza a csonthártya gyulladását, akkor orvosi kezelésre van szüksége.

  • A bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta gyulladást gyógyszeres kezeléssel kell kezelni.
  • Sérülés és baleset esetén pedig a sérülés jellegétől függő sürgősségi ellátásra van szüksége.

Ha gyulladás van a szervezetében, akkor nem kell azonnal a gyulladást csökkentő gyógyszerek után kutatni.

A csonthártya gyulladás mellékhatások nélküli, természetes kezelésére is azokat a gyógynövényeket érdemes használnia, amelyek általánosságban a legjobban csökkentik a gyulladást. Nézzük melyek a legjobb gyulladást csökkentő gyógynövények, amelyek csonthártya gyulladásra is jól használhatók:

Fekete nadálytő

törött alkar műtéti rögzítése

Törött alkar műtéti rögzítése

A fekete nadálytő gyökerét és levelét apróra vágva, és kifőzve borogatásként már ősidők óta, az ókortól kezdve használják rándulások, ficamok, zúzódások, csonttörések és gyulladások helyi kezelésére.

Több napon át borogatásként használva csökkenti a fájdalmat, enyhíti a gyulladást és megszünteti a duzzanatot a gyulladt, fájdalmas területen.

fekete nadálytő

Fekete nadálytő csonthártya gyulladás megszüntetésére. Külsőleg kenőcsként és borogatásként használja a gyulladás mérséklésére

Sportsérüléseknél, rándulásoknál, zúzódásoknál és ficamoknál enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Kifejezetten jól használható csonthártyagyulladás kezelésére is. Mégpedig mellékhatások nélkül.

A fekete nadálytő külsőleg, kenőcsként, borogatásként jól használható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógynövény.

A fekete nadálytő egyik fő hatóanyaga a tannin. Ennek a duzzanat csökkentésében, a gyulladás csillapításában van jelentős szerepe. Másik hatóanyaga az allatonin egészséges, új sejtek képződését segíti, és ezzel pedig gyógyítja, regenerálja a sérüléseket, sebeket.

Csak kenőcsként, borogatásként a gyulladás helyén használja, mert elfogyasztva, az emésztésbe bekerülve mérgező hatása van. Megtámadja a májat, májkárosodást okoz.

Kurkuma

A sárga színű kurkuma közismert gyulladást csökkentő gyógynövény.

  • Közismert gyulladásgátló hatóanyaga a kurkumin, ami erős antioxidáns is, ami a káros szabadgyökök megkötésében segít.
  • Másik hatóanyaga a fenilbutazon szintén közismert gyulladáscsökkentő.
  • Erős gyulladást gátló hatással bír hisztaminszintje is.

Ezek teszik kiemelkedő gyulladáscsökkentővé a kurkumát.

A kurkuma nemcsak csonthártyagyulladás kezelésére, hanem különféle ízületi gyulladások mellékhatások nélküli kezelésére is kiválóan használható. Ha fél kiskanálnyi kurkumát felold egy pohár meleg tejben, vagy meleg vízben teaként, és ezt rendszeresen fogyasztja, akkor a gyulladás csökkentésére és a fájdalom mérséklésére hatásosan használhatja.

A kurkuminról tudjuk, hogy igazán jól zsírban oldódik. Ezért az erősebb gyulladást csökkentő hatás, a jobb felszívódás érdekében érdemes zsíros, olajos ételekkel együtt fogyasztani.

Gyömbér

A gyömbér nemcsak kedvelt fűszernövény, hanem gyulladást csökkentő és fájdalmat csillapító gyógynövény is.

12 féle ismert antioxidánst tartalmaz, és ezeknek fontos szerepük van a káros szabadgyökök megkötésében és a sérült sejtek és szövetek regenerálódásában.

Kutatások sora bizonyítja, hogy a gyömbér fogyasztásával vissza tudja szorítani a gyulladást okozó salakanyagok termelődését a szervezetében. A csonthártyagyulladás mellett általánosságban is csökkenti a gyulladást.

Fahéj

Az orvosok kutatások sorával bizonyították már, hogy a fahéj egyik fontos összetevője, a fahéjaldehid, gátolja a gyulladásokat okozó NF-kB fehérje termelődését és működését.

A kurkumához hasonlóan zsírban jól oldódik, ezért gyulladást csökkentő hatásának felerősítéséért érdemes zsíros és olajos ételekkel együtt fogyasztani. Ha így tesz, akkor még hatásosabban szívódik fel, és gátolja meg a gyulladást szervezetében.

Szegfűszeg

A csípős, markáns ízű szegfűszeg is jól ismert gyulladást csökkentő hatásáról. A szegfűszeg egyik alkotóeleme az eugenol. Ennek az igazán előnyös hatása, hogy a gyulladást okozó COX-2 enzimek működését gátolja.

Jól ismert antioxidáns hatása is. Ugyanis ramnetin és kempferol tartalma megköti a káros szabadgyököket, és közömbösítik ezeket.

Fokhagyma

Ez a nálunk is széles körben ismert fűszer és gyógynövény nemcsak a pirítósra és a szalonna fogyasztásának megfűszerezésére használható, hanem gyulladáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra és magas vérnyomás mérséklésére is. Napi egy gerezd nyers fokhagyma elfogyasztása csökkenti szervezetében a gyulladást okozó anyagoknak, például a prosztaglandinoknak és a nitrogén-monoxidnak a termelődését.

Érdemes nyersen fogyasztani, használhatja azonban ételeinek a fűszerezésére is. Külsőleg is használhatja azonban a fájdalmas ízületbe való bedörzsöléssel. Ezzel is csökkenti az ízület és a csonthártya gyulladását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük